Jump to content

Recommended Posts

Posted

Par slikica sa nedavnog mini putovanja:

Trakošćan 

AP1GczPy6woFCC46JqhI7IeFYFGaq8G-lPMSMhHW

Varaždin

AP1GczPUMYD_KB8XGXLqXJLnBHJXSimulhlzXcip

Ptuj

AP1GczPHvjcUCjxBFUkaFC9FDxhAMi24ftsBUWuw

Maribor

AP1GczOLzPW7UgttzpIrQq3XJ5PWEXsWcTC2ozpP

Celje

AP1GczM2Pwm6BV84Ax3UGsV9VDVAIptOXTm6kTA6

Ljubljana

AP1GczOr2dIpydwaxUeswiyT7hichVvFmbM-u1IZ

Bled 

AP1GczODkpyti9B6k3_fJO7Q5CNEgARwPyTMXwz8

Trst

AP1GczPmsh1jSmdsq4i_PCI0pPNRWmQio6DIXHg_

Motovun

AP1GczMD1xedjRwVLIX7Fve5WA8NsRHuKLNCSfCg

• Like 5
Posted
On 5/12/2024 at 11:07 PM, Drug Crni said:

Polarna svetlost iznad Bajskog kanala kod Bezdana.
Slikano u petak.

1lY42pT.jpeg

Bio sam dvaput na pecanju. Malo poznato a prelepo mesto. Dve slike sa trenutnog putovanja: 

Udawalawa nacionalni park

spacer.png

Kalametiya laguna

spacer.png

• WOW 2
Posted
6 minutes ago, Drug Crni said:

Aha.
Izvinjavam se na neobaveštenosti i neznanju.

Bogami meni lice na africke, nesto su zakrzljali, oni indijski su ogromni.

Ova polarna svetlost bila i kod mene u petak, 1500 km severnije, ali jako neuobicajeno za ove krajeve.

34543131-im-vordergrund-ist-hier-die-st-

34543131-im-vordergrund-ist-hier-die-st-

• Like 1
Posted (edited)

Afrički slon ima velike uši, po čemu se lako razlikuje od azijskog.

Evo na brzinu slike gde se vidi razlika:

War-Elephants-Raphia.jpg

Ovaj levo je afrički slon, a desno azijski.

Naravno, ima još razlika, ali najlakše se raspoznaju po ušima.

Edited by DJ_Vasa
Posted

Mislim i da je veći Afrički no to na slikama nekad ne možemo da ocenimo. Sa druge strane azijski tigrovi mogu da pojedu za doručak afričke 🙂

Posted
13 hours ago, Klotzen said:

Mislim i da je veći Afrički no to na slikama nekad ne možemo da ocenimo. Sa druge strane azijski tigrovi mogu da pojedu za doručak afričke 🙂

Mogli bi, al ne mogu da ih nadju.Ja sam bila u dva cuvena nacionalna parka ( Tcavo i Amboseli) i vidala sam slonove,

kasnije u Indiji i ove indisjke, ali ih nisam licno merila, takav mi je utisak, moguce je sto i u Africi ima i vecih i manjih,

a moguce je da sam u Indiji vidjala samo ekstra velike primerke slonova.

• uvrnuto locked this topic
  • uvrnuto unlocked this topic
  • 1 month later...
Posted

Da ne ide sve na Politiku, a i nema potrebe.

Naši studenti-biciklisti danas stižu u Strazbur. Strazbur je prelep grad.
No, manje se zna da su nemački i francuski kolonisti, dolazeći u Banat u 18.veku, doneli deo te plodne rajnske ravnice sa sobom. Ostavili su veliki trag u istoriji Banata.

4/5 banatskih nemaca i ponemčenih Francuza, su poreklom iz tog kraja, okoline Strazbura.

I danas u Banatu možete sresti porodice poreklom iz Alzasa. Porodice poput Anou i Decorsi i danas žive i u okolini Zrenjanina i u Strazburu i celom Alzasu. U crkvenim knjigama u Bečkerečkoj župi su generacije upisivane francuskim imenima. Od početka 19.veka nemački jezik počinje da dominira u Banatu, a sa stvaranjem modernih nacija svi oni polako su postajali etnički Nemci, iako im je poreklo mešovito: francusko i nemačko.

Mala zanimljivost koja vezuje Banat i Alzas.

• Like 5
  • Thanks 1
  • 11 months later...
Posted
5 minutes ago, Drug Crni said:

Lepa slika.

Koju kvari ovo oronulo komunističko zdanje na uglu, jebote bar fasada da se sredi, ako je već arhitektonsko ruglo.

• Like 1
Posted

Jbm li ga..bezbedno je..još nisam čuo da je postojao ikakav ozbiljniji problem sa zgradom. 
U njenom podnožju je jedan kafić/louge bar. Pored je zgrada pozorišta, atik pored nje još jedan mali klub - "Godo" - faktički jedino mesto gde povremeno izlazim i utapam emocije u alkohol.

U proteklih nekoliko meseci su imali niz dobrih klupskih bendova.

Tu je preko puta i Gradski muzej

• Like 1
Posted
19 minutes ago, DameTime said:

Najmanji je problem što je "oronulo komunističko zdanje", estetski gledano, više da li je i koliko bezbedno za građane.

Problem je, takve zgrade nisu smele da postoje u takvom gradskom jezgru kakav je somborski Venac. Ali Titovi pioniri su mislili drugačije.

Doduše kad prođem pored zdanja nekadašnje robne kuće, ovo mu dođe kao da ga je Gaudi projektovao. Titov Gaudi, ali Gaudi.

Posted
3 minutes ago, Eddard said:

Problem je, takve zgrade nisu smele da postoje u takvom gradskom jezgru kakav je somborski Venac. Ali Titovi pioniri su mislili drugačije.

Ne razumem.

Posted

Štrči previše u okruženju. 
Proporcijama je "pojela" zdanje pozorišta, a ne uklapa se ni u Dalmatinsku ulicu koja je jedno šetalište koje vodi do centralnog gradskog trga. 

• Like 1
  • Thanks 1
Posted

Pa ne razumem se ni ja, ali brate neke stvari su apsolutno ružne.

Uostalom, odeš u Sombor, pa vidiš kako se lepo uklapa u okolnu arhitekturu.

Samo nemoj da se okrećeš, a ako se okreneš, probaj da ne vidiš rugobu Hotela Slobode 😁.

• Tuzno 1
Posted
5 minutes ago, Drug Crni said:

Proporcijama je "pojela" zdanje pozorišta, a ne uklapa se ni u Dalmatinsku ulicu koja je jedno šetalište koje vodi do centralnog gradskog trga. 

E vidiš, ovo je već konkretno objašnjenje, a ne "takva zgrada tu ne treba da postoji" - kao da sam svaki dan u Somboru pa znam na šta se misli. 😆 (iako meni zgrada za sebe nije ružna)

Što se toga tiče, okej, ali mi se čini da je i Somboru i Srbiji dug put dotle - prvo da nam građevine budu bezbedne, a onda lepe...

Posted
22 minutes ago, Eddard said:

Šta ti nije jasno u arhitekturi bezlične betonske kocke sa prozorima?

Brutalizam je bio moderna arhitektura u to vreme, tamo do sedamdesetih. Takvih zgrada ima po celom svetu a najpoznatija je u Montrealu

14 minutes ago, Drug Crni said:

Mnogi svetski gradovi koji nisu mislili na ocuvanje autenticne arhiture izgledaju tako. Ali ni to nije problem, problem je kada onaj ko odobrava arhitektnoske planove ustvari nema nikakvu viziju na sta ce to liciti u odnosu na celu okolinu (a ima malo i krivice korupcije sto je glavni problem u Srbiji)

Evo dacu primer americkih gradova, gde se recimo u Cikagu sve lepo uklopilo, razni pravci arhitekture iz razlicitih vremena i daju celokupnu sliku kao jedna celina, dok recimo Njujork je totalno haos neuskladjenosti 

Mnogi evropski gradovi/metropoli se trudi maksimalno da ocuvaju taj autenticni izgled grada, pa umesto da sruse zgrade, oni sruse unutrasnjost zgrade a fasadu ocuvaju. 

• Like 2
Posted
7 minutes ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Brutalizam je bio moderna arhitektura u to vreme, tamo do sedamdesetih. 

Komunistička arhitektura nije brutalizam