zoran59 Posted December 13 Author Share Posted December 13 Stvarno sam mator, vreme je da crknem ili barem da se maknem sa puta. Svet ide negde, a ja to nisam tako zamislio. Uhvatio me "sukob generacija" a nije "sukob" jer nikako ne volim da se svadjam nego nerazumevanje, razlicitost misljenja. Sekira me vencanje moje cerke - mada je decko super, boljeg zeta ne mogu zamisliti. Ima tome vec 3 meseca i jos uvek ne znam gde sam i sta da mislim. U semptembru, udala se moja cerka. Vec me ta formulacija smeta. Moja zena se nije udala nego smo se mi vencali. Ako kazem "ja sam ozenio nju," to je vec gramaticki forma gde sam u recenici ja SUBJEKT a ona OBJEKT i nije ravnopravno. A istina je da smo mi ravnopravno formalno ozakonili vezu. Nije nama to trebalo, ljubav je vaznija od papira i formalnosti. No njen cale nije nije mogao da zamisli da zivimo zajedno nevencano. A ima nesto i u drzavi/propisima. Jednostavnije je dobiti kredit sa zajednickim prezimenom ili raspraviti sa policajcem koji me zaustavi kad je prezime na papirima od auta isto kao moje. Bilo nas je 8. Mi, jedan par prijatelja za kumove, roditelji. Potpisali papire i otisli na veceru. Nista orkestri i ludovanje, samo formalnost (a vecera jeste bila odlicna). Drustvo funkcionise kako vec funkcionise, no ja sam mentalno relikt ili prirepak hippie mentaliteta kraja '60-ih i pocetka '70-ih. Moram da vratim film malo unazad. Cerka je rodjena u USA, no po roditeljima ima uz americko i srpsko i hrvatsko drzavljanstvo. Univerzitetsko obrazovanje se u USA placa iz dzepa, pa je nakon kalkulacija izaslo da je najpovoljnije sa studira u Zagrebu. No, nije to samo studiranje. Rade i hormoni i odrastanje, pa se zaljubila. Naravno, pozvala me je na vencanje (bliski smo, redovno se cujemo/vidimo online preko Skype, WhatsApp itd.) Dosao sam, proveo mesec dana. Na vencanje nas (zenu i mene) je vozio drugar, najbolji prijatelj iz mladosti koji je i bliski porodicni prijatelj i bio pozvan neovisno o meni. Majko mila!? Parkiramo pred kucom njegovih i cujemo da neko urla, totalno bez sluha, neke "narodnjake." Pomislim da se vec nekoliko njih napilo. A nije - nego su ovi njegovi unajmili neki lokalni "bend" pa ti urlaju. Mada je bilo svasta na raspolaganju, nisam ni pojeo ni popio nista. Zgadilo mi se. Onda, formalno vencanje. Idemo - u crkvu!? Cerka mi "objasni" da je "po novome" jednako vredece ako se vencas u crkvi ili u opstinskom maticnom uredu, a u crkvi je jeftinije. Uz to, zetovom religioznom ocu je to bitno. Ovde sam zagrizao jezik, da ne budem nepristojan. A sta je sto je meni bitno? No, shvatio sam - ja sam u poslednjih nekoliko godina bio samo online,a njegov otac je bio dnevno i fizicki prisutan. Najveci deo ceremonije nisam video. Izasao sam da popusim cigaretu (mada sam pre par godina prestao da pusim). Ajde, i to je proslo. Eh, tada "zabava." Velika hala, par sto ljudi. I "live" muzika. Hvala qrtzu, donekle se videlo kako sam vaspitao dete jer je on odabrala repertoar - svirali su uglavnom rock iz '60-ih. Doslo mi je i da zaplesem. Medjutim, u nekoliko sati, proveo sam samo par minuta sa cerkom - ona je, naravno, imala svoje drustvo. Par puta sam pitao zenu, sta mi radimo ovde, aj'mo kuci? Omatoreo sam. Ponosan sam na to da prihvatam da deca razmisljaju i rade drugacije - i ne gundjam - dok su mene mladoga maltretirali da mora da bude po njihovom. Ali da sam mator, jesam, i jedva cekam da krepam. Bice lakse i njima i meni. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dr. Blockhead Posted December 13 Share Posted December 13 F it, postoji zamka kad decu podstičeš da budu otvorenog uma i otvorenog srca, i to je da liberalizam podrazumeva i da takođe budu otvorenog uma prema raznim primitivizmima i atavizmima, koji umeju da budu prilično zavodljivi Ako ta "deca" u situacijama kao što je opisana privremeno i pristanu na nešto od toga radi kompromisa sa drugom stranom, to ne znači obavezno da su slaba, ili da su podlegla tamnoj strani, nego je verovatnije da ih je samo navukla biologija, isto kao svakoga u tim godinama, i da sve to (sa tzv zaljubljivanjem etc) nije čak ni stvarno. Što jeste prilično odvratno, ali se to uvidi tek dosta kasnije, i samo retki dođu do tog saznanja. Kako bilo, u klnkretnom slučaju svetla tačka je da sve dobro prošlo, a ima slučajeva kad su se neki iz slične situacije "izvukli" tako što ih je u datom momentu, verovatno zbog silne radosti, zadesila perforacija želuca, završili na hirurgiji, pa jedva pretekli C'est la vie 2 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Div Posted December 13 Share Posted December 13 2 hours ago, zoran59 said: Sekira me vencanje moje cerke - mada je decko super, boljeg zeta ne mogu zamisliti. ... Omatoreo sam. Ponosan sam na to da prihvatam da deca razmisljaju i rade drugacije - i ne gundjam - dok su mene mladoga maltretirali da mora da bude po njihovom. Ali da sam mator, jesam, i jedva cekam da krepam. Bice lakse i njima i meni. Nek mladencima bude srećan život, svadba bila i prošla, nema razloga da te sekira. A, da si omatorio, jesi, znam i iz ličnog iskustva i nema nikakve veze sa svadbama naslednika. 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
vilhelmina Posted December 13 Share Posted December 13 To sto danasnji trendovi nisu nas prvi izbor i ne prijaju nam, drugim recima to sto nas je vreme pregazilo, jos uvek ne znaci da treba da crkavamo. Pitanje je samo kako sacuvati sebe od negativnog uticaja tih trendova, kako na njih gledati hladne glave i ne dati da te ubiju o pojam, bace u depresiju, stagod. Nas zivot je nas, a trendovi su trendovi; trebalo bi da su to odvojene stvari 😁. Moja cerka se jos nije udala, a ka’ce ne zna se. Unucica nedavno napunila godinu, trenutno je tata na ”porodiljskom”. S te strane nemam zamerke na trendove, ali ih imam na poslu. Moje mladje kolege imaju potpuno drugaciji odnos prema radu od onog koji ja ocekujem pre svega od sebe, a onda i od ostalih. Pre svega, umeju da se prodaju i dobiju znatno vece plate od nas starijih. To im uspeva tako sto se prijavljuju u kojekakve grupe za ovo i ono, rade na ”projektima”, ucestvuju u aktivnostima… Sam posao nam je zahtevan i ne ostavlja vremena za slobodne aktivnosti, ako ga radis kako treba. Ali ako osljaris i prebacujes sve na druge, jer nemas vremena zbog stvari koje ti nisu posao… e onda se ti bavis razvojem i unapredjenjem, ti pridonosis boljitku, ti si aktivan timski radnik, a neko drugi odradjuje i tvoj i svoj posao. Taj neko nije vidljiv, u pravilu ima manju platu i u sto posto slucajeva je stariji. Ne bih imala nista protiv da stvar ostaje na goreopisanoj podeli na unapredjivace i odradjivace posla. Problem je sto su ovi prvi stalno pod stresom, tesko im je, ne postizu, vrlo cesto su bolesni (od prehlade do burnouta) pa ih treba menjati, posebno kad im se natrpa mnogo neodradjenog posla. Ozdrave onog momenta kad im ga neko drugi odradi. Tu je i rad od kuce, nesto na sta svi imamo pravo dva dana u nedelji, ali to koriste uglavnom mladji. Ja nekako uvek imam nesto zakazano zbog cega moram u kancelariju. Ako bas hocu da se nerviram, pogledam malo i u njihove izvestaje, i tu sve prsti od kontakata i sastanaka za koje znam da nisu obavljeni, ali papir/ kompjuter trpi sve. Posebno mi ide na zivce fleksibilno radno vreme, koje bi trebalo da bude sjajna stvar, ali i tu ima ali. Radno vreme je od osam do pola pet, a moze da se pocne i zavrsi sat vremena ranije ili kasnije; izvestaj pisemo sami i niko ne proverava. Ja sam tamo svako jutro u osam i mogu vuci da me pojedu, nema zive duse. Skupljanje ostalih pocinje negde oko devet, pa polako. Razlaz krece oko tri, u pola pet opet samo nas par, svi 50+. U izvestajima ovi imaju mnogo vise odradjenih prekovremenih sati, pa moras da se zapitas kako je to moguce. Ima jos toga, ne nabraja mi se vise. Sve u svemu, ne zelim da se menjam i odradicu tih 5-6 godina do penzije kako sam uvek radila i kako jedino znam. Nekad uspevam da gorepobrojano ignorisem, nekad ne. Ali trudim se, nema mi druge 😁. 2 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kronostime Posted December 13 Share Posted December 13 @zoran59 Gde si, bre, navro da mres - ko ce unuke da kvari? Polako s` to mrenje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Helena Posted December 13 Share Posted December 13 Ovo sad stvarno izgleda kao gerijatrija i ja uživam u tome 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJORDJE Posted December 14 Share Posted December 14 (edited) On 12/12/2024 at 8:09 PM, zoran59 said: Stvarno sam mator, vreme je da crknem ili barem da se maknem sa puta. Svet ide negde, a ja to nisam tako zamislio. Uhvatio me "sukob generacija" a nije "sukob" jer nikako ne volim da se svadjam nego nerazumevanje, razlicitost misljenja. Sekira me vencanje moje cerke - mada je decko super, boljeg zeta ne mogu zamisliti. Ovo je bas intersantna prica za one sa "decom" od preko 20, pardoniram one u Srbiji, koji imaju decu od 40. Otisli ja i zena na krstarenje i tokom obroka uobicajeno je da imas istu postavu za stolom. Nama zapale dve devojke iz Denvera, tamo studiraju , a poreklom negde iz WV. I tako, sa vremenom se bolje upoznali, zena ce reci, lepa i pametna deca, kada bi ovi nasi nasli takve. Posto smo se sa vremenom zblizili i vise pricali, dame otkrise da rade kao egzoticne plesacice u nekoliko klubova i tako placaju skolarinu. Naravno, ja krenem da zacikujem zenu, ali na moje iznenadjenje ona nije promenila misljenje, sta vise, pocela je da ih ceni jer pokusavaju da se izvuku iz sirotinje koristeci svoju lepotu. I posle mene tasta krivi jer smo se vencali kada su deca vec bila u skoli. Za dan curaka, stariji je dosao sa "njom", za nas je bila novost, ali je deda vec sve odobrio. Zena nesto cutljiva, ja iskreno i nemam neko misljenje, jer nas je uhvatio na "kvarno", ali racunam ako je Merlin odobrio, garantujem da je angazovao nekog detektiva, nije barem tragedija. Oko jedne stvari smo se slozili, gde bre nadje tu skrlamu? Sin je 187, a ona izgleda vislja od njega. Edited December 14 by DJORDJE 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts