Jump to content

VN Abudabija 2021


Radoye

Recommended Posts

On 12/12/2021 at 6:53 PM, Radoye said:

Bilo kako bilo, dobismo svetsokog sampiona* sa * kao Republika Kosovo*, i jeste i nije zavisi koga pitas, jedni lobiraju da ostane drugi da se preokrene a ne bi bilo drugacije ni da je ovaj drugi zavrsio kao sampion* jer prvi krug, napustanje staze, trenutno aktuelni sampion* je zbog istog kaznjen proslog vikenda blablabla.

 

Meni je ovde zao i Ferstapena i Hamiltona jer u atmosferi kakva je stvorena pred ovu trku a i po vrlo lako predvidljivom nacinu na koji ce FIA i FOM da rukovode ovom trkom ma koji da je od njih dvojice uzeo bio bi osporavan. Temeljito su zasrali jednu od potencijalno najboljih sezona u istoriji - e sad, nekome se mozda bas ovako i svidja, super zanimljivo, holivudski obrti, Blejk Karington nalazi izgubljeno 15. dete koje zapravo i nije njegovo dete nego polubrat po cukundedi od striceve tetke ujaka komsije...

Nažalost, koliko uspevam da vidim što medju poznanicima, koji naravno mnogo površnije prate, što po razlicitim socijalnim mrežama i portalima većini se svidja i super im je zanimljivo. Mi ovde spadamo u jednu manjinu, da ne kažem ostrvo koje na F1 i stvari u njoj gleda drugačije 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

13 minutes ago, Ridji said:

Nažalost, koliko uspevam da vidim što medju poznanicima, koji naravno mnogo površnije prate, što po razlicitim socijalnim mrežama i portalima većini se svidja i super im je zanimljivo. Mi ovde spadamo u jednu manjinu, da ne kažem ostrvo koje na F1 i stvari u njoj gleda drugačije 

 

Da, izgleda da se na to puca, da F1 prestane da bude sport (ono sto smo mi pratili i sto je nama bitno) i postane zabava (ono sto mase vole).

Problem je sto ce se mase sutra kad moda tako naidje okrenuti necem desetom pa ce F1 ostati i bez nas koje je oterala i bez njih. No danas ionako niko vise ne razmislja dugorocno strategijski kompletna ekonomija danasnjice se svodi na muni lovu na brzaka i bezi...

 

Evo jos jedna dobra kolumna, ovo je nas kanadezanski sportski TV kanal:

https://www.tsn.ca/column-racing-or-entertainment-f1-teeters-line-at-finale-1.1734205

 

Citat:
 

Quote

F1 was already the top motorsports series in the world but its popularity has exploded in North America over the three-year run of the “Drive to Survive” behind-the-scenes Netflix docuseries. The show has removed the velvet rope for viewers and given them access like never before to teams, drivers and drama. The racing just happens to be what the stars of the show do for a living.

 

Few television producers would greenlight any script that called for an enthralling back-and-forth season that spanned 22 races across four continents to end under yellow. People want to be entertained and that's what Masi gave the viewers Sunday night with the officiating decision.

 

But in ensuring a climactic finale to the upcoming fourth installment of “Drive to Survive,” a decision was made that ran afoul of the purity of Formula One. The lack of gimmicks — think playoffs, green-white-checkered flag finishes, stage racing — is what open wheel racing fans love.

 

IndyCar declined in 2020 to throw a red flag for a late crash at the Indianapolis 500 and Scott Dixon didn't get a final challenge on Takuma Sato, who became the 11th winner in more than a century to collect the checkered flag under caution. Conversely, since NASCAR implemented in 2007 its green-white-checkered flag rule of using multiple restarts to ensure a green-flag finish, eight of 15 Daytona 500s have been decided in overtime.

 

NASCAR tweaked its rules to give fans the finish they paid for, while IndyCar has resisted attempts to push it down a similar path of instant gratification. Formula One, though, was supposed to be above manipulations and would follow its thick rulebook, boring races and all.

 

That's changed since American-owned company Liberty Media became F1's parent company in 2017 and “the way it's always been done” no longer reigns supreme.

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

On 12/12/2021 at 7:26 PM, DASUBO said:

Nego dragi moji forumaši, bilo neutralni, bilo navijači Hamiltona, bilo navijači Verštapena, imam jedan predlog.

Da mi lepo odjebemo pretplatu Netflix-u (ko je ima)?

Zamislite kad bi se par miliona hard core F1 navijača udružili u ovoj inicijativi, kako bi ih to bolelo, mamu li im jbm...

Jes’ pa da me žena stavi u top :classic_biggrin:

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, DASUBO said:

Inače danima se priča da je Toto mega smrad, ali teško da bi da je baš toliki smrad uradio ovo i to odmah nakon trke:

 

 

Dgjbm, Horner je navodno izjavio - pricali su o tome tokom programa nakon trke na SkyTV Brandl, Hil, Rozberg i ekipa - da je Toto odbio da se rukuje s njim posle trke. E sad, koliko je Horneru verovati, jel'da, no rekao je da se Hamilton sportski pozdravio s njim i jos neki iz Mercedesovog tima ali da je Toto odbio.

Mada ma koliki megasmrad bio Toto (a kanda jeste) dno je danas ipak probio Dr. Marko s onim izjavama o "odvratnom ponasanju nedostojanstvenih luzera iz Mercedesa". Kako je to lepo kada u ovom svetu koji se tako rapidno menja, nekad na bolje a nekad bogami i ne, uvek znas da mozes da racunas da ce neke stvari ostati konstantne - Dr. Helmut Marko ce uvek biti najgori od sve dece... :classic_rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

On 12/12/2021 at 7:45 PM, DASUBO said:

Koliko god se meni to gadilo, sad je priča na potpuno drugom nivou.

Nisu blesavi u MGP-u da ne znaju da su izgubili titulu u konkurenciji vozača.

Ovde je isključivo cilj igre da se slomi FIA. Voleo bih da sam toliko naivan pa da mislim da se bore za neutralnu i objektivnu F1, ali to naravno nije slučaj.

Ovo je pokazna vežba šta se dešava ako mečki nagaziš šapu.

Jedina dobra posledica može biti da Masi popije šimiku, ali ipak mislim da ovo nije kadrovsko nego sistemsko pitanje.

I baš zato mislim da se Netflix-u treba usrati u život na jedini način koji njih boli.

A to je zadiranjem u njihov džep.

 


Vrednost Netflixa 

 

CD1C601F-4370-43B7-8E9B-B264411B340C.thumb.jpeg.e4418f2199d9c04a3232787bad2773e1.jpeg

 

preko 300 milijardi…


Mercedes-Benz's brand value maintained a steady growth rate between 2010 and 2018, two years of negative growth followed but in 2021, the value bounced back to reached an all-time high of 25.84 billion U.S. dollars.

 

 

Link to comment
Share on other sites

9 hours ago, Downforce said:

Jezivo je to kada pomislis da sav onaj trud gomile ljudi u fabrikama zavisi od broja klikova na internetu. I svodi se na to sta ce prouzrokovati vise klikova. 

 

A u bliskoj buducnosti => kliknite ako smatrate da ovaj covek zasluzuje kap vode... :classic_ninja:

Ima na tviteru snimak, kako za vreme puaze na hokejskoj utakmici, 5-6 učitelja a kolenima, takmiči u grabljenju novčani od 1$ za potrebe školovanja. 

Dno dna, ali nije kraj... 🤮

Edited by staneC
Link to comment
Share on other sites

Pre nego sto je pocelo da se zloupotrebljava to je bio kanal za komunikaciju u sluzaju da se na stazi dogodi nesto sto nije momentalno ocigledno (recimo blokiranje tokom kvalifikacija koje nije prikazano u prenosu) da se skrene paznja direkciji trke na to. U fazonu "zali se nas momak da ga je XY blokirao u kriviki 8, pogledajte molim". Ako se to skroz ukine tek tad se otvara prostor za mahinacije gde se direkcija trke pretvara da nije videla i nije bila svesna da se neka situacija dogodila jer "i mi smo ljudi, ima nas ogranicen broj, toliko stvari se desava odjednom ne mozemo sve da ispratimo" itd.

 

Ono sto su trebali da urade je da sankcionisu kuknjavu, kada krenu iz timova da cvile protiv neke odluke da im zalepe kaznu za rusenje ugleda sporta. Prvo novcanu a za sledeci ispad oduzimanje bodova. Za cas posla bi se doveli u red.

 

U principu nije problem u sadasnjim pravilima i procedurama takvim kakve su, problem je sto se to selektivno sprovodi.

Link to comment
Share on other sites

Da bude o trkanju. 

Po mišljenju forumaš, muđu kojima ima znalaca, kako bi morala utrka da završi, da bi sve bilo lege artis? Ne ko bi morao da pobedi, nego kako bi se nakon Lattifijevog zkucavanja, trka morala završiti.

Edited by staneC
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, staneC said:

Da bude o trkanju. 

Po mišljenju forumaš, muđu kojima ima znalaca, kako bi morala utrka da završi, da bi sve bilo lege artis? Ne ko bi morao da pobedi, nego kako bi se nakon Lattifijevog zkucavanja, trka morala završiti.

 

Trebalo je da se zavrsi tako da se ispostuje pravilima propisana procedura a ne da se improvizuje u letu. Za to su postojale tri opcije:

1. Zavrsiti trku pod zutom zastavom (Hamilton prvak)

2. Pokusati restart uz ispostovanu kompletnu proceduru - svi zaostali za krug a ne samo oni izmedju prvog i drugog dobijaju dozvolu da preteknu SC, restart tek kad se prikljuce zacelju kolone (za sta po svakoj prilici nije bilo vremena pa bi se trka zavrsila pod zutom zastavom - Hamilton prvak)

3. istaci crvenu zastavu, svi idu u boks po sveze gume, restart sa 5 krugova do kraja pa kom obojci kom opanci (verovatno najpostenije i moje preferirano resenje).

 

Improvizovano resenje koje je Masi potegao a koje nije upisano u pravila (osim ako krenemo u semantiku pa se dovedemo u situaciju da su pravila zapravo podlozna tumacenju i da mogu da znace i ovo i ono u zavisnosti kako nam kad odgovara) je prakticno garantovalo dramu u poslednjem krugu i titulu za Ferstapena ili preticanjem (kao sto smo videli) ili medjusobnim udesom (cemu su se u FOM verovatno nadali jer bi to bio vrhunac medijske histerije). Dakle direktno su u tom momentu tom odlukom u direkciji trke rukopolozili Ferstapena za sampiona.

Pri cemu se u nekim ranijim prilikama Masi pozivao na iste ove paragrafe u pravilima i pravdao kako su mu ruke vezane jer su pravila nedvosmisleno jasna i nisu podlozna interpretacijama. Na kraju ispada da jesu podlozna kad je nama tako u racun.

 

Edited by Radoye
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Meni se čini, da je opcija 2 mogla da se odradi, ali nije. Da su odmah pustili sve zaostale, a ne nakon pola minute pregovaranja, bilo bi vremena i sve bi bilo po pravilima i čisto. Ovako nije.

Ali ne vjerujem, da če Maxu uzeti titulu. To bi bik atomski s leva za F1.

Link to comment
Share on other sites

1. SC da ide punim gasom gde može, zbog hladnih guma je Sena izgubio glavu

2. Svi koji su zaostali za krug da se vrate u isti krug sa vodećim, ali nakon sklanjanja skrljanog auta sa staze, provere ispravnosti barijere i neutralisanja prolivenih fluida.

Ukoliko nije moguće za vreme uklanjanja slupanog bolida i neutralisanja prolivenih fluida potvrditi da je barijera ok, onda odmah crvena zastava i svi u pit lane.

SC služi da se na max bezbedan način skloni slupani bolid, eventualno pruži pomoć vozaču/ima, neutrališu posledice sudara na i pored staze, a ne da se namešta prvenstvo kako se nekom digne q.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, staneC said:

Ali ne vjerujem, da če Maxu uzeti titulu. To bi bik atomski s leva za F1.

 

Ne verujem ni ja, to bi otvorilo pandorinu kutiju iz koje bi onda svasta izgmizalo, od Prostove titule '89 na ovamo. Jedno minimum 5-6 titula iz zadnjih 30 godina bi potencijalno bilo podlozno retroaktivnom razmatranju iz raznoraznih razloga a to ne bi bilo dobro nizakoga.

Iako Mercedes realno ima apsolutno pravo kada kaze da je finis trke bio neregularan i da je Masi prekrsio pravila, i ne bi trebali da imaju bilo kakvih problema da to dokazu pred bilo kojim objektivnim sudom bude li doslo do toga.

Link to comment
Share on other sites

Nisam gledao trku, niti cu. Jednostavno ne mogu da predjem preko Spa. Ja prosto ne mogu da verujem da je to proslo, da zbog toga bukvalno sve nije suspendovano odmah.

Najvise bih voleo da ovo dodje na neki sud (a li ne FIA sud) gde ce jedan normalan sudija da uradi vrlo prosto:

Cela sezona je neregularna, nema bodova ni za jednog vozaca, nema bodova ni za jednog konstruktora, sve pare koje moraju da podele i dobili od TV prava, moraju da uplate u humanitarne svrhe, inace zabrana odrzavanja trka.

To je jedini ispravan nacin kako ova sezona moze da se zavrsi. Da se obrise. Da F1 spase obraz.


Sent from my iPad using Tapatalk

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1. Crvena zastava nije bila opcija. Onaj krš posle Latifijevog udesa se lagano uklonio i pod Safety Carom. Uostalom crvene zastave su isticane previše ove sezone i to za stvari koje su bile ranije rešavane sa SC. Po meni crvena zastava se ističe samo ako je neko daleko bilo životno ugrožen što pored staze što na njoj ili ako se desi masovka kao na SPA 1998.

 

2. Zaostale vozače za krug su trebali da puste odmah čim su se svi poređali iza SC. Ovo kako su uradili je sprdačina naročito što su pušetni samo vozači između Maxa i Luisa.

 

3. Mercedes je imao opciju da pošalje Luisa u box po crvene gume pa bi on imao sveže gume, a Max ako bi ostao na stazi bi imao matore tvrde gume. Ovako su ostavili vozača na stazi sa gumama starim skoro 40 krugova, totalno ziheraški. Uz to su mogli angažovati Rasela umesto indisponiranog Botasa pa da on bude ili bafer između Luisa i čuva mu leđa ili da on duva Maxu u rep. Pošto Botasa ni na ovoj trci nigde nije bilo Max je dobio free stop na kraju trke. Čak je i Perez imao nekakvu ulogu u trci kada je usporio Luisa. 

 

Naravno da je jasno kao dan da su sudije dale Maxu šansu za titulu ali Mercedes ima svojih grešaka. Ovo je sport, a u sportu 2+2 nisu uvek 4. Ako su mislili da je dovoljno imati najbržeg vozača u najbržem automobilu sa sigurica taktikom onda je jasno da su se zadnjih 8 godina uljuljkali u svojoj dominaciji.

Link to comment
Share on other sites

Po 100 put, uopšte nije prava intencija MGP-a da se Maxu uzme titula.

To bi imao vrlo loš odjek u širokoj javnosti i to ne želi nijedna auto kompanija.

Prava namera je da se stane u kraj ovako bezobrazno fingiranim šampionatima gde se timovi, a samim tim i fabrike koje stoje iza njih, tretiraju ko kurton.

 

 

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Dzoni_m said:


Cela sezona je neregularna, nema bodova ni za jednog vozaca, nema bodova ni za jednog konstruktora, sve pare koje moraju da podele i dobili od TV prava, moraju da uplate u humanitarne svrhe, inace zabrana odrzavanja trka.

To je jedini ispravan nacin kako ova sezona moze da se zavrsi. Da se obrise. Da F1 spase obraz.


Sent from my iPad using Tapatalk

 

Ova sezona je blaža po neregularnosti 1994. koju je dobio Beneton u dokazano neregularnom automobilu sa sve crevom za dolivanje goriva i Šumaher sa namernim izbacivanjem Hila u Australiji. Ipak iz tih kontraverzi i skandala 1994. izrodilo se nenormalno interesovanje življa za F1 i meteorski uspon popularnosti Šumija.

 

Meni se čini da je na delu pravljenje novog Šumahera u liku Ferštapena da bude planetarna sportska zvezda. Onoliki fanatizam navijača nisam video u zadnjih 20 godina kao kod Oranje. Takvu atmosferu su pravili Nemci i Tifozi dok je Mihael vozio "crvenog bolida". Može se primetiti po mrežama da se odjednom pojavljuju u komentarima ljudi koji F1 nisu gledali godinama i mahom su na strani Maxa. Liberty trlja ruke, operacija uspela.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, DASUBO said:

Po 100 put, uopšte nije prava intencija MGP-a da se Maxu uzme titula.

To bi imao vrlo loš odjek u širokoj javnosti i to ne želi nijedna auto kompanija.

Prava namera je da se stane u kraj ovako bezobrazno fingiranim šampionatima gde se timovi, a samim tim i fabrike koje stoje iza njih, tretiraju ko kurton.

 

 

 

Tesko je tu pricu prodati obicnom svetu:

- "Ua Mercedes smradovi, hoce titulu za zelenim stolom!"

- "Necemo!"

- "Pa sto se onda koji kurac bunite?"

Ne mozes pobediti nikako. A jos kad uz ogranicenje budzeta F1 tim postane profitabilan, brzo ce i korporativna vrhuska da zaboravi na trkacki purizam i duh sportskog nadmetanja i prihvati zabavu za siroke narodne mase.

 

Mi smo dinosaurusi koji izumiru. Pregazio nas je vrli novi svet.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...