Jump to content

KK Partizan 2022/23 - It's coming home!


fillam

Recommended Posts

1 minute ago, uvrnuto said:

 

ABA, za nas:

 

Total: 33,407

High: 6,947

Low: 3,396

Average: 5,568

 

Prošlogodišnji prosek u ABA 4901.

 

Bravo, bravo! 

 

Sjajno. Ovo je, bukvalno, pun Pionir. Ali mozemo i moramo bolje narennih sezona. Da se ucvrsti kultura dolaska i na ABA meceve, verujem da mozemo i do proseka od oko 9000. Polako da se dize granica kada smo vec u velikoj dvorani.

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Shonewizard said:

Je li ono Poku bio na tribinama protiv Monaka, ili nas samo shareuje? 🙂

 

Svakako, nije mi problem da ga zamislim i na parketu 🙂

Uh mozda lupetam, ali mislim da je Poku unicorn tip igraca i da ima oroman plafon i da je NBA pravo mesto da taj plafon dostigne, a da je on vec sada NBA materijal.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, jedibojan said:

Uh mozda lupetam, ali mislim da je Poku unicorn tip igraca i da ima oroman plafon i da je NBA pravo mesto da taj plafon dostigne, a da je on vec sada NBA materijal.

 

Naravno, i ja mu želim da dostigne svoj pun potencijal (dodatno iz ugla reprezentacije), ali može pošten čovjek malo i da mašta u ovim prazničnim danima 😀 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Posle utakmice sa Bajernom sam nešto pričao sa samim sobom i konstatovao da mi je takav tip pobede najdraži - ne ide šut, nema lepršavosti, nego duboko oranje 40 minuta protiv protivnika koji odbija da se preda. Iz nekog razloga najzadovoljniji sam posle takvih utakmica. Kadonomeđutim, dođe posle toga Monako, i mogu da ti kažem da ne bih imao problem da se priviknem i na više takvih pobeda. Eto, čak i takvu žrtvu sam spreman da podnesem. Sve za ljubav... :classic_biggrin:

 

Napad protiv Monaka je stvarno bio poezija, situacija da imaš toliko napadački raspoloženih igrača u jednoj utakmici, koji se pritom fino smenjuju i preuzimaju uloge glavnih skorera u pojedinim delovima meča, samo da poželiš tako nešto.

 

Što se odbrane tiče, nekoliko stvari. Mi možemo da imamo duže ili kraće periode dobre odbrane, to prvenstveno zavisi od količine energije koja se unese i potroši u igranje odbrane. Jasno je da mora da postoji neka vrsta menadžmenta potrošnje, odnosno intenziteta kojim se igra odbrana i da je nemoguće čitave sezone u svakoj utakmici igrati odbranu na max. Osim toga, zbog visokog intenziteta odbrane uvek pati napad, pa i u tom smislu treba naći pravu meru. Ova ekipa jeste selektirana pre svega po napadačkom talentu i na defanzivnoj strani postoje jasni limiti. To znači da se ne može previše žrtvovati napad, kao glavni kvalitet ekipe, nauštrb odbrane koja, šta god da radiš, nikada ne može biti vrhunska. I tu sad mogu da se rade fina podešavanja na različite načine.

 

Recimo Real ili Efes (pričam o prethodnim sezonama, ova je još uvek vrlo čudna i specifična da bi se izvlačili zaključci) su ekipe koje su bile u stanju da odigraju odličnu odbranu, a Laso i Ataman su najčešće targetirali određeni deo utakmice (najčešće kraj treće i 4/4) da pojačaju odbranu i u tom periodu "lome" mečeve. Imam utisak da Željko nešto slično pokušava da sprovede.

 

Postoje tu i drugi faktori, naravno da kvalitet odbrane nije zavistan samo od energije/inetnziteta. Timska uigranost i pojedinačni kvaliteti i koncentracija u odbrani su takođe od velike važnosti i mislim da je tu glavna kvaka što se tiče Partizana. Dakle ako postoji ideja se ne igra svaka utakmica 40 minuta na max, vrlo je važno na kom nivou je odbrana kad se igra, da iskoristim taj izraz, na leru. Opet ću da pomenem Efes iz prethodnih sezona, opet mi se kod njih dopadalo što su bili u stanju da igraju pristojnu odbranu i kada nema punog intenziteta. Ali to zahteva punu koncentraciju, dobre rotacije, čitanje protivničkih akcija, zagrađivanje koša itd. (Samo jedna digresija što se skoka tiče, jebeš 6 poena po meču ili koliko već dajemo iz tranzicije, daleko veću štetu trpimo zbog ofanzivnog skoka protivnika. Prema tome, svi na skok). Nekako mi se čini da su kod nas te amplitude u kvalitetu odbrane još uvek previsoke i da još uvek imamo redovne periode kada igramo užasnu odbranu i kada isključivo zavisimo od raspoloženja protivnika. Ali isto tako imam utisak da postoji trend da se ovi periodi raspada u odbrani smanjuju.

 

Pričali smo ranije mnogo o tome, dobar deo problema u Partizanovoj odbrani u prošloj i početkom ove sezone je što su Željko i stručni štab prilično lutali, ili 'ajde da kažem isprobavali različite varijante kada pričamo o samoj koncepciji odbrane. Deluje da je u jednom trenutku ove sezone to lutanje završeno i da sada koncepcijski imamo uglavnom definisane principe odbrane koji pristojno funkcionišu. U ovom trenutku mislim da su glavni problemi individualne prirode, odnosno vezani za koncentraciju i fokus igrača u odbrani i, posledično, odluka koje donose. Još uvek ima previše grešaka u stvarima koje u principu ne zavise od predispozicija i defanzivnih kvaliteta, već isključivo od koncentracije. Pa tako i dalje imamo previše grešaka u rotaciji, zagrađivanju koša, pomaganja sa dobrog šutera, pravljenja sitnih faulova na 10 m od koša kad smo u bonusu itd. Svođenje ovakvih grešaka na minimum bi instant podiglo kvalitet odbrane. Problem je što se to i dalje dešava, često i kod glavnih igrača i nosioca, a čini mi se da upravo tu postoji najveći prostor za napredak.

 

Na kraju da pohvalim i to da smo nekoliko puta ove sezone uspevali da najbolje protivničke skorere svedemo na neki mizeran učinak. Poslednji slučaj je Majk Džejms. Ne treba ići u neke preterane hvalospeve, jer Džejms te šuteve koje je protiv nas promašivao ume i da pogodi, ali jeste postojao jasan plan kako da se brani (bilo je par klipova negde po internetima, ne znam da li je kačeno ovde) i to jeste za pohvalu.

 

Nema zaključka, samo par nabacanih misli.

  • Like 18
Link to comment
Share on other sites

I odnekud iskoci Andjusa sa 4 od 4 za tri poena. I ako sam digao ruke, da moze bilo sta da pruzi. I nekako su mu lako skakali na finte, a on rutinski pogadjao. 

Kada bi mogao da konstantnije isporucuje kao protiv Monaka, puno bi nam znacilo, da mozemo Pantera da stavimo na klupu kad mu ne ide. 

Madar vec tradicionalno igra iz udzbenika prvu cetvrtinu u Areni. Preslikani napadi, njegova poludistanca, koja izgleda tako lepo i talentovano.

I stvarno me raduje slavlje Lesora sa navijacima. Stvorila se konekcija. On je takav tip, da se prima na atmosferu, a navijaci ga posebno cene zbog borbe na terenu.

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Samo se nadam da ce Nunn da se izvuce iz kanala, da se nije smorio od kosarke (kako eye test pokazuje). Super je sto smo se iskopali iz rezultatskog kanala i ponovo sebe doveli u priliku da teramo dalje za plejof, ali bez njegovog ozbiljnog doprinosa ce to biti 1 nemoguca misija. Najbolji EL suter koji jedva da sutira a jos redje pogadja. Ne ide.

 

Valjda postoji makar neka sredina izmedju onog sto je radio protiv Virtusa i ovog sada.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Arsenije Pesic said:

Ali to zahteva punu koncentraciju, dobre rotacije, čitanje protivničkih akcija, zagrađivanje koša itd. (Samo jedna digresija što se skoka tiče, jebeš 6 poena po meču ili koliko već dajemo iz tranzicije, daleko veću štetu trpimo zbog ofanzivnog skoka protivnika. Prema tome, svi na skok).

 

Upravo ovo. Ja sam izgoreo protiv Bajerna, Žoc upozorava pred tekmu  na njihov ofanzivni skok, svi drve o tome, dodje tekma, skidaju nam lopte sa glave u serijama. Na kraju ebenih 17 ofanzivnih skokova, uz 77 primljenih poena, katastrofalan podatak.

 

I tu mi nije jasan Žoc, kako ih ne natera da  se četvorica zaleću na skok u svakoj odbrani, nek se sudaraju jedni sa drugima, samo da smanjimo to? Koja crna tranzicija, što kažeš dajemo 3-4 koša iz kontri, a i to su češće ukradene lopte, ne neke kontre razvijene posle skoka u odbrani.

 

Sa druge strane, Bajern nam je dao 20 poena iz drugih napada, a Monako 19, pre toga Efes isto 19. Pa čak je i Zadar imao 15 skokova u napadu.

 

Defanzivni skok je jedan od ključnih faktora, to jednostavno mora da se poboljša, inače nećemo biti u situaciji da uradimo ništa ove sezone. Ovo za sada je loše, sa tek povremenim dobrim partijama u tom smislu, tipa Fener.

 

 

2 hours ago, Arsenije Pesic said:

Nekako mi se čini da su kod nas te amplitude u kvalitetu odbrane još uvek previsoke i da još uvek imamo redovne periode kada igramo užasnu odbranu i kada isključivo zavisimo od raspoloženja protivnika.

 

Ovo je čak blago rečeno. Derbi je izgubljen kada smo u drugoj četvrtini prestali da igramo odbranu i primili 30 poena. Slično je bilo protiv Monaka, ono što smo radili u drugom periodu je bila komedija, u 2 od 3 napada su imali zicer. Potpuno neozbiljno.

 

 

2 hours ago, Arsenije Pesic said:

Na kraju da pohvalim i to da smo nekoliko puta ove sezone uspevali da najbolje protivničke skorere svedemo na neki mizeran učinak. Poslednji slučaj je Majk Džejms. Ne treba ići u neke preterane hvalospeve, jer Džejms te šuteve koje je protiv nas promašivao ume i da pogodi, ali jeste postojao jasan plan kako da se brani (bilo je par klipova negde po internetima, ne znam da li je kačeno ovde) i to jeste za pohvalu.

 

Ovo stoji, dosta je primera. Odbrana na Džejsmu je bila dobro organizovana, osim kada ga je čuvao Madar koji ga je bukvalno puštao svaki put kada ovaj potrči. Ali svi ostali koji su se menjali su ga baš kvalitetno davili.

 

Evo sada još jednog teškog testa - Hauard. Alba odigrala finu odbranu na njemu, iako je ipak dao 17, ali uz 14-5 iz igre i bez asistencije. 

Poenta je naterati ga na prodor, koji mu ni blizu nije opasan kao šut, što i razumljivo sa obzirom na visinu. 

 

Ali naravno, sa obzirom kakve smo pameti u odbrani, ne naterati ga na prodor, pa ga juriti sa 3 igrača da baci 10 asitencija, nego čista 1vs1 odbrana.

Edited by realno *w
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

8 minutes ago, Ne sam Safete said:

Kakav kanal Nanule??? Ozbiljno pitam, kako mislis smoren od kosarke. Najbolje bi bilo da osnovu tekme-dvije zakljucimo kako je zreo za penziju i kako mu se ne igra vise. 

Nije ga islo, Zeljko vidio koliko je sati i nije ga forsirao nema tu neke velike misterije.

I ja mislim ovako nesto, i ocekujem forsiranje danas protiv Cibosa

Link to comment
Share on other sites

Guest
This topic is now closed to further replies.
×
×
  • Create New...