Besni lala Posted Sunday at 09:20 AM Posted Sunday at 09:20 AM 6 minutes ago, Mina D. Harker said: Svi pogledali Lalin video, niko ovaj doku što sam ja postavila Izvini @Besni lala, ne mogu da ponudim bitno drugačiju perspektivu od ostalih. Meni je nadasve taj agresivni stil prezentacije naporan, a dosta jutjubera ga je usvojilo. Ono što mogu reći da je overall utisak o viđenom - ona "nije kao druge djevojke" ili popularno #notlikeothergirls. Hvala puno @Mina D. Harker Žao mi je što sam zakopao tvoj post...Nadam se da će ga drugari naknadno pogledati. Ja zadovoljan. Ćaos. 1
Mina D. Harker Posted Sunday at 09:28 AM Posted Sunday at 09:28 AM @Besni lala @DameTime iskreno govoreći, dok sam gledala ovaj dokumentarac jeste mi palo na pamet kako sam kao mlađa feministkinja neuspješno nastojala da uskladim svoje stavove sa "modernim" mejnstrim, tj. sex-positive, intersectional feminizmom, dok radfem perspektiva nije ušla u moj život. Mnogo mi više leži ovaj oldskul drugotalasni pristup ženskim pravima. 2
Darko Posted Sunday at 09:43 AM Posted Sunday at 09:43 AM 22 minutes ago, DameTime said: Ko još ima vremena da sluša sat i po vremena dokumentarnog programa, lakše je pogledati desetominutni video, pogotovo ako se sadržaj istog slaže sa već stečenim stavom da je moderni feminizam 'vaki ili 'naki i da sve to guraju (preterano) liberalne žene. Tako se osećam ja kada stavim neki poduži video Friedman-a
McLeod Posted Sunday at 12:41 PM Posted Sunday at 12:41 PM Dobar mi slagvort daje ovaj video. Postoji taj problem da ljudi koji se deklarisu za i protiv feminizma ne znaju zapravo sta je to. Mnogo ima devojaka koje svojim delovanjem i govorom odbijaju ljude, a istovremeno se onda daje za pravo sovinistima koji ih koriste da poentiraju u smislu - evo vidis feministkinja, one mrze muskarce, nedojebane i slicno. Najproblematicnije je sto mnoge mlade devojke upadaju u tu zamku i dele se po tom osnovu, i onda imas one koje ove "feministkinje" gledaju kao lujke, a te "feministkinje" devojke izvan grupe kao glupace koje ce biti okovane za kuhinju i radjati decu seljacinama i sredine nema. Pogotovo je problem, po mom muskom jelte misljenju, sto se u fokus modernog feminizma stavlja odnos muskaraca i zena koji za cilj ima seks ili prokreaciju plus taj power struggle izmedju polova, a sustina feminizma i pokreta koji je nastao nema veze sa tim, vec sa davanjem glasa zenama, koje su ljudska bica rodjena jednaka sa muskarcima, i koje treba da imaju iste sanse za karijeru i prava na sve sto imaju i muskarci, pogotovo da se izbrise taj banalni nivo nepostovanja prema zenama u globalu, kada se ucutkuju jer se vode "ozbiljni razgovori" izmedju muskaraca. Na to treba i danas stavljati akcenat, bar u tom osnovnom nivou interakcije. Oduzeti sovinistima taj argument ekstremizma i mrznje ka muskarcima koja se objektivno ispoljava ponekad, od strane nekih zena koje se deklarisu javno kao feministkinje. Neke stvari postaju toliko izvitoperene da na primer jedna mlada zenska gej osoba koju poznajem se ne deklarise ni kao feministkinja niti podrzava Paradu ponosa zato sto ih smatra ekstremistima (samo prenosim njeno misljenje, ne slazem se nuzno sa njom). Cak i da ta osoba nije u pravu, ako ta osoba koja prirodno treba da bude clanica obe ugrozene grupe to odbija, ti pokreti koji jesu objektivno marginalni rade nesto pogresno, i nisu marginalni (samo) zbog pritiska drustva, nego i zbog toga sto ocigledno rade nesto pogresno. A video gore jeste glupost, bar ova 3 minuta sto sam slusao. Krece od pogresnih premisa, ni zakljucak ne moze da bude tacan.
DameTime Posted Tuesday at 03:49 PM Posted Tuesday at 03:49 PM Već neko vreme čitam o tzv. Madonna kompleksu, odnosno da se žene najčešće posmatraju kroz dva arhetipa - svetice ili bludnice. Kod nas je čuveni slučaj Severine, koja je zbog leakovanog seks snimka zauvek označena kao bludnica. Zanimljiv video na temu S druge strane me to navelo da razmišljam o tome kako su žene opevane u pesmama domaćih izvođačica. Došla sam do zaključka da je žena prikazana uglavnom u odnosu sa muškarcem, gde ima dve prominentne uloge: ona je ili jadnica - ostavljena, napuštena, pati, on je gazi (kao trulu višnju hehe), kinji, vara i taj odnos postoji bez obzira da li je u poziciji ljubavnice ili, jelte, primarne partnerke. Ili je pak veštica - to je čuveni "jebozovni" stav, gde je ona neuhvatljiva zavodnica, nestalna, sama sebi dovoljna i sl. Međutim, valjda kako bi uhvatile što širu publiku, pevačice se ne ograničavaju samo na jednu ulogu, nego je prisutna ta dualnost u pesmama. Najpoznatiji primer je verovatno Ceca, ali sve ih je više u domaćoj (pretežno folk) muzici.
Stiletto Posted Tuesday at 05:39 PM Posted Tuesday at 05:39 PM Pa kad je to lajtmotiv srpskih narodnih pesama, to važi za muške i za ženske izvođače. Il' se voli il' se kuka. Uz poneku patriotsku i vojničku. To publika hoće, da se poistoveti sa osećanjima pesme, a svima se dešava il' da vole il' da pate (il' da idu u vojsku ). A da bi subjekat voleo ili patio, objekat mora da bude ili svetac/ica ili grešnik/ica. Bučna osećanja (iliti pesme) traže ekstreme, gde je ravna linija, tu nema buke. Veseli se srpski rode! Niko u kafani ili pod šatrom (gde se jelt'e pevaju narodnjaci) neće naručiti I love rock'n'roll, Rehab, La isla bonita ili Bad kids, sve i da se pevaju na srpskom. Ne pogađa publiku. 1
Dragan Posted Tuesday at 06:38 PM Posted Tuesday at 06:38 PM Nebitno da li se radi o muskarcima, ili zenama, intersantna je vecno ponavljana tema kukanja o rastanku, koja "zahteva" jedno objasnjenje. 1. ostavila/ostavio me i patim 2. bili smo tako savrseni par, voleli se bezgranicno 3. zasto ste se onda rastali ?!
DameTime Posted Tuesday at 06:44 PM Posted Tuesday at 06:44 PM 1 minute ago, Dragan said: Nebitno da li se radi o muskarcima, ili zenama, intersantna je vecno ponavljana tema kukanja o rastanku, koja "zahteva" jedno objasnjenje. 1. ostavila/ostavio me i patim 2. bili smo tako savrseni par, voleli se bezgranicno 3. zasto ste se onda rastali ?! To nije za ovu temu, ali daću svoj odgovor - jer ljubav nije uvek dovoljna. Treba još mnogo toga da bi par opstao 😁 1 hour ago, Stiletto said: Pa kad je to lajtmotiv srpskih narodnih pesama, to važi za muške i za ženske izvođače. Il' se voli il' se kuka. Kako bih ti rekla, ja govorim o jednom, a ti o drugom. Nije mi ovde tema što je tematika pesama uglavnom ljubavna, jasno je da ih je najlakše napisati, a i najlakše se prime kod publike (jer se povežu sa emocijom). 1 hour ago, Stiletto said: A da bi subjekat voleo ili patio, objekat mora da bude ili svetac/ica ili grešnik/ica. Opet si malo promašio. Ja govorim o tome da je "subjekat" (pevačica) svetica ili grešnica (u mojoj interpretaciji jadnica ili veštica), o tome da žene pevaju pesme (iz ženske perspektive) u kojima im se identitet svodi na muškarca. Da ne zalazim i u motiv samoobjektivizacije...
Dragan Posted Tuesday at 07:02 PM Posted Tuesday at 07:02 PM 9 minutes ago, DameTime said: To nije za ovu temu, ali daću svoj odgovor - jer ljubav nije uvek dovoljna. Treba još mnogo toga da bi par opstao 😁 Znam da nije za ovu temu i necu dalje, jos samo ovo - upravo to je velika zabluda. Ljubav jeste dovoljna, uvek - problem je da je ta u takvim zalopojkama (a i u zivotu) opevana ljubav najcesce mesavina strasti, mutnih emocija i nejasnih misli ("slovenska dusa"), koja neminovno vodi patnji (a to onda daje zadovoljstvo snaznih, mada negativnih osecanja). Na izvesnom nivou to je matematicki logicki precizno objasnjivo. Kad bolje razmislim ovo jeste za ovu temu, ali nema vajde siriti je.
DameTime Posted Tuesday at 07:10 PM Posted Tuesday at 07:10 PM (edited) 7 minutes ago, Dragan said: Znam da nije za ovu temu i necu dalje, jos samo ovo - upravo to je velika zabluda. Ljubav jeste dovoljna, uvek - problem je da je ta u takvim zalopojkama (a i u zivotu) opevana ljubav najcesce mesavina strasti, mutnih emocija i nejasnih misli ("slovenska dusa"), koja neminovno vodi patnji (a to onda daje zadovoljstvo snaznih, mada negativnih osecanja). Na izvesnom nivou to je matematicki logicki precizno objasnjivo. Kad bolje razmislim ovo jeste za ovu temu, ali nema vajde siriti je. Uh, duboko se ne slažem 😊 Možeš voleti osobu, čak u nekom u datom trenutku, ali da niste kompatibilni da budete i životni partneri. Isto tako ne mislim da ima išta loše u tome da se "odboluje", to ne znači da nije bilo ljubavi ako je došlo do rastanka. Zaljubljenost i strast nisu jednaki ljubavi, ali smatram da ih treba održavati u odnosu, tj. strast. Edited Tuesday at 07:12 PM by DameTime
Darko Posted Tuesday at 11:04 PM Posted Tuesday at 11:04 PM 4 hours ago, DameTime said: To nije za ovu temu, ali daću svoj odgovor - jer ljubav nije uvek dovoljna. Treba još mnogo toga da bi par opstao 😁 Ima knjiga bukvalno sa tim naslovom - Love is Not Enough. Nešto mi govori da si je pročitala
DameTime Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 8 hours ago, Darko said: Ima knjiga bukvalno sa tim naslovom - Love is Not Enough. Nešto mi govori da si je pročitala Zapravo nisam, sad sam guglala Ali evo, slažem se sa dosta stvari koje autor iznosi u dostupnom odlomku. Quote When dating and looking for a partner, you must use not only your heart, but your mind. Yes, you want to find someone who makes your heart flutter and your farts smell like cherry popsicles. But you also need to evaluate a person’s values, how they treat themselves, how they treat those close to them, their ambitions, and their worldviews in general. Because if you fall in love with someone who is incompatible with you… well, as the ski instructor from South Park once said, you’re going to have a bad time. Quote Why do we tolerate behavior in our romantic relationships that we would never ever, ever tolerate in our friendships? I upravo ovo što kažem Draganu Quote You can fall in love with a wide variety of people throughout the course of your life. You can fall in love with people who are good for you and people who are bad for you. You can fall in love in healthy ways and unhealthy ways. You can fall in love when you’re young and when you’re old. Love is not unique. Love is not special. Love is not scarce. Možeš se zaljubiti više od jednom, možeš čak i voleti više od jednom i ništa od toga ne mora nužno biti zauvek. Ali da bi se održao bilo koji odnos, ne mora čak ni da bude romantičan, nek je prijateljstvo, to je izbor. Koji se pravi na osnovu još nekih kriterijuma osim ljubavi, ili bi barem trebalo. 3
Mina D. Harker Posted 14 hours ago Posted 14 hours ago UK Supreme Court rules legal definition of a woman is based on biological sex 2
Angelia Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 12 hours ago, Mina D. Harker said: UK Supreme Court rules legal definition of a woman is based on biological sex Otkrili su toplu vodu. Kao da do onomad nismo znali sta je zena. Ali ajde da im priznamo da su morali da pravno definisu zenu, I da su doneli pravu odluku.
Recommended Posts