U-85 Posted May 14, 2024 Posted May 14, 2024 Par slikica sa nedavnog mini putovanja: Trakošćan Varaždin Ptuj Maribor Celje Ljubljana Bled Trst Motovun 5
Мџе Posted May 15, 2024 Posted May 15, 2024 On 5/12/2024 at 11:07 PM, Drug Crni said: Polarna svetlost iznad Bajskog kanala kod Bezdana. Slikano u petak. Bio sam dvaput na pecanju. Malo poznato a prelepo mesto. Dve slike sa trenutnog putovanja: Udawalawa nacionalni park Kalametiya laguna 2
Drug Crni Posted May 15, 2024 Posted May 15, 2024 Svaka čast!! Neostvarena želja mi je da posetim Afriku..neki poznati nacionalni park.
DJ_Vasa Posted May 15, 2024 Posted May 15, 2024 Ali ovo gore su azijski slonovi. Ovo gore je Šri Lanka, što slučajno znam iz neke TV emisije. 1
Selina Posted May 15, 2024 Posted May 15, 2024 6 minutes ago, Drug Crni said: Aha. Izvinjavam se na neobaveštenosti i neznanju. Bogami meni lice na africke, nesto su zakrzljali, oni indijski su ogromni. Ova polarna svetlost bila i kod mene u petak, 1500 km severnije, ali jako neuobicajeno za ove krajeve. 1
DJ_Vasa Posted May 15, 2024 Posted May 15, 2024 (edited) Afrički slon ima velike uši, po čemu se lako razlikuje od azijskog. Evo na brzinu slike gde se vidi razlika: Ovaj levo je afrički slon, a desno azijski. Naravno, ima još razlika, ali najlakše se raspoznaju po ušima. Edited May 15, 2024 by DJ_Vasa
Klotzen Posted May 15, 2024 Posted May 15, 2024 Mislim i da je veći Afrički no to na slikama nekad ne možemo da ocenimo. Sa druge strane azijski tigrovi mogu da pojedu za doručak afričke 🙂
Selina Posted May 16, 2024 Posted May 16, 2024 13 hours ago, Klotzen said: Mislim i da je veći Afrički no to na slikama nekad ne možemo da ocenimo. Sa druge strane azijski tigrovi mogu da pojedu za doručak afričke 🙂 Mogli bi, al ne mogu da ih nadju.Ja sam bila u dva cuvena nacionalna parka ( Tcavo i Amboseli) i vidala sam slonove, kasnije u Indiji i ove indisjke, ali ih nisam licno merila, takav mi je utisak, moguce je sto i u Africi ima i vecih i manjih, a moguce je da sam u Indiji vidjala samo ekstra velike primerke slonova.
Drug Crni Posted April 15, 2025 Posted April 15, 2025 Da ne ide sve na Politiku, a i nema potrebe. Naši studenti-biciklisti danas stižu u Strazbur. Strazbur je prelep grad. No, manje se zna da su nemački i francuski kolonisti, dolazeći u Banat u 18.veku, doneli deo te plodne rajnske ravnice sa sobom. Ostavili su veliki trag u istoriji Banata. 4/5 banatskih nemaca i ponemčenih Francuza, su poreklom iz tog kraja, okoline Strazbura. I danas u Banatu možete sresti porodice poreklom iz Alzasa. Porodice poput Anou i Decorsi i danas žive i u okolini Zrenjanina i u Strazburu i celom Alzasu. U crkvenim knjigama u Bečkerečkoj župi su generacije upisivane francuskim imenima. Od početka 19.veka nemački jezik počinje da dominira u Banatu, a sa stvaranjem modernih nacija svi oni polako su postajali etnički Nemci, iako im je poreklo mešovito: francusko i nemačko. Mala zanimljivost koja vezuje Banat i Alzas. 5 1
Drug Crni Posted Wednesday at 03:04 PM Posted Wednesday at 03:04 PM Ne znam da li će link raditi (da li će i ko moći da ga otvori), tek ovo je red ispred biletarnice Narodnog pozorišta Sombor, za predstavu "Semper idem". Karte je veoma teško nabaviti, sve predstave se uvek mesecima unapred rasprodaju. Lepa slika. Quote https://www.instagram.com/reel/DW3UdHgk_KB/ 1
Eddard Posted Wednesday at 03:10 PM Posted Wednesday at 03:10 PM 5 minutes ago, Drug Crni said: Lepa slika. Koju kvari ovo oronulo komunističko zdanje na uglu, jebote bar fasada da se sredi, ako je već arhitektonsko ruglo. 1
DameTime Posted Wednesday at 03:22 PM Posted Wednesday at 03:22 PM Najmanji je problem što je "oronulo komunističko zdanje", estetski gledano, više da li je i koliko bezbedno za građane.
Drug Crni Posted Wednesday at 03:29 PM Posted Wednesday at 03:29 PM Jbm li ga..bezbedno je..još nisam čuo da je postojao ikakav ozbiljniji problem sa zgradom. U njenom podnožju je jedan kafić/louge bar. Pored je zgrada pozorišta, atik pored nje još jedan mali klub - "Godo" - faktički jedino mesto gde povremeno izlazim i utapam emocije u alkohol. U proteklih nekoliko meseci su imali niz dobrih klupskih bendova. Tu je preko puta i Gradski muzej 1
DameTime Posted Wednesday at 03:39 PM Posted Wednesday at 03:39 PM Bila sam u Somboru pre cca tri godine, doduše nisam sigurna da li smo prošli tuda, nije bilo previše vremena da se "zuji" po gradu. 😊 Svakako lepa scena.
Eddard Posted Wednesday at 03:44 PM Posted Wednesday at 03:44 PM 19 minutes ago, DameTime said: Najmanji je problem što je "oronulo komunističko zdanje", estetski gledano, više da li je i koliko bezbedno za građane. Problem je, takve zgrade nisu smele da postoje u takvom gradskom jezgru kakav je somborski Venac. Ali Titovi pioniri su mislili drugačije. Doduše kad prođem pored zdanja nekadašnje robne kuće, ovo mu dođe kao da ga je Gaudi projektovao. Titov Gaudi, ali Gaudi.
DameTime Posted Wednesday at 03:48 PM Posted Wednesday at 03:48 PM 3 minutes ago, Eddard said: Problem je, takve zgrade nisu smele da postoje u takvom gradskom jezgru kakav je somborski Venac. Ali Titovi pioniri su mislili drugačije. Ne razumem.
Eddard Posted Wednesday at 03:53 PM Posted Wednesday at 03:53 PM Šta ti nije jasno u arhitekturi bezlične betonske kocke sa prozorima?
DameTime Posted Wednesday at 03:57 PM Posted Wednesday at 03:57 PM Ne razumem se u arhitekturu, pa ne vidim u čemu je toliki problem sa zgradom.
Drug Crni Posted Wednesday at 04:04 PM Posted Wednesday at 04:04 PM Štrči previše u okruženju. Proporcijama je "pojela" zdanje pozorišta, a ne uklapa se ni u Dalmatinsku ulicu koja je jedno šetalište koje vodi do centralnog gradskog trga. 1 1
Eddard Posted Wednesday at 04:06 PM Posted Wednesday at 04:06 PM Pa ne razumem se ni ja, ali brate neke stvari su apsolutno ružne. Uostalom, odeš u Sombor, pa vidiš kako se lepo uklapa u okolnu arhitekturu. Samo nemoj da se okrećeš, a ako se okreneš, probaj da ne vidiš rugobu Hotela Slobode 😁. 1
DameTime Posted Wednesday at 04:12 PM Posted Wednesday at 04:12 PM 5 minutes ago, Drug Crni said: Štrči previše u okruženju. Proporcijama je "pojela" zdanje pozorišta, a ne uklapa se ni u Dalmatinsku ulicu koja je jedno šetalište koje vodi do centralnog gradskog trga. E vidiš, ovo je već konkretno objašnjenje, a ne "takva zgrada tu ne treba da postoji" - kao da sam svaki dan u Somboru pa znam na šta se misli. 😆 (iako meni zgrada za sebe nije ružna) Što se toga tiče, okej, ali mi se čini da je i Somboru i Srbiji dug put dotle - prvo da nam građevine budu bezbedne, a onda lepe...
𝓑𝓪𝓫𝔂 Posted Wednesday at 04:27 PM Posted Wednesday at 04:27 PM 22 minutes ago, Eddard said: Šta ti nije jasno u arhitekturi bezlične betonske kocke sa prozorima? Brutalizam je bio moderna arhitektura u to vreme, tamo do sedamdesetih. Takvih zgrada ima po celom svetu a najpoznatija je u Montrealu 14 minutes ago, Drug Crni said: Štrči previše u okruženju. Proporcijama je "pojela" zdanje pozorišta, a ne uklapa se ni u Dalmatinsku ulicu koja je jedno šetalište koje vodi do centralnog gradskog trga. Mnogi svetski gradovi koji nisu mislili na ocuvanje autenticne arhiture izgledaju tako. Ali ni to nije problem, problem je kada onaj ko odobrava arhitektnoske planove ustvari nema nikakvu viziju na sta ce to liciti u odnosu na celu okolinu (a ima malo i krivice korupcije sto je glavni problem u Srbiji) Evo dacu primer americkih gradova, gde se recimo u Cikagu sve lepo uklopilo, razni pravci arhitekture iz razlicitih vremena i daju celokupnu sliku kao jedna celina, dok recimo Njujork je totalno haos neuskladjenosti Mnogi evropski gradovi/metropoli se trudi maksimalno da ocuvaju taj autenticni izgled grada, pa umesto da sruse zgrade, oni sruse unutrasnjost zgrade a fasadu ocuvaju. 2
Eddard Posted Wednesday at 04:35 PM Posted Wednesday at 04:35 PM 7 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said: Brutalizam je bio moderna arhitektura u to vreme, tamo do sedamdesetih. Komunistička arhitektura nije brutalizam
Recommended Posts