Jump to content

Izbori 2022


Div

Izbori 2022  

135 members have voted

  1. 1. Za koga ćete glasati na predstojećim parlamentarnim izborima 2022 (anonimna anketa):

    • Zajedno možemo sve - Aleksandar Vučić
      5
    • Premijer Srbije - Ivica Dačić
      1
    • SRS - Dr. Vojislav Šešelj
      1
    • Ujedninjeni za pobedu Srbije (SSP, NS, DUVM - VMDK, & co.) - Marinika Tepić
      81
    • Nada za Srbiju (Nada, NDA, DSS, Monarhisti) - Dr. Miloš Jovanović
      3
    • Srpska stranka Zavetnici - Milica Đurđević Stamenkovski
      1
    • Moramo, Akcija, Ekološki ustanak, Ne Davimo Beograd - Ćuta i Nebojša Zelenović
      28
    • DJB, ZS, ŽZS - Suverenisti
      1
    • Srpski pokret Dveri, POKS, Patriotski blok - Boško Obradović
      0
    • Ajmo ljudi, SDS, NS & co. - Boris Tadić
      1
    • Neka od ostalih lista
      2
    • Izaći ću, ali ću poništiti listić
      1
    • Neću izaći na izbore
      10


Recommended Posts

Kineske investicije te stavljaju u duznicko ropstvo. A mozda i fakticko. Vrlo zanimljiv fenomen inace, imamo organizovanu propagandu lazi o zapadu koji ne radi 5% onoga sto im se stavlja na dusu, dok istok radi sve to, istovremeno se glorifikujuci. Sizofrenija.

  • Like 8
  • Thanks 3
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Kooineeperk said:

E ovo je nesto drugo i vrlo zanimljiva ideja, moram priznati. 

 

Malo lici na Anonimuse, zar ne? S tim sto se oni nikada ili retko pojavljuju kao Anonimusi u nekom fizickom prisustvu u stvarnom svetu. Njihov aktivizam je uglavnom online, dok bi ovakva jedna organizacija zapravo bila fizicki prisutna i organizovala javna okupljanja. 

 

Ipak, ovo ne moze biti totalno anonimno jer to javno okupljanje mora neko da vodi. 

 

Ja sam za ako me stavite za predsednika. 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, freethrow said:

Ako ste na ovo mislili, ovo sam kačio na forum 2019te...

Ja se secam ovoga,ali nisam na to mislio...

Dravotova ideja je bila pravljenje pokreta koji bi bio stvaran u smislu da bio osnovan na konvencionalan nacin..cak se secam i delova diskusije o toj ideji..mislim,ne.. siguran sam da su Abraham i Arsenije iznosili svoje "pro" i "contra" argumente..mislim,nije da je to nesto epohalno vazno..samo sam zeleo da podsetim da su ovakve ideje egzistirale jos na starom forumu..i lepo je videti da su bile ili jesu u mnozini..pa,ko zna sta donosi sutra?

Link to comment
Share on other sites

Ja se isto secam i secam se da sam rekao da je ma kako to delovalo mozda na papiru dobro i prati ideju nekog grassroots pokreta, sustinski je problematicno jer misljenje da je Vucic zlo koje spaja 90% ovog foruma nije dovoljno da iznedri neku pravu, sustinsku, zaokruzenu politicku ideju.

 

Cak ne ulazeci u logisticke, organizacione i finansijske probleme.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Darth Bane said:

Drugo, oko Kine tu se ne slazem sa Amerima. Od kineskih investicija Srbija ima I te kako koristi. A npr americka firma je prodala leziste Cukaru Peki kod Bora kineskoj firmi!!??! Onda nek uvedu sankcije kompaniji Freeport!!! 

Srbija ima veliku korist od saradnje sa Kinezima.

A bre lepo piše "bezbednosne odnose" i "oružana sredstva". Niko nije ništa rekao o bizmisu sa Kinom, niti pa bilo ko ima nešto protiv toga.

9 hours ago, FrediB said:

Kako god, motivi su jasni: ruska dominacija nad svim ostalim Slovenima.

 

Ali je ipak konačni metak u tu mrcinu od ideologije ispaljen ovim ratom u Ukrajini. 

Ma ja sam to stavio zato sto se "duh plemenstva" rimuje sa "duh slovenstva" iz "hej Sloveni", malo prilagođeno doduše. Svakako je ovo drugo kao ideja bolje od duha plemenstva, a nije sad vazna praksa :lol_2:

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Milenko Puzigaca said:

A bre lepo piše "bezbednosne odnose" i "oružana sredstva". Niko nije ništa rekao o bizmisu sa Kinom, niti pa bilo ko ima nešto protiv toga.

Ma ja sam to stavio zato sto se "duh plemenstva" rimuje sa "duh slovenstva" iz "hej Sloveni", malo prilagođeno doduše. Svakako je ovo drugo kao ideja bolje od duha plemenstva, a nije sad vazna praksa :lol_2:

Ok Puzigaco. Onda je to u redu.

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, FrediB said:

Čak i da SePSa ne uđe u vladu, sumnjam da će biti išta od toga.

 

Naime, Vučler je ipak stari radikal, lik od malih nogu odgajan na Duginovim i Kalajićevim kvaziintelektualnim budalaštinama. Razume se i rusofil, a prva ljubav zaborava nema.

Plus, ekstremno je nestabilan, lud i više se plaši gubitka (apsolutne) vlasti i podrške (što mu ne gine ako zaista odj*be Rusiju) čak i od smrti. 

Pa dobro, to sve verovatno jeste, ali nije on sve to zbog toga "per se", nego zbog vlasti. Ja ne mislim da bi on izgubio podršku široke mase koja glasa za njega kad bi stvarno okrenuo kurs tamo gde treba. On je u početku i krenuo sa tom pričom, i nastavio bi je, da nije ovih a la peticionaši, koji su verovatno samo ispostava nekih delova "bezbednostih struktura" i sličnih bolesnika. Ako njih zamamuza, i "kanceluje" iz javnosti, ne bi se ni "narod" mnogo bunio. U stvari, ne bi se bunio uopšte. Ono, što kažu, znam ja nas, jebo ja nas :lol_2:

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Kooineeperk said:

 

Sve je to lepo, i nije glupo, ali uraditi "nesto konkretno" i formirati "politicki pokret" je prilicno velika razlika. Tako da mislim da je naivno ocekivati da par virtuelnih likova moze da formira tako nesto. 


Nesto konkretno (i ne tako malo) je uradio recimo Savo Manojlovic a (jos uvek) nije formirao nikakav politicki pokret. 

Politicki pokret zahteva konstantno konkretno angazovanje. To nije nesto sto moze pojedinac da iznese na svojim ledjima. 

 

Naravno, znam da to nije tako jednostavno. Potrebno je da postoji veliki broj ljudi, da se svi slože oko nekih ideja, plus da neki imaju vremena da se maltene celodnevno posvete tom zadatku. 

Plus su potrebne pare. 😄

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Znate kako, ne bih da zvucim kao sto je ovde standardno, kad god neko ima ideju o bilo čemu, skoro svi odmah počnu da nalaze milion razloiga zašto to nešto ne može, ali stvarno, sve su to lepe ideje, ali je pristup malo naivan. Pa mu onda to dođe više kao spisak lepih želja. Vi mislite da bi propagiranjem plemenitih ideja pridobili deo glasača, a evo šta je u stvari politika u praksi, manje više:

 

Teoretski zavera (politika) lepo zvuči, malčice je drukčije u praksi

 

Quote

...malo ko se bavi, na primer, Žozefom Fušeom, političarom iz doba Francuske revolucije i Napoleonovih ratova. Fuše je čitav svoj burni život proveo kujući zavere, praveći mreže špijuna i doušnika, obarajući moćnike i vladare, delujući uvek iz duboke senke... Bio je možda najveći majstor zavereništva u istoriji, praktično čovek-zavera...

 

Izvanrednu biografiju Žozefa Fušea napisao je Štefan Cvajg, veliki austrijski pisac, jedan od najčitanijih i najprevođenijih autora između dva svetska rata. Cvajg je bio majstor biografskog žanra, obično je pisao o velikanima kojima se divio – o Erazmu Roterdamskom, Dostojevskom, Tolstoju, Balzaku, Dikensu, Magelanu, ali je u slučaju Fušea napravio izuzetak.

 

U predgovoru Fušeove biografije Cvajg objašnjava svoje razloge: „Ako je zaista, kako je to Napoleon rekao već pred stotinu godina– politika postala 'la fatalite moderne’, nova sudbina, onda ćemo se obraniti od toga pokušavši da otkrijemo ljude koji stoje iza tih sila, a time i opasnu tajnu njihove moći”.

 

...

 

Fušeov uspon počinje posle Francuske revolucije i traje sve do dolaska Luja XVIII na vlast. Za tih četvrt veka Fuše je bio crkveni čovek, žirondinac, montanjar, jakobinac, komunista, progonitelj i pljačkaš crkve, masovni ubica, vernik, ateista, ministar policije pod raznim režimima, otimač imovine od bogatih, multimilioner i jedan od najbogatijih ljudi u Francuskoj, pristalica Napoleona, protivnik Napoleona, neprijatelj monarhije, kraljeubica, lojalni kraljev podanik, borac protiv plemstva, vojvoda od Otranta i izgnanik.

 

Silne promene uloga u tom burnom istorijskom razdoblju ukazuju na osnovnu Fušeovu osobinu: u ideološkom smislu on je bio pravi kameleon, nije verovao ni u šta, jedino ga je zanimalo da na vreme nanjuši kuda vetar duva, na koju stranu se okreće točak istorije, i da se pravovremeno prebaci u pobednički tabor. Za to je imao osobit dar koji mu je nebrojeno puta spasao život, u vreme kad je ljudska glava bila jeftinija od lubenice. Kada vetar istorije nije duvao u pravcu povoljnom za Fušea, on bi ga raznim zakulisnim radnjama obrnuo u povoljnijem smeru.

 

Poznato?

Edited by Milenko Puzigaca
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, Milenko Puzigaca said:

Poznato?

 

Da, naravno...

 

Kad pokrijes sve ideologije i strane sveta, opoziciji je jako tesko da se orijentise i izjasni sto je bilo ocigledno jos na samom pocetku.

I upravo zbog toga je trebalo istaci nekog zaista plemenitog sa velikom idejom, dovoljno jednom idejom ali da je ponavlja kao papagaj. ...Zbog toga sto nije moguce istim oruzjem u politici...A ova opozicija je pokusala da pokrije sve zive ideologije i da sedne na razne stolice ali na kraju joj je uspelo da bude samo manji vucic od vucica a ne onako kako su zamislili...i kako su glasaci nerealno ocekivali misleci i istrazujuci ko je u opoziciji kriv a ko krivlji...Ne mozes ti sa srafovima da pobedis nikoga.

 

Ubitacno oruzje tu treba. (ovo je fig. izrazavanje) Glupo i da objasnjavam, ali mora se....iz iskustva znam da ce neko vrisnuti i reci - aha! ova priziva rat...opa! ova hoce oruzje...opa, ova (tj.ja) kao da je ucila skolu kod zelenskog itd.

Edited by Mama_mia
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Poenta je da se javnost u Srbiji pripremi na uvođenje sankcija Rusiji, ali tako da se stvori predstava ogromne muke :lol_2:na kojoj je predsednik SNS-a. Bilo je jasno od početka evropskih sankcija Rusiji da će i Vučić uraditi isto nakon izbora, ali su za to potrebni već ustaljena drama i uobičajeni performans – kaže za Danas Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu i kandidatkinja koalicije Moramo na skorašnjim izborima za predsednika.

 

...eto ovo me je sada setilo da recimo profesorka (naravno ne samo ona jer mogao je bilo koji istaknuti opozicionar koji ne lici na obican sraf) znaci mogla je da kao papagaj ponavlja eu vrednosti, eu prioritet, eu eu eu gde god se pojavi i gde god ima pristup kameri ili svetini,

umesto sto se zalaze za vazduh i vodu i da po tome bude prepoznatljiva a sve ostale promice stidljivo da se ne uvredi svetina, zar svetini nije potrebna poduka koju ne dobija od vlasti? To je trebalo da bude taj plemeniti cilj opozicione kampanje a ne kisik

 

....jer ko ce na kraju da dise taj vazduh i da pije tu vodu i da gaji kupus i maline ako srb sa sve stanovnistvom ode na dno (jeste opet je aluzija na Moskvu)

 

A posle kad dobijes vecinu tj. novoedukovanu vecinu - sredis izmedju ostalog i ekologiju da ti pozavidi ceo svet...

Link to comment
Share on other sites

6 hours ago, Mama_mia said:

Poenta je da se javnost u Srbiji pripremi na uvođenje sankcija Rusiji, ali tako da se stvori predstava ogromne muke :lol_2:na kojoj je predsednik SNS-a. Bilo je jasno od početka evropskih sankcija Rusiji da će i Vučić uraditi isto nakon izbora, ali su za to potrebni već ustaljena drama i uobičajeni performans – kaže za Danas Biljana Stojković, profesorka Univerziteta u Beogradu i kandidatkinja koalicije Moramo na skorašnjim izborima za predsednika.

 

...eto ovo me je sada setilo da recimo profesorka (naravno ne samo ona jer mogao je bilo koji istaknuti opozicionar koji ne lici na obican sraf) znaci mogla je da kao papagaj ponavlja eu vrednosti, eu prioritet, eu eu eu gde god se pojavi i gde god ima pristup kameri ili svetini,

umesto sto se zalaze za vazduh i vodu i da po tome bude prepoznatljiva a sve ostale promice stidljivo da se ne uvredi svetina, zar svetini nije potrebna poduka koju ne dobija od vlasti? To je trebalo da bude taj plemeniti cilj opozicione kampanje a ne kisik

 

....jer ko ce na kraju da dise taj vazduh i da pije tu vodu i da gaji kupus i maline ako srb sa sve stanovnistvom ode na dno (jeste opet je aluzija na Moskvu)

 

A posle kad dobijes vecinu tj. novoedukovanu vecinu - sredis izmedju ostalog i ekologiju da ti pozavidi ceo svet...

Bilja je verovatno u pravu, zapravo.. 

Edited by Harmonika
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić izjavio je danas da su predsednici SNS i SSP Aleksandar Vučić i Dragan Đilas „odlučili da pomognu jedan drugom u postizbornom mamurluku“, nezadovoljni rezultatima izbora održanih 3. aprila, ali da njihov „flert ne znači i da će završiti u vezi“.

„Đilas je posle izbornog rezultata mogao ili u penziju ili kod Vučića. Odlučio je da ode kod Vučića, i jasno mu se stavio na raspolaganje. Ako nakon određenog vremena Đilas i dalje bude bio potreban Vučiću, Vučić će ga integrisati. Vreme će pokazati da li će mu Đilas biti potreban“, rekao je Jeremić televiziji Insajder.

Jeremić je naveo da je Vučiću posle izbora bila potrebna „razbijena opozicija“, pošto su se posle izbora u sedištu SSP ipak okupile sve opozicione stranke koje su prešle cenzus ili bile blizu cenzusa u Beogradu.

„Đilasov interes je bio da nastavi da se pretvara da je lider opozicije, a to je jedino mogao da mu priušti Vučić. Posle onako lošeg izbornog rezultata, Đilas je jedino odlaskom kod Vučića mogao da nastavi da sebe predstavlja kao nekakvog lidera opozicije“, rekao je Jeremić.

Jeremić je dodao da je Đilas odlaskom kod Vučića „bacio bombu na jedinstvo opozicije i kakvo-takvo poverenje koje je postojalo u opozicionom taboru“, i da je Đilas time „potpuno promenio tok razgovora o tome šta i kako sa rezultatima beogradskih izbora i to na način koji je ultimativno odgovarao Vučiću“.

Predsednik Narodne stranke je istakao da je Đilas u poslednjih 10 dana kampanje „sam i na svoju ruku odlučio da predstavlja koaliciju na RTS-u, kao i da snimi lične reklame i da ih pušta na RTS-u“, što je bilo suprotno dogovoru da Marinika Tepić i Miroslav Aleksić budu glavni nosioci kampanje.

„SSP je u potpunosti komandovao izbornim procesom, a ta komandna pozicija je definisana na osnovu sistematski lažiranih istraživanja javnog mnenja, koja su pokazivala da je SSP najjača stranka opozicije i da sama ima 15 ili 16 odsto, dok su svi ostali ispod cenzusa. Sve je to bilo lažirano. Narodna stranka je najbolje rezultate postigla tamo gde je izašla samostalno ili bez SSP, što pokazuju primeri lokalnih izbora u Boru i Bajinoj Bašti. U Negotinu je Narodna stranka sama dobila 13 odsto na lokalnim izborima u oktobru, a sada je republička lista cele koalicije u Negotinu dobila samo devet odsto“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da je Narodna stranka zarad opstanka koalicije i jedinstva opozicije prihvatila nametnuta rešenja.

„Dobili smo ultimatum da predsednički kandidat bude Zdravko Ponoš, ali taj ultimatum je podrazumevao i da SSP vodi kampanju i kontrolore. To je bio težak, austro-ugarski ultimatum. Na stolu je bio loš paket koji smo prihvatili zarad jedinstva, ali nismo govorili loše stvari i nismo se žalili“, rekao je Jeremić.

„Kada je, međutim, dan nakon izbora i izuzetno dubioznog rezultata, ponovo jednostrano i bahato odlučeno da se radi suprotno od onoga što smo govorili u kampanji - dakle, da se ode kod Vučića - to je bila kap koja je prelila čašu. Dosta nam je autoritarnog ponašanja i kopiranja Vučića“, rekao je Jeremić.

Upitan da li je međunarodni faktor inicirao sastanak Vučića i Đilasa, Jeremić je odgovorio da po njegovom mišljenju, to nije bio slučaj, ali da „Vučić i Đilas govore svojim saradnicima da su im Amerikanci namignuli da idu u tom pravcu, kako bi se pred njima opravdali“.

„To nisu inicirali stranci. Sastanak su inicirali Vučić i Đilas, da bi pomogli jedan drugom“, rekao je Jeremić.

Jeremić je istakao da Narodna stranka Vučića smatra diktatorom i da će se boriti protiv njegove diktature.

„Borićemo se beskompromisno i neće biti dogovora ispod stola. Mi nismo ona vrsta opozicionara koji su sarađivali sa španskim diktatorom Frankom, čekajući da se demokratija uspostavi nakon Frankove smrti. Mi se nećemo ponašati prema Vučiću kao prema Franku i nećemo praviti trule kompromise, ni domaće niti međunarodne“, rekao je Jeremić.

Jeremić je naveo da će u budućnosti biti promena na opozicionoj sceni.

„Narodna stranka je otvorena za saradnju sa svima koji Vučića ne vide kao neminovnost i spremni su da se protiv njega bore“, zaključio je Jeremić.

https://www.narodna.org.rs/sr-latn/vesti/narodna-stranka-vuk-jeremic-dragan-djilas-aleksandar-vucic-sastanak-pomogli-izbori-rezultati-opozicija-beograd

 

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

Gledao sam i samo mi je zacementirao moje misljenje da je on sam najveci Vucicev trojanac. Neka bude i nesvestan u ovom trenutku, imajuci u vidu koketiranje dok se kandidovao za genseka, poslednja je osoba koja ima pravo da prica o ovome

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Da su Tadić ili Suverenisti bili na nekim drugim listama opozicija bi imala većinu. Ali obojica su hteli da izađu da bace u smeće te glasove. No ja ne žalim mnogo jer svakako opet ne bi mogli da naprave vlast jer Zavetnici i DSS neće ništa protiv volje diktatora uraditi.

 

Sa jednom listom opozicija bi izdominirala na izborima i ne bi se prosipali ti glasovi. Verovatno bi i izlaznost bila još veća i dostigla famoznih 60% .

 

Jedino mi ovde nije jasno kakvi su to glasački listići koji nisu završili u kutijama. 9.693 listića fali, kako to ? to je više od 1%.

Link to comment
Share on other sites

Jeremic je vec u kampanji bori se za mesto Lidera op.

 

...nesto mi ga je i zao, kao i svakog preterano ambicioznog a netalentovanog politicara - to ne moze da stane

 

Sigurno mu je tesko pao onaj precutni sporazum da se ne istice puno pre izbora

pa zato to radi sada da nadoknadi sebe jer ljudima nedostaje :lol_2:

...vidim u Danas-u svaki dan ima neku izljubomorisanu izjavu

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Mama_mia said:

Jeremic je vec u kampanji bori se za mesto Lidera op.

 

...nesto mi ga je i zao, kao i svakog preterano ambicioznog a netalentovanog politicara - to ne moze da stane

 

Sigurno mu je tesko pao onaj precutni sporazum da se ne istice puno pre izbora

pa zato to radi sada da nadoknadi sebe jer ljudima nedostaje :lol_2:

...vidim u Danas-u svaki dan ima neku izljubomorisanu izjavu

Tja nula od covjeka.

Link to comment
Share on other sites

Ne mora nuzno ovo sa Djilasom da da kazem unapred osudi na propast neko eventualno novo ujedinjenje opozicije, cak ni SSP ne mora biti iskljucen..na kraju, ja mislim da rezlutat koji su Ujednjeni ostvarili, koji moze da se gleda i ovako i onako, nije ni tako los,obzirom na kampanju kakva je bila..ali, da su nosioci  bilii Djilas, i da se ne lazemo, Jeremic, jos bi gore prosli..veca steta bi po meni bila, u   sluccaju raspada koalicije, koji jesve izevsbiji, ili cak eventualne  podele SSP, da Marinika ostane sa Djilasom..jer nju opozicioni  glasaci ipak, u odredjenoj meri, vole..znacajno vise od Djilasa, rekao bih..Mislimda narodna Stranka moze biti deo neke nove ujednjiene opozicione koalicije, pod uslovom da se ne udruzuju sada sa Dverima Zavetnicima itd..isto i za Ponosa vazi, koji je ocigledno, voljan i dalje da ucestvuje u ujedinjenima, mada, problem je tu opet odnos njegove bivse stranke i njega.. 

Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Klotzen said:

Možda će NS da se pomeri udesno pa da zauzme tu poziciju. To bi bio jedini pozitivan scenario u ovom ponovnom usitnjavanju opozicije.

 

E, jebeš takvu korist, još jedna partija koja će da brani Kosovo po svaku cenu, da ide u Evropu pod svojim uslovima. Malo nam je DSS, SRS, Dveri, Zavetnici, SNS, SPS.

Ili, možda, oni imaju dobar ekonomski program a ja ne znam za njega, jer svi kriju ekonomske programe kao zmija noge.

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...