Jump to content

KK Partizan 2023/24 - Bitka za Berlin!


fillam

Recommended Posts

 
Dakle po tebi, Virtus ima na papiru bolji tim i trenera?
Ne mozes kvalitet trenera da ubacujes u ovu diskusiju. Ako gledamo samo to mi smo onda glavni favoriti za osvajanje EL vec drugu godinu zaredom i EC one tamo godine jer imamo najtrofejnijeg trenera.
Igraci jesu ti koji najvise uticu na konacan rezultat. Da ne ulazim sad da analiziram svakog igraca posebno, samo cu da uporedim sa nasom prvom petorkom, kako ti kazes "na papiru".
1. Hacket vs PJ
2. Belinelli vs Punter
3. Cordinier vs Nunnally
4. Shengelia vs Leday
5. Dunston vs Caboclo
Ja ovde ne vidim neki individualno veci kvalitet na nasoj strani. Ono sto ovde zaista bode oci je prosek godina koji je kod njih 35 sto ih cini izuzetno iskusnom ekipom. Normalno je da ocekujes da gerijatrija vremenom krene fizicki da pada, ali za sada se odlicno drze. To je ono sto je meni fascinantno. Nismo ni mi bas "mladi", ali igramo i gubimo lopte u trenucima kao da jesmo.

Sent from my RMX3301 using Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

12 hours ago, Arsenije Pesic said:

 

Mislim da niko nije ni napisao da je to glavni razlog zašto gubimo mečeve generalno, to se pre svega odnosi na sinoćni meč. Kada u poslednja tri minuta tri puta izgubiš loptu na ubacivanju, naravno da će najviše da se priča o tome. Inače disklejmer iz prve rečenice je nepotreban, jer svako ko je pročitao makar jedan tvoj post zna da nisi došao da provociraš, a i svako ko želi da diskutuje o košarci je dobrodošao ovde, ako smo mi domoroci nečim doprineli da se stekne drugačiji utisak, izvinjavam se.

Bilo je nekoliko upisa da se problem sa izvođenjem auta ponavljao na nekoliko mečeva u ovoj sezoni, čak su se spominjali i neki slučajevi iz prethodne dve, te koristio epitet "hroniičan" uz taj problem. Nemam razloga da ne verujem da je zaista tako. U tom smislu je išao onaj moj uvodni pasus. Potpuno je ljudski minimizirati razloge poraza voljenog kluba. Ova lopta, ona lopta, onaj aut ili ovi koraci... To jesu bitni detalji, posebno ako se dese u osetljivom delu meča i ni jedna ekipa nije imuna na njih. Ali ako oni postanu česti, da ne kažem da se ponavljaju po pravilu, onda se za razloge poraza mora kopati dublje. Od selekcije tima, preko podeljenih uloga, pa sve do trenera.

 

Što se tiča ostatka tvog posta...

Iskreno, ne znam zbog čega toliki problemi sa def i off skokom. Kad pogledam fizikalije Kabokla, koji je po meni vrhunski ubod Partizana, pa taj dečko bi morao da kupi 10+ skokova po meču. Hajde da uzmemo da ga brze lične greške, kao i period adaptacije na EL košarku koštaju minutaže i da će to biti bolje u nastavku sezone, a posebno sledeće godine kada bi mogao da postane jedan od najboljih centara u EL. Kaminski, kakav god da je, ipak ima 213cm i 110kg i školovan je centar. Smailagić 208cm, 100kg. O Ledeju sve znamo. Naneli, Doužer, Trifke, Ponitka spoljni igrači koji su oko 2m. Plus Balša i Tristan sa 215+cm. Ne znam gde da nađem taj podatak, ali verujem da je KKP, sa prosečnom visinom od 201.7cm, ove sezone među višim rosterima u EL. Dakle, ima visine u rosteru, ima i gabarita  Da li je problem postavljanje? Građenje? Anticipacija? Želja da se uhvati skok? Pitanja za Željka.

 

Olako se Partizan odrekao tranzicije, koja je moćno oružje u savremenoj košarci. Sve probleme koje si opisao kod realizacije tranzicije idu na dušu onoga koji je pravio slekeciju bez i jednog pravog pleja ili pass first igrača. Ima tu solidnih ballhandlera, ali nema pleja. Timske kretnje u tranzicionoj igri se vežbaju na treninzima još od pionira, pa ako ti kažeš da je to loše, onda se sa pravom može pitati šta se radilo na treninzima. Sve greške u dodavanjima dolaze od igrača kojima pas nije forte. Tajming pasa, bilo da je to onaj koji otvara kontru ili onaj koji igrača spaja sa košem, takođe nije na nivou iz istog razloga - realizuju ih igrači koji nisu kvalitetni dodavači, već im je taj košarkaški element ili na prosečnom ili ispodprosečnom nivou. Takođe, malo je igrača u KKP (možda Avram i ko još?) koji mogu da kontrolišu ritam meča, da usporavaju ili ubrzavaju po potrebi, koji osećaju kako bi se trebalo igrati u određenom periodu meča. Zbog toga je valjda i doveden Smit, da se pokuša sa njim u ovim jako bitnim obavezama u igri bilo kog tima.

 

Slažem se da treba popraviti napadačku igru tima, napisao sam to u prethodnom postu. Ali to ne treba raditi kroz dodatnih sto ofanzivnih setova iz Željkovog playbooka, već kroz prostije stvari kao što su povećanje agresivnosti na lopti, mnogo više trčanja u leđa protivnika, stavranje neke vrste haosa na terenu u kome igrači KKP mogu da profitiraju više nego od konstantnih i jednoličnih akcija za 1 na 1 Pantera, Doužera ili Nanelija. Biće i tu grešaka, ali će biti i više napada koji te greške mogu da kompenzuju. Ukratko, mnogo teške šuteve uzimate, mahom preko ruke i iz kontakta posle driblinga, a to povećava potrošnju igrača. Podrazumeva se da se mora proširiti rotacija, jer ne postoji ni jedan tim u EL koji može da iznese sezonu sa 7 igrača, makar se oni nikad ne povređivali.

 

Paradoksalno, ISO igra je donela Partizanu dobre stvari u prošloj sezoni kada je bio jednom nogom na F4, a sada ta ista igra postaje kamen spoticanja u fluidnosti i realizaciji napada. Ima dosta do vas, ali ima i do skautinga protivničkih ekipa koji su imali doboljno vremena da se pripreme za neke osnovne postulate Partizanovog napada u toku prošle i ove sezone. Dobra stvar za KKP je što je početak februara i što po pravilu Željkove ekipe kliknu kada je najbitnije.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Ja sam spomenuo da imamo sistemski problem sa ubacivanjem lopte u igru i dalje imam to mišljenje. Nije to naravno stvar koja menja sezonu ali pravi problem i kako smo videli može da utiče na rezultat u jednoj bitnoj utakmici. Prvi put mi je zapalo za oko pre nekoliko utakmica, mislim da smo igrali u Areni i od tada obraćam pažnju na to više nego što je normalno i iskreno nervira me. Više puta smo bili blitu gubitka lopte ili na ivici pet sekundi, a u Bolonji je taj problem samo postao vidljiv.

 

Sve situacije su problem, i izvođenje ispod našeg koša, i ispod njihovog, i sa strane. Za sve slučajeve je zajedničko da mali broj igrača ima zadatak a primi loptu. Uglavnom ne pravimo blokove ili su prilično daleko od mesta gde treba da se primi lopta tako da se sve uglavnom svodi na to da naš igrač treba da se sam odvoji od odbrambenog i otkrije se ili pritrči da primi loptu. Kad izvodimo ispod našeg koša, obično jedan ili dvojica je primaju dok su druga dvojica daleko u polju protivnika, pa kad se dogodi da nema slobodnog igrača nastaje panika. Kad se izvodi u njihovom polju često se desi da je samo jedan igrač ciljan da primi loptu i do ludila se ide na njega dok ostali stoje i gledaju, jer su već postavljeni za nastavak akcije. Kretnje i saradnja su uglavnom nikakvi pa se dešava da upadnemo u problem. SItuacije da se naprave uzastopni blokovi pa da neko odmah ostane sam u izglednoj poziciji da završi su naučna fantastika.

 

Kao što rekoh, to nije krucijalna stvar, ali unosi se nervoza, dodatno se troši snaga i stalna je pretnja gubitka lopte.

 

Dalje, mislim da postoji značajna veza između nekonstantnosti nosilaca i naše ovogodišnje iso igre. Iako smo prošle sezone imalo nominalno mali broj asistencija, pisalo se dosta o tome kako se puno radi )blokovi plus kretnje) da bi igrač došao u poziciju da sam završi koristeći prednosti u igri 1na1. Ove sezone imam utisak da naši glavni košgeteri uglavnom izmišljaju poene, često se ide na dva odbrambena igrača ili se šutira iz iznuđenih pozicija ili na kraju napada. To posledično vodi znatno većoj potrošnji naše spoljne linije kao i lošijem procentu za tri u ovom delu sezone (popravilo se malo na ova dva gostovanja, ali džabe). Dakle, mislim da je način igre veći uzrok potrošnje nosilaca nego njihova minutaža ili broj utakmica (iako, naravno, i to ima uticaj).

 

U EL, mi nakon skora 9-6 imamo 3-7 u poslednjih deset mečeva. U tom periodu smo na deobi 14-17. mesta, jedino je Alba lošija. To je dovoljno da pokaže u kolikoj smo krizi. Lično, ne mogu da kažem da očekujem ili se nadam nekoj seriji kao prošle sezone, nadam se nekom smislu. Kad već sve merimo u odnosu na lane, tad je ključno bilo to da je sve leglo, nekako se znalo i ko počinje, i ko kad ulazi i šta igra, i kako igra, kako se kreće, jednostavno, šta radi na terenu. To su znali i protivnici, ali je mašina dobro funkcionisala pa im to saznanje nije puno pomagalo. Sada smo poprilično raštimovani i koliko god se hrabrili da vidimo pomak i neke odlične segmente, činjenica da gledamo u pasulj ko će kako izgledati na terenu (i ko će se pojaviti kad na istom) govori u prilog tome da smo daleko od neke dobre igre i da izgledamo kao tim koji ima neke pretenzije.

 

Daleko je sve od gotovog. Nismo u dobroj poziciji ali ima vremena za trening, kad smo već konačno kompletni, kao i vremena da se uhvati priključak i ostvari kakav-takav rezultat. Ali, za početak, ja bih da uhvatim neki smisao, kao što rekoh iznad. Rezultat tad dođe sam.

  • Like 9
Link to comment
Share on other sites

@madafaka73

 

Teško je naći smislenije objašnjenje u vezi skoka od toga da ni Željku ni ekipi to nije dovoljno bitno.

 

Evo ide utakmica sa Bajernom, obratiti pažnju na kretnje i reakcije njihovih igrača nakon šuta i kako čitav tim radi za skok, a kako to izgleda kod nas. I onda će da bude jasnije zašto su oni među najboljim, a mi među najgorim skakačkim ekipama.

 

Imam utisak da Partizan još od Duletovog vremena ima problema sa skokom. Sećam se kad je Trinkijeri došao, bukvalno prve reči posle prve utakmice su mu bile ok, moramo da se zatvorimo u salu i vežbamo kako da zagradimo koš.

 

Šta znam, izgleda da nekom istorijskom nivou količina skokova mora da se izniveliše, pa još uvek plaćamo cene Duletove ere, kojem je target bio 40% lopti pod protivničkim košem i to je često i ostvarivao.

 

Što se tranzicije tiče svakako stoji sve što je napisano. Ipak, ne mogu da zaboravim recimo kako je sjajno funkcionisala tranzicija kod Karija letos, i to kad su na terenu bili Aleksa i Vanja, takođe ne baš rođeni dodavači. Tako da sasvim sigurno i sa ovim igračima može bolje.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jeste se oporavili od petka bratjo? Ni ja.

 

Moram da primijetim kako polako ulazim u ljeto sa reprezentacijom mod. To vam je ono kad krenu sa spiska da nam otpadaju, iz ovih ili onih razloga, najbolji/najbitniji igrači, a optimizam ipak ne jenjava, štaviše, prave se u glavama razne kombinacije kako je tim zapravo sve kompaktniji, i kako se uz malo povoljnih ukrštanja može i mora do medalje. E tako i ja sad, za sve se još uvijek mi pitamo, na domaćem terenu nam ni GSW ne bi uzeo bodove, a na kraju krajeva, šta ima da izbjegavamo i taj Real, dužni smo im, i naplatićemo im to. :classic_ninja:

  • Like 2
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

@Barkley#34

Kapiram da je neminovno poređenje sa prošlom sezonom kao reperom uspešne (titula u ABA i već viđen F4 EL), ali mislim da će ponavljanje te priče biti jako teško. Pre svega zbog odlazaka 3 veoma kvalitetna igrača, čije patike za sada novodošli ne mogu da popune. I Lesor i Exum su bili među 3, 4 najdominantnija igrača u EL na svojim pozicijama, a Madar igrač sa velikim plafonom. Pored visokog košarkaškog kvaliteta koje, uz dužno poštovanje, PJ i Jaramaz, odnosno Kaminski nemaju, ili za sada ne pokazuju, odlaskom ova 3 igrača se izgubila i neverovatna energija, brzina i eksplozivnost, a ne treba zanemariti ni odličnu defanzivu, pa i tranziciju. Dakle, skoro sve ono što Partizanu ove godine nedostaje.

 

 

I zato kada se priča o smislu u igri KKP ove sezone, treba prihvatiti da ovaj roster ne može igrati istu košarku kao prošlogodišnji.

Pod uslovom da se ne desi čudo, pa Jare zaigra kao Exum, a Kaminski kao Lesor, jedini smisao leži u tome da se trener prilagodi rosteru koji ima,

 

Lično, možda je i subjektivno, najviše verujem Avramu kao igraču koji može pokrenuti ovaj tim Partizana i biti jedan od lidera eventualnog preokreta u sezoni.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Partizan je imho ekipa za koju se u dobroj meri može reći da igra "na individualni kvalitet" i ja iskreno tu nisam video neke trenerske bravure za sada. Roster je dosta dublji nego lani i postoje legit evroligaški igrači koji nisu implementirani u sastav i koji su potpuno neiskorišćeni. Partizan je fizički jedna od najboljih ekipa u takmičenju pa opet dozovljava sebi da često gubi bitku baš na fizičkom planu. No uprkos svim manama i nešto slabijoj formi, i dalje je pozicija u EL dobra, ni raspored nije loš do kraja, sastav je kompletan i može se očekivati dizanje forme. Ne može baš svako ni da prevrne utakmice koje je KKP prevrnuo u svoju korist u Beogradu i to pokazuje za šta je ekipa sposobna međutim dosta puta psihička priprema nije bila najbolja, ekipa definitivno nema višak basketball IQ-a i ne sme sebi da dozvoli potcenjivanja protivnika već da proba da gazi nemilosrdno. Sve to je posledica nemanja pravog plejmejkera i Željko se opet kladio na istu kartu kao i prošle sezone + ima još dublji roster. Slažem se sa kolegom gore da je Avramović taj igrač koji može da promeni mindset čitave ekipe jer mi deluje da Dozier, Kaminsky i Caboclo još uvek nisu usvojili osnovni postulat koji je ujedno i slogan EL - every game matters. No, kao što rekoh, situacija je i dalje dobra i pre vidim KKP u 10 nego Baskoniju ili Valensiju. Takođe, deluje mi da ekipa igra bolje kad je u ulozi nominalnog autsajdera, što nije česta situacija.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, madafaka73 said:

@Barkley#34

Kapiram da je neminovno poređenje sa prošlom sezonom kao reperom uspešne (titula u ABA i već viđen F4 EL), ali mislim da će ponavljanje te priče biti jako teško. Pre svega zbog odlazaka 3 veoma kvalitetna igrača, čije patike za sada novodošli ne mogu da popune. I Lesor i Exum su bili među 3, 4 najdominantnija igrača u EL na svojim pozicijama, a Madar igrač sa velikim plafonom. Pored visokog košarkaškog kvaliteta koje, uz dužno poštovanje, PJ i Jaramaz, odnosno Kaminski nemaju, ili za sada ne pokazuju, odlaskom ova 3 igrača se izgubila i neverovatna energija, brzina i eksplozivnost, a ne treba zanemariti ni odličnu defanzivu, pa i tranziciju. Dakle, skoro sve ono što Partizanu ove godine nedostaje.

 

 

I zato kada se priča o smislu u igri KKP ove sezone, treba prihvatiti da ovaj roster ne može igrati istu košarku kao prošlogodišnji.

Pod uslovom da se ne desi čudo, pa Jare zaigra kao Exum, a Kaminski kao Lesor, jedini smisao leži u tome da se trener prilagodi rosteru koji ima,

 

Lično, možda je i subjektivno, najviše verujem Avramu kao igraču koji može pokrenuti ovaj tim Partizana i biti jedan od lidera eventualnog preokreta u sezoni.

Dobra analiza. Ono sto si zaboravio, kada vec redom uporedjujes igrace koji su nas napustili i one koji su dosli, je poredjenje Papapetru VS Ponitka. Koliko god da su se navijaci Partizana prosle godine zalili na Papu, ovo je u dosadasnjem delu sezone, ubedljivo najlosija zamena, ako ih vec poredimo. Papa je davao cvrstinu u odbrani, bio je glue guy, donosio backup opciju na poziciji 4 i na kraju krajeva u nekim utakmicama uspevao cak i u napadu da isporuci pristojne brojke. Ok, slozicu se da sto se tice napada nije bilo konzistentnosti, ali je opet uspevao nesto smisleno da uradi. Ja pamtim gostovanje Zalgirisu i onu trojku preko ruke koja je mozda prelomila tekmu kao  G4 protiv Reala. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Preuzimanje. Nmg centri facaju lopte, kad su uglavnom na 7 metara, ispustajuci dusu da ulove nekog duplo brzeg malisana.  I to protivnici poodavno exploatisu. Nisu skupi ni losi sutevi za 3. Neki ce udju, neke ce pokupe ofanzivnim skokom. 

i tu tie znacaj, papapetru, papanikolau, papakalinic tipa igraca. ako vec igras takvu odbranu, moras da imas i taj tip igraca u timu.

 

Edited by mipivi
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, mipivi said:

Preuzimanje. Nmg centri facaju lopte, kad su uglavnom na 7 metara, ispustajuci dusu da ulove nekog duplo brzeg malisana.

 

Ima istine, to jeste jedan od razloga. Ali preuzimao je i Lesor prošle sezone pa je bio među najboljim skakačima lige.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, mipivi said:

Preuzimanje. Nmg centri facaju lopte, kad su uglavnom na 7 metara, ispustajuci dusu da ulove nekog duplo brzeg malisana.  I to protivnici poodavno exploatisu.

 

Ovo je dobro zapazanje, mogu da se slozim iz prizme Crvene zvezde, koju sam, jel, vise puta gledao. I kod nas je karakteristicno preuzimanje visokih igraca koji onda ne budu u reketu kad se stvori prilika za sut. Zato i mi imamo los defanzivni skok P14 (a KKP je P16).

 

Ali to je samo jedna (defanzivna) strana novcica.

 

Mi imamo odlican ofanzivni skok P2 a KKP je P17. Zasto je ofanzivni skok toliko los, to je pitanje? Meni to predstavlja mnogo veci problem kod vas. 

 

Skok je stvar koncentracije, nesto i do BBIQa, anticipacije, volje... 

Link to comment
Share on other sites

Zato stoe preuzimanje 1 deo price. Drugi je do samog tipa centara, gde osim smajlija, koi koliko nece se cima na defanzivnom, toliko voli da ripa na ofanzivnom, nemas ni jednog koi ima preteranu zelju za dodirom znojavih muskih tela. A leday koi ima, nie bas pojam atletike.  Onako, bez pogleda statistike, na ocigled, reko bih da vecinu tih off koih i navataju, odrade spoljni igraci.

 

Ovo kao pandorina kutia. zagrebi odje, pogledaj ondje, skeleti samo ispadaju na videlo.  :) 

 

Necu vise ni grebkam ni gledam.  

Link to comment
Share on other sites

Ono sto hocu da kazem, da ako za defanzivni skok postoji "opravdanje" u vidu preuzimanja, pitam se sta je "opravdanje" za los ofanzivni skok? Ne moze biti preuzimanje.

 

Ako su "bez zelje za dodirivanjem znojavih muskih tela", to onda vazi i za defanzivni i za ofanzivni skok.

 

Sta je to sto je specificno samo za ofanzivni sto moze da se meri efektom "preuzimanja"?

 

Bolji % suta protivnika vs. losiji % suta Partizana? Mozda, mrzi me sada da proveravam iako je poluvreme u Moraci. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...