Jump to content

Feminizam & renesansa: Žene će roditi revoluciju

Recommended Posts

Posted
6 minutes ago, Mina D. Harker said:

Svi pogledali Lalin video, niko ovaj doku što sam ja postavila :classic_sad:

Izvini @Besni lala, ne mogu da ponudim bitno drugačiju perspektivu od ostalih. Meni je nadasve taj agresivni stil prezentacije naporan, a dosta jutjubera ga je usvojilo. 

Ono što mogu reći da je overall utisak o viđenom - ona "nije kao druge djevojke" ili popularno #notlikeothergirls.

Hvala puno @Mina D. Harker :classic_happy:

Žao mi je što sam zakopao tvoj post...:classic_sad:

Nadam se da će ga drugari naknadno pogledati.

Ja zadovoljan.

Ćaos.

• Like 1
Posted

@Besni lala @DameTime iskreno govoreći, dok sam gledala ovaj dokumentarac jeste mi palo na pamet kako sam kao mlađa feministkinja neuspješno nastojala da uskladim svoje stavove sa "modernim" mejnstrim, tj. sex-positive, intersectional feminizmom, dok radfem perspektiva nije ušla u moj život. Mnogo mi više leži ovaj oldskul drugotalasni pristup ženskim pravima. 

• Like 1
Posted
22 minutes ago, DameTime said:

Ko još ima vremena da sluša sat i po vremena dokumentarnog programa, lakše je pogledati desetominutni video, pogotovo ako se sadržaj istog slaže sa već stečenim stavom da je moderni feminizam 'vaki ili 'naki i da sve to guraju (preterano) liberalne žene.

Tako se osećam ja kada stavim neki poduži video Friedman-a :classic_biggrin:

Posted

Dobar mi slagvort daje ovaj video. Postoji taj problem da ljudi koji se deklarisu za i protiv feminizma ne znaju zapravo sta je to. Mnogo ima devojaka koje svojim delovanjem i govorom odbijaju ljude, a istovremeno se onda daje za pravo sovinistima koji ih koriste da poentiraju u smislu - evo vidis feministkinja, one mrze muskarce, nedojebane i slicno.

Najproblematicnije je sto mnoge mlade devojke upadaju u tu zamku i dele se po tom osnovu, i onda imas one koje ove "feministkinje" gledaju kao lujke, a te "feministkinje" devojke izvan grupe kao glupace koje ce biti okovane za kuhinju i radjati decu seljacinama i sredine nema.

Pogotovo je problem, po mom muskom jelte misljenju, sto se u fokus modernog feminizma stavlja odnos muskaraca i zena koji za cilj ima seks ili prokreaciju plus taj power struggle izmedju polova, a sustina feminizma i pokreta koji je nastao nema veze sa tim, vec sa davanjem glasa zenama, koje su ljudska bica rodjena jednaka sa muskarcima, i koje treba da imaju iste sanse za karijeru i prava na sve sto imaju i muskarci, pogotovo da se izbrise taj banalni nivo nepostovanja prema zenama u globalu, kada se ucutkuju jer se vode "ozbiljni razgovori" izmedju muskaraca.

Na to treba i danas stavljati akcenat, bar u tom osnovnom nivou interakcije. Oduzeti sovinistima taj argument ekstremizma i mrznje ka muskarcima koja se objektivno ispoljava ponekad, od strane nekih zena koje se deklarisu javno kao feministkinje.

Neke stvari postaju toliko izvitoperene da na primer jedna mlada zenska gej osoba koju poznajem se ne deklarise ni kao feministkinja niti podrzava Paradu ponosa zato sto ih smatra ekstremistima (samo prenosim njeno misljenje, ne slazem se nuzno sa njom).

Cak i da ta osoba nije u pravu, ako ta osoba koja prirodno treba da bude clanica obe ugrozene grupe to odbija, ti pokreti koji jesu objektivno marginalni rade nesto pogresno, i nisu marginalni (samo) zbog pritiska drustva, nego i zbog toga sto ocigledno rade nesto pogresno.

A video gore jeste glupost, bar ova 3 minuta sto sam slusao. Krece od pogresnih premisa, ni zakljucak ne moze da bude tacan.