Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

37 minutes ago, Darko said:

I siguran sam da bi USA i Evropa jedva to dočekala, da ne moraju da prave neke dilove sa likovima kao Šizoje.

USA i EU su bez iakvih problema prihvatile gubitak vlasti Britve i DPS koji su po mnogo čemu bili kooperativniji od Vučića ...

Tako da taj izgovor mi bi da ga sklonimo ali jbg. ne daje viša sila samo izgovor za bezmoodost gradjana ...

• Like 8

2 hours ago, Pletilja said:

Juce,  zove me poznanica iz kraja, deca su nam se druzila pa se dugo poznajemo i po toj liniji. Pita me zasto studenti ne ostave 15 zrtava na miru, zasto ih stalno pominju i time povredjuju porodice koje su imale takav strasan gubitak. Objasnim da, prvo, ja nisam nikakav advokat studetskog pokreta, drugo, za zlocin drzave zrtve i njihove porodice imaju pravo na pravdu, krivci moraju da budu kaznjeni po zakonu. Kaze mi, pa to je u redu ali treba drzavi dati dovoljno vremena da ispita stvar a ne ovako, blokade, nemiri....ona je treca osoba iz mog okruzenja koja me je tokom ove nedelje zvala i na skoro identican nacin reagovala na studentske akcije: OK, pobunili ste se, demonstrirali, rekli ste sta imate i ajd sad kuci, dosta je bilo, hocemo mirne ulice. U pitanju su 3 majke, tri obrazovane, dobro situirane gradjanke koje znaju sta je red ali ih politika "ne zanima", to je nesto nepotrebno, to je remetilacki faktor mira i dobrog zivota. Njihovog dobrog zivota. Sva tri poziva telefonom i sva tri pitanja zasto mrtvi ispod natstresnice nemaju mir mrtvih dozivljavam kao pasivnu agresiju na sve sto misli svojom glavom. Ima ih mnogo, previse i gubim nadu da ce ista od ovog sto se vec 2 meseca valja nasim zivotima imati ikakav efekat. Bice uguseno kao prvi macici koji se bacaju u vodu. I podjednako besmisleno i surovo kao ta prica o prvim macicima. Sa te tri zene ja zivim decenijama, nisu ni glupe, nisu ni slepe, sta su? Da li sam ja kriva za njihovu gradjansku neosvescenost jer sam na svaku razliku u stavu po pitanju promena odgovarala Pescanikovim geslom "Ako vam je dobro, onda nista"? i dozvoljavala da se sve tri ukopavaju u svojim rovovima potpune ravnodusnosti prema patnji drugih, manje "snadjenih"? Da li se ta moja tolerancija rzzlicitog misljenja, ta moja vajna demokraticnost sada obija o glavu studentima i svima nama koji ne pristajemo da zlocin ostane nekaznjen? Kome su sve ruke krvave danas u Srbiji? Nije mi dobro.

PS Ni jedna od tri pomenute poznanice nece videti ovaj intervju jer njih politika ne zanima. 

Pošto sam imao i imam slična iskustva, i kad je reč o ljudima koje jako dobro znam 25+ godina, da podelim kako meni to izgleda.

Ne mislim da je iko posebno kriv za to. Čovek ima takvu građansku svest u sebi, ili nema. Ili ga zanima res publica, ili ga ne zanima. Pisali su i u antici o tome, kada su društva bila manja, kada se rađala neposredna demokratija. Vrlo grubo gledano, postoje tri grupe ljudi u društvu. Oni koji prave štetu, oni koji rade u korist drugih, i oni koji se drže po strani. U situacijama kakva je naša, ovi treći mogu da se pridruže drugima samo posredno - tj. ako sistem zahvati njihov komfor, i onda budu lično pogođeni (famozno 'a onda su došli po...'). 

Kao što rekoh znam puno takvih ljudi, i nešto sam i čitao o takvim pojavama. Jako puno toga što se dešava kod ljudi je uslovljeno ličnom istorijom, osobinama izgrađenim u mladosti i ranije. Strah od gubitka ličnog komfora ima psihološko objašnjenje. Konzervatizam u izboru je prirodan starijima nego mlađima, i ima ne samo psihološko nego i neurološko objašnjenje (bar kako uče u psihologiji). Kada se te unutrašnje tendencije suoče sa spoljašnjim, unutrašnje će gotovo uvek nadjačati.

Niko posebno, dakle, tu nije kriv. Mislim da je dobro kada su ti koji su neutralni u stvari ljudi koji imaju lične vrline, ako ne već političke. Ako tretiraju dobro svoje bližnje i okolinu, ne stiču ništa preko stranke, ne učestvuju u koruptivnom sistemu. Moj stav je (i ovo nije nešto što mislim da svako mora da misli) - fokusirati ljutnju i akciju na one koji prave štetu, iz sveg srca zahvaliti i pomoći koliko se može onima koji rade na javnu korist, a ove koji su neutralni razumeti koliko je moguće i ne osuđivati. Svakako se time ne bi ništa promenilo, a i društvo koje želimo je društvo koje toleriše čak i takve različitosti, ali ne toleriše koruptivni sistem.

Edited by handys
  • Like 9

2 hours ago, DameTime said:

Hteo to neko da prizna ili ne, Vučić je očigledno (bio) vrlo pogodan kandidat i ima podršku spolja. Makar se ta podrška ogledala u tome da svi žmure na ono što radi u Srbiji. I biće tako dokle god je podoban. U široj slici je to možda i ne-toliko-bitno, samo ne verujem da se on demokratskim putem može srušiti bez te spoljne podrške.

Ne bih nazvao baš podrškom to što se niko sa strane ne obazire na unutrašnje probleme iz tri razloga:

a) nemaju ingerencije

b) nemaju interesa

c) nemaju mehanizme

Što se tiče ovog prvog, niko sa strane nema ingerencije da se meša u to što je potrebno tutnuti izvesnu količinu evra u koverat ako hoćeš neki papir iz opštine, što škole i bolnice izgledaju kao štale, što SNS-u ide neki dinar ako hoćeš da ofarbaš pešački prelaz, napraviš kokošinjac sa hiljadu stanova na nekoj ledini, što gradsku vlast u Beogradu biraju oni iz Banjaluke, što je veliki deo opozicije ili potplaćen, što su kreteni i tome slično. Ne postoji nijedan zakon u EU koji propisuje da se na bilo koji način može delovati na ovakve probleme u banana-državama.

Čak i da im se sve iz prethodne ne sviđa, a imajući u vidu da su im i formalno vezane ruke, ne verujem da bi ikome bilo u interesu da sopstvenoj kompaniji onemogući da kupi aerodrom (Vinci), prodaju aviona za civilnu avijaciju ili vojsku (Airbus, Dassault Rafale), prodaju 'leba i mleka (Maxi, IDEA, Linda), stolica na rasklapanja i ćufti u istom paketu (IKEA), raznih automobila i tome slično.

Osim sankcija, koje sam upravo spomenuo, drugi mehanizmi ne postoje. EU godinama muku muči sa likovima kao što je Orban, kome se upravo produžio i Fico, ali osim nekoliko blagih packi ništa nisu uspeli da urade čak ni na sopstvenom terenu, gde imaju bar nekakve ingerencije. Kako onda očekivati da bilo šta urade u nekoj banana-državi kojoj povremeno zaustave napredak ka EU u koju dotična banana-država ionako ne želi da uđe.

• Like 2
  • Thanks 1

Plašim se da nema nekog ozbiljnog napretka bez analogne akcije među političkim strankama. Jedna organizacija, nazovimo je DDOS, nazovimo je kako god, koja okuplja sve relevantne čimbenike (Zelene, DS, SSP, Proglas, DSS, poneke ludake) koji se odriču svega zarad pravljenja jedne liste, sa jednim imenom, jednim simbolom, koja ima podršku prosvetara, medicinara i pre svega radnika zaposlenih u privatnim firmama.

Bez  tog nekog bezulsovnog ujedinjavanja, jako teško će ovo da ide. Sa druge strane, niko nije branio da se to isto ujedinjavanje radi i pre 5-6 godina...

Mnogi ovde sa punim pravom insistiraju na potpunom distanciranju od Rusije, drugi su sa pravom skeptični prema današnjoj EU, pogotovo sa porastom fašističkih ili profašističkih i proruskih morona na vlasti. Po meni je užasno važno da se vratimo 25 godina unazad i ugasimo za sva vremena samu naprednjačku ideju u korenu. Što znači Laura Koveši, Đovani Falkone, Paolo Borselino. Ništa ne bi dugoročno usadilo jednu vlast (a to je ono što nam je bilo potrebno) i obezbedilo dugoročnu dvotrećinsku većinu kao par godina dugačkih sudskih procesa koji bi se kao DInastija razvlačili po televiziji i koji bi, sve po zakonu, raščerečili celu ekipu.

• Like 11

Rezultati ovog istrazivanja, iako losi po vlast su zapravo porazavajuci po nas. Jer ova situacija je toliko alarmantna da bi 90% drustva trebalo da podrzava studente, a ne 60%. Infantilni razlozi poput onih iz Pletiljinog primera su takvi banalni izgovori da to ne bi smeo niko ko drzi do sebe da kaze. Znas kad i gde ce biti blokade, ako neces sa ti neko talasa mehur lepo sedis kuci tih 30 minuta i niko te nije uznemirio, jer taj licni mir je najbitniji.

• Like 4

54 minutes ago, DJ_Vasa said:

Ne bih nazvao baš podrškom to što se niko sa strane ne obazire na unutrašnje probleme iz tri razloga:

a) nemaju ingerencije

b) nemaju interesa

c) nemaju mehanizme

Što se tiče ovog prvog, niko sa strane nema ingerencije da se meša u to što je potrebno tutnuti izvesnu količinu evra u koverat ako hoćeš neki papir iz opštine, što škole i bolnice izgledaju kao štale, što SNS-u ide neki dinar ako hoćeš da ofarbaš pešački prelaz, napraviš kokošinjac sa hiljadu stanova na nekoj ledini, što gradsku vlast u Beogradu biraju oni iz Banjaluke, što je veliki deo opozicije ili potplaćen, što su kreteni i tome slično. Ne postoji nijedan zakon u EU koji propisuje da se na bilo koji način može delovati na ovakve probleme u banana-državama.

Čak i da im se sve iz prethodne ne sviđa, a imajući u vidu da su im i formalno vezane ruke, ne verujem da bi ikome bilo u interesu da sopstvenoj kompaniji onemogući da kupi aerodrom (Vinci), prodaju aviona za civilnu avijaciju ili vojsku (Airbus, Dassault Rafale), prodaju 'leba i mleka (Maxi, IDEA, Linda), stolica na rasklapanja i ćufti u istom paketu (IKEA), raznih automobila i tome slično.

Osim sankcija, koje sam upravo spomenuo, drugi mehanizmi ne postoje. EU godinama muku muči sa likovima kao što je Orban, kome se upravo produžio i Fico, ali osim nekoliko blagih packi ništa nisu uspeli da urade čak ni na sopstvenom terenu, gde imaju bar nekakve ingerencije. Kako onda očekivati da bilo šta urade u nekoj banana-državi kojoj povremeno zaustave napredak ka EU u koju dotična banana-država ionako ne želi da uđe.

Svodi na to da li imaju interes ili ne. I da se razumemo, ne poričem građansku odgovornost niti insinuiram kako je neko drugi glavni odgovoran za ovo što nam se dešava. 

Što se tiče ovog što si napisao niže, o izborima, ja ne verujem u izborni proces. Promenila sam stav o tome da li treba izlaziti na izbore - zato što nemamo mnogo izbora za političku borbu - ali ne verujem da će on biti srušen tako demokratskim putem.

Mislim da će biti strašnije i izazovnije nego sa Zlobom. E kad budemo dovoljno glasni, čuće se i ovi spolja, pa ćeš videti da postoje određeni mehanizmi da se odrekne podrška Vučiću, koliko god indirektna bila...

14 minutes ago, McLeod said:

Rezultati ovog istrazivanja, iako losi po vlast su zapravo porazavajuci po nas. Jer ova situacija je toliko alarmantna da bi 90% drustva trebalo da podrzava studente, a ne 60%. Infantilni razlozi poput onih iz Pletiljinog primera su takvi banalni izgovori da to ne bi smeo niko ko drzi do sebe da kaze. Znas kad i gde ce biti blokade, ako neces sa ti neko talasa mehur lepo sedis kuci tih 30 minuta i niko te nije uznemirio, jer taj licni mir je najbitniji.

Ima tu još jedna bitna stavka, a to je konkretna podrška studentksim zahtevima. Kao primer bih upotrebio razne advokatske komore koje jesu podržale njihove zahteve, i to još u decembru, ali mogu da veoma konkretno podrže studente. Ako bi advokati štrajkovali samo nedelju dana, to bi imalo više efekta nego da cela komora, dakle svaki advokat ponaosob, izađe na bilo koji protestni skup. Isto bi važilo i da se pridruže npr. poštari, koje su ionako zavrnuli za platu nekoliko puta jer su zaobiđeni neki zakoni. I njihov generalni štrajk bi imao više efekta nego da se baš svaki poštar pojavi na protestu.

Ma koliko da su rezultati poražavajući, u smislu da bi podrška zaista trebalo da bude oko 90%, i ovakva podrška se mora usmeriti tako da ima konkretan efekat po mafiju na vlasti.

• Like 1

2 hours ago, mare80 said:

USA i EU su bez iakvih problema prihvatile gubitak vlasti Britve i DPS koji su po mnogo čemu bili kooperativniji od Vučića ...

Tako da taj izgovor mi bi da ga sklonimo ali jbg. ne daje viša sila samo izgovor za bezmoodost gradjana ...

Ok, ako neće da pomažu, bar da ne odmažu.

EU je, kako ja to vidim, jedna neefikasna glomazna gomila birokrata koja ni sama sebi ne može da pomogne, (recimo kad treba objasniti Masku da ne izigrava svetskog policajca i pokušava da uređuje evropsku politiku), ali dobro pamtim kad je Hill objasnio Zeleno-Levom Frontu da na izbore treba izaći, pa su oni to i uradili, a zatim u narednom periodu potpuno izgubili političku oštricu i sveli se na saopštenja svojstvena kojekakvim evropskim komesarima za ovo i ono...itd.

Grozna je represija u Srbiji, a zvaničnici razvijenih zemalja su vrlo unbothered.

• Like 6
  • Thanks 2

2 hours ago, DameTime said:

Svodi na to da li imaju interes ili ne. I da se razumemo, ne poričem građansku odgovornost niti insinuiram kako je neko drugi glavni odgovoran za ovo što nam se dešava. 

Što se tiče ovog što si napisao niže, o izborima, ja ne verujem u izborni proces. Promenila sam stav o tome da li treba izlaziti na izbore - zato što nemamo mnogo izbora za političku borbu - ali ne verujem da će on biti srušen tako demokratskim putem.

Mislim da će biti strašnije i izazovnije nego sa Zlobom. E kad budemo dovoljno glasni, čuće se i ovi spolja, pa ćeš videti da postoje određeni mehanizmi da se odrekne podrška Vučiću, koliko god indirektna bila...

Nije sporan interes, ali gde su im ingerencije ili mehanizmi? Ova druga dva praktično ne postoje ni na teritoriji EU. Ne postoji zakon po kome možeš da npr. pred nemačkim sudom optužiš Orbana za masu stvari koje se rade i ovde, da pošalješ austrijsku patrolu koja će ga uhapsiti, oteraš na sud u Holandiju i spakuješ u švedski zatvor. Orban već godinama zajebava EU, eventualno ostane bez nekih fondova ili naplate neku sitnu kaznu Mađarskoj (ne njemu, nego državi) i to je ceo epilog.

Što se tiče izbora, sa ovakvim kretenima u opoziciji ni ja ne verujem da nešto može da se promeni, pa čak i da ih organizuju švajcarske institucije. Ako pitaš zašto, evo nekoliko razloga: jedan je onaj taksista koga si spomenula pre nekoliko dana, a takvih taksista (zapravo svih profesija) ima na kilo. Drugi je to što se opozicija sastoji od velikog broja kretena. Sve što su uradili tokom aktuelnih protesta svodi sa na onih nekoliko cirkusa koje su napravili, od početka ove godine im je učinak jedno veliko NIŠTA, a studenti su im dali na tacni više nego što bi sami ikada uspeli.

Jedini mehanizam koji postoji su sankcije, ali za to ne postoji interes, ali ni interesovanje. Hajde zamisli sledeći razgovor Šolca (ili ko već bude kancelar) i nekog tamo budžovana u BMW-u:

Šolc: Herr direktore, moram da vas obavestim da uvodimo sankciji Srbiji, što znači da nećete moći tamo da prodajete svoje automobile niti da ih prevozite preko njene teritorije na druga tržišta. Jes' da ćete malo da izgubite para od prodaje i da će poskupeti prevoz, ali moramo da podržimo hrabru opoziciju koja već godinama šeta po ulicama vikendom.

Budžovan: Sehr gut. A za šta se zalaže da opozicija?

Šolc: Pa znate, uglavnom su svi protiv kopanja litijuma koji planirate da koristite za ona nova sokoćala jer smo vam zbog očuvanja alpske bubašvabe, stepskog pacova i iberijskog crva zabranili da koristite benzin i dizel. Ima i onih što bi da trguju sa Putlerom. Znate, to je onaj kome takođe ne možete ništa da prodate jer je već pod sankcijama. A u opoziciji ima i onih koji bi da sokoćala na struju uvoze iz Kine, pa biste i tu izgubili neki dinar.

Budžovan: Herr kancelar, da li vi mene malo zajebenzi?

Ne znam šta znači 'biti glasan' u ovom kontekstu. Boli uvo prosečnog Pjera, Hansa ili Đovanija za tamo neku banana-državu, a njihove političare još manje.

Edited by DJ_Vasa
  • Like 3

3 hours ago, mare80 said:

Ali je Britva pao tek koordinisanom akcijom SPC, BIA i FSB. Nema revolucije bez podrške spolja, a ovaj ima podršku zapada koji bi u teoriji trebao da bude protiv političara koji baštine anticivilizacijske vrednosti. U praksi ih zabole qratz. Ustvari, ne da ih zabole pimpke, nego što reče gospodin Hil u svojoj novogodišnjoj poslanici, “Srbija ide u dobrom smeru”.

Edited by robespierre
  • Like 6
  • Thanks 1

52 minutes ago, Mina D. Harker said:

EU je, kako ja to vidim, jedna neefikasna glomazna gomila birokrata koja ni sama sebi ne može da pomogne, (recimo kad treba objasniti Masku da ne izigrava svetskog policajca i pokušava da uređuje evropsku politiku), ali dobro pamtim kad je Hill objasnio Zeleno-Levom Frontu da na izbore treba izaći, pa su oni to i uradili, a zatim u narednom periodu potpuno izgubili političku oštricu i sveli se na saopštenja svojstvena kojekakvim evropskim komesarima za ovo i ono...itd.

Grozna je represija u Srbiji, a zvaničnici razvijenih zemalja su vrlo unbothered.

LEAVE THE EU ALONE!!1

leave-her-alone-crying.gif

• Like 1
  • Ha-ha 5

58 minutes ago, Mina D. Harker said:

Mogu da se složim da EU vodi nesposobna zadrigla birokratija čiji problem nije poludeli milioner, već to što su im najveća dostignuća u poslednje vreme švajsovanje čepova na plastičnim flašama ili bacanje para na kojekakve 'projekte' kojima se finansira alternativna muzička scena u Uzbekistanu ili oslikavanje murala po brazilskim selima.

Nije Hil objasnio ništa nikome, osim toga da i njega i njegovu zemlju zabole za gomilu vukojebinskih idiota koji ionako ne umeju ništa da sami urade ili još jednostavnije, da će iz američke kase ionako dobiti samo šipak, ali ne onaj u botaničkom smislu. Ne znam koji bi američki zvaničnik bio toliki idiot da finansira partije koje su otovoreno ruSSke ili kineske orijentacije, nedavače Kosova ili koji se protive iskopavanju litijuma, a koji je i njegovoj zemlji veoma koristan.

Slažem se i za ove zelene budale. Studenti bez političkog iskustva im upravo pokazuju kako se radi. Njihovo delovanje se svodi na to što jednom u dva dana nešto tvitnu. Umesto što jednom u ta dva dana nešto tvitnu, bolje im je da prdnu, ali u nekom zatvorenom prostoru. To bi imalo veći efekat.

• Like 2

@DJ_Vasa Fer, samo Hil je, podsjećanja radi, pred te izbore rekao da oni ne podržavaju bojkot izbora. Guglala sam jer nisam bila sigurna da li je rekao "ne vole" ili "ne podržavaju", i ovo je citat

Iz pozicije moje vlade, ali i vlada drugih zemalja imamo veliku želju da vidimo da Srbija uspe u ovome, da se prepiruke sprovedu. Međunarodna zajednica je jasna, mi ne volimo bojkote kao načine prevladavanja problema", rekao je Hill posle sastanka u Skupštini Srbije.

10 minutes ago, DJ_Vasa said:

Mogu da se složim da EU vodi nesposobna zadrigla birokratija čiji problem nije poludeli milioner, već to što su im najveća dostignuća u poslednje vreme švajsovanje čepova na plastičnim flašama ili bacanje para na kojekakve 'projekte' kojima se finansira alternativna muzička scena u Uzbekistanu ili oslikavanje murala po brazilskim selima.

Nije Hil objasnio ništa nikome, osim toga da i njega i njegovu zemlju zabole za gomilu vukojebinskih idiota koji ionako ne umeju ništa da sami urade ili još jednostavnije, da će iz američke kase ionako dobiti samo šipak, ali ne onaj u botaničkom smislu. Ne znam koji bi američki zvaničnik bio toliki idiot da finansira partije koje su otovoreno ruSSke ili kineske orijentacije, nedavače Kosova ili koji se protive iskopavanju litijuma, a koji je i njegovoj zemlji veoma koristan.

Slažem se i za ove zelene budale. Studenti bez političkog iskustva im upravo pokazuju kako se radi. Njihovo delovanje se svodi na to što jednom u dva dana nešto tvitnu. Umesto što jednom u ta dva dana nešto tvitnu, bolje im je da prdnu, ali u nekom zatvorenom prostoru. To bi imalo veći efekat.

Pitam se da li im je taj litijum toliki deal-breaker. Nema ga ovde toliko, niti je jedini resurs. Ima gorih stvari nego da se ne može dobiti taj litijum, a iz opozicije bi isto mogli, ako su u stanju, da porazgovaraju ozbiljno sa tim diplomatama zašto su oni bolja politička opcije. Sednu, napišu to ovako kako se pišu ti EU projekti. Staviš šta se do sad dešavalo, analizu negativnih efekata, alternativu, obrazloženje politike, analizu pozitivnih efekata na EU i ekonomiju. Da pričaju njihovim jezikom. I da kažu, vidite kako ovog ne vole, ako nastavite s njim, imaćete samo političku nestabilnosti. I onda im pokažeš zašto donosiš stabilnost, i etogac.

A onda ostaje lokalna logistika, par hiljada kontrolora, pravilno plasirane poruke na društvenim mrežama...imaju u svojim redovima ljude koji znaju kako se sve ovo radi. Postoje iskustva diljem globusa, teorijske analize...sve info imaju.

• Like 1

17 minutes ago, Mina D. Harker said:

@DJ_Vasa Fer, samo Hil je, podsjećanja radi, pred te izbore rekao da oni ne podržavaju bojkot izbora. Guglala sam jer nisam bila sigurna da li je rekao "ne vole" ili "ne podržavaju", i ovo je citat

Jeste, ali to iz danasnje vizure pre bila podrska opoziciji, jer se ispostavilo da je bojkot najgluplja stvar koja je dosla Vucicu kao kec na deset i produzila mu vlast za minimum pet, ako ne i celih 10 godina.

Iz tadašnje vizure je to bila podrška vlasti koja jelte raspisuje i kontroliše izbore, jer je do tada opozicija, ako me pamćenje služi, imala načelni dogovor o bojkotu. To su Zeleno-Levi prekršili primivši Hilovu poruku i izašavši na izbore. 

Bojkot je trebalo da bude signal i poruka spoljnim posmatračima da su izborni uslovi neregularni. 

E, sad, da li je bojkot (po drugi put) bio dobra ideja, to je već druga priča. 

• Like 2

23 minutes ago, Mina D. Harker said:

Jeste, to je bila formulacija, ali ne postoje nikakve indicije da je nekome pretio, naročito zato što nema čime da preti. Čak ni u režimskim medijima ne piše otvoreno da baš SAD finansira opoziciju, a ne vidim razloga ni zbog čega bi to radili jer je oono što nazivamo opozicijom s jedne strane previše heterogeno u programskom smislu, previše razjedinjeno (u smislu da ima više partija koje imaju maltene identične programe), ali i da ima partija koje se zalažu za ruSSki i kineski uticaj ili za druge stvari koje su protivne interesima SAD.

Tačno je i ovo što Mek kaže jer je slabo verovatno da bi se bilo koja zemlja ozbiljnije bavila izborima u drugoj za minimalnu ili nikakvu korist, ili uz eventualnu štetu (v. prethodni pasus), a poruka je bila da primadone mrdnu zadnjicama i urade nešto i sami. Na prethodnim beogradskim izborima im je malo falilo do pobede, ove su mogli i da dobiju da Đido nije sve zasrao. Nije tu problem njegova partija, već što je poslao poruku da jedinstvo opozicije više ne postoji i da su njihovi dogovori kao lišće na vetru. Ovako kako stoje stvari, imaju bar neku mogućnost da se čuju sa skupštinske govornice, ali mogu da deluju i tako što će bojkotovati učešće u raznim telima, a što bi udarilo bar nekakav politički šamar.

18 minutes ago, handys said:

Pitam se da li im je taj litijum toliki deal-breaker. Nema ga ovde toliko, niti je jedini resurs. Ima gorih stvari nego da se ne može dobiti taj litijum, a iz opozicije bi isto mogli, ako su u stanju, da porazgovaraju ozbiljno sa tim diplomatama zašto su oni bolja politička opcije. Sednu, napišu to ovako kako se pišu ti EU projekti. Staviš šta se do sad dešavalo, analizu negativnih efekata, alternativu, obrazloženje politike, analizu pozitivnih efekata na EU i ekonomiju. Da pričaju njihovim jezikom. I da kažu, vidite kako ovog ne vole, ako nastavite s njim, imaćete samo političku nestabilnosti. I onda im pokažeš zašto donosiš stabilnost, i etogac.

A onda ostaje lokalna logistika, par hiljada kontrolora, pravilno plasirane poruke na društvenim mrežama...imaju u svojim redovima ljude koji znaju kako se sve ovo radi. Postoje iskustva diljem globusa, teorijske analize...sve info imaju.

Nije to najbitnija stvar u odnosima sa SAD, a ovo što si dalje rekao je sasvim tačno. Osim ono malo putovanja oko izbora, niko nije otišao i ponudio da se npr. omogući američkim kompanijama neki povlašćeni položaj ili nešto slično. Režim je poklonio Generalštab Trampovom sinu, ali mnogo pametnije bi bilo da je opozicija ponudila bolji tretman za američke kompanije uopšte, a ne samo tom bizgovu. Isto tako, mogli bi da obećaju da ne bi talasali da se priča sa Kosovom završi jednom za svagda, a obe strane bi bile zadovoljne da se sve odradi u paketu, a ne da se jedne godine dozvoli ulazak sa parčetom pleha na kome piše RKS, druge da se istera poreska uprava i tome slično. Mogli bi i da ponude normalnu regionalnu politiku, u smislu da prestanu da bez potrebe podbadaju vlasti u susednim državama, kao npr. što je ova izmišljotina sa hrvatskim obaveštajnim službama i da zavrnu finansijsku slavinu Dodikistanu, što bi bilo korisno i ovde i za SAD i za EU.

Za neke od ovih stavki bi mogao da se ubrza pristup EU, ali i da se dobije nešto. Uz pametnu politiku, mogao bi da se ispregovara i pristup Šengenu. Osim što bi koristilo običnim građanima, koji bi mogli da bez mahanja pasošem odu do Budimpešte ili da izbegnu mahanje pasošem da bi došli do ostalih okolnih zemalja, privreda bi imala ogromne koristi jer bi se ubrzao kopneni transport.

Ima tu još mnogih stvari, ali najveća kočnica su lične sujete i idiotluk mnogih iz opozicije.

22 minutes ago, Mina D. Harker said:

Iz tadašnje vizure je to bila podrška vlasti koja jelte raspisuje i kontroliše izbore, jer je do tada opozicija, ako me pamćenje služi, imala načelni dogovor o bojkotu. To su Zeleno-Levi prekršili primivši Hilovu poruku i izašavši na izbore. 

Bojkot je trebalo da bude signal i poruka spoljnim posmatračima da su izborni uslovi neregularni. 

Protiv bojkota se izjasnila većina, ali Đido nije hteo da posluša odluku većine jer je smatrao da ima veći kombi od ostalih kombi-stranaka, što je i sam izjavio. Demokratska stranka je bila za bojkot, ali je poštovala odluku većine. Za ostale stranke se ne sećam.

• Like 1

25 minutes ago, Mina D. Harker said:

Pomesala si nesto. Na izbore 2020. nije izasao Zeleno-levi front, nego PSG. Ostali su sve bili trojanci, sto se moze videti i ovde:

https://sr.wikipedia.org/wiki/Парламентарни_избори_у_Србији_2020.

Bojkot po drugi put apsolutno sigurno nije bio dobra odluka, i zbog toga Djilasova stranka treba da ode ispod cenzusa na narednim izborima.

Pišem o lokalnim izborima 2024, sad sam se sjetila da je i Savo učestvovao, posle kraćeg oće kaki neće kaki  oće u političare, neće u političare.

Moguće, doduše, da mi tajmlajn i neki detalji nisu 100%, jer politička slika u Srbiji je fazon everything, everywhere, all at once.

Mislim da je trebalo ili svi iz legitimne opozicije da bojkotuju, ili svi da izađu.

• Like 1

Kao sto rekoh, bojkot 2020. je mozda imao smisla iz tadasnje vizure. Ja nisam izasao na te izbore iako se nisam slagao sa odlukom, jer sam znao da je besmisleno, i da ako vec skoro niko nije izasao, ne treba da se glasa, ma koliko se licno ne slagao sa odlukom. Imali smo ovde diskusije oko toga.

Ovo sto je Hil rekao je za prethodne izbore, i ne vidim kako je tu pomagao vlasti, mogao je bukvalno samo da pomogne opoziciji da ne napravi potpuno idiotski potez koji je napravila, jer da je iole sposobna Beograd bi pao, sa sve uvezenima iz Bosne i drugih gradova.

Samo zahvaljujuci ili namernom sabotiranju ili nesposobnosti prvenstveno SSPa koji nije pokrio kao stranka sa najvecom infrastrukturom ceo Beograd, da bar imaju svuda kontrolore i posmatrace, i onda potpuno kretenskom odlukom da bojkotuju ponovljenje izbore, i tako pocepaju SPN, koja je prva ujedinjena opozicija od DOSa koja je imala potencijal da obori Vucica (i samo tako i moze oboriti, ako se apsolutno svi protiv njega ujedine, a njegovi trojanci marginalizuju), posle cega SSP gubi svaki legitimitet, bilo da su Vucicevi trojanci, ili samo retardirani, ta stranka treba da ode u politicku istoriju.

• Like 2

Kao sto rekoh, bojkot 2020. je mozda imao smisla iz tadasnje vizure. 

Sure, pošto smo se danas ispričali o ulozi Hila (ne u svetskoj revoluciji) nego uticaju na srpske izbore aprila 2024, a u čemu si i sam učestvovao, sad uvodiš bojkot 2020. kao totalno regularan dio tajmlajna. 

Može, može 🫡

Edited by Mina D. Harker