Jump to content

Feminizam & renesansa: Žene će roditi revoluciju

Recommended Posts

Posted

Inače sam odavno čitao o toj "podeli uloga" vezano za odnose muškarca i žene, i bila je neka teza da to frustrira i jedne i druge, odnosno da se i na muškarce preliva jer im je sada nejasnija uloga unutar porodice, koja je bila takva da ne kažem vekovima. Pa se osećaju beskorisno, necenjeno itd... nije ni ovo tema ovde da se piše, ali sam napisao čisto da se nadovežem na tu tezu o frustraciji, potiskivanju besa i slično.

Posted
13 hours ago, Darko said:

. Kada se žene tretiraju kao bića with no agency, dobije se lack of accountability

Ovaj dio mi je zanimljiv, vidim da se fraza koristi za žene (od strane muškaraca) po fb i drugim mjestima, i opasno mi smrdi na jednu od onih od manosferičnih podmetačina, da ne kažem projekcija.

Ako možeš da odgovoriš - na šta misliš kad kažeš da žene (kao rezultat ovoga ili onoga, nebitno) nemaju accountability?

Pitanje nije retoričko niti zamišljeno kao napad na tebe, zaista me zanima.

• Like 1
Posted (edited)
49 minutes ago, Mina D. Harker said:

Ovaj dio mi je zanimljiv, vidim da se fraza koristi za žene (od strane muškaraca) po fb i drugim mjestima, i opasno mi smrdi na jednu od onih od manosferičnih podmetačina, da ne kažem projekcija.

Ako možeš da odgovoriš - na šta misliš kad kažeš da žene (kao rezultat ovoga ili onoga, nebitno) nemaju accountability?

Pitanje nije retoričko niti zamišljeno kao napad na tebe, zaista me zanima.

Uf .. here we go :classic_biggrin:

Počeću sa jednim pitanjem - koliko puta si se ti izvinila svom partneru ako si nešto loše rekla ili uradila? A koliko je puta on tebi morao da se izvini? Ne postoje razni mimovi i stand-up rutine za džabe. Ovo govorim iz ličnog iskustva, a daleko od toga da sam jedini. Možda si ti izuzetak i ako jesi - svaka čast! 

Mišljenja sam da postoje evolucioni razlozi za to, ali takođe mislim da ekstremne verzije feminizma gde je za sve kriv patrijarhat/društvo/janko/marko doprinose tome. A i doprinelo je i rastu manosphere, gde se pojavljuju toksični likovi tipa Andrew Tate, kao odgovor na te ekcese.

Oni ljudi koji imaju takav pogled na svet će uglavnom krivicu svaljivati na druge i vanjske okolnosti, odbacivajući sopstvenu odgovornost i accountability radi kratkotrajne psihološke satisfakcije. Na duže staze, tako urušavaju svoju vlastitu sreću.

Na primer, debela žena će se ljutiti na "patrijarhat" što nema dovoljno interesa za vezu od strane muškaraca, umesto da pazi na svoje zdravlje. U suprotnom smeru, muškarac će tražiti izgovor u misandriji što neka žena nije htela da ima vezu sa njim, umesto da se dovede u red (posao, zdravlje, izgled). Oba dvoje će biti nesrećni jer ne gledaju šta mogu da urade u svom životu, nego teraju da se svet promeni radi nekog svog nerealnog ideala. A to jednostavno ne ide. 

Edited by Darko
  • Like 1
Posted

Meni se žena izvinjavala dok je nisam oženio. Od tad ni pismo ni razglednica. Pojma nemam šta je razlog. Gleda me, gleda, jasno joj da je zajebala, ali izvinjenja ni za lek.

Posted

Ok, ali kad se kaže lack of accountability najčešće se ne misli na okrivljivanje patrijarhata, nego nepreuzimanje odgovornosti za postupke u ličnom životu.

Prema partneru uglavnom. 

[rant on]Koliko očeva napusti porodicu i opet se oženi zaboravivši na bivšu djecu, pa to smatramo za uobičajenu pojavu, ili kad varaju, ne učestvuju u odgajanju djece, kućnim poslovima, imaju svoje hobije i vikende dok žena nosi najveći dio neplaćenog rada na svojim leđima?

Koliko je singl majki, pa baš u slučajevima tih redpillera (iz Lui Teruovog dokumentarca) koje su očevi napustili? Koliko među profesionalnim košarkašima (NBA)?

I onda šta, krive se te samohrane majke koje su ostale da rade po 2 i više poslova, i kuka kako dječacima trebaju očevi...Pa, đe su ti očevi? [/rant off]

Po mom iskustvu, oba pola imaju problem da own-uju sopstvene greške i kažu izvini, s tim da je to kod muškaraca češće (jer neki ponos, odgoj koji ih uči da priznavanje greške gledaju kao slabost) i sl.

Zato se čudim što je ova osobina prikačena gotovo isključivo ženama, kad je ona prosto uočljiva kod ljudi kao vrste.

Ali i ne čudim se, kad je DARVO (deny, attack, reverse victim & offender) omiljena taktika manosfere.

Posted

Ako su zene besne, neka budu besne. Tacno je da su zene sputavane i gaslajtovane i u tom smislu da bukvalno ono sto trenutno osecaju ne mogu da izraze.

Sa druge strane, moderna feministicka literatura cesto promasuje logican cilj i pravi jos veci problem zenama koje upijaju njihove stavove.

Na primer, jedan od cestih motiva koji se provlaci i kroz ovaj topik je to klupko koje se odmota uvek tako da pokaze da je patrijarhat kriv za sve ili skoro sve. Rekao bih da je to freudian slip da nije zapravo ogoljeno. A to, pogotovo danas nije tacno.

Ovaj pokret globalno ce potencijalno imati slicnu sudbinu kao woke pokret ako nastavi da ide ka ekstremizmu i najvecu stetu ce pretrpeti upravo zene i vratice ih nekoliko koraka unazad, umesto da unapredi drustvo i polozaj zena sto mu je deklarativni cilj.

• Like 2
Posted

Sa ovim brojanjem izvinjenja ulazimo u jednu jako anegdotalnu, individualnu i subjektivnu sferu.

Ja se recimo svojoj boljoj polovini izvinjavam 2 do 3 puta češće nego ona meni, ali je isto tako realna procena da pravim 2 do 3 puta više sranja. 😄

• Love 2
  • Thanks 1
Posted
25 minutes ago, Darko said:

Mišljenja sam da postoje evolucioni razlozi za to, ali takođe mislim da ekstremne verzije feminizma gde je za sve kriv patrijarhat/društvo/janko/marko doprinose tome. A i doprinelo je i rastu manosphere, gde se pojavljuju toksični likovi tipa Andrew Tate, kao odgovor na te ekcese.

'Ajde, majke ti. Dokle više sa ovim glupostima, pazi molim te, feminizam doprineo rastu manosphere. 

Nisu to nikakve "ekstremne verzije feminizma", za položaj i odnos društva prema ženama jeste odgovoran patrijarhat. I ti onda dođeš i bez blama pričaš o lack of accountability. Bullshit.

• Like 1
Posted

Meni je mnogo lakse da se izvinim i priznam da nisam u pravu nego da pravim glupavu scenu.

Oko forumskih stvari ima mnogo vise smisla svadjati se i raspravljati se nego oko stvari u mom stvarnom zivotu.

Posted

4 minutes ago, Smrtokapa said:

Sa ovim brojanjem izvinjenja ulazimo u jednu jako anegdotalnu, individualnu i subjektivnu sferu.

Ja se recimo svojoj boljoj polovini izvinjavam 2 do 3 puta češće nego ona meni, ali je isto tako realna procena da pravim 2 do 3 puta više sranja. 😄

Kod mene je beskonačan odnos, pošto ja svoje greške priznam. Teoretski, moja gospođa ne greši nikad, nikad nije dokumentovano priznanje.

Inače nemam nikakav problem da se izvinim. Baš nikad.

4 minutes ago, McLeod said:

Oko forumskih stvari ima mnogo vise smisla svadjati se i raspravljati se nego oko stvari u mom stvarnom zivotu.

Ima onih snimaka na FB gde pitaju decu neke simpatične stvari oko roditelja.

I pitaju klinku neku, parafraziram: "Kad se mama i tata svađaju, ko se izvinjava?"

"Tata!"

"Zašto?"

"Jer bi da živi!" 🙂 

• Ha-ha 2
Posted
16 minutes ago, Mina D. Harker said:

Po mom iskustvu, oba pola imaju problem da own-uju sopstvene greške i kažu izvini, s tim da je to kod muškaraca češće (jer neki ponos, odgoj koji ih uči da priznavanje greške gledaju kao slabost) i sl.

Zato se čudim što je ova osobina prikačena gotovo isključivo ženama, kad je ona prosto uočljiva kod ljudi kao vrste.

Žemski "lack of accountability" je sada popularan (i već ubuđaveo) mim, ali tamo gde se smatra za "realan" postoji jedno mišljenje koje je slika u ogledalu bolda, a to je da žene sada žele da "na silu" budu percipirane kao snažne (što ih, u većini interpretacija, uči feminizam) pa zbog toga imaju poteškoću da priznaju svoje greške, da se ne bi raspršila ta slika koju o sebi projektuju drugim osobama.

• Like 1
Posted
12 minutes ago, Mina D. Harker said:

[rant on]Koliko očeva napusti porodicu i opet se oženi zaboravivši na bivšu djecu, pa to smatramo za uobičajenu pojavu, ili kad varaju, ne učestvuju u odgajanju djece, kućnim poslovima, imaju svoje hobije i vikende dok žena nosi najveći dio neplaćenog rada na svojim leđima?

Koliko je singl majki, pa baš u slučajevima tih redpillera (iz Lui Teruovog dokumentarca) koje su očevi napustili? Koliko među profesionalnim košarkašima (NBA)?

I onda šta, krive se te samohrane majke koje su ostale da rade po 2 i više poslova, i kuka kako dječacima trebaju očevi...Pa, đe su ti očevi? [/rant off]

Sve potpisujem, osim boldovanog donekle. "Groupies" su opšte poznata stvar, nisu za džabe instruktirali novajlije u NBA ligi da kondom bace u WC šolju umesto u kantu za smeće. Razlog možeš da ukapiraš. I know ... yuck! 

Mislim da je glavni uzrok današnjeg ekstremnog feminizma i manosphere baš to - nedostatak stabilnog porodičnog života i father figure u odrastanju dece. 

15 minutes ago, DameTime said:

'Ajde, majke ti. Dokle više sa ovim glupostima, pazi molim te, feminizam doprineo rastu manosphere. 

Jebi ga, možda ti se ne sviđa ali jeste tako. Slično kao što je pogrešna politika Demsa naterala neke njihove glasače da bojkotuju izbore ili biraju Trampa. 

Posted
4 minutes ago, Darko said:

Mislim da je glavni uzrok današnjeg ekstremnog feminizma i manosphere baš to - nedostatak stabilnog porodičnog života i father figure u odrastanju dece. 

Jebi ga, možda ti se ne sviđa ali jeste tako. Slično kao što je pogrešna politika Demsa naterala neke njihove glasače da bojkotuju izbore ili biraju Trampa. 

Nema veze da li se meni dopada ili ne, jednostavno je bullshit. Patrijarhat bukvalno traje vekovima, svet je krojen po komforu muškaraca i za muškarce, sve vam je podređeno - ali da, za manosferu je "kriv" feminizam. 

Za manosferu je "kriva" činjenica da patrijarhat pumpa muški ego do maksimuma, pa kad su suočeni sa rastućom nezavisnošću i samostalnošću žena, oni koji nemaju mnogo da ponude se odjednom nalaze u nekošenom. Rešenje? Ne, nije rad na sebi, nego red pill demagogija i pronalaženje utehe u budalaštinama likova kao što je Tate. 

Ovo gore, da je za "ekstremni" feminizam i manosferu uzrok nedostatak father figure u odrastanju dece... Ne može sistemski problem da se svede na individualne primere. Da ne pričam kako imaš gomilu feministkinja koje su imale stabilan father figure i obožavaju svoje očeve.

I da dodam, suptilno izjednačavanje manosphere i "ekstremnog" feminizma je uvreda.

• Thanks 1
Posted
3 minutes ago, DameTime said:

Nema veze da li se meni dopada ili ne, jednostavno je bullshit. Patrijarhat bukvalno traje vekovima, svet je krojen po komforu muškaraca i za muškarce, sve vam je podređeno - ali da, za manosferu je "kriv" feminizam. 

Za manosferu je "kriva" činjenica da patrijarhat pumpa muški ego do maksimuma, pa kad su suočeni sa rastućom nezavisnošću i samostalnošću žena, oni koji nemaju mnogo da ponude se odjednom nalaze u nekošenom. Rešenje? Ne, nije rad na sebi, nego red pill demagogija i pronalaženje utehe u budalaštinama likova kao što je Tate. 

Izvini, ali to je marksističko sranje. Ugnjetavač vs ugnjetavani mentalitet, mi vs oni. To ne vodi nigde produktivno. Odoh na spavanje.

Posted
9 minutes ago, Mina D. Harker said:

Aha, zato što se ponašaju kao muškarci, imaju lack of accountability. Makes sense 😄 @Smrtokapa

Pa, kada ga tako sročiš... :lol_2:

Čisto kao mim, ovo je starije od najnovije verzije rata polova i može se ispratiti unazad makar do ove scene:

• Like 1
Posted (edited)
10 minutes ago, Darko said:

Izvini, ali to je marksističko sranje. Ugnjetavač vs ugnjetavani mentalitet, mi vs oni. To ne vodi nigde produktivno. Odoh na spavanje.

Pošto nemaš prave argumente, prebaci priču na marksizam. 

Btw, ja se slažem da muškarci i žene treba da budu na istoj strani - ali za tako nešto muškarci moraju da priznaju koliko im je zapravo lepo u patrijarhatu (što je pomalo bizarno, jer s druge strane imamo saznanje da patrijarhat šteti svima). Prava jednakost između polova bi podrazumevala da se odreknu dela tog komfora, što jeste vraški teško, kad generacije i generacije odrastaju po patrijarhalnim društvenim principima.

Edited by DameTime
dopuna
Posted
19 minutes ago, Smrtokapa said:

Pa, kada ga tako sročiš... :lol_2:

Čisto kao mim, ovo je starije od najnovije verzije rata polova i može se ispratiti unazad makar do ove scene:

Taj film je fantastičan.

How do you understand women so good?

I think of a man, and I take away reason and accountability. 🙂 Melvin Judal.

• Ruke su vam krvave! 1
Posted

Not even funny, pritom o razumu govori aprijatni lik sa ekstremnim OCD-jem. Mada ok, stariji pisac mizantrop, on brand.

Kako se nekad gruvalo sa mizoginijom u filmovima majko mila, ajde bar smo tu odmorili, zahvaljujući feminizmu.