Jump to content

Feminizam & renesansa: Žene će roditi revoluciju

Recommended Posts

Posted (edited)
4 hours ago, Smrtokapa said:

Naravno, nigde nije pisalo da je jedini razlog zašto muškarci fizički maltretiraju žene to što žene psihički maltretiraju muškarce, nego je loše vreme napolju pa jedva čekamo da nam se neko namesti na volej su ovde već ionako svi stava da fizičko nasilje nije nikako opravdano, tako da se za taj stav ne dobijaju bonus poeni, a ljudi su sumnjičavi kada vide da neko nabija empty stats-e.

Žena i deca ne smeju da budu neko na kome cu da se ,,istresem", posle lošeg dana na poslu ili nekog drugog problema koji veze nema sa njima. To rade slabici. Umesto toga, treba da resavas problem koji te je u to stanje doveo. A ne da u kući glumiš velikog gazdu, a na poslu si manji od miša. Svi smo mi ljudi, desi se da se omane, ali to ne sme da bude ekstrem tipa da sa vrata vices na njih, nedaj Boze nesto gore. Ne mozes emocije da isključis, ali treba da se kontrolišes i radiš na tome. To ide sa godinama i iskustvom. Nervoza zbog spoljnih stvari treba što manje moguće da ulazi u kuću. 

Za ovo drugo, ne znam o kakvim poenima govoriš, ja sam mislio da sam dosao na forum, a ne u kviz. Izneo sam svoje mišljenje, potrudio se da nikoga ne uvredim, ako nekoga nesvesno jesam, neka prihvati moje izvinjenje, nije mi to manir. Da se nekome ne svidi moje mišljenje ili misli drugacije, nije mi problem. Generalno volim, ali argumentovano, da razgovaram sa neistomisljenikom, uz obostrano poštovanje kao ličnosti u razgovoru. 

Edited by Blade
Posted
23 hours ago, JPM said:

Ovo je tvoja projekcija feminizma. Biti feministkinja nije ono što se najglasnije reklamira kao feminizam. Ali nisi kriv za to, takve debilke su najglasnije (te što mrze muškarce) i zapravo su iste kao i muški šovinisti, one ne bi ravnopravnost već svoju dominaciju.

Nije to moja projekcija, nego se nismo razumeli, cini mi se. Feministkinje nisu zene koje mrze muskarce, nego zene koje se bore da ne budu degradirane u odnosu na muskarce, sto je u redu. Ako neku zenu fizionomija tela ne sprecava da bi se bavila nekim poslom, ako se na pravi nacin razumemo, da bi se obrazovala i sve drugo, ne treba da bude degradirana u odnosu na muskarca, samo zato sto je zena. Jednaku sansu treba da imaju. Na poslu si sposoban ili nisi sposoban za neki posao, a da li si ti zena, muskarac, pe..r, lezbejka, oblacis se ovako, onako,...nesto drugo sto veze nema sa tim poslom realno, to me zanima. Budi sta hoces, ako to ne utice na posao, to je tvoja stvar.

23 hours ago, JPM said:

Veruj da ogromna većina stanovnika planete ne misli ovako.

Verujem, ali lagao bi te, ako bi rekao da to me zanima. Ja mislim tako, misljenje sam iz iskustva formirao. Nikada nisam robovao misljenju vecine, svoje sam uvek imao i ono ne zavisi od toga sta vecina na nekom mestu misli. Dok nikoga ne vredjas licno, na svoje misljenje imas pravo.

23 hours ago, JPM said:

Ovo potpisujem. Ljudi sjebu svoje živote, a onda krive druge za to.

Najteze je od sebe da se podje i uvek je lakse da je kriv neko drugi. Lakse je reci i tesiti se time: ,,Ja sam bio dobar i sve sam joj dao, a ona je mene ostavila i ona je djubre,, , umesto da kazes: ,, Ja sam kriv, zato sto sam napravio pogresan izbor za sebe,, , na primer, mogu i drugi razlozi da budu. Na neke stvari ne mozes da utices, ali na mnoge i mozes. Na primer za pogresan izbor partnera, ljudi sa kojima provodis vreme i slicno, ako ne valjaju, sam si kriv i na to si i tek kako mogao da utices.

• Like 1
Posted
On 11/28/2025 at 2:18 PM, DameTime said:

Hvala što si nam dao dozvolu, sad se osećam bolje.

😄 Dozvole tog tipa ne izdajem, na pogresan salter su te uputili.

Naravno, ovo je potpuna budalaština i jeftin pokušaj izjednačavanja mizandrije sa mizoginijom.

Mizandrija, čak i kod onih žena koje je osećaju, je reaktivna. Odnosno posledica je reakcije na muško nasilje, viševekovne opresije i nejednakost u patrijarhalnom društvu. Čak i tada nije usmerena ka želji da svi muškarci nestanu ili budu povređeni, ubijeni, više je bes iz nemoći za nekom korenitom promenom.

S druge strane, mizogini muškarci sebi daju za pravo da oduzmu život ženi jer je mrze, a najčešće ne mrze samo tu jednu ženu. Plus su sistemski podržani u mržnji prema ženama. Big difference.

Za mizandrijom nema potrebe, nego treba da naucis iz prethodnog loseg iskustva, a da ga ostavis za sebe i kreneš dalje. I ovaj put si pametnija, pa ces boljeg partnera da izabereš. A taj tvoj bivsi partner, koji te je mucio i maltretirao na bilo koji nacin, ne mora da bude fizicki, za to si delom i sama kriva. Svojevoljno si usla sa njim u vezu, nisi procenila dobro.

Mizoginija - zenomrznja - takođe je poremecaj licnosti. Bivsa zena/devojka/svalerka te je maltretirala i radila ti druge lose stvari...I ti sada mrzis ceo zenski rod zbog toga ili zbog toga sto su zene, nekog petog razloga? Ti si onda u problemu i treba da trazis stucnu pomoc (to nije sramota), pa tek onda da stupas u vezu sa drugom zenskom osobom. Ta druga zenska osoba tvoje frustracije zbog prethodnog loseg iskustva, ne treba da trpi, ona za to nije kriva.

Voleo bi, ako mozes da mi kazes, gde su to sistemski podrzani? U mojoj siroj i uzoj okolini nisu, a ako bi bili, to bi se ozbiljno sankcionisalo.

Kao neko ko je takvo dete, naravno da sam imala pitanja za svoju majku, ali najviše iz razloga što druga deca nisu bila naučena da poštuju različitosti, pa su me zezala što "nemam tatu". Naravno i da mi je povremeno teško što sam odrasla bez očinske figure u većem delu svog života, ali kakav je bio, bolje što ga nije ganjala da ispunjava zakonske i moralne obaveze.

Životne priče su mnogo kompleksnije od ovoga.

Zao mi je. Nije mi ni zadnja namera bila da te ovom pricom potsetim na to, a ni pod razno nesto gore. Znas kako, deca su surova, jos u vrticu. Mnoge stvari idu iz kuce, a i od mnogih losih stvari koje se lako usvajaju, roditelji ih ne odvracaju. Na primer - igra se dete, padne, povredi se - da mu se druga deca smeju, to ocekuje kao normalnu reakciju. A iznenade se kada neko pridje da ih pita: ,,Da li si povredjen/a" i pomognu mu da ustane. Zdravorazumno - trebalo bi kontra. Ja sam imao drugara, kada sam bio dete, koji je kao mali izgubio oca i starijima, a i jacima od sebe je uvek bio meta i lutka za maltretiranje i izivljavanje. A zasto? Zato sto nije imao oca da ga zastiti. Drugi drugar iz detinjstva - dete razvedenih roditelja - ostao sa ocem, celo detinjstvo i rana mladost bez majcinske figure i dan danas ima posledice od toga. Dete mora da ima i oca i majku. A mladi ljudi se danas suvise lako odlucuju na taj korak. Dvoje ljudi - moraju prvo da budu normalni i zreli, drugo - da budu kompatibilni jedno za drugo, trece - da budu sposobni da odgaje dete, da bi mogli da imaju dete. A ne da imaju dete, jer im je vreme. I posle problemi i sa detetom i medjusobno, razvod, pa to dete bude problematicno i tako dalje...Zivimo u veoma zeznutom vremenu.

Naravno da su zivotne price kompleksnije, ali rekao sam sustinu, u globalu, najkrace moguce. I varijacija na temu i tek kako ima.

Tako je. E sad zamisli muškarca koji ne poštuje granice svoje partnerke, njenu ličnost, smatra da ona nema pravo na slobodnu volju i realne želje... Onda krene da je tuče, psihički zlostavlja i na kraju ubije.

Jer mnogo je više takvih nasilnika, nego ovih "jadnih, isprovociranih" likova koji eto ne znaju da se suzdrže.

Pokusavam, tesko mi je da zamislim takvog, jer ih u svojoj okolini nemam i ja nisam takav. Čekaj, upoznao si valjda tu zenu pre braka, znao si kakva je, sta voli, sta ne, sta tebi kod nje odgovara, sta ne i sve ostalo...Da izvines, koji si je moj zenio, ako ti ne odgovara? I sada bi ti da je menjaš po sebi, a ako nece da se menja prema tebi, ti ces da je maltretiraš i mučiš? NE !!! To ne smes! Nego ima dva puta. Ili ces e razvesti ili ces da trpis sve to i prihvatis je takvu kakva je, ako si procenio da je tako manje lose za celokupnu situaciju. Isto vazi i za nju, da je obrnuta situacija. A ne da se iznova i iznova svađate - onda se bolje razvedite, to nije zivot. Nadam se da se sada na pravi nacin razumemo.

Nasilje ne opravdavam ni od takvih, ni od ,,jadnih - isprovociranih". Za nasilje ne postoji opravdanje!!!

Dakle, nasilje se dešava samo u bubbleu neke verbalne provokacije? Još jedna neispravna percepcija veoma kompleksne teme nasilja nad ženama. Ukratko, natrpao si ti ovde svašta što malo ima, malo nema veze jedno s drugim.

Ne, nisi me razumela i izvukla si iz konteksta. Nasilje se desava iz raznih razloga i ima raznih vrsta nasilja - a ne sme ni iz jednog razloga da se desava i nista ne sme da bude opravdanje za nasilje. Ni za kakvo, a ne samo fizičko.

Nasilje u porodici, bracnim i vanbracnim zajednicama je bitna tema za danasnje drustvo i mnogo vise paznje treba da joj se posveti u smislu obrazovanja o tome i prevencije toga. Svest o tome, nije ni blizu zadovoljavajuceg nivoa. Iz tog predmeta u skolu, koji sam rekao da treba da se uvede, treba da se uci i o tome. I zakon da se pooštri za to i da se bolje primenjuje.

Bolje, nego sto je bilo pre 20-30 godina, ali je i dalje u velikom zaostatku.

Koje su to stvari?

Pa, ljudi cesto mesaju feminizam i mizandriju. Ili Feminizam i gamofobiju ili mizogamiju. Feministkinje su zene koje se bore da ne budu degradirane u odnosu na muskarce na onim poljima na kojim to u danasnje vreme realno ne treba da budu samo zog toga sto su zene i te granice im nije odredila priroda, nego drustvena zajednica u kojoj zive. Kako u poslovnom, tako i u privatnom smislu i bore se protiv nasilja nad njima u realnom smislu. Feministkinje nisu zene koje mrze muskarce - to su mizandristkinje i nisu zene koje su protivnice zivotnih zajednica, bracnih ili vanbracnih - to su mizogamistkinje.

I dodacu jos nesto, mnogi problemi koji su tema ove price, dolaze iz razloga sto su ljudi emotivno neobrazovani i nedovoljno socijalizovani, pa se onda prave pogresni izbori partnera, cesto i pod nekim drustvenim pritiskom, mislim na oba pola i onda posle ovi problemi, oni problemi...Sve to nikada nece nestati, uvek ce ga biti, kad pogledas, nemoguce je da iskorenis. Uvek ce se naci u masi neka poremecena budala. Ali treba da se radi na konstatnom smanjenu i sankcionisanju toga. Edukacijama i dece i odraslih i strogom primenom zakona u tim situacijama.

Za dobar brak,pored ovoga sto sam vec bio naveo, potrebno je ogromno medjusobno poštovanje. Ne smes da bude sebican i proracunat sa tom osobom sa kojom zivis i morate da budete tvrđava koja svemu odoleva. Problema, unutrasnjih i spoljih ce uvek biti, ali je bitno kako im se pristupa. Brak mora da se neguje i cuva od strane oba supruznika. Onda se lakse prevazilaze i krize i sve drugo lose sto naidje. I bitno je ono sto vas dvoje osecate, a ne ono sto drugi vide.

Posted
On 11/28/2025 at 3:01 PM, Mina D. Harker said:

Ne znam je li mi gore ono prizemno dime&dozen antifeminističko trolovanje, ili ovo "benevolentno" u oblande uvijeno smatranje jer su oba seksistički rantovi, ali barem prva vrsta nije tl;dr varijacija. 

Ipak mi je tl;dr gore - takođe ne poziva na dijalog i nema namjeru da mijenja mišljenje, ali zato traći dragocjeno vrijeme sagovornika.

Ako hoces da resis nesuglasicu, prvo sto moras je da budes spreman na argumetovani dijalog i pokazes veliku zelju za resenjem. A to znaci da ces i ti morati da napravis i neke ustupke za drugu stranu, a ne samo da ih od nje dobiješ. Isto mora i druga strana, na primer tvoj supruznik. Nema sebicnosti, sujete i egoizma, to nije dobar put. A na coveka koji nece da te cuje, ne treba da trosis svoje vreme, to je unapred izgubljena bitka. Danas nece da te cuje, sutra ce da bude rasprava, nakosutra svadja, onda verbano, pa fizicko nasilje i onda...da ne kazem gde i sta. A riba smrdi od glave i treba da se krene od toga gde je sve lose pocelo, a ne kada dodje do nasilja, tada je kasno.

Posted

3 hours ago, Blade said:

Pokusavam, tesko mi je da zamislim takvog, jer ih u svojoj okolini nemam i ja nisam takav.

Cekaj, ako zivis u Srbiji, nisi nikad cuo da je zeni mesto u kuhinji? Ili da se vise cene muska deca od zenskih? Nisi cuo nijedan seksticki komentar, nisi nikad video seljaka koji je zvizdao za zenskom osobom? 

Mizandrija je cesto reakcija na lose iskustvo, ali je ima I akademski, zadnjih godina se pogotovo uvuklo u feminizam, pa su nekima muskarci krivi za sve.

Mizogenija sa druge strane, je najcesce vodjena kulturom, gde su zene niza bica, nize vredne. A ne losim iskustvom. To je najcesce nauceno, videla sam i slucajeve da se pojavi kasnije u godinama kao socijalizacija. Naravno razlicito se ispoljava u razlicitim kulturama.

Ali mi je tesko da poverujem da u Srbiji nisi naleteo na mizogeniju. Naletela sam I ovde u USA, vise kod generacije boomera, ali manje nego u Srbiji.

Posted
On 11/28/2025 at 4:25 PM, Angelia said:

Vidi, ja kad procitam postove uglavnom imam dobru volju da tumacim to u najboljem svetlu, jer je teze sve iskomunicirati pisano. Ono sto vidim ovde, I zasta ces biti prozivan je da je veoma pojednostavljeno misljenje. Sa dosta stvari se slazem, cesto jesmo sami odgovorni za izbor partnera, ali znas ljudi se menjaju. Za mene, feminizam je zahtev da zene budu tretirane fair I jednako, zakonski I prakticno koliko je moguce u domenu razuma (kad kazem na nivou razuma, nece uciteljica i lekarka biti isto placene, ali ako lekarka radi isti posao kao lekar, onda treba da bude). Ali svet nije idealan. Nikako ne prihvatam da je sve posledica patrijarhata, ali ipak ima uticaja. Isto, I drustvo ima uticaja. Ne mislim da treba mrzeti muskarce, ili ih kriviti za sve, za mene je to radikalni feminizam.

Ti kazes ako je losa veza, razvedi se, I to zvuci ok u idealnom svetu. Ali to nije u svakoj kulturi ni zakonski reseno dobro. Ponekad, iz najbolje namere. Ljudi izbegavaju da plate izdrzavanje za decu, ili da ispunjavaju svoje moralne obaveze. Ni sudovi cesto nisu fer I tu ne vidim razliku izmedju polova, tj to postoji na obe strane.

Zato cesto ljudi ostaju u losim vezama.

Naravno, teže je iskomunicirati pisano.Ja sam se potrudio da pojedinostavim i mislim da je u globalu tako, ali nisam isključiv i rekoh da varijacija na ovu temu uvek ima. Menjaju se ljudi, uce, neki nauce, neki ne. Neki nauce posle jedne greske, nekima ni 10 nije dovoljno. Neki smo bolji, a neki smo lošiji djaci skole zivota. Ovo sto sam oznacio u citiranom postu jeste objasnjenje feminizma, saglasan sam. Ovo sto sam podvukao - to nije radikalni feminizam, nego mizandrija. To je mentalni poremecaj, kao sto je zenomrznja isto to. Zamisli, prevarila te je zena ili ti ucinila nesto drugo ekstremno lose delo i sada ces ti da mrzis sve zene ovog sveta - to nije normalno.

Da, losa veza - razvedi se, raskini. Ono sto ne valja sada, ni kasnije nece da valja. Da li si sa nasilnikom ili mentalno poremecenom osobom , brzo ces da vidis. Ako si sa mentalno zdravom osobom, super, prvi veliki korak si prešla. Ali to ne znacid a ce ta veza da bude uspešna. Za vecinu stvari morate da budete kompatibilni sami od sebe, sto se tiče nekih razlika, prilagodicete se, nesto ce se istolerisati, nesto nece ni smetati. Ali veza dve mnogo razlicite osobe, uglavnom je osuđena na propast. Na primer, uglavnom iskljuciv introvent i uglavnom iskljuciv ekstrovent, tesko ce da opstanu. Ali, da li ti je veza losa ili dobra - to vec vrlo brzo da vidis, ne brzo kao to da li si sa nasilnikom, koliko god se on dobro folirao, ako mnogo provodite vreme zajedno, mora na necemu da se oda. Na primer, ako si sa devojkom u vezi 3 godine i onda ste otisli na letovanje i tamo se posvadjali, a onda je ona razlupala hotelsku sobu i napravila haos i ti si tek tada shvatio da ona nije normalna..Onda ni sa tobom nesto nije u redu.Pa prijatelju, gde su ti oci bile? Jesi ti tu devojku 3 godine slusao sta je pricala, kako se ponasala,...Jesi razmisljao o njoj? Sta si radio sa njom 3 godine? U prvih nekoliko meseci veze se te stvari vide, ako zelis da vidis, a ne kada se udas/ozenis i dobijes decu. Moze i tada da se prekine, ali su posledice vece. I neko je njih spreman da izdrzi, neko nije. U nasoj zemlji je jos teze, jer zakon ne funkcionise u tom smislu kako treba. A retki su normalni ljudi, koji su shvatili da nisu jedno za drugo, bez obzira dokle su stigli i jednostavno ne vide sebe dalje u zajednickom zivotu. I sednu i kazu: ,,Daj da ovo resimo najmanje lose za oboje i decu, ako ih imamo". I svaki dobri bivsi supruznici, uglavnom su dobri zato sto su shvatili da je tako u toj situaciji najbolje za njih zbog dece, a ne zato sto ih je zakon naterao da moraju tako. Slaba vajda kod nas od zakona.

Posted (edited)
34 minutes ago, Angelia said:

Cekaj, ako zivis u Srbiji, nisi nikad cuo da je zeni mesto u kuhinji? Ili da se vise cene muska deca od zenskih? Nisi cuo nijedan seksticki komentar, nisi nikad video seljaka koji je zvizdao za zenskom osobom? 

Mizandrija je cesto reakcija na lose iskustvo, ali je ima I akademski, zadnjih godina se pogotovo uvuklo u feminizam, pa su nekima muskarci krivi za sve.

Mizogenija sa druge strane, je najcesce vodjena kulturom, gde su zene niza bica, nize vredne. A ne losim iskustvom. To je najcesce nauceno, videla sam i slucajeve da se pojavi kasnije u godinama kao socijalizacija. Naravno razlicito se ispoljava u razlicitim kulturama.

Ali mi je tesko da poverujem da u Srbiji nisi naleteo na mizogeniju. Naletela sam I ovde u USA, vise kod generacije boomera, ali manje nego u Srbiji.

Zena nije pas, pa da joj je nedge mesto. Bar ja zenu tako ne dozivljavam. Zene se vise uglavnom bave kucnim poslovima, ukljucujuci i spremanje hrane, ali nije im mesto u kuhinji. Ako se zena bavi kucnim poslovima, treba da se bavi jer hoce, a ne zato sto joj se to namece. Isto kao sto se ja bavim popravkama u kuci, oko kuce, kola i svega drugog, brinem se da ozbezbedim sta treba za kucu i porodicu, pa mi nije mesto u radionici. Iako dosta vremena tamo provodim. Da li ja mojoj supruzi treba da kazem: ,,To i to moras da uradis", ili ona meni? Svaki bracni par ima svoj nacin kako funkcionise. I nikada necu reci npr. za tvog muza da je papuča, ako vi funkcionisete tako da on usisava kucu i kuva rucak, a ti se bavis nekim drugim stvarima. Vi tako funkcionisete i to je to - ja to tako vidim.

Da se salim i na svoj racun i na racun ljudi koje volim i oni isto tako - to je ok. Da vredjam i omalovazavam nekoga - nije ok. Cak, iako on moju salu dozivljava kao vredjanje, ja se tako sa njim vise ne salim, jer postujem njegove granice, a ne ubedjujem ga da je to samo sala i da on ne treba da se ljuti. I obrnuto. Ne mozes ni da se salis isto sa svima, kako sto ni sve drugo ne mozes isto sa svima.

Ni mizogenija, ni mizandrija ne mogu da budu vodjene kulturom...Kakva je to kultura koja te uci da mrzis nekoga zbog toga sto je suprotnog pola od tebe? Moze to da zove kako ko hoce, ja nikome nemam nameru da branim, ali za mene to se zove debilizam. To je nametnuta pogresna vrednost u kulturi, ako je u nekoj ima.

Naleteo jesam, nisi me razumela, ali kazem da u svojoj okolini nemam takve muske osobe, niti sam ja takav. Nemam kontakt sa takvima. To su za mene bolesne osobine i ne zelim da budem u drustvu takvih. Ako te interesuje kakav si, uglavnom si prosek ljudi sa kojima provodis mnogo vremena. Mozda je i to predrasuda, ali ne mozes da budes mnogo drugaciji od onih sa kojima mnogo vremena provodis.I to znaci da ti vecina osobina tog coveka odgovara, mnogo vise, nego sto ti ne odgovara. Bar 4 od 5 osobina.

Ne mislim da zensko dete manje vredi nego musko, samo zato sto je zensko. Ok, imas sina, taj tvoj sin ce se ozeniti, pa i ta zena sa kojom se on ozeni je necije dete, koje je neko odgajio i zrtvovao se kao ti za tvog sina i jel ono manje vredno? Čuo sam naravno i seksističe komentare i video seljake, ne zivim u saksiji. Ali opet kazem, u svojoj okolini, nekako nemam takve ljude.

Edited by Blade
  • Like 1
Posted

2 hours ago, Blade said:

Da, losa veza - razvedi se, raskini. Ono sto ne valja sada, ni kasnije nece da valja. Da li si sa nasilnikom ili mentalno poremecenom osobom , brzo ces da vidis. Ako si sa mentalno zdravom osobom, super, prvi veliki korak si prešla.

Opet, pojednostavljas, do nivoa koji nema veze sa realnoscu. Neke veze izgledaju idealno dok jedna strana ne skonta da zivi sa psihopatom. Psihopate su veoma sarmatne, dok nisu. Kako se zvao onaj film, Sleeping with the enemy.

Obicno se radi o kuvanju zabe, temperatura se polako povecava, red flags se ignorisu, jer "pa uglavnom je dobar/dobra". 

2 hours ago, Blade said:

U prvih nekoliko meseci veze se te stvari vide, ako zelis da vidis, a ne kada se udas/ozenis i dobijes decu. Moze i tada da se prekine, ali su posledice vece. I neko je njih spreman da izdrzi, neko nije. U nasoj zemlji je jos teze, jer zakon ne funkcionise u tom smislu kako treba. A retki su normalni ljudi, koji su shvatili da nisu jedno za drugo, bez obzira dokle su stigli i jednostavno ne vide sebe dalje u zajednickom zivotu. I sednu i kazu: ,,Daj da ovo resimo najmanje lose za oboje i decu, ako ih imamo". I svaki dobri bivsi supruznici, uglavnom su dobri zato sto su shvatili da je tako u toj situaciji najbolje za njih zbog dece, a ne zato sto ih je zakon naterao da moraju tako. Slaba vajda kod nas od zakona.

Prvo idealizujes ljude, da su svi sposobni da vide sve u kratkom roku, a onda kazes, pa zakoni nisu idealni. Pa da, upravo! To sam ti I rekla, pojednostavljas problem do nivoa gde problem gubi smisao. Da, svako treba da uci I preuzme odgovornost za svoje izbore, ali ne do imbecilnosti. Jer to je upravo profil zrtava zlostavljanja, oni uglavnom krive sebe. Znas ono "nosila je mini suknju" I tako zrtvu krivis za posledice.

Ti kazes nisi takav, nisi okruzen takvim ljudima, ali to ne znaci da problem ne postoji. Ti biras da se pravis da problem ne postoji, jer tebi nije razuman. Nije ni meni razuman, ali ga vidim. To sto se ja ne drogiram,  ne znaci da bolest zavisnosti ne postoji, ili da kazem pa sami su izabrali da se drogiraju, I ignorisem sve medicinske cinjenice.

Reci cu ti nesto sto sam rekla mom sinu kad je bio tinejdzer, dosao je iz skole sa lekcijom o diskriminacija zena, I rekao "Mama ja ne verujem u ovo, jer je moja mama XYZ". Rekla sam mu da je to myopic pogled na zivot, da samo zato sto on nema takvo iskustvo, ne znaci da problem ne postoji.

Ti si racionalna osoba, mislis ovako stvari treba da funkcionisu, I onda objasnjavas realnost kao individualnu odgovornost. Ima nesto u tome, ali to nije cela prica.

Posted
2 hours ago, Blade said:

Zena nije pas, pa da joj je nedge mesto. Bar ja zenu tako ne dozivljavam.

Ti ne mislis, ti to tako ne dozivljas, ali mnogi ljudi imaju drugacije iskustvo.

Da li priznajes da si cuo takve stvari, nisu imaginarne stvari. Nikad nisi cuo da je zeni mesto u kuhinji, nisi cuo da je nosila mini suknju? Ti samo postavljas pitanja "zasto bi neko to mislio, koja kultura bi to radila etc", negiras realnost.

Postoji takva kultura, veoma rasprostanjeno u Srbiji. Pravis se blesav. 

Posted
16 hours ago, Blade said:

Dete mora da ima i oca i majku.

Ne mora. 

Osim u trenutku začeća. 

To što si napisao je jedna potpuno lenja i prevaziđena generalizacija... Sa sve onim primerima kao iz nekog popularnog priručnika američke boomer generacije.

Takođe i ono oko braka, kao prepisano iz nekog sličnog porodičnog savetnika...

Brak i kvalitet istog ti ništa ne garantuju. 

Niti loš brak i razvod nužno kvare razvoj dece niti dobar i skladan brak garantuju detinjstvo bez problema i stresa.

Posted
1 hour ago, Angelia said:

Opet, pojednostavljas, do nivoa koji nema veze sa realnoscu. Neke veze izgledaju idealno dok jedna strana ne skonta da zivi sa psihopatom. Psihopate su veoma sarmatne, dok nisu. Kako se zvao onaj film, Sleeping with the enemy.

Obicno se radi o kuvanju zabe, temperatura se polako povecava, red flags se ignorisu, jer "pa uglavnom je dobar/dobra". 

Sada si kontradiktorna. Dok ne skontas, ignorises red flags. Pa koliko red flags ti treba da skontas??? I gde je granica da mozes da iskocis iz serpe i posle koje ne mozeš? Nema zanemarivanja i odbijanja na glupost, nego sve analiziras. Nešto što ti se učini da možeš da odbiješ na glupost i jer je uglavnom dobra, baš može da bude znak nekih losih stvari. Svemu tome te uci iskustvo, to tesko mozes da znas kao bas mlad u prvim vezama.

1 hour ago, Angelia said:

Prvo idealizujes ljude, da su svi sposobni da vide sve u kratkom roku, a onda kazes, pa zakoni nisu idealni. Pa da, upravo! To sam ti I rekla, pojednostavljas problem do nivoa gde problem gubi smisao. Da, svako treba da uci I preuzme odgovornost za svoje izbore, ali ne do imbecilnosti. Jer to je upravo profil zrtava zlostavljanja, oni uglavnom krive sebe. Znas ono "nosila je mini suknju" I tako zrtvu krivis za posledice.

Ti kazes nisi takav, nisi okruzen takvim ljudima, ali to ne znaci da problem ne postoji. Ti biras da se pravis da problem ne postoji, jer tebi nije razuman. Nije ni meni razuman, ali ga vidim. To sto se ja ne drogiram,  ne znaci da bolest zavisnosti ne postoji, ili da kazem pa sami su izabrali da se drogiraju, I ignorisem sve medicinske cinjenice.

Reci cu ti nesto sto sam rekla mom sinu kad je bio tinejdzer, dosao je iz skole sa lekcijom o diskriminacija zena, I rekao "Mama ja ne verujem u ovo, jer je moja mama XYZ". Rekla sam mu da je to myopic pogled na zivot, da samo zato sto on nema takvo iskustvo, ne znaci da problem ne postoji.

Ti si racionalna osoba, mislis ovako stvari treba da funkcionisu, I onda objasnjavas realnost kao individualnu odgovornost. Ima nesto u tome, ali to nije cela prica.

Ne pojednostavljujem problem, samo ne filozofiram bespotrebno i ne cinim nesto komplikovanijim nego sto jeste. Drugu osobu, sa kojom si u pocetnoj fazi veze i mislis da udjes sa njom u vezu, treba da slusas, sve ce sama reci, reci ce njeni postupci, ne postoji idealan folirant, svako se oda nekom reci ili postupkom. Ljudi u sustini svojim recima i delima sve o sebi jasno kazu, samo treba da im das priliku. Manipulatori jesu vrsta spihopata i odlika manipulatora jeste da zrtvi nabijaju osecaj krivice, odnosno da oni ispadnu zrtva, a zartva nasilnik. Samo se i to lako prepoznaje. I ljudi uglavnom prepoznaju, ali zanemariju, jer je ,,uglavnom dobar", a posle kada djavo dodje po svoje, bude - JOJ !!!

Nisam rekao da problem ne postoji zato sto ja nisam okruzen takvim ljudima! Nije tacno ni ovo sto si rekla posle toga. Vidim taj problem i on postoji u drustvu - kao sto je i potrebno da mu se više paznje posveti. Vise je i posveceno, nego ranijih godina, ali jos uvek ni blizu zadovoljavajuceg nivoa. Ne znam da li se nas dvoje ne razumemo ili ima neki drugi problem.

Daleko sam od tinejdzerskih godina, prosao sam ih odavno. U to vreme - nasilje u porodici je bila skoro pa tabu tema. Zene su krile da ih muzevi zlostavljaju, jer ih je ,,bilo sramota". A da ne kazem da je tuca dece bila sastavni deo vaspitanja kod vecine roditelja. Tada se samar i udarac kaisem nije vodio kao nasilje nad decom od strane roditelja. Vreme u kome nisi smeo da kazes kod kuce: ,,Uciteljica mi je lupila cusku", nego si molio Boga da ne kaze roditeljima da i od njih ne dobijes. I da, ne smatram da je to tada valjalo i nemam teoriju: ,,Tad se znao red, ovo sada se ne zna ko pije, a ko placa", kao što imaju neki. To sto je bilo tada - bilo je, sada je drugo vreme, metode vaspitanja su valjda napredovale, kao i medjuljudski i medjupartnerski odnosi.

2 hours ago, Angelia said:

Ti ne mislis, ti to tako ne dozivljas, ali mnogi ljudi imaju drugacije iskustvo.

Da li priznajes da si cuo takve stvari, nisu imaginarne stvari. Nikad nisi cuo da je zeni mesto u kuhinji, nisi cuo da je nosila mini suknju? Ti samo postavljas pitanja "zasto bi neko to mislio, koja kultura bi to radila etc", negiras realnost.

Postoji takva kultura, veoma rasprostanjeno u Srbiji. Pravis se blesav. 

Rekoh, hajde jos jednom, cuo sam to. Ali ja zenu ne dozivljavam kao svog slugu i psa, da joj kazem gde joj je mesto. A onaj ko tako kaze zeni i zena to trpi, veci je problem u njoj, nego u tom nekom. Svojoj supruzi nikada ne bi rusio dostojanstvo na taj nacin. Jel bi ti mozda od strane svog supruga to dozvolila?

Ako je nosila mini suknju u bukvalnom ili figurativnom znacenju, ne sme da bude razlog za nasilje. Ali isto tako, ako meni iz mog nekog razumnog ili nerazumnog razloga smeta sto ona nosi mini suknju, to ne moze da mi smeta posle 10 godina braka, to sam valjda video u prvim mesecima veze. I treba tada da vidim da mi to smeta, a ne posle 10 godina braka. Ali ja nekako, nemam obicaj i nikada nisam imao obicaj da menjam druge ljude, nebitno o kome se radi i koju vrstu odnosa imam sa tom osobom. Takva si - kakva si. Takvu te prihvatam ili ne prihvatam. Ne treba da da reagujes na prvu loptu, ali posle nekog vremena podvuces crtu i kazes: ,,Ovo mi odgovara, ovo ne, sta preovladjuje,..? A te stvari koje mi ne odgovaraju...Da li su to stvari koje ja mogu da prihvatim i da se tome prilagodim? Ako procenis da ne mozes, nije sramota. Jednostavno si svestan sebe. Postoje stvari koje nisam mogao da prihvatim ni kao mlad, ne mogu ni sada. To ne znaci da je ta osoba losa, mozda je najbolja na svetu, ali jednostavno mi ne odgovara, a ono sto mi ne odgovara, necu da trpim, necu ni da pokusavam da menjam, od toga nema nista. Moze nesto malo, ali da ti menjas crte licnosti te osobe na primer, od toga nema nista. Na primer, od coveka koji voli da izlazi stalno, ne mozes da napravis kucnu buvu. To je osudjeno na propast i ne treba trositi ni vreme te osobe, ni svoje. A ljudi cesto nastave, jer ,,uglavnom je dobar", a žaba se kuva i kuva...Dok se ne skuva.I još nesto...Ljudi isto, uglavnom ne umeju da prihvate da ih neko nece. Neces me - neces me. Moze da mi bude tesko, ali to je moj problem. Tebi hvala sto me nisi zavlacila.

Nisam rekao da ne postoji takva ,,kultura", kako je ti zoves, u Srbiji, ali ljudi oko mene i ja ne gajimo takvu ,,kulturu". To sam rekao. Taj problem naravno postoji u ovom drustvu.

Imam pitanje za tebe: Da li je tebi normalno da klinka (za mene klinka) od 16-20 godina seta sama skoro gola nocu u 2 sata i onda se cudi, ako joj neko dobacuje, zvizdi, svira kolima, nabacuje joj se, pokusa da napadne ili u tome uspe? Bolesnog i nekulturnog sveta, uvek ce biti, koliko god da je strog zakon i kultura na visi nivo podignuta. A tada je vreme za taj svet ili tacnije, to nije ni polusvet. Ne opravdavam nista od tih dela, nego naravno veoma osudjujem. Ali ima li ta devojka roditelje? Jel ima nekoga ko brine za nju? U toj situaciji i da nemas para, uzmi taksi, kuci ti valjda roditelji imaju para za toliko. U svakom slucaju, to manje kosta od rizika koji nosi ova prva varijanta i u najcivilizovanijem drustvu.