Jump to content

Filip Krajinovic


nlavrnja

Recommended Posts

Dosao i taj dan 😄 Lepo sam rekao Obradovicu da otvori on 😄

 

Dok sam se "namestao" da otvorim topik, poceo sam malo i da razmisljam odakle navijanje za Krajinovica... Oduvek navijam za klince (to je ostalo i dan danas, uvek sam za njih, pa ih onda polako otpisujem zbog raznoraznih stvari, ali to uglavnom ide sporo tako da i danas u vise meceva navijam za Kirgiosa i Zvereva, nego za njihove protivnike :D), sto se pride i poklopilo sa razvojem interneta u Srbiji, kao i streaminga u svetu, te sa tolikom dostupnoscu informacija, tako da je lakse bilo vezati se za nekoga kad pratis meceve.

Bilo je tu zaista svacega, od banalnih stvari kao sto su mrljavi strimovi sa raznih celendzera i pracenja OOP da bi se videlo je li na terenu pokriven kamerama, sve do detaljnog pracenja naznaka povratka u prolece 2014 (secam se da sam prvo ispratio futures u Americi poprilicno na LS, tada je livescorehunter na sajtu pratio pbp tih meceva, zatim strimovi sa 2 celendzera u Americi koji su srecom bili vrhunski, gde je kao stalno bilo nekih problema sa vremenom, pa sam dosta pratio i prognoze na accuweather). Posle je sve islo nekako lakse kad se iskopao sa tih turnira. Dosta o meni, da predjemo na coveka koji je tema ovde, veci deo nastavka je preuzet od Obradovicevog uvodnog posta sa fb 92.

 

Filip je rodjen "u tem" Somboru 27.februara 1992. Visok je 185cm, tezak 75.kg, igra desnom rukom i dvorucni bekhend.
Potice iz porodice u kojoj je tenis uvek bio prisutan i aktivno se igrao.

Vec od najmanjih nogu, uz oca i striceve, pocinje da pokazuje interesovanje za sport sa reketom i zutim lopticama.
Sa 15 godina odlazi u cuvenu akademiju Nika Bolitijerija na Floridi, izmedju ostalog i zato sto je to bio jedini nacin da finansira bavljenje ovim skupim individualnim sportom.
Kao veliki talenat momentalno postaje sticenik poznate agencije IMG te potpisuje 10-godisnji ugovor sa velikom kompanijom za proizvodnju sportske opreme, NIKE-om.
Ugovor je bio tezak 1.milion dolara u sportskoj opremi, kao i u angazovanju trenera, placanju treninga, putovanja, raznih kotizacija i sl.

Nik Bolitijeri je polagao velike nade u svog novog sticenika poredeci ga sa slavnim Andre Agasijem. Koliko je Filipov talenat bio na ceni govori i cinjenica da ga je Bolitijeri promovisao u prvog pulena akademije, dajuci mu prednost ispred ostalih, a postoji i anegdota da je sklanjao Keija Nishikorija sa glavnog terena kad god bi se Filip pojavljivao da trenira. 

I mada je u akademiji imao idealne uslove za rad, nije sve bilo idealno za Krajinovica tokom boravka u SAD. Tesko mu je pala razdvojenosti od porodice i prijatelja, nedostatak gotovo ikakvog drustvenog zivota..Sa teniske strane, po njegovom priznanju, nedovoljno se radilo na njegovom telu, vezbama snage i izdrzljivosti, sto ce imati znacajne implikacije na njegov kasniji teniski razvoj i sklonost ka povredama.

U profesionalne vode uplovljava 2008. Prvi mec igra u kvalifikacijama za fjucers na Floridi i gubi od Berankisa 2-1.

2 meseca i 3 poraza kasnije konacno i prva pobeda, ovog puta CH na Floridi, a pobedjen je verovali ili ne nas bivsi selektor Obradovic glat sa 2-0 (ne mogu da verujem da je forumski Obradovic ovo propustio u 1. postu :D). Najbolji rezultat te godine je SF CH-a u Noksvilu, gde je prosao 3 kruga kvalifikacija i jos 3 kola pre predaje (zanimljivo da je svih 7 meceva na turniru igrao sa Amerikancima).


Prvi mec na ATP turniru igra na Trofeju Beograda 2009. Sledece godine na istom turniru stize do polufinala nakon predaje Novaka Djokovica.

 

Te 2010. igra svoj prvi mec na jednom Mastersu (u Majamiju), gde pruza odlican otpor Blake-u, secam se da je spasio neke silne mec lopte, pokazao solidne clutch momente sto ce ga pratiti tokom cele karijere (kakve god gluposti da je pravio, oduvek je bio prilicno dobar na bitnim poenima).
Tokom 2010. je znacajno radio na fizickoj snazi, tacnije ukrupnjavanju, sto dovodi do prvih ozbiljnijih problema sa povredama, zbog povrede ramena startuje sezonu tek u maju, igra tek mesec dana da bi ustanovio da tako dalje nece ici i odlazi na operaciju zbog koje propusta ostatak sezone 2011. Ispostavice se da ce mu ove 2 godine bitno odrediti nastavak karijere i (ne)ispunjenje potencijala (uz neke razloge koji su prethodno navedeni :D)

U 2012. se vraca, od samog pocetka sezone solidni rezultat (krenuo je maltene od 0, do RG-a je vec bio 630) i tada iznenada belezi i prvi nastup u glavnom zrebu jednog Grend Slema. Bilo je to na RG gde gubi mec prvog kola od Devildera, koji je neverovatno igrao prva 2 seta i skroz psihicki slomio Filipa linijama, secam se kakva sam ocekivanja imao i kako me je Belgijanac ugasio 😄
Do kraja godine ga uglavnom muce razne povrede i igra jos samo 11 meceva, sezonu ipak zavrsava na 431. mestu.

 

2013. provodi po CH i fjucersima, solidni rezultati, sezonu zavrsava na 226. mestu, ali sto je najvaznije konacno igra celu sezonu (cak 72 meca) i postavlja dobre temelje za narednu godinu.

2014. krece sa vec gore opisanim prolecem (igra 4 nedelje zaredom, 2 osvojena fjucersa, F i SF CH-a, sve u Americi), potom i konacno prvi osvojeni CH u Vicenci, a belezi i trece kolo Hamburga, prvi ozbiljniji rezultat na ATP turniru jos od Beograda. Do kraja godine osvaja jos 1 CH i konacno ulazi u MD jos jednog GS-a, USO, gde gubi tesno u 1. kolu od Smiceka i konacno zavrsava sezonu u TOP 100 (okruglo 100.)

 

2015.nazalost ne uspeva da nastavi rast iz prethodne, srecom nije bilo ni padova niti povreda, kontinuirano se kretao oko 100, mesta i sezonu zavrsio na 95.. Tada uspeva da se plasira u glavni zreb nekoliko atp turnira ukljucujuci Masterse u IW i Majamiju.
Na USO belezi prvi GS pobedu u karijeri nad Gonzalezom i poraz od Davida Ferera u R2 (57 57 67)

I mada 2016.nije lose pocela - lose je okoncana.
Filip najpre zbog problema sa ramenom, a onda i zglobom ruke biva primoran da je ranije okonca, te pada sve do 237. mesta (dakle tamo gde je bio pre 2 ponajbolje sezone u karijeri).

Finansijska situacija je bila daleko od blistave, istekli su mu ugovori i sa IMG i sa Najkijem. Ostaje bez stalnog trenera pa mu najpre Novak Djokovic pomaze u vidu Dusana Vemica (saradnja koja nije dala zeljene rezultate), a onda i njegov sugradjanin i prijatelj Nemanja Kontic koji mu drugarski izlazi u susret po ko zna koji put..
Krajinovic ne videvsi svetlo na kraju dugackog tunela teniske stagnacije ozbiljno razmislja i o okoncanju igracke karijere.

Cini se kako su dve veze u njegovom zivotu s'kraja te godine, te pocetka 2017. kompletno promenile ovog teniskog Petra Pana.
Jedna je sa srpskom tv voditeljkom Ninom Radulovic (u koju se do usiju zaljubiska  :D ), a druga je sa teniskim trenerom Petrom Popovicem koji je imao periode saradnje i izvanrednih rezulatata sa Andreom Petkovic i kasnije Ivom Karlovicem.

Filip i Petar se dugo poznaju i kliknuli su na prvu.
Kao rezultat je dosla momentalna serija uspeha na celendzrima, te atp turniru u Moskvi (13.uzastopnih pobeda).
Kao kulminacija nestvarne fairy tail 2017. dolazi Pariz i poslednji Masters sezone na kojem Krajinovic iz kvalifikacija stize u finale, koje gubi od Dzeka Soka (1-2) prethodno pobedivsi Pelju, Djerea, Sugitu, Kverija, Maua, Nadala (predaja), te Iznera.

Ovaj neocekivani uspeh mu je doneo najbolji renking karijere (33),najveci broj bodova i najvecu zaradu. 
Tako je Krajinovic snivajuci o povratku u top 100, dospeo na ivicu najboljih 30.

Emotivne reakcije nakon polufinala protiv Iznera najbolje su svedocanstvo Filipovih borbi, razocarenja, frustracija talozenih tokom godina tapkanja u mestu,ali i nauk i pokazatelj kako trud,rad i posvecenost ponekad i budu nagradjeni.

 

Za 2018. se ocekivao konacan proboj ka mestima na rankingu koja su mu predvidjana pre vise od decenije, branio je zaista sitne bodove do tog Pariza, ali su se vratile stare boljke, sitne povrede koje su ga odvajale od turnira, te i kad se vracao nikako mu nisu dozvoljavale da uhvati neki ritam i povecavale frustracije.

U predsezoni je doziveo povredu stopala, pokusao da igra nedovoljno zalecen i sebi napravio mnogo veci problem, propustio prvo AO, potom se mucio tokom prolecne sezone, da bi potom preskocio 4 meseca (nije igrao od sredine marta do sredine jula). I kad se vratio, to je bilo poprilicno mucenje, dobio je samo 5 meceva do kraja sezone i zavrsio je na 94. mestu (opet tamo gde je bio 3 godine ranije).

 

Za 2019 odlucuje da znatno ulozi u sebe, (relativno) ozbiljne pripreme, uzimanje skupocenog (za njegov ranking) Johansona... i naravno povreda, ovaj put bas u njegovom stilu, upala nokta 😄 Dolazi na AO bez ijednog odigranog meca, ali tamo konacno belezi pobedu na GS, stize do 3. kola, gde pruza solidan otpor Coricu.

Odmah potom sa 2 singl pobede odlucuje DC mec protiv Uzbekistana, pa odlican turnir u Mecu (glat pobeda protiv Gofana, izuzetno tesan poraz u QF protiv Berdiha) a zatim pravi sok, u naletu dobrih rezultata Johanson iznenada prekida saradnju pod izgovorom da zeli vise vremena da provodi sa porodicom, da bi se ubrzo ispostavilo da je kontaktiran od strane Gofana i da je postao njegov trener.

Ipak je nastavio poprilicno dobro u ovoj sezoni, u IW poraz u 4. kolu od Rafe (dosao iz kvala, dobio Gofana u MD), pa u 3. kolu Majamija poraz od Feda (dobio Wawu pre toga), sve zacinjeno finalom turnira u Budimpesti.

 

Sad je naravno opet bio sitno povredjen, konacno igra CH i bice spreman za RG, a nadamo se i za dobre rezultate u narednom periodu.

 

Za kraj da Obradovic ozezi neku pikanteriju koju nije na fb 92... 😄

  • Like 11
  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

 

1 hour ago, nlavrnja said:

U profesionalne vode uplovljava 2008. Prvi mec igra u kvalifikacijama za fjucers na Floridi i gubi od Berankisa 2-1.

2 meseca i 3 poraza kasnije konacno i prva pobeda, ovog puta CH na Floridi, a pobedjen je verovali ili ne nas bivsi selektor Obradovic glat sa 2-0 (ne mogu da verujem da je forumski Obradovic ovo propustio u 1. postu :D).

 

:classic_laugh:

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Filip je trenutno na live listi #69, ove sedmice igra u Heilbronn-u (#1 nosilac), a na race-u je trenutno #39. Za RG je trenutno 2. alternativa (ako odustanu Isner i Raonic, kako 99% ocekujem, upasce u glavni zreb). Inace nije se prijavio za kvalifikacije za RG :classic_blink: sto mi je cudno.

Edited by wwww
Link to comment
Share on other sites

Quote

First three alternates for Roland Garros

1. Krajinovic -- didn't sign for qualies, needs one WD in the next 15 hours to enter RG.

2. Istomin -- playing qualies, needs two WD to enter directly

3. P. Sousa -- withdrew from qualies with an ankle injury, needs thrre WDs do enter

FILIPEEEE!!!! :furious::twak:

Link to comment
Share on other sites

Raonic je kao na putu za Pariz i igrace RG (tako kaze Kanadska teniska asocijacija ili slicno). A i vec je prosao voz za Filipa: pocele kvalifikacije za RG, tako da ako sada neko odustane - upada LL a ne alternativa.

  • Ha-ha 1
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...