Jump to content

Grupa B(Engleska, Iran, SAD, Vels)


Recommended Posts

                                   Engleska

 

   Garet Sautgejt je u isto vrijeme najkritikovaniji selektor na svijetu i najuspešniji selektor Engleske u ovom vijeku. Na poslednjem Mundijalu je stigao do 1/2 finala a na EP je izgubio finale posle izvođenja penala. Pravi problemi za njega su krenuli tek u Ligi nacija. Engleska je završila poslednja u grupi i ispala u niži rang. Da li će se loš nastup u LN odraziti na igre na Mundijalu ili će Sautgejt ponovo ostvariti dobar rezultat na velikom takmičenju?

 

                           Sastav i očekivanja 

 

Engleska na prvenstvo dolazi bez najboljeg igrača u odbrani - Kajl Voker je bio njihov ključni igrač u odbrani koja igra u troje. Svojom je brzinom pokrivao ogroman prostor i anulirao na neki način sporost Megvajera i Dajera. Faliće Englezima i dva najbolja bočna igrača, Ris Džejms na desnoj i Ben Čilvel na lijevoj strani. Na golu bi trebao da bude Nik Poup. Golman Njukasla je sasvim zasluženo istisnuo sa gola Džordana Pikforda. U poslednjoj liniji uz Megvajera i Dajera bi trebao da se Džon Stouns. Na desnoj strani će igrati ove sezone odlični Kiran Tripije. Lijevo bi trebao da igra Luk Šo. Bek Junajteda je igrao sjajno na prošlom Euru, ali od tada pretežno pruža slabije partije. Na sredini su standardni Deklan Rajs i Džud Belingem. U napadu bi trebala igra trojka: Foden, Sterling, Kejn. ima Engleska još dosta zanimljivih opcija u napadu - Maunt, Medison, Griliš, Saka, Rašford. 

 

Uspjeh Engleske zavisi od toga da li će ova odbrana uspjeti da svede greške na minimum. Ova trojka na papiru definitivno ne obećava. Sa Vokerom bi to bilo dosta bolje. U veznom redu i napadu ima mnogo kvaliteta i igrača sa raznolikim igračkim kvalitetima. Da su svi zdravi tipovao bih da će ponovo doći do završnice. U svakom slučaju grupa se mora proći. 

 

 

                                       Iran

 

Iran će u svom šestom nastupu na Mundijalu pokušati da konačno prođe grupu. Do sada su bili najbliži bili 2018. I tada, ali na ovom Mundijalu, Irance će sa klupe predvoditi Karlos Keiroš, koji se vratio na klupu nakon što je hrvatskom treneru Draganu Skočiću uručen otkaz. Ovo ne bilo čudno da Skočić u kvalifikacijama nije ostvario najbolji rezultat u istoriji iranskog fudbala. Naime, Iran je u kvalifikacijama osvojio 25 bodova od mogućih 30. Ovaj potez bi mogao mnogo da našteti atmosferi u ekipi. Kako se može čuti jedan dio igrača je bio za to da ostane Skočić, a drugi su insistirali na Keirošu. 

 

                             Sastav i očekivanja 

 

Najveći broj iranskih reprezentativaca dolazi iz domaće lige. Glavna snaga Irana leži u disciplinovanoj i čvrstoj igri. Tu je i nekoliko zanimljivih pojedinaca u napadu. Mehdi Taremi iz Porta je trenutno njihov najbolji fudbaler. Sardar Azmun je takođe kvalitetan fudbaler, ali ove sezone ima dosta problema sa povredama. Tu je i Karim Ansarifard iz Omonije. Od barem relativno poznatih igrača tu su još - Moharami(Dinamo Zagreb), Jahanbakš(Fejnord), Godos(Brentford), Golizadeh(Sarlroa)

 

Najslabija su ekipa u grupi, ali imaju šanse da otkinu po neki bod. Nijesu bezopasni, a imaju i solidnog iskustva. Sigurno im na ruku ne ide situacija sa selektorom, teško je očekivati da to neće poremetiti odnose u ekipi. 

 

 

                                      SAD

 

SAD je kvalifikacije za SP završila iza Kanade i Meksika, a sa istim brojem bodova kao Kostarika. Treba napomenuti da su prošle godine osvojili Gold kup i nametnuli se kao vladari svog kontinenta. Na ovom prvenstvu dolaze kao mlada i perspektivna ekipa. Neki čak misle da bi mogli da budu jedno od prijatnijih iznenađenja i da najave neke velike stvari u budućnosti. 

 

                              Sastav i očekivanja

 

Najveći hendikep ove ekipe je odbrana. Tim Rim tu djeluje kao igrač sa najviše iskustva. Dest i Jedlin kao startni bekovi ne ulivaju naročito povjerenje. Posebno je problematična igra Desta u defanzivnom dijelu. Na sredini je glavni igrač Veston Mekeni iz Juventusa. Tu bi trebala da igraju još dva talentovana igrača iz Lidsa - Tajler Adams i Brendan Aronson. U napadu se očekuje da ekipu Kristijan Pulišič. Nije standardan u Čelsiju, ali je i pored toga najkvalitetniji igrač svoje selekcije. Biće prostora i mladog Rejnu iz Dortmunda. Hesus Fereira je prvi špic. Riječ je o igraču koji daje dosta golova u MLS ligi. Ima 21 godinu i ovo prvenstvo bi moglo da bude fina odskočna daska za njega. 

 

Ima finog potencijala u ovoj ekipi. Pitanje je da li ima dovoljno čvrstine u odbrani i iskustva? Mogli bi da prođu grupu, ključna je utakmica protiv Velsa. Biće zanimljivo pratiti njihove nastupe na ovom Mundijalu a i u nekoj budućnosti. 

 

 

                                                Vels

 

Vels se plasirao na Mundijal prvi put posle 64 godine. Nije druga selekcija koja će igrati u Kataru nije toliko dugo čekala na plasman. Može se reći da je ovaj plasman i neka kruna ove generacije ali vjerovatno i poslednji ples na velikom takmičenju. S obzirom na kvalitet koji imaju uradili su stvarno dosta u poslednjih desetak godina. Igrali su 1/2 finale 2016. na EP, a 2020. su prošli grupu. Kod njih se sve zna, igrači, sastav i stil igre su jasni i nema nekih promjena u odnosu na ono na šta su nas navikli. Fizički su dobro pripremljeni, kompaktni su, a šanse za gol će tražiti preko kontri i prekida. 

 

                             Sastav i očekivanja 

 

Postoji dilema između Henesija i Varda na golu. Ben Dejvis će biti lider u odbrani. Očekuje se dosta i od ofanzivnog beka Neka Vilijamsa iz Notingem Foresta. Džo Alen i Remzi su vječni tandem na sredini. Hari Vilson i Dan Džejms bi trebali da donesu prodornost po krilu. U napadu se kao i uvijek najviše očekuje od Bejla. Društvo u napadu bi trebao da mu pravi Brenan Džonson. Tu je Kifer Mur, snažan napadač koji je jak u skok igri. 

 

Boriće se Vels za prolaz zajedno sa SAD-om i Iranom. Njihova prednost su iskustvo i timska kompaktnost. Problem je što su im glavni igrači u veteranskim godinama, ali mogli bi za kraj da naprave još jednu finu epizodu i da prođu dalje. 

                  

Edited by Kvaratskhelia
  • Like 3
  • Thanks 5
Link to comment
Share on other sites

Konačno neka smislena akcija Engleza. Ovolika razlika u posedu lopte i oni ne mogu da umuvaju gol...

 

 

5 minutes ago, OnionKnight said:

 

Mrzim kad medicinski štab pusti igrača u ovakvom stanju da donese odluku o ostanku u igri. 

 

Isto sam pomislila. Juče Valensija, danas ovaj.

Link to comment
Share on other sites

Ne priznajem Englesku bez Griliša 🙂

 

Megvajer deluje vrlo dobro iako su svi strahovali jer nije igrao. On je morao u tim zbog skok igre.

 

OVo će sad da bude ko juče, iran hoće a ne zna kako a engleska neće a može 🙂

 

ko je centrirao kod prvog gola ?

 

edit : ipak sledi raspad sistema irana .

 

Edited by Klotzen
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...