Jump to content

F1 Prognoza 2023


Romantik

Recommended Posts

Vreme je za 15. sezonu tradicionalne F1 prognoze, osmišljene od strane našeg starog forumaša Senne/Mikija Velikog koji se nažalost odavno povukao sa foruma a u skladu s tim uloga voditelja po treći put ovde pripada meni. To istovremeno znači da će ista kao i do sada biti vođena čvrstom rukom. Kao što možete videti po uvodu koji je kopiran iz prošlosezonske teme uz minimalne korekcije, kontinuitet je bitan, ali su i neke promene neophodne, postoji par izmena u pravilima, koja su bila na glasanju, ali nije bilo velikog interesovanja (samo jedna zamerka), od kojih je najveća da se sada prognoziraju i kvalifikacije i sprint trka, kada ista postoji. U nastavku pravila za sezonu 2023:

 

 

1) Prvo i osnovno pravilo: Prognoziramo redosled prva TRI vozača u kvalifikacijama (za vikend gde postoje sprint trke pogađa se posebno poredak prva tri vozača u kvalifikacijama, posebno u sprint trci), redosled prvih DESET vozača u trci i, na kraju, vozača koji će ostvariti najbrži krug u trci.

 

2) Bodovanje: Svaki pogodak donosi po jedan bod, dakle možete osvojiti tri boda za kvalifikacije (sprint trci), deset za trku i jedan za najbrži krug.

 

3) Bonusi: Ako nego pogodi tačan redosled sva tri vozača u kvalifikacijama, dobiće dodatan bonus bod za kvalifikacije. Ko istovremeno ostavi prognozu i za kvalifikacije i za sprint trku ima pravo na bonus i u sprint trci u slučaju pogodka sva tri vozača na podijumu u ispravnom redosledu, ko prognozira ova dva događaja posebno (dakle poredak u sprint trci nakon kvalifikacija) nema pravo na bonus u sprint trci. Ako neko u trci pogodi tačan redosled prva tri vozača, odnosno podijum, dobiće jedan bonus bod. Ako neko pogodi tačno prvih 6 vozača u trci u ispravnom poretku imaće 3 bonus boda a ako neko pogodi (što se nikada nije desilo i nikada se neće desiti) pogodi tačan redosled svih 10 vozača, dobija 10 dodatnih bonus bodova. Ukoliko neko pogodi sve osvajače bodova, ali ne po redosledu, za taj mali podvig dobiće 2 bonus boda.

 

4) Računanje poretka: Računamo poredak onako kako je ostvaren nakon poslednje sekunde u kvalifikacijama dok se u trci računa poredak koji je važeći u trenutku proglašenja pobednika (podijuma), odnosno u toku dana kog je trka održana, dakle sve kazne dodeljene u samoj trci ili neposredno nakon završetka iste, ali pre proglašenja pobednika i dodele trofeja se računaju (diskreciono pravo komesara prognoze da uračuna i kazne koje su obelodanjene u nekom kraćem vremenskom periodu nakon proglašenja pobednika, ali isključivo kazne donete na stazi istog dana kada i trka).

 

5) Vreme: Svoju prognozu možete ostaviti sve do minuta pre početka kvalifikacija za kvalifikacije (tj do starta sprint trke), odnosno minuta pre početka trke za trku. Naravno, ako neko putuje ili slično, pa neće biti u mogućnosti da ostavi prognozu na dan kvalifikacija ili na dan trke, može da ostavi kompletnu prognozu za kvalifikacije i trku kad god poželi - dva dana pre, tri dana pre, pet dana pre, jedino se ne može prognozirati za dve i više trka unapred.

 

Možete da prognozirate samo kvalifikacije, sprint trku ili samo trku. Naravno, prirodno je da prognozirate i jedno i drugo i treće kad ima, ali ako neko ne ostavi prognozu za kvalifikacije jer nije stigao/uspavao se/štagod, može slobodno da prognozira trku i najbrži krug. I obrnutno - ako neko prognozira samo kvalifikacije a potom ne ostavi prognozu za trku jer nije stigao/uspavao se/štagod, bodovi ostvareni u kvalifikacijama se računaju.

 

6) Ispravnost prognoze - ovo je veoma važno: Molim vas da pre ostavljanja posta proverite svoju prognozu - ako je neko napisao imena jednog vozača dva puta u kvalifikacijama, ili je napisao umesto 1. 2. 3. - 1.2.2. / 1.3.3./2.2.3./1.3.3 poništava mu se celokupna prognoza za kvalifikacije. Primer - ako neko napiše 1. Hamilton, 2. Fetel, 2. Ferstapen, a poredak prva tri zaista bude takav, prognoza se svejedno poništava. Identična pravila važe i za trku, s tim što za trku važi da bi prognoza bila validna da obavezno ostavite i ko će ostvariti najbrži krug. Ako pogodite svih 10 vozača tačno po redosledu, a ne ostavite prognozu za najbrži krug, prognoza za trku vam se, nažalost, poništava.

 

7.) Pobednik vikenda: Forumaš koji ima najviše pogodaka za celokupan vikend dobija jedan dodatni bonus bod kao pobednik vikenda (ako dva ili više forumaša imaju imaju isti broj pogodaka, što je najviše za taj vikend, bod se ne deli na pola - dakle, ne dobija se ništa).

 

😎 Rangiranje: U slučaju da više igrača ima isti broj bodova na tabeli, bolje plasiran će biti onaj ko ima više pobeda u vikendu (bonus bodovi iz 8. tačke), ako su i tu izjednačene onda će bolje plasirani biti onaj ko je imao veći maksimalni skor u nekoj od rundi, ako je i tu egal onda se gleda drugi najbolji, pa treći i tako redom dok se ne dođe do prvog nivoa gde je moguće razgraničiti dva takmičara.

 

9) Nagrada za pobednika prognoze: Ne postoji

 

 

Prethodni pobednici prognoze:

 

2009: alpiner

 

2010: Miki Veliki

 

2011: fancy

 

2012: 4_Webber/Borko

 

2013: 4_Webber (2) /Borko

 

2014: DASUBO

 

2015. 4_Webber (3)/Borko

 

2016: fancy (2)

 

2017: Ripper

 

2018: Ripper (2)

 

2019: Jurgen

 

2020: Xpert

 

2021: Xpert (2)

 

2022: Maharaja

 

 

Prošle godine je bilo 19 takmičara, od toga 14 redovnih, nadam se da će nas ove biti bar toliko.

 

Nek je sa srećom svima i da se i moje lice konačno upiše na ovaj zid šampiona 🙂

 

  • Like 5
  • Love 1
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...