Jump to content

VN Austrije 2023, Red Bul Ring, 2. jul


Radoye

Recommended Posts

1 hour ago, Duh sa sekirom said:

Sa druge strane, fantastična trka Leklera. Mnogo više od očevivanog i dosta iznad njegovih mogućnosti.

 

Fantastična trka Leklera? Čovek ne ume da vozi ako nije skroz suvo, krenuo 9. završio 12. Imam utisak da ispred njega nije bio samo ko nije hteo.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

 

1 hour ago, shonke said:

 

Fantastična trka Leklera? Čovek ne ume da vozi ako nije skroz suvo, krenuo 9. završio 12. Imam utisak da ispred njega nije bio samo ko nije hteo.

 

Da, jeste fantastično odvezao naspram njegovih mogućnosti. Spram onoga kako vozi(pogotovo trenutno), ovo je odličan rezultat. Nisam očekivao ni petnaedto mesto. Očekivao sam ga na samom začelju.

Edited by Duh sa sekirom
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Romantik said:

Ja sam bio sokiran Perezovom agresivnoscu na startu, i ako je ona u prvoj krivini bila legitimna, ali neocekivana, ono izgurivanje na pravcu posle je bilo nesto toliko iracionalno i znao sam da ce Max imati smao jedan odgovor, ici ce u meso vec u sledecoj krivini sto se i desilo 🙂

 

A onda mu je u preostala 23 kruga dao 21 sekundu. Toliko o Perezu.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Drago said:

Kakva režija trke. Izbace VSC tek kada su Max i Ferari prošli ulaz u box. 

 

Tajming VSC je definitivno bio cudan, da ne kazem granicno zlonameran, prvo su ga objavili tik nakon sto su Ferariji prosli ulaz u boks a onda su ga opozvali cim je Ferari u sledecem krugu usao u boks prakticno im oduzevsi svaku prednost koju bi zaustavljanje pod VSC moglo da donese. A ovo sa +5 s kaznama danas ko da su zaposlili srbijansku policiju da budu stjuardi trke pa su morali da ispisu odredjeni broj kazni da ispune normu. 😛

 

RBR brutalan, Ceko sa zacelja na podijum, Maks ladno pituje dva kruga pred kraj da uzme FL, ajd' bar da imamo borbu unutar tima pa da postoji nekakva neizvesnost oko konacnog ishoda... Koliko Maks razmislja na visem nivou se najbolje videlo u onim situacijama kod preticanja kad je Maks pre krivina prikocivao da bi pokupio DRS na sledecem pravcu a Ceko poklanjao DRS Saincu i odmah zatim gubio poziciju 3-4 kruga uzastopno. :ajme:

 

Ohrabruju znakovi zivota u unapredjenom Meklarenu, mada daleko je sve to jos od dobrog...

Link to comment
Share on other sites

Ova pravila oko ograničavanja budžeta, zabrane testiranja i ograničenja zamene delova pogonske jedinice (ICE, turbo, baterije itd) u teoriji doprinose smanjenju razlike medju timovima ali je Red Bul toliko brutalan ove godine da ne postoji teoretska šansa da im se bilo ko približi do kraja godine pa čak i u toku sledećih sezona upravo zbog ovih nabrojanih ograničenja i zabrana. Red Bul i Honda su odlično izblefirali sa onim "povlačenjem" Honde tako da Merc, Ferari i Reno ne mogu ni sa razvojem motora da ih stignu. Tu je još i g***o od DRS-a koje najviše pogoduje najbržima tako da su i Max i Čeko bez frke preticali i kada su se našli na nižim pozicijama. Timovima su vezane ruke oko razvoja tako da očekujem da do Abu Dabija Max uzme sve trke. 

 

Pošto su timovi počeli da liče ko jaje jajetu po pitanju aerodinamike, plus im je Perez omogućio u Monaku da dobro skeniraju i kopiraju Red Bulov pod kao i pomenuto zamrzavanje motora mogli bi prekinuti ovu šaradu i objaviti od 2026. da je F1 onemake serija kao Indycar, F2 i F3.

Link to comment
Share on other sites

Ja to pricam od kraja 90-tih. F1 treba da bude vrhunac. Skupa, preskupa, ali toliko otvorena za izmene od trke do trke da cak ni pare ne bi mogle da pomognu ako nemas inzenjering i vozace. Previse pravila samo stvara okruzenje gde ulupavas sulude kolicine novca za inkrementalna poboljsanja. To je lose. Treba da bude tako da tehnicka smicalica koja je nekom brilijantnom umu pala na pamet na wc solji, implementirana izmedju dva vikenda donese par sec po krugu i totalno pomesa karte.

Za mene je vrhunac bio pocetak 90-tih. sveeeee dozvoljeno. jedan bolid za kvale, drugi za trku, motor koji se istopi posle 5 krugova kvalifikacija, ludacka tehnicka resenja………To je bila f1.

Dominacije su trajale sezonu-dve-tri. Cim su poceli zamrzavanje, imali smo dominaciju Ferrarija, pa RB, pa Mercedes pa opet RB. cim su mesali svake sezone, bilo ludilo.


Sent from my iPad using Tapatalk

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Da, to bi bilo idealno kad bi i danas bilo dozvoljeno duvanskoj industriji da sipa novac. Kad su nestali sponzori nestali su i timovi - 1989. smo imali 39 bolida u sampionatu, tokom 1995. smo spali ispod popunjenog grida od 26 bolida, 1996. smo zavrsili sa 20. To je gubitak bezmalo 50% takmicara u samo 8 godina. Tu je FIA udarila katanac i pocelo je ovo sto imamo sada - ogranicenja svega i svacega toboz u ime stednje  i bezbednosti, i periodi dominacija proistekli iz toga.

Ko zna na sta bi danas licila F1 da su pustili da stvari teku svojim tokom, no sigurno je da ne bi licila na F1 iz perioda duvanskog sponzorstva; pretpostavljam da bi degenerisalo u nesto poput DTM sa 2-3 proizvodjaca s fabrickim timovima i gomilom B-timova ciji je cilj postojanja da maksimalno guraju svoje proizvodjace napred i da maksimalno ometaju protivnicke. Umesto timskih naredbi izmedju dva bolida imali bismo to isto ali izmedju 8.

Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, Radoye said:

 A ovo sa +5 s kaznama danas ko da su zaposlili srbijansku policiju da budu stjuardi trke pa su morali da ispisu odredjeni broj kazni da ispune normu. 

 

 

Sudijama na trci ce posao olakšati Aston Martin koji se bacio na staro dobro drukanje komšija. Sačekaće se sa konačnim rezultatom trke. Koji cirkus...

 

https://www.motorsport.com/f1/news/fia-upholds-aston-martin-protest-f1-austrian-gp-results-set-to-change/10490801/

 

 

Link to comment
Share on other sites

Koji je maksimalan broj pobeda (ili najveci procenat pobeda) u jednoj sezoni. Trenutno RB ima 9/9.

 

Takodje, ako se za sampionat konstruktora racuna zbir bodova osvojenih u svakoj trci, onda bi tako trebalo da se racuna u svakoj pojedinacnoj trci. Tipa VER(26) + PER (0) < LEC(18)+SAI(15). 

Link to comment
Share on other sites

Meklaren 1988. je samo u jednoj trci omanuo - odustali i Sena i Prost, Ferari uz'o 1-2 u Monci u prvoj trci nakon smrti Enca...

 

To je bilo 15/16 iliti 93,75% sto je rekord.

 

2002. Ferari je imao 15/17 (88,23%), 2004. 16/18 (88,89%). Mecka 2014, 2015. 16/19 (84,21%), 2016. 19/21 (90,47%). To su jedine sezone koje dolaze blizu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Par utisaka.

 

Prvo, bolidi su prelepi uživo, a zvuk je sasvim OK. Čak sam bio iznenadjen kad sam čuo CanAm u poredjenju sa F1, uopšte nisu mnogo glasniji, tu su negde. Najbolji zvuk ima Honda. Jedino što F1 nema je miris benzina, kao da ide na vazduh. Kad su projurile one stare bestije ispred mene, taj miris, kao najlepši parfem...😊

 

Koliko god je RBR oduran kao tim, toliko je RB korporacija pionir u sportskom marketingu, 3 puta sam bio na Spielbergu i svaki put je neverovatan šou. Baš je ono moto šou, nije cirkus u fazonu žena s bradom i mečka svira bendžo. Stigao sam taman na vreme na legends parade, posle aero šou, leteći ljudi (ozbiljno), helikopteri sa zastavama, fun zone, baš je ono sve ima za svakoga.

 

BRM nije upalio, pa su Dr. Helmuta Marka stavili u McLaren, jbt, respect, 8 banki i nema oko, ali dobro ga je cepao po pisti. 

 

Malo o trci, RBR nema smisla komentarisati, Max je totalna dominacija, ali da nije Checo tako dobar na gumama, ne bi ni slučajno uzeo podijum. Tu je ta mala šansa da ne bude do kraja sezone podijum 2xRBR + 1 neko treći.

 

Ferdža je pogodio upgrade a pre svega me je iznenadio sa dve dobre taktičke odluke u dve uzastopne trke, ovo nisam video od vremena Rossa Brawna. Imam utisak da je Ferrari u ovom trenutku najjači motor, ale Newey je genije, tako da Honda može da bude i slabija, što verovatno i jeste kad vidiš koja je beda Alfa Tauri. Neko je pisao da je trebalo skloniti Leclerca, ali imajte u vidu da je Sainc od 3. kruga imao DRS iza Leclerca a on ga nije imao jer je Max odmakao. Sainz mi je još uvek zagonetka, ima brzinu, ume da uradi opake poteze, kako je dao Landa i Lewisa posle pita, izuzetna vožnja, ali kad ga neko obidje ima neverovatan pad brzine, ne znam, kao da odustane od borbe. Raduje me što smo suvereno bili brži od McL (ovde mislim pre svega Leclerca), Mečke i Astona. Rekao bih da ova poslednja dvojica padaju u performansama a kad McL da i Piastriju upgrade, moglo bi da se zakuva ispod vrha. 

 

Sve u svemu, očekujem dobar rezultat u Silverstone.

 

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...