Jump to content

Humanitarni rad, fondacije, organizacije, udruženja…

Div

Buduće akcije prikupljanja humanitarne pomoći na forumu - Poll  

14 members have voted

1. 1. Da li mislite da na Forumu treba organizovati i voditi akcije prikupljanja humanitarne pomoći i da li biste učestovali?

• Da i učestvovao bih
      8
    • Da, možda bih učestvovao
      3
    • Da, ali ne bih učestvovao
      0
    • Ne, to nije svrha foruma, ali bih učestvovao ako se organizuje
      0
    • Ne, to nije svrha foruma, ali bih možda učestvovao ako se organizuje
      2
    • Ne, to nije svrha foruma, ne bih učestvovao ako se organizuje
      1
  2. 2. Humanitarnu pomoć treba upućivati prvenstveno na:

• Lečenje dece ili odraslih
      2
    • Pomoć siromašnim porodicama
      1
    • Pomoć žrtvama nasilja
      0
    • Pomoć ugroženim socijalnim grupama
      0
    • Nešto drugo
      0
    • Ne treba unapred određivati prioritete
      11

Recommended Posts

Svakodnevno se u medijima pominju humanitarne akcije, propusti službi, primeri teškog siromaštva, bolesti, nemoći, pokušaji da se pomogne, prikupljanje sredstava, donacije pojedinaca, firmi…

Imam utisak da nikada nije bilo više ogganizacija koje pružaju pomoć, opet nikada više ljudi kojima je pomoć potrebna a teško dolaze do nje. Kad nečija priča dospe u medije, na televiziju posebno, dobre su šanse da pomoć stigne, da se nađu donatori koji samostalno ili preko neke fondacije upute pomoć, ali koliko priča i sudbina nikada ne dospe u javnost, koliko puta pomoć ne stigne, ili stigne prekasno. 

Često šaljem SMS na one brojeve gde se prikuplja pomoć za lečenje dece, sitno je to, ali ponekad se čuje i povratna informacija, prikupljene desetine pa i stotine hiljada evra, znači funkcioniše to nekako, ali malo je primera da se vidi neko, pojedinac ili porodica, ko je uspeo da se izvuče iz siromaštva, neko kome je omogućeno da radom izađe iz zone siromaštva, a znamo onu izreku, nije sevap siromahu kupiti ribu da pojede nego je sevap naučiti ga da peca kako bi uvek imao šta da jede.

Koliko se može imati poverenja u sve te organizacije, šta se može učiniti lično, ima li primera, iskustava, ideja…
Možemo li mi sa Foruma zajedno da učinimo nešta da bi pomogli ugroženima? 
Bolje je pitanje da li hoćemo i kako možemo.

Edited by fancy
  • Like 3

18 minutes ago, Div said:

Svakodnevno se u medijima pominju humanitarne akcije, propusti službi, primeri teškog siromaštva, bolesti, nemoći, pokušaji da se pomogne, prikupljanje sredstava, donacije pojedinaca, firmi…

Imam utisak da nikada nije bilo više ogganizacija koje pružaju pomoć, opet nikada više ljudi kojima je pomoć potrebna a teško dolaze do nje. Kad nečija priča dospe u medije, na televiziju posebno, dobre su šanse da pomoć stigne, da se nađu donatori koji samostalno ili preko neke fondacije upute pomoć, ali koliko priča i sudbina nikada ne dospe u javnost, koliko puta pomoć ne stigne, ili stigne prekasno. 

Često šaljem SMS na one brojeve gde se prikuplja pomoć za lečenje dece, sitno je to, ali ponekad se čuje i povratna informacija, prikupljene desetine pa i stotine hiljada evra, znači funkcioniše to nekako, ali malo je primera da se vidi neko, pojedinac ili porodica, ko je uspeo da se izvuče iz siromaštva, neko kome je omogućeno da radom izađe iz zone siromaštva, a znamo onu izreku, nije sevap siromahu kupiti ribu da pojede nego je sevap naučiti ga da peca kako bi uvek imao šta da jede.

Koliko se može imati poverenja u sve te organizacije, šta se može učiniti lično, ima li primera, iskustava, ideja…
Možemo li mi sa Foruma zajedno da učinimo nešta da bi pomogli ugroženima? 
Bolje je pitanje da li hoćemo i kako možemo.

Imali smo onomad onu grupu na FB:

https://www.facebook.com/groups/438536442957910

ako treba da je aktiviramo - ja sam za.

:default_coffee:

3 hours ago, Kronostime said:

Imali smo onomad onu grupu na FB:

https://www.facebook.com/groups/438536442957910

ako treba da je aktiviramo - ja sam za.

:default_coffee:

Ja ne znam za tu FB stranu, ne sećam se da se pričalo o tome, ne mogu ništa da vidim, da li je strana zatvorena ili zato što ja nemam nalog na FB. 
Kako je to zamišljeno i kako je funkcionisalo?

Mogu da da se pridruzim vama dvoma da ne koristim FB . Imam nalog svoj ali ga ne koristim vec vise godina. I ono sto sam koristio bilo je nesto bez veze. Smatram da je glupavo da pisem svaki cas o sebi i drugima. Onome kome treba da se obratim ja mu napisem poruku na SMS ili nesto slicno. To je neko moje vidjenje koristenja socijalnih mreza. Ali opet postujem svaciji izbor komunikacije.

• Like 1

5 hours ago, ControlFreak said:

@Kronostime Kao i Div, i ja ne koristim FB, tako da može li neka druga platforma za tako nešto sugerisano za pomoć?

Možda neki Vox fond, pa da neki odbor odlučuje kome pomoć da se pruži? 

Nešto tako sam imao na umu kad sam pokrenuo temu ali se bojim da bi nas administracija ugušila ako bismo registrovali fond, morali bismo da imamo neke papire, osnivački akt, statut, tekući račun, neko mora da vodi evidencije, knjige, bojim se da bi više energije otišlo na administraciju nego na suštinu, barem nekog ko bi se prihvatio tog posla. S druge strane, možemo ovde razmenjivati informacije, nalaziti primere iz medija, predlagati u koju akciju i na koji način da se uključimo. I to ima svoje mane, postoji verovatnoća da bi komunikacija i koordinacija na Forumu brzo postala suvišna, i bez toga svako može da se uključi u aktivnost postojećih organizacija i udruženja, a i koliko sam dosad pratio, aktivnosti koje dospeju do medija relativno brzo privuku donatore, izguraju se jednokratne akcije, ali uvek mi se po glavi vrti misao, koliko još ima takvih ili težih sudbina koje nisu medijski predstavljene. Možda, ipak, da krenemo tako, da ne ispadne da pričamo samo o ograničenjima, da gledamo u prepreke a ne u rešenja, i da ostane otvoreno za dalje priče eventualno formalizovanje aktivnosti i organizacije,

Čudno da se ne sećam toga, no znam da je bilo u nekoliko navrata na forumu nekih poziva na uključenje u humanitarne akcije, ne znam kakav je odziv i efekat akcije. 

Ne vidim u čemu je prednosz fejsbuk gruoe u odnosu na forum, ali ako je to bolje, bože moj, nije fejsbuk aždaja, mogu se registrovati namenski, samo za tu svrhu.

1 hour ago, Div said:

Čudno da se ne sećam toga, no znam da je bilo u nekoliko navrata na forumu nekih poziva na uključenje u humanitarne akcije, ne znam kakav je odziv i efekat akcije. 

Ne vidim u čemu je prednosz fejsbuk gruoe u odnosu na forum, ali ako je to bolje, bože moj, nije fejsbuk aždaja, mogu se registrovati namenski, samo za tu svrhu.

Drustvo sa sporta je ucestvovalo u tome - zato se i ne secas. :classic_biggrin:

• Like 1

Hej ljudi, prvo super tema, hvala @Dive što si je otvorio! 🌻 Ja već neko vreme razmišljam o ovome, da pokrenemo neku akciju, ali sam htela da sačekam da imam konkretnu ideju i plan pa onda predložim.. Kao što sam ti napisala i preko PM-a, moj predlog bi bio da za početak vidimo koliko je forumaša zainteresovano da učestvuje i da onda osmislimo neki projekat - tj. da odaberemo organizaciju, udruženje ili pojedinca kom ćemo pomoći i da onda vidimo na koji način - novčano ili prikupljanjem sredstava u vidu hrane, garderobe itd. 

23 minutes ago, ControlFreak said:

@DameTimeEto, ima nas tu za početak. Samo da se ima u vidu da ako neko živi van, mogućnosti za uplate mogu biti ograničene, ali postoje. 

Doći ćemo do uplata, samo da se organizujemo. ❤️ 

@Div Zašto ne bi napravio poll na vrhu teme sa par pitanja da glasamo: da li smo zainteresovani za neko zajedničko delovanje, na koji način bismo doprineli i sl?

5 minutes ago, DameTime said:

@Div Zašto ne bi napravio poll na vrhu teme sa par pitanja da glasamo: da li smo zainteresovani za neko zajedničko delovanje, na koji način bismo doprineli i sl?

Ima samo jedan razlog, ne umem. Nisam nikada menjao običan Topic  u poll, ne znam mogu li uopšte bez moderatora.
To je, verujem, lako rešivo, ako ništa drugo napravi se poll i zamoli moderator da spoji teme, no vredela bi pomoć oko formulacije pitanja, nisam siguran da bih baš pogodio iz prve šta sve treba da sadrži a da ne bude ni previše pitanja, može neke sugestije na PM ili da pozovemo nekog od moderatora da se odmah uključi sa sugestijom oko tehnike. Evo, naka se najbliži moderator smatra prozvanim. 

• Like 2

Malo sam guglao, pogledao sajtove nekih udruženja i fondacija i proceduru za osnivanje istih. Ovako, na brznu, moj zaključak je da sajtovi humanitarnih organizacija nisu dovoljno informativni, nagllašavam, pogledao sam tek nekoliko, pretpostavljam da je razlog novac i vreme, potrebno je softver održavati, plaćati, i potrebno je vreme i znanje da se informacije ažuriraju. Postupak osnivanja i registracije fondacije nije nešto mnogo komplikovan ali opet, zahteva vreme, obaveze objavljivanja izveštaja, podnošenje godišnjih računa u APRu, a verovatno i niz drugih birokratskih obaveza koje proističu iz drugih zakona. Ja bih i pored toga bio za osnivanje jedne fondacije u koju bismo uplatili neka početna sredstva, uplaćivali, prema mogućnostima, mesečno po nekiu donaciju i po akciji prikupljali sredstva za konkretne aktivnoszi, ali ako bi neko bio voljan da se prihvati vođenja administracije.
Druga mogućnost je da pozovemo neke od postojećih humanitarnih oganizacija da se predstave ovde, na forumu, da se uključimo u njihove aktivnosti kao neka vrsta neformalnog ogranka. To predstavjanje i kandidovanje akcija može da uradi i svaki forumaš koji je ili aktivan u nekom udruženju ili prati neku aktivnost. Pretpostavljam da bi svaka akcija mogla da se predstavi jednim postomm od desetak rečenica uz, eventualno neki link. 
Stoji i već pomenuta mogućnost, fejsbuk stranica, ne mogu o tome ništa konkretno da kažem, nisam, zasad, korisnik fejsbuka.

• Like 1

On 4/6/2023 at 4:17 PM, Div said:

Nisam nikada menjao običan Topic  u poll, ne znam mogu li uopšte bez moderatora.

Mogao si neko vreme od nastanka posta, sad više ne. 

Napiši u priv. poruci koji naslov polla želiš i koje opcije hoćeš da budu u njemu.

• fancy pinned this topic

Na adrese nekoliko humaniarnih organizacija sam poslao sa  e-mail sa pozivom da pogledaju ovu temu, upoznaju nas ovde ili odgovorom na moju poruku sa svojim aktuelnim aktivnostima i načinima na koje možemo pomoći. Još nism dobio nijednu povratnu informaciju, da li zbog prezauzeosti, praznika, nepoverenja, ne znam, saćekaću još dan-dva, pa ću sam izdvojiti par udruženja za koja bih predložio da prikupljamo pomoć, možda bi bilo boje da sam to uradio odmah, ali kad sam već poslao poruke, red je da ostavim malo vremena za odgovor.

• Thanks 1

Nisam dobio odgovor ni na jedan e-mail pa sam odlučio da uplatim skromnu donaciju Centru za integraciju mladih za održivost skloništa:

https://cim.org.rs/doniraj/

Nisam ni pokušao da rangiram humanitarne akcije po značaju niti bilo kom drugom kriterijumu, jednostavno o radu CIM znam nešto više iz medija, a i iz susreta sa korisnicima u RL, znam da im je pomoć uvek potrebna, ranije smo iz kuće donirali nešto knliga i dečjih stvari.

• Like 1
  • Love 1
  • Thanks 1

• 3 weeks later...

@Div ja u Novom Sadu volontiram u Kuhinji solidarnosti.
Kuhinja solidarnosti je neformalni i samoorganizovani aktivistički kolektiv koji priprema obroke utorkom i subotom za ugrožene sugrađane.

Volontiranje obuhvata pripremu obroka i sve što ima veze sa tim - seckanje, kuvanje, čišćenje, pakovanje, itd,
razvoženje obroka, a takođe i volonterski rad u marketinškom ili medijskom timu, kako god se to zvalo.
Priprema obroka se održava u Crnoj kući. Pored samih volontera neki i od korisnika su uključeni u rad, što je takođe super.
Hrana se deli beskućnicima, siromašnima, invalidima i svima onima koji na neki način teško dolaze do hrane.

Hrana se priprema iz donacija isključivo fizičkih lica, pa tako možete da pomognete ako ste željni. Baš u ovim trenucima je budžet skoro na samom minimumu, pa apeluju da donira ko god može.

Na tviteru, instagramu i fb možete da ispratite sve u vezi sa Kuhinjom:
https://www.instagram.com/kuhinjasolidarnosti.ns/
https://www.facebook.com/kuhinjasolidarnosti/

• Like 3

1 hour ago, uvrnuto said:

@Div ja u Novom Sadu volontiram u Kuhinji solidarnosti.
Kuhinja solidarnosti je neformalni i samoorganizovani aktivistički kolektiv koji priprema obroke utorkom i subotom za ugrožene sugrađane.

Volontiranje obuhvata pripremu obroka i sve što ima veze sa tim - seckanje, kuvanje, čišćenje, pakovanje, itd,
razvoženje obroka, a takođe i volonterski rad u marketinškom ili medijskom timu, kako god se to zvalo.
Priprema obroka se održava u Crnoj kući. Pored samih volontera neki i od korisnika su uključeni u rad, što je takođe super.
Hrana se deli beskućnicima, siromašnima, invalidima i svima onima koji na neki način teško dolaze do hrane.

Hrana se priprema iz donacija isključivo fizičkih lica, pa tako možete da pomognete ako ste željni. Baš u ovim trenucima je budžet skoro na samom minimumu, pa apeluju da donira ko god može.

1 hour ago, uvrnuto said:

Na tviteru, instagramu i fb možete da ispratite sve u vezi sa Kuhinjom:
https://www.instagram.com/kuhinjasolidarnosti.ns/
https://www.facebook.com/kuhinjasolidarnosti/

Bravo, uplatio sam novčani prilog na račun.

• Like 2
  • Thanks 1

Hvala @uvrnuto, uplatiću kad legne plata. 😄 Hvala i Divu za donaciju CIM-u! 😍 Ja planiram da u ovim mesecima odnesem nešto letnje garderobe i još potrepština u Svratište. Ako ima zainteresovanih, možemo da se organizujemo pa pored tih stvari možda doniramo i nešto "veće" - da se raspitamo da li je nešto potrebno od tehnike, trebaće pribor za školu tamo na jesen svakako i sl. 

• Like 4

Just now, C.F. said:

Na koji način mogu iz inostranstva da uplatim? @uvrnuto

Baš je danas neko pitao u grupnom četu koji nam služi za organizaciju. Napisali su da sada nema načina da se uplati iz inostranstva, ali će da urade nešto po tom pitanju. Pa ću da javim.

• Thanks 1

4 hours ago, uvrnuto said:

Baš je danas neko pitao u grupnom četu koji nam služi za organizaciju. Napisali su da sada nema načina da se uplati iz inostranstva, ali će da urade nešto po tom pitanju. Pa ću da javim.

Sad vidim na instagramu da ukidate na jedan dan nedeljno zbog nedostatka donacija. Mogu li da ti se obratim u p.m.

• Like 1