Jump to content

VN Abudabija 2021


Radoye

Recommended Posts

Evo stigosmo do finala sezone.

 

Nakon duge dominacije Mercedesa i Hamiltona (narocito otkad se Rozberg penzionisao pa Hamilton vise ni u svom timskom kolegi nije imao dostojnog konkurenta) po prvi put im je na crtu izasao neko sposoban da se nosi s njima na ravnoj nozi. Mercedes je godinama uzivao neprikosnovenu prednost osim retkih izleta Ferarija koje su sami uprskali sto Fetelovim pomracenjima uma za volanom sto pomracenjima uma ljudi sa pitvola zaduzenih za taktiku, i ova sezona je dosla kao pravo osvezenje. U prvom poluvremenu igralo se ostro, fudbalskim zargonom na ivici faula ali jos uvek fer. Onda je poceo cirkus.

 

U drugoj polovini sezone kontroverza je stizala kontroverzu, stjuardi su sa svojim odlukama o (ne)kaznjavanjima potpalili strasti kako medju publikom tako i medju samim rivalima za titulu, sefovi timova su zapaljivim izjavama dolivali ulje na vatru...

 

I gde smo sad?


Upravo smo imali jedan bizaran vikend u Dzedi prepun incidenata nakon kojeg je proslava na podijumu delovala kao da smo prisustvovali sahrani. Niko nije zadovoljan, svi veruju da su na pravdi boga osteceni.

 

- Ferstapen je ljut na stjuarde jer smatra da su ga uzeli na zub i da ga nepravedno kaznjavaju favorizujuci Hamiltona.

 

- Hamilton je ljut na stjuarde jer smatra da se Ferstapenu suvise gleda kroz prste i da je favorizovan jer za njega kao da ne vaze pravila koja vaze za sve ostale.

 

- Horner je ljut na stjuarde jer smatra da se suvise petljaju u trkanje i da svojim odlukama na stetu Red Bula direktno uticu na ishod sampionata.

 

- Volf je ljut na stjuarde jer smatra da nisu konzistentni u svojim odlukama, da ne postoji transparentnost u vezi pravila i da svojim odlukama na stetu Mercedesa direktno uticu na ishod sampionata.

 

Bodovno su egal, Ferstapen ima pobedu vise, u slucaju da nijedan ne osvoji bodove Ferstapen je sampion, u svim drugim varijantama sampion je onaj ko uzme bod vise. Ko god da na kraju bude uzeo titulu njegov protivnik (i protivnikovi navijaci) ce se osecati osteceno i prevareno i sa pravom ce se pozivati na pojedine nelogicne odluke sudija koje su direktno isle njima na stetu. Ko god da bude proglasen za sampiona bice osporavan od polovine publike. Strasti su maksimalno raspaljene i kao da niko ne pokusava da ih zauzda i iskontrolise nego jos dodatno podbadaju sa strane.

 

Sta god da se dogodi - dobro biti ne moze. Ali i u tom losem postoji gradacija, od samo ruznog i farsicnog na nivou Hereza 1997. preko raznih iteracija Suzuke 1989 i 1990, Adelaide 1994 do nekih situacija o kojima i ne zelim da razmisljam. Jedno je sigurno - fer i postene borbe nakon koje bi porazeni sportski cestitao pobedniku biti nece, jer je stvorena situacija u kojoj je tako nesto apsolutno nemoguce.

 

Ono sto je meni licno najvise krivo je sto je ova sezona imala takav potencijal, mogla je biti jedna od najboljih u istoriji. A dok ovo kucam osecam se kao da brojimo poslednje dane F1.

Popriste finalne trke sezone je kako je sad vec uobicajeno staza Jas Marina u Abudabiju. Ona se do sada nije bas proslavila sto se tice atraktivnosti trkanja (naprotiv - jedna je od najnezanimljivijih i najsterilnijih u istoriji svetskog sampionata, sto bas i nije mali podvig) ali je u medjusezoni dozivela odredjene promene koje bi trebalo da poprave situaciju. U duhu novootkrivenog naginjanja krivina na fazon Indi ovala i ovde su odredjene sekcije staze preradjene tako da su krivine pod 90 stepeni koje se voze drugom ili trecom brzinom zamenjene jednom brzom nagnutom krivinom, isecena je jedna sikana, krug je znacajno ubrzan. Videcemo da li ce i koliko to sve da ima efekta.

 

1920px-Yas_Marina_Circuit.png

 

Pod ovom novom konfiguracijom staza ima 16 krivina (u odnosu na predjasnjih 21) s duzinom kruga 5281 m. Vozice se 58 krugova (do sada je bilo 55). Rekord kruga jos nemamo, jer je kao sad u Dzedi opet premijera nove konfiguracije staze za granpri vikend (sta bi moglo da podje naopako?).

 

Pireli donosi najmeksu kombinaciju C3-C4-C5.

 

Satnica ovde: https://www.formula1.com/en/racing/2021/United_Arab_Emirates.html

 

 

  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Ovde se odvrcu motori do gornje granice izdrzljovosti, nema vise kalkulisanja. 
 

ja se stvarno nadam da ce biti dobra trka, jer vise nema kalkulisanja sa cuvanjem motora za ostatak sezone. 
 

hamilton mora na pol, kako god zna, tj da bude ispred maksa na startu, svaka druga pozicija mu je rizik da ce mali namotati bolid na njega prilikom pokusaja prestizanja

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ima na autosport:

 

Masi warns F1 title rivals of possible points deduction in Abu Dhabi

 

Quote

In the notes he pulled out:

Article 9.15.1

“The competitor shall be responsible for all acts or omissions on the part of any person taking part in, or providing a service in connection with, a competition or a championship on their behalf, including in particular their employees, direct or indirect, their drivers, mechanics, consultants, service providers, or passengers, as well as any person to whom the competitor has allowed access to the Reserved Areas.”

Article 12.2.1 – Breach of Rules and in particular Article 12.2.1.l

“Any infringement of the principles of fairness in competition, behaviour in an unsportsmanlike manner or attempt to influence the result of a competition in a way that is contrary to sporting ethics.”

Article 12.4.5

“For all the FIA championships, cups, challenges, trophies or series, the stewards may also decide to impose the following penalties: Suspension for one or more competitions, withdrawal of points for the championship, cup, challenge, trophy, series.”

Article 12.4.5.a

“Points should not be deducted separately from drivers and competitors, save in exceptional circumstances.”

The inference of Masi’s note to teams is that the FIA will be keeping a close eye on anything that it considers unsportsmanlike, and that any punishment handed down would likely affect both the drivers’ and constructors’ standings.

 

Link to comment
Share on other sites

S ovim je trebalo krenuti jos od Silverstona pa ne bi proslonedeljna trka izdegenerisala u sveopsti haos.

 

Inace Maks: https://www.racefans.net/2021/12/09/verstappen-disagrees-with-brake-test-penalty-and-claims-hes-treated-unfairly/

 

Quote

Max Verstappen believes he has been treated differently to other drivers, including Lewis Hamilton, after receiving two penalties in last weekend’s controversial Saudi Arabian Grand Prix.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Poslednja i odlučujuča utrka F1 2021. Navijam za Maxa, jer je vreme za promenu generacij i mali je vervovatno najbrži vozač ikad, mada mi i pobjeda Lewisa ne bi bila kraj sveta, jer je ipak fantastičan vozač.

Dole izreka Senne, koji je idol Lewisu i Bergera, koji je vozio sa Sennom.

Screenshot_20211210-070850_Twitter.jpg

20211210_070437.jpg

Link to comment
Share on other sites

Nikako ne mogu da prihvatim da je hamilton stara skola i da ga novi klinci trebaju zameniti. Ne prihvatam njegove a ni svoje godine 😂

 

juce na treningu plivam sa momkom i nesto pricamo o takmicenju kao koja je kategorija i on mladji od mene 15 godina. Tako i sa hamiltonom, cuj on star 😂

Link to comment
Share on other sites

 

 

Hvala ti Kimi, bilo je uživanje gledati te naročito u moćnom West Mclaren Mercedesu MP4/20 sa V10.

 

U prilogu je najubedljivija pobeda bilo kog vozača koju sam ikada video. Svaka čast Hamiltonu za Brazil 2021 ali Kimi 2005 nije imao DRS. 😎

 

 

Link to comment
Share on other sites

 

U medjuvremenu pocelo je vec sa medijskim ratom, Horner optuzuje "Mercedesovu medijku masineriju" za manipulacije u cilju da stave Maksa pod pritisak:
 

Quote

Red Bull team principal Christian Horner believes Mercedes has attempted to put added pressure on Max Verstappen this season, ahead of the championship-deciding Abu Dhabi Grand Prix.

“Yes, I believe — and backed up by the Mercedes media machine — a huge amount of pressure has been placed on Max. What you’ve got to remember with Max is he’s just a young lad. He’s a 24-year-old who drives with bravery, with passion, with skill, with determination, and he’s just a guy living his dream, doing his job.

 

“And he’s up against not only Lewis but a huge machine in Mercedes-Benz. I think all credit to him the way he’s handled that pressure this year and hasn’t been drawn into it, hasn’t been sucked into it — he’s just gone about his business and he hasn’t changed from Bahrain to Saudi, his approach or how he goes racing.”

 

Satro, Mercedes je globalna masinerija koja se navikla da pobedjuje bez prave konkurencije i sad im je frka sto ih bije jedan mali proizvodjac sokova pa kreiraju lazni narativ o "pobesnelom Maksu". Sa druge strane Red Bul je tu samo zbog trkanja, imaju fenomenalnog mladog vozaca koji je ove sezone dao sve od sebe ali koga tretiraju nefer zbog medijskih manipulacija Mercedesa, koji se ne takmici samo protiv sedmostrukog sampiona Hamiltona nego protiv cele Mercedesove masinerije prema kojoj jadni mali Red Bul ne moze ni da se uporedi po snazi uticaja i tako sve u tom stilu.

 

Sad cekamo da i druga strana opali plotun.

Link to comment
Share on other sites

A evo i Hamiltonove "slucajne" poruke:

 

Lewis-Hamilton-arrives-in-Abu-Dhabi-with

 

U medjuvremenu Volf hvali Masijevo podsecanje da FIA moze da odluci da oduzme bodove u slucaju nepodopstina na stazi i nada se da su u Red Bulu to culi i da cese uzdrzati od prljavih trikova jer narafski to je samo njima moglo biti upuceno jer Mercedes nikada pomislio ne bi da urade bilo sta nedostojanstveno...

Link to comment
Share on other sites

Na kraju kada podvucem crtu ispod dosadasnjeg dela sezone i tome dodam ove klipove sto F1 objavljuje, sa poznatim licnostima koje komentarisu ovu borbu za titulu, sve sam vise siguran, a mozda cak i ubedjen da je ova sezona 100% izrezirana od strane glavonja u vrhu, uz pomoc netflixa i da svi zivi znaju svoju ulogu, ukljucujuci i glavne glumce

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

14 hours ago, Hertzog said:

Na kraju kada podvucem crtu ispod dosadasnjeg dela sezone i tome dodam ove klipove sto F1 objavljuje, sa poznatim licnostima koje komentarisu ovu borbu za titulu, sve sam vise siguran, a mozda cak i ubedjen da je ova sezona 100% izrezirana od strane glavonja u vrhu, uz pomoc netflixa i da svi zivi znaju svoju ulogu, ukljucujuci i glavne glumce

 

Jbg kazem ja da ne mogu da se otmem utisku da gledam WWE kecere sve vreme a ne sport. Mislim, dobro je i to ko voli tako ali nije za mene.

 

 

FP3:

 

q3.jpg

 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...