Jump to content

IZBORI '23 i '24 - prognoze, analize i odjeci


Div

Da li dajete svoj glas 02.06.24?  

155 members have voted

  1. 1. Da li ćete izaći / Da li ste izašli na lokalne izbore 2. juna 2024?

    • Da, glasaću za stranke bliske vlasti
      4
    • Da, glasaću za stranke bliske opoziciji
      12
    • Ne, glasao bih za stranke koje bojkotuju izbore
      6
    • Ne, nikad ne izlazim na izbore
      2


Recommended Posts

Meni je kampanja sve ukupno mlitava, cak i za sns ukuse. Shvatili su da cak i kod njihovih blenta ne prolaze svemirske price, nego mora direktno da im plati da glasaju za njega. Jbg osladilo im se.  Zato i helikopter novac. Opoziciji  da uzme glasove ne moze, racuna na nizu izlaznost i da preotme socijalistima birace

 

Desnicari gledaju kako jedni drugima da preotmu glasove, dok Tadic/Radulovic duo se nada uzimanju spn glasaca.

 

Ne treba lagati sebe, ovde ima mozda 20-25% plafon tkz. gradjanskih glasova. Odatle i takmicenje ko vise ne priznaje ohridski sporazum a za koga vise Srebrenica nije genocid. I naravno ko vise voli Putina. 

Vecinski primitivno i glupo biracko telo, traze populizam i vodju.

Edited by ras kass
  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Brian Setzer said:

@Smrtokapa

@Kooineeperk

 

Pa ništa, budite uporni, glasajte za Tadića, kad tad, nećete baciti glas.

 

😁

 

Moji roditelji su glasali za Tadića na prethodnim izborima. Sad sam ih ubedio da ne bacaju glas, i neće, glasaće za SPN... prošli put je i bilo nekog rezona, ali sada nema baš nikakvog... Tadić i Radule su napravili nenormalan spoj iz čiste sujete, jedan ispizdeo na SPN, drugi na desničare... plus brljotine sa prikupljanjem potpisa... možda je Tadića i trebalo primiti u SPN, bem li ga, da ne rovari... ali Đilas valjda bolje zna...

Link to comment
Share on other sites

Glasao sam i ja za Radula 2014. i na sledećim izborima. Otpisao sam ga kad je izašao na predsedničke.

 

Tadić ima svoje glasače.

 

Sećam se da mi je jedna žena, koja živi na selu, rekla da nikad nisu bile bolje poljoprivredne dotacije države nego u njegovo vreme.

 

Problem je što je sujetna štetočina.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, ras kass said:

Meni je kampanja sve ukupno mlitava, cak i za sns ukuse.

 

Neka me neko ispravi ako sme, tj. ako gresim, ali mislim da ova mlitavost kampanje koju pominjes i jeste cilj. Da glasac slucajno ne pomisli da je njegov glas bitan, vec da misli da je njegov glas - mlitav. Da njegov glas nikome nije potreban. Pa ostane kod kuce.

 

Ali kakvi akteri takva i mlitavost. Ipak nije lako animirati amorfnu masu zagledanu u prazno i naviklu da je gaze, posebno nije lako biti opozicija koja manevrise bez ideologije i bez kormilara. Bez energije. Neuredjene, politicki labilne i zavisne zemlje tesko tako mogu da funkcionisu. Zato se i drze svoga Vodje.

 

 Mislim da je zato i nastao ProGlas da povuce i animira da ispadne da nije sve tako jadno.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

....pisao Dejan Ilic ja prenela...Ispada da svi sve znaju ali....

 

Nema zime za Kosovo

 

Kosovo iz naslova nije stvarno Kosovo. To je Kosovo iz imaginarija srpskog nacionalizma. Taj nacionalizam kao i njegovo Kosovo nemaju blage veze s realnošću. Za to imaginarno Kosovo, dakle, nema zime. Ko god se zabrinuo ili poradovao da bi ta slika konačno mogla biti skrajnuta, da bi na njeno mesto mogla doći ako ne baš istina (da Kosovo nije Srbija), a onda makar malo manja laž – pogrešio je. Evo, ne moram ja to da tvrdim, neka čitalac sam pogleda.

Kao da je 1990. ili 1997, glavna tema pred izbore od 17. decembra 2023. je Kosovo. Svi, ali redom svi, zaklinju se da neće dati Kosovo. Od stranaka iz koalicije na vlasti do stranaka iz opozicije (desnih i „levih“) koje u koalicijama izlaze na izbore. Svi govore jedno te isto. I evo šta imamo – ako je kosovsko pitanje zaista najvažnije i ako svi na to pitanje odgovaraju isto, onda je nebitno za koga ćete glasati 17. decembra, zar ne? Ko se ponadao da će se neko usuditi da zaista bude opozicija srpskom nacionalizmu, zalud se nadao.

Juče su predstavnici koalicije protiv nasilja bili na Kosovu. I rekli sve isto što govore i predstavnici koalicija kojima se ne dozvoljava da uđu na Kosovo. Ne bih da kvarim priču, ali u toj koaliciji ima osoba koje su u februaru ili martu 2023. rekle da takozvani francusko-nemački plan više nije tema za razgovor pošto ga je Vučić prihvatio. To je bila pametna izjava. Ali ništa od te februarsko-martovske pameti nije preteklo do decembra. Sada se i u toj koaliciji pozivaju na Ustav i govore da nema ništa od francusko-nemačkog plana. Sahranjuju taj plan kao što ga je sahranio i onaj koji ga je tobože prihvatio.

Ej, Ustav Srbije. Donet na brzinu 2006, opet zbog Kosova. Bez rasprave u parlamentu, prihvaćen na referendumu rastegnutom na dva dana jer žitelje Srbije ni tada nije bilo briga ni za taj iznuđeni ustav ni za Kosovo kao razlog da se on na brzinu napiše i usvoji. Na taj ustav pozivala se ondašnja vlast (ne, nije bila radikalska) kada su njeni pregovarači odbacili Ahtisaarijev plan. To odbacivanje bilo je delotvorno taman toliko da im se isti taj plan vrati kroz Ustav Kosova par godina kasnije. Dobar deo aktera iz tadašnjih pregovora, kao i sve ondašnje parlamentarne stranke koje su se krišom dogovorile da ustav prođe, sada istupaju jedni protiv drugih s pozicija vlasti i opozicije, ili s „levog“ i desnog krila opozicije. I svi govore isto, kao i tada.

Taj nasilnički, siledžijski izglasan ustav bi sada da brani koalicija protiv nasilja. Bezmalo dve decenije niko da ustane i kaže – to nije demokratski ustav, on ne reflektuje prošlost koja mu neposredno prethodi, i kao takav ne može biti opravdanje za negiranje stvarnosti i ostajanje u fiktivnom (i nasilničkom) imaginarijumu srpskog nacionalizma.

Ako je čitalac sada pomislio da je ovo neka predizborna jadikovka s pozivom da se dignu ruke od izbora, sve je promašio. Kosovo (kao i nacionalizam u čijem imaginarnom temelju stoji) ovde je odavno stvar konsenzusa. I potpuno je nejasno zašto stranke iz opozicije prihvataju da se pred izbore nadmeću sa strankama na vlasti u ljubavi prema Kosovu. Treba jednostavno reći, to nije tema, to smo (na našu veliku štetu) odavno elaborirali i o tome se više nema šta novo reći. Jednako je smešno i kada stranke zdesna postavljaju uslove onima tobože levo – kao, možemo zajedno samo ako ne prihvatate francusko-nemački plan i verujete da je Kosovo i dalje Srbija.

A račun je jednostavan. Ako se hoće skinuti SNS s vlasti, onda to samo zajedno mogu da urade „levi“ i desni iz opozicije. To znači da sve odluke, pa tako i bilo koju odluku u vezi s Kosovom, one mogu donositi samo ako su oko nje saglasni. Zato je besmisleno postavljati uslove. Uđete u vlast, postavi se pitanje Kosova, ako stižete zdesna ne dižete ruku za francusko-nemački ili bilo koji drugi razuman plan, i nema ništa od tog plana, šta god da urade i koliko god ruku da dignu ovi što tobože stoje levo. Dakle, zašto se o tome ovde uopšte govori, kad to u stvari nije i ne može biti tema.

Čak je i ProGlas otišao po blagoslov na Kosovo. Ko god se ovde odluči da uđe u javni prostor, kao da legitimitet za ono što govori crpe iz ponavljanja fraza o Kosovu. Ali, zar nije dovoljno da se to jednom kaže i da se onda pređe na druge stvari, a ne da se cela kampanja posveti zaklinjanju za Kosovo.

Jer, kada se (imaginarno) Kosovo skloni kao tema – ne kažem ospori ili odbaci, jer za to ovde niko nema hrabrosti ili pameti – ostaje ono što zaista guši žitelje Srbije. I tu se onda povlači jasna razlika između vlasti i opozicije, to jest onoga što radi vlast i onoga što najavljuje opozicija. Ostalo je manje od dve nedelje do izbora. I tih desetak dana opozicija bi morala da pokaže da je drugačija od vlasti i da je složna u htenju da se Srbija zaista promeni i koliko-toliko unormali izlaskom iz praktično institucionalizovanih krugova nasilja. Pričom o Kosovu to ne može da se uradi. Ta priča je u temelju nasilja koje živimo.

 

Peščanik.net, 05.12.2023.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, Mama_mia said:

 

Neka me neko ispravi ako sme, tj. ako gresim, ali mislim da ova mlitavost kampanje koju pominjes i jeste cilj. Da glasac slucajno ne pomisli da je njegov glas bitan, vec da misli da je njegov glas - mlitav. Da njegov glas nikome nije potreban. Pa ostane kod kuce.

 

Ali kakvi akteri takva i mlitavost. Ipak nije lako animirati amorfnu masu zagledanu u prazno i naviklu da je gaze, posebno nije lako biti opozicija koja manevrise bez ideologije i bez kormilara. Bez energije. Neuredjene, politicki labilne i zavisne zemlje tesko tako mogu da funkcionisu. Zato se i drze svoga Vodje.

 

 Mislim da je zato i nastao ProGlas da povuce i animira da ispadne da nije sve tako jadno.

 

 

Pa o tome se i radi Kada ti u 2023. moras da objasnjavas ljudima da vlast treba da se smenjuje i da je glasanje bitno.....U 2023. Srbi se jos drze svog posla u drzavnim firmama, i slave 5000 dinara pomoci. To je za njih stabilnost. I da u pravu si, drze se vodje, jer realno nemaju intelektualne sposobnosti za kriticko razmisljanje niti bilo kakvo napredovanje. Ono cuveno,  cuti dobro je, moze i gore....

  • Like 4
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • fancy pinned this topic

Dojče vele piše kada se kradu izbori u Srbiji: Pretprodukcija podrške

 

.......Vlasti u Srbiji najpredanije manipulišu u fazi pretprodukcije, tvrde sagovornici DW.

„Malo je verovatno da neko pokrade izbore u fazi brojanja“, kaže Doklestić. „To se danas radi suptilnije – medijskim monopolom i značajnim brojem ljudi koji su primorani da glasaju i slikaju listić. Onda na brojanju ne morate ništa ni da kradete.“

Na pitanje da li će opoziciji, kad već učestvuje u trci pod tim uslovima, biti kasno da se žali ukoliko opet izgubi, Doklestić odgovara: „Što se tiče nepravednih medijskih uslova, te uslove igre smo prihvatili kad učestvujemo.“

Sami rezultati glasanja, kaže, moraju da se prihvate ako se glasovi regularno izbroje. Narodna stranka, kao i lista „Srbija protiv nasilja“, a i još neke, pripremaju svoj reprezentativni uzorak i softvere pomoću kojih će imati sopstvene rezultate.

Na izborima prošle godine ta stvar je neslavno propala, jer softver opozicije – nije radio.

Ali, šta ako bude primedbi i na sam izborni dan i na brojanje glasova? „Nadam se da nećemo doći u situaciju iz 1996. godine. Kad bi se to desilo, onda to mora da se ospori“, kaže Doklestić.

Sofija Mandić kaže da je do birača da izađu na izbore, pozovu ljude iz svog okruženja da učine isto, da glasaju po savesti. Ali i da „budu spremni da brane svoju izbornu volju, ukoliko bude bilo potrebe“.

U opozicionim krugovima i među poznavaocima političke scene žestoko se razilaze mišljenja o tome kako će izgledati veče i noć 17. decembra. Neki misle da će sve biti kao i obično, bez obzira ko pobedi.

Drugi, da je vlast spremna na sve kako bi sačuvala većinu u recimo Beogradu i da bi te večeri mogli da izbiju protesti za „odbranu narodne volje“.

 

 

...ja sam za ulicu i proteste jer to bi znacilo da je neko, znasetko, izgubio izbore a tamo u stabu otvara sampanjac i kolje prase kao da ih je dobio.

 

Link to comment
Share on other sites

Ne pratim predizborne aktivnosti na TV-u, ali sam sad uhvatila razgovor Čede Jovanovića na drugom.

Deluje drogirano i vrlo je nepristojan prema voditeljki.

Zajedljiv, sarkastičan...ne znam šta mu je cilj, da uzme novac za kampanju i to je to?

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Helena said:

Zajedljiv, sarkastičan...ne znam šta mu je cilj, da uzme novac za kampanju i to je to?

 Upravo to. Verujem da je i sam, tako blesav kakav jeste, svestan da za njega neće glasati ni njegova familija. Poslednji put je na svojoj opštini dobio dva glasa, i to od supruge i sebe samog. Ako ništa drugo, bar će skupiti neki dinar.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 minutes ago, Smrtokapa said:

Zapravo nisam siguran da je supruga glasala za njega.

 

Oboje vrlo dobro znaju njegov rejting, tako da verujem da je ipak glasala za njega. ne misliš valjda da bi se tek tako odredkla egzotičnih putovanja? Prošle godine mu je oprostila i batine zbog toga.

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, DJ_Vasa said:

 

Oboje vrlo dobro znaju njegov rejting, tako da verujem da je ipak glasala za njega. ne misliš valjda da bi se tek tako odredkla egzotičnih putovanja? Prošle godine mu je oprostila i batine zbog toga.

 

Kad bolje razmislim u pravu si, nije mala stvar povećati mu broj glasova za 100%.

Link to comment
Share on other sites

7 hours ago, Helena said:

Ne pratim predizborne aktivnosti na TV-u, ali sam sad uhvatila razgovor Čede Jovanovića na drugom.

Deluje drogirano i vrlo je nepristojan prema voditeljki.

Zajedljiv, sarkastičan...ne znam šta mu je cilj, da uzme novac za kampanju i to je to?

 

Čeda je bio veoma nadmen sagovornik i dok je bio normalan, čuveno njegovo: A, što me to pitate, što me ne pitate.... Inače, čitah juče da protiv njegove supruge postoji više krivičnih prijava zbag zloupotreba ovlašćenja, niz firmi su odvrli u stečaj, podizali gotovinu da bi izbegli plaćanje dugova, pitanje i od para koje dobiju za kampanju koliko ostane njima, jer, ko zna kome sve duguju, za koga odrađuju poslove u zamenu za zaštitu.
Juče gledah Đilasa u razgovoru sa Danicom Vučenić, mada, tačnije bi bilo u razgovoru sa samim sobom, on je zamislio šta će da priča, pitanja ga ne zanimaju, vreme ga ne zanima, ne čudi me što se teško postižu dogovori u okviru opozicije, tvrdoglavost, nadmenost, sujeta. Dobar utisak je ostavio Radomir Lazović, razuman i pristojan čovek, delimično sam gledao neka gostovanja Marinike Tepić i Ponša, dobri su.

Najveće zadovoljstvo je slušati Predraga Voštinića iz Lokalnog fronta, koliko znam učestvuje samo na lokalnim izborima, voleo bih da mogu da glasam za njega, ali je možda bolje ovako, redom, stepenik po stepenik. 

Vidim da se procenjuje da solidne šanse ima opozicija i u Kragujevcu i Kruševcu.

Đorđr Vukadinovć pričao zašo je teško raditi istraživanja, ljudi se sve teže odlučuju da prihvate razgovor sa anketarima jer ih prečesto zovu, dosadili su im, a i pribojavaju se da kažu šta misle, verujem da je u pravu iako postoji mogućnost da ne objavljuje rezultate anketajer njegova lista, odnosno lista Ns, ne stoji sjajno. U prilog prvoj tvrdnji je činjenica da ni drugi ne objavljuju rezultate istraživanja, eventualno koriste neke procente proizvoljno, bez pozivanja na autore istraživanja.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

U ispostavi stranke na cijoj sam listi za kontrolore kao nestranacka licnost: formirana je Viber grupa za obuku kontrolora, ponudjena su 3 datuma sa po 2 termina za obuku, biram po jedan termin svakog od 3 ponudjena dana, cetvrtak, petak, subota. Vidim da i ostali kontrolori cine isto. Zak;jucujem iz prilozenog da ce obuka trajati 3 dana sa 2 termina u svakom danu. Dolazim prvog dana u odabranom terminu, obuka traje 1,5 h, presli smo sve faze procedure pa se pitam sta ce se raditi sledeca 2 dana. Pitam to i sekretaricu stranke, gleda me, cuti, kaze da je to sve od obuke, ne moram da dolazim sledeca 2 dana, to je to. Kazem, ponudili ste 2 termina u 3 dana bez objasnjenja da biramo samo jedan dan i jedan termin.....sekretarica pretura po radnom stolu i muca "ne znam gde su mi materijali"....pitam kad cu dobiti resenje sa kojim treba da se pojavim na izbornom mestu, kaze, "vidite u opstini", pitam na kojem sam izbornom mestu, kaze "pitajte Strahinju"....osvrcem se, pitam ko je i gde je Strahinja, upucuju me na momka za kompjuterom, stajem u red, dobijam informaciju gde sam rasporedjena i ko su jos 2 clana.....pardonira me stariji covek,pita, vi ste na tom i tom izbornom mestu sa mojim sinom, potvrdim, sin nije mogao da dodje pa ako bih bila dobra da dam svoj br telefona da on prenese sinu.....odlazim iz kancelarije jedne od najvecih opozicionih stranaka u zemlji prilicno zgadjena i setim se da nam nisu dali broj glavnog kontorlora kojem smo obavezni da na 2 sata javljamo izlaznost.....opsujem onako, srpski i pomislim: "Ako ce ovi ovako da ruse Vucica, nazdravlje, vladace on jos 100 godina". Nastavice se....

 

Edited by Pletilja
  • Like 2
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Div said:

 

Đorđr Vukadinovć pričao zašo je teško raditi istraživanja, ljudi se sve teže odlučuju da prihvate razgovor sa anketarima jer ih prečesto zovu, dosadili su im, a i pribojavaju se da kažu šta misle, verujem da je u pravu iako postoji mogućnost da ne objavljuje rezultate anketajer njegova lista, odnosno lista Ns, ne stoji sjajno. U prilog prvoj tvrdnji je činjenica da ni drugi ne objavljuju rezultate istraživanja, eventualno koriste neke procente proizvoljno, bez pozivanja na autore istraživanja.

 

 

To je i Panovic rekao, treba da okrenes deset brojeva da bi jedna osoba prihvatila da ucestvuje u anketi. 

Link to comment
Share on other sites

51 minutes ago, Pletilja said:

odlazim iz kancelarije jedne od najvecih opozicionih stranaka u zemlji prilicno zgadjena i setim se da nam nisu dali broj glavnog kontorlora kojem smo obavezni da na 2 sata javljamo izlaznost.

Pa pitaj na Vajber grupi, aman...

Nema ništa u ovom tvom opisu što nije bilo i pre 20 godina kada su DS i slične stranke bile na svom vrhuncu moćći i organizacije.

Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Esli said:

Pa pitaj na Vajber grupi, aman...

Nema ništa u ovom tvom opisu što nije bilo i pre 20 godina kada su DS i slične stranke bile na svom vrhuncu moćći i organizacije.

Na Vajber grupi je zbrka, sekretarica ponavlja poruke pa ih brise, mislim da tamo niko ne zna sta ko radi. Ali nas je na kraju obuke ljubazno posvala da svracamo kod nje na kaficu i za sve sto nam treba. Imam ja i druga posla osim da kafenisem sa sekretaricom mkoja ne zna gde su joj materijali....

Link to comment
Share on other sites

Dakle pozvala vas je da umesto dopisivanja na Vajberu, tom đavoljom aplikacijom na kojoj Srbija danas gubi vreme i živce, dođete na lice mesta da se objasnite i da vam pokaže šta ima i sa kime ćete raditi. Stvarno, kakva dezorganizacija 😇

Link to comment
Share on other sites

  • fancy changed the title to IZBORI '23 i '24 - prognoze, analize i odjeci

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...