Jump to content

VELIKA NAGRADA KATARA, 06-08.10.2023


Recommended Posts

Pozdrav drugari, ljubitelji Formule 1, dobrodošli na 18. rundu ovogodišnjeg šampionata. Dobrodošli u Katar.

 

Ovog vikenda se ponovo vozi sprint varijanta tako da nije loše da se podsetimo pravila za prognozu. Ona su ovde. Dakle, pre kvalifikacija za feature race (koja je u nedelju), a koje su u petak!!! prognoziramo prva tri vozača u kvalifikacijama, kao i prva tri u sprint trci. Sprint shootout se ne računa.

 

Staza u Kataru spada u red novijih staza u kalendaru F1 a i u red novoizgrađenih staza. Zvanično je otvorena 2004 godine a Formula 1 se na njoj vozi od pre dve godine, s tim što se prošle nije vozila, tako da je ovo tek druga trka na ovoj stazi. Mnogo je poznatija ljubiteljima Moto GP-a.

 

image.png

 

Na prvi pogled staza deluje dosta zanimljivo, slična je na početku Bahreinskom layout-u ali onda kreće sa serijom vrlo zahtevnih krivina, posebno tri teman u krivinama 12, 13 i 14. Vozači su 2021. godine žalili na sličnu situaciju koju smo imali u Monzi, da je izuzetno teško napraviti odgovarajući setup za celu dužinu staze jer poseduje i dugačke pravce koji zahtevaju nisko prijanjanje, ali i tehnički deo staze koji zahteva visok nivo prijanjanja. Aerodinamika će ovde odraditi značajan deo posla.

 

2021. godine, na stazi je i u kvalifikacijama i u trci pobedu odneo Luis Hamilton, a ta pobeda mu je bila ključna u sustizanju Maksa pred poslednje dve trke. Sama sezona je, znate kako tekla i kako se završila, puno kontroverzi, puno ludorija Majkla Masija i na kraju (ne)zaslužena titula Max Verstappena.

 

Prošle godine Qatar je odlučio da jednostavno ne održi trku F1 zbog svetskog prvenstva u fudbalu i pripreme za isto, a koje su prolazile takođe sa puno kontroverze vezane za izgradnju stadiona i ljudska prava radnika koji su uveženi mahom iz Indije, Pakistana i drugih siromašnih zemalja dalekog istoka.

 

Ove godine, pa...očekujemo potpunu dominaciju Red Bulla, ova staza će im odgovarati, jer za razliku od nekih ranijih sezona gde je Mercedes dominirao na pravicima, a RB u krivinama, ove godine je prednost u svemu na strani tima pokojnog Ditriha Matešica.

 

Pireli se ove sezone odlučio za C1, C2 i C3 komponente pneumatika. Malo tvrđa varijanta upravo zbog nekoliko jako brzih krivina koje utiču na ubrzano trošenje materijala na gumama, u ovom slučaju u pitanju je pojačano smicanje.

 

F4yDJrnX0AAQqYQ?format=jpg&name=small

 

Satnica vikenda dostupna je ovde.

 

Vozi se 57 krugova, a najbrži krug u trci drži Max Verstapen u vremenu 1:23:196.

 

Ukoliko ste zainteresovani, krug kojim je Hamilton osvojio prvo mesto u kvalifikacijama 2021. dostupan je ovde.

 

Uživajte i ne zaboravite da svoju prognozu postavite dan ranije!

 

Edited by John Terry
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Oba Meklarena presla track limits u Q3. Umesto P2 i P4, startovace P6 (OP) i P10 (LN). Nesrecan/glup nacin da si otezaju juris za Aston Martinom.

 

Ali dobro, imaju 50+ krugova u nedelju da nadomeste, brzi su od AM, a Lance im je opet obilato pomogao.

 

Botas P10. Povremeno se njegov les ipak trzne.

Edited by MC Thunder 2
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Sad sam pročitao na nekom bezveznom češkom F1 portalu da je FIA odredila limit max 18 krugova na jednom setu guma. Na F1.com ništa ne piše, zna li neko nešto?

Aha, evo ovde.

 

FIA mandates maximum 18-lap stints in F1 Qatar GP due to tyre trouble

https://www.autosport.com/f1/news/fia-mandate-maximum-18-lap-stints-in-qatar-gp-due-to-tyre-trouble/10530447/

Link to comment
Share on other sites

6 minutes ago, Alek The Great said:

Sta to znaci? Minimum 3 stajanja? Sta ako timovi nemaju dovoljno setova? Sta ako bude SC?

Sent from my RMX3301 using Tapatalk
 

 

 

Da, min 3x box. Setova će biti dosta, samo neće biti novi. Znači i 4 ili 5 puta u box. A SC će biti sigurno, to naprotiv pomaže gumama, u zavisnosti u kakvom su stanju u tom trenutku, naravno.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...