fancy Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 6 hours ago, Eddard said: Majstore, zadnja! Da mi je dinar svaki put kad bi mi ribe to rekle... Spoiler Imao bih za sladoled... porodični, Zuppa
berti Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 Gledam Sablju. Na stranu manjkavosti serije, ali je i iz ove interpretacije tih događaja kasno kakva ličnost je bio Đinđić. Svi ovi danasnji opozicioni lelemudi nemaju delić njegove sposobnosti, harizme... A o mudima tek da se ne priča. Jesu sada drugacije okolnosti, jeste da zapad danas podrzava ovu mrcinu, ali gorak utisak kilave opozicije ostaje. Pitanje je samo da li su oni samo kilavi i nesposobni ili se uklapaju u onu poznatu makedonsku izreku.
JPM Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 Ja nemam zelju ni snage da gledam tu seriju. Srbija je podmuklo ubila najboljeg i ja jednostavno ne zelim da pratim amerikanizovane dramatizacije necije licnosti. Nek si jebu mater svoju svi. 3
DameTime Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 Pojašnjenje: povodom rušenja hotela Jugoslavija, što izaziva oslobađanje tona azbestne prašine - ekološke bombe u Beogradu 1 1
Eddard Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 4 minutes ago, DameTime said: što izaziva oslobađanje tona azbestne prašine Jel to pretpostavka ili je zaista korišćen azbest u izgradnji hotela?
DameTime Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 2 minutes ago, Eddard said: Jel to pretpostavka ili je zaista korišćen azbest u izgradnji hotela? „Azbesta u zgradi sigurno ima“: Koliko je rušenje hotela Jugoslavija opasno po zdravlje? Quote Stručnjaci tvrde da azbesta u zgradi hotela Jugoslavija sigurno ima, kao uostalom i u gotovo svim zgradama građenim kad i ovaj čuveni hotel. Dejan Bojović iz Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu, ocenio je da je „u toku potpuno divljačko, nestručno, kriminalno rušenje hotela Jugoslavija“, upozorivši da će iz 30 hiljada tona šuta, koji će nastati rušenjem, u vazduh biti oslobođena najmanje tona azbesta. Pulmološkinja Slavica Plavšić kaže za Danas da je azbest jako štetan i kancerogen materijal, koji se u 20. veku koristio u građevinskoj industriji, pogotovo u periodu od 60-ih do 80-ih. „Kada je azbest u čvrstom stanju, odnosno u obliku ploča, on nije toliko opasan. Opasno je kad se radi onako kako se radi sada, znači haotično i bez ikakve organizacije. Taj azbest se seče i pretvara se u prah, a taj prah azbesta, koji je u obliku iglica, ulazi u disajne puteve i pluća, tu se taloži i ne postoji način da se odatle odstrani, već ostaje tu“, priča Plavšić. Da li rušenje hotela Jugoslavija ugrožava zdravlje ljudi – zavisi koga pitate Quote „Ja uopšte ne tvrdim da ima azbesta. Ali smo pokušavali da saznamo od nadležnih. Niko nam nije rekao – ima/nema i ostalo“, kaže jedan aktivista. „Mi smo sami pokušali koliko je u našoj moći da istražimo. U arhivu su pronađena dokumenta – projektna knjiga hotela Jugoslavija gde piše da je korišćena velika količina vatrostalnog materijala. Vatrostalni materijal koji se tih godina koristio je i azbest. Mi smo došli da postavimo pitanje, zabrinuti, jer ništa nije transparentno: da li smo u opasnosti?“, kaže drugi aktivista. Quote „Tokom pripreme tehničke dokumentacije, objekat je temeljno pregledan, pri čemu nije utvrđeno prisustvo azbesta ili drugih opasnih materijala“, navodi Milenium tim. Oni sprovode rušenje. Rekla bih da je osnovana pretpostavka, a od nadležnih nema odgovora. 1 1
fancy Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 26 minutes ago, DameTime said: objekat je temeljno pregledan, pri čemu nije utvrđeno prisustvo azbesta Posle nadstrešnice sve priče o temeljnom pregledu deluju kao 🤡 6
DameTime Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 2 minutes ago, fancy said: Posle nadstrešnice sve priče o temeljnom pregledu deluju kao 🤡 Upravo to mi je prošlo kroz glavu dok sam čitala. 1
SuperTraktorko Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 2 hours ago, Eddard said: Jel to pretpostavka ili je zaista korišćen azbest u izgradnji hotela? Ne znam da li postoji zvanična informacija, ali makar neki moji poznanici sa tehnološkog fakulteta kažu da ga ima, i to prilično...
DameTime Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 Šta reći, ova splačina nije ni za stoku, kamoli za decu u vrtiću.
Edinburgh Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 16 minutes ago, Horium said: Ne znam da li postoji zvanična informacija, ali makar neki moji poznanici sa tehnološkog fakulteta kažu da ga ima, i to prilično... Nema tu niceg neobicnog, azbest je masovno koriscen u gradjevinarstvu kao vatrostalan materijal, i kao sastavni element na primer talasastog salonita (krovni pokrivac na garazama i supama, i danas prisutan). Postojala je citava grupa azbest-cementnih proizvoda. Svaka lamela na automobilima je sadrzala azbest do 80-ih. Ono sto je vazno, azbest nije stetan ako se njegovi opiljci ili prasina ne udisu. E ako dodje do rusenja, tu ce se pojaviti prasina.. 5
Perkos2 Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 U naselju u kom sam odrastao u Prištini sve garaže imale su taj azbestni talasasti krov, pre neku godinu tamošnji gradonačelnik koji je tu odrastao hteo to da poruši a oni mu rekli da je veća opasnost ako to ruši nego da tako stoji.
Eddard Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 1 hour ago, Horium said: Ne znam da li postoji zvanična informacija, ali makar neki moji poznanici sa tehnološkog fakulteta kažu da ga ima, i to prilično... 41 minutes ago, Edinburgh said: Nema tu niceg neobicnog, azbest je masovno koriscen u gradjevinarstvu kao vatrostalan materijal, i kao sastavni element na primer talasastog salonita (krovni pokrivac na garazama i supama, i danas prisutan). Postojala je citava grupa azbest-cementnih proizvoda. Svaka lamela na automobilima je sadrzala azbest do 80-ih. Ono sto je vazno, azbest nije stetan ako se njegovi opiljci ili prasina ne udisu. E ako dodje do rusenja, tu ce se pojaviti prasina.. Ako je tako, rušenje bi moralo da se zaustavi po hitnom postupku.
fancy Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 Šta je njima problem da nastave da ubijaju? Ubili su 15 ljudi u momentu, prošlo im je... Od azbesta ionako neće niko odmah da mre... a posle, jbg, ko će se već toga sećati... 6
Eddard Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 43 minutes ago, DameTime said: Šta reći, ova splačina nije ni za stoku, kamoli za decu u vrtiću. Pazi, ne bih da budem snishodljiv, ali nema ni kod babe džabe. To što su ljudi u Srbiji naviknuti da očekuju od "države" duradi nešto i da dobiju osnovne stvari besplatno, šta god to značilo, to je relikt neuspelog projekta zvanog socijalizam. Što bi rekao omiljeni nam predsednik: Vrtic košta, recimo ovde jedna prosečna porodica plaća za jedno dete oko 300e mesečno za 8h/5d. Kao što košta i zdravstvo. Pa zato ja upravo gledam zidove somborske bolnice koji samo što se ne obruše na pacijente koji leže u pocepanoj posteljini, a to im je i najmanji problem. Jer zdravstvo nije besplatno. I ko to očekuje (kao i besplatne vrtiće), može samo da piše ovakve Twitter postove jer živi u socijalističko-komunističkom matriksu. P.S. Kudos za osoblje somborske bolnice 👏. Znam da ljudi imaju tamo jako loša iskustva, ali je ne mogu sad da kažem jednu lošu reč. Ima i do toga što znaju da sam njihov, ali opet, lepo je videti da ima i može i tako. 1 1
40Wins Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 Ja sam zapalio sa klincem prethodnih 5 dana van BGa posto sam na Novom Beogradu. Nazalost moram sutra da se vratim, ali gledacu dok traje rusenje da sto vise budem van BGa. Ove likove zabole i za svoju decu, bukvalno. "PA STA?" 4
DameTime Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 (edited) 5 minutes ago, Eddard said: Pazi, ne bih da budem snishodljiv, ali nema ni kod babe džabe. To što su ljudi u Srbiji naviknuti da očekuju od "države" duradi nešto i da dobiju osnovne stvari besplatno, šta god to značilo, to je relikt neuspelog projekta zvanog socijalizam. Što bi rekao omiljeni nam predsednik: Vrtic košta, recimo ovde jedna prosečna porodica plaća za jedno dete oko 300e mesečno za 8h/5d. Kao što košta i zdravstvo. Pa zato ja upravo gledam zidove somborske bolnice koji samo što se ne obruše na pacijente koji leže u pocepanoj posteljini, a to im je i najmanji problem. Jer zdravstvo nije besplatno. I ko to očekuje (kao i besplatne vrtiće), može samo da piše ovakve Twitter postove jer živi u socijalističko-komunističkom matriksu. P.S. Kudos za osoblje somborske bolnice 👏. Znam da ljudi imaju tamo jako loša iskustva, ali je ne mogu sad da kažem jednu lošu reč. Ima i do toga što znaju da sam njihov, ali opet, lepo je videti da ima i može i tako. Sve je to u redu (mislim nije, praviću se da jeste, for the sake of an argument). Samo moraš uzeti u obzir dve stvari: Nemaju svi parovi novca da plate vrtić koliko on košta (ako mi sad kažeš a što prave decu ako nemaju uslova, stvarno ću samo da zakolutam očima:D) Ili naplati vrtić ili, ako je već besplatno, nemoj da bude splačina za stoku, nego obezbedi neke iole pristojne uslove Za ovo drugo, svakako mi je drago da imaš takvo iskustvo. Generalno mislim da se medicinski radnici u Srbiji trude da nadomeste te loše uslove svojom ljubaznošću i profesionalizmom, bar iz nekih mojih iskustava (mada priznajem da ih nisam imala mnogo, thank God). Edited November 19, 2024 by DameTime 1
Selina Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 1 hour ago, Edinburgh said: Nema tu niceg neobicnog, azbest je masovno koriscen u gradjevinarstvu kao vatrostalan materijal, i kao sastavni element na primer talasastog salonita (krovni pokrivac na garazama i supama, i danas prisutan). Postojala je citava grupa azbest-cementnih proizvoda. Svaka lamela na automobilima je sadrzala azbest do 80-ih. Ono sto je vazno, azbest nije stetan ako se njegovi opiljci ili prasina ne udisu. E ako dodje do rusenja, tu ce se pojaviti prasina.. Azbest se koristio u gradjevinarstvu ( i ne samo u gradjevinarstvu) pd 1900 te do 1992 u Nemackoj,( u Francuskoj do 1996) tako da svaka zgrada koja lift ima barem zidove lifta oblozene azbestom. I da, nije opasan ako se ne dira. 1
ciao Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 (edited) Veliki univerzitet u Parizu (zvani Jussieu inace deo Sorbone) je bio napravljen sa azbestom (to se koristilo kao izolacija protiv pozara) pa su ga srusili takoreci iscistili azbest sagradili dogradili i pre desetak godina Univerzitet ponovo funkcionise. Opasno je samo za radnike koji su radili i direkt udisali. Ljudi koji su svojevremeno radili na Univerzitetu su pod kontrolom kontinuiranom zbog raka na plucima, postoji izvestan broj radnika koji fasovali rak uglavnom oni koji su nesto busili i slicno od osoblja inace neki imaju manje fleke na plucima relativno bezazlene veliki broj nema nikakvih poslednica iako su radili godinama tamo. Nigde u okolini (Univerzitet je u centru Pariza) nije bilo niceg sto se smatralo opasnim tokom radova za "slucajnog prolaznika" Edited November 19, 2024 by ciao
fancy Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 16 minutes ago, ciao said: Opasno je samo za radnike koji su radili i direkt udisali. 16 minutes ago, ciao said: pod kontrolom kontinuiranom zbog raka na plucima, 16 minutes ago, ciao said: izvestan broj radnika koji fasovali rak uglavnom oni koji su nesto busili i slicno 16 minutes ago, ciao said: od osoblja inace neki imaju manje fleke na plucima relativno bezazlene Deluje kao da nema nikakvih problema. A kad nema s azbestom neće biti ni s litijumom. Uostalom, nije bilo ni s nadstrešnicom. Veseli se srpski rode. 3
Edinburgh Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 51 minutes ago, Eddard said: Ako je tako, rušenje bi moralo da se zaustavi po hitnom postupku. I za rusenje , kao i za izgradnju, mora da postoji projekt i dozvola / odobrenje za rusenje, kao i odgovorni rukovodilac radova. To nije posao za dve budale i tri masine, kao sto to izgleda na fotografijama hotela YU - nestrucno rusenje moze da dovede do povreda i smrti radnika, prolaznika... Ako se rusenjem stvara opasan otpad, onda se on mora transportovati, skladistiti i neutralisati u skladu sa vazecim zakonima. Ljudi koji znaju su sve sto je potrebno odavno formulisali kroz zakone, podzakonske akte, pravilnike, a "ovo" sto je danas na vlasti je sve to ucinilo nevaznim - vazna su njihova svecana otvaranja ,rokovi koji su u skladu sa medijskim planovima a ne sa razumom...i jos mnogo toga. Mi sada ne znamo da li postoje potencijalno opasni materijali u objektu hotela, ali nacin na koji su krenuli da ruse je jednostavno skandalozan. 5
Eddard Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 35 minutes ago, DameTime said: Nemaju svi parovi novca da plate vrtić koliko on košta (ako mi sad kažeš a što prave decu ako nemaju uslova, stvarno ću samo da zakolutam očima:D) Nisam idiot, bre :). Kontekst mog odgovora je bio - ko zaista veruje da to što oni prodaju besplatan vrtić maglu kao neku realnu opciju za sve - taj i nije za bolje nego za Twitter jadikovke. Naravno da treba da postoje subvencije za porodice koje ne mogu da plate, ali besplatan vrtić za sve je utopija koja ne može da postoji u Srbiji, a da to liči na nešto, a ne na splačine. 35 minutes ago, DameTime said: Ili naplati vrtić ili, ako je već besplatno, nemoj da bude splačina za stoku, nego obezbedi neke iole pristojne uslove Naravno, ali to spada pod prodavanje magle. Da su oni prevaranti i prodavači magle, to smo znali i ranije. Što se onda bilo ko savlažnjava na splačine, kad je to bilo izvesno… 1
ciao Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 (edited) 11 minutes ago, fancy said: Deluje kao da nema nikakvih problema. A kad nema s azbestom neće biti ni s litijumom. Uostalom, nije bilo ni s nadstrešnicom. Veseli se srpski rode. Ne znam sta da ti kazem spadam u ljude koji su tamo proveli zivot takoreci, za sada da kucnem u drvo nemam posledice, redovno se kontrolisem kao i sve moje kolege U ono vreme kada je Jussieu bio gradjen nije se znalo da je azbest kancerogen on je samo bio smatran kao odlicna izolacija tj zastita protiv pozara, dosta godina kasnije se saznalo da je udisati azbest lose tj kancerogeno ali normalno ti radis tamo i ne udises azbest jer je on unutar zidova ali onaj ko busi zid iz nekog razloga on ga udise (udisao ranije sada vise nema azbesta) a oni koji su renovirali kampus su valjda radili sa maskama, bilo je delova univerziteta koji nisu ni napustali kampus tokom radova Edited November 19, 2024 by ciao
DJORDJE Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 4 hours ago, Eddard said: Vrtic košta, recimo ovde jedna prosečna porodica plaća za jedno dete oko 300e mesečno za 8h/5d. To je subvencionisano od strane drzave ili nije? Pitam, jer kod mene minimum $1000 mesecno, a ide i do $1600. U mestima kao sto su NYC ili San Francisco ta je suma znatno visa. Koliko se secam ni pre 20 godina, kada su moji klinci isli u vrtic, nije bilo $300 mesecno.
DJORDJE Posted November 19, 2024 Posted November 19, 2024 5 hours ago, Perkos2 said: U naselju u kom sam odrastao u Prištini sve garaže imale su taj azbestni talasasti krov, pre neku godinu tamošnji gradonačelnik koji je tu odrastao hteo to da poruši a oni mu rekli da je veća opasnost ako to ruši nego da tako stoji. Na Belim Vodama je bilo citavo naselje napravljeno od azbestnih ploca, ne krov ili odzaci, vec za zidove koriscene ploce sa azbestom. Ziveo narod u njima 40 godina, dok ih nisu iselili 2000tih. Doduse, rusenje je sprovedeno kako treba. Posto bi se klasicnim rusenjem stvorila azbestna prasina, zgrade su bukvalno rasklopljene. 1
Recommended Posts