Jump to content

VN SAD 2022, COTA, Oktobar 21-23


Radoye

Recommended Posts

image.png

Nakon sto je vozacka titula resena u Japanu (iako je zbog nemustih FIA pravila jedno dobrih pola sata bilo nejasno da li je resena ili ne) ostaje nam sad jos formalnost da se resi i konstruktorska titula, najverovatnije vec ovog vikenda na COTA kraj Ostina u Teksasu. Tojest, ako se eve ne zakomplikuje zbog situacije sa prekoracenjem budzetskih ogranicenja u RBR.

Naime, za sada se jako malo zvanicno toga zna osim da je potvrdjeno da su se u Red Bulu bavili kreativnim knjigovodjstvom i da nisu prijavljivali odredjene troskove; sto se sume tice spekulacije se krecu od $2-2,5M pa cak do preko $7M sto je veoma znacajno jer je na $5M postavljena granica koja odredjuje da li je prekrsaj lakse ili teze prirode. Za sada su se svi relevantni igraci ucutali, najverovatnije se u tisini pregovara i dogovara kakve ce sankcije RBR da snosi i sta ce biti objavljeno u javnost a sta ostati tajna - slicno kao pre neku godinu sa Ferarijevim motorima i toboznjim zaobilazenjem senzora za merenje protoka goriva o cemu se i dandanas zvanicno nista ne zna osim da je nekakvog prekrsaja i nekakve kazne bilo.

 

U medjuvremenu culi smo da su Ferari i Mercedes obustavili sav rad na ovogodisnjim bolidima, to sto budu doneli na ovu trku bice to sto ce imati do kraja sezone.

Sto se tice same staze prethodnih sezona vozaci su se zalili na pojavu velikih dzombi zbog neravnomernog sleganja terena i u medjusezoni je dobar deo podloge ponovo uradjen u nadi da ce se ovaj problem resiti. Ostaje da vidimo koliko je to bilo uspesno - po prvim glasovima nije bas mnogo.

Ko se interesuje za ove stvari, na FP1 cemo videti poprilican broj mladih nada - za Ferari vozice Robert Svarcman, za Meklaren Aleks Palu, za Vilijams Logan Sardzent a za Alfa Romeo Teo Porser.

Pireli donosi sredinu svog spektra - C2, C3, C4.

1920_19-us-preview-en.jpg

 

Satnica vikenda ovde:

 

https://www.formula1.com/en/racing/2022/United_States.html

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Biće interesantno videti kako će kazniti Red Bull. Moraju smisliti odgovarajuću kaznu da obeshrabre one koji bi hteli to da ponove, kao i da kazne RB nekako za naredne sezone (poput Ferrarija 2019.g.), a da im opet ne uzmu titule i tako naprave pičvajz.

 

Ne mogu se oteti utisku da je RB u poslednje dve sezone prilično favorizovan od strane FIA, ali nekako mislim da bi izbegavanje bilo kakve kazne u ovom slučaju izazvalo prevelik odijum ostalih timova i srušilo ceo koncept budget capa pre nego što je i startovao valjano. 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...