McLeod Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 2 hours ago, nemanjaol said: Ukinuli nezavisnost sudstva i tuzilastva i nikom nista. Ne razumem zasto se ne radi veca mobilizacija oko ovoga. Za Generalstab su se ljudi digli, a za duplo vazniju stvar nista. To ide u korist one moje teze da studentska lista mora imati neke konkretne opioljive stvari kao deo programa. Tu se lustracija i zakon o poreklu imovine dobro uklapaju, ali npr ovi visi koncepti iz programa o obrazovanju ne toliko. Ako mene pitas, zato sto je ovo unutrasnji obracun. Ovo njemu sluzi da svoje odmetnute tuzioce disciplinuje, za gradjanstvo nema ama bas nikakve razlike.
Eddard Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Jebiga, neke od vas iz "ima-toga-svuda" tabora kad čovek čita rekao bi da Srbija u najmanju ruku Češka, da ne kažem Švajcarska, kad ono međutim, ipak je najgora od sve dece. Nema veze, pravite se vi ludi da je sve to normalno, i da je svuda tako, samo se bojim da nema tih studenata koji će kad dobiju izbore bilo šta da promene. Uticaj SPC i pseudo pravoslavlja kojeg ona propagira na društvo u Srbiji je enorman. Školske slave su samo jedan segment toga koji ima za cilj da od malih nogu nauči decu kako bez crkve ne bi znali ni da pišu ni da čitaju, a bogami ni da jedu, a bogami verovatno ih ne bi ni bilo jer bi ih pojeli Turci, a kasnije i Ustaše za večeru, da nije Save, Nikolaja, Pavla.. Teza direktnog povezivanja nacionalnog identiteta sa SPC je užasno toksična, a ona je glavna nit u tom odnosu. A i glavna nit u tezi da su pravoslavni (jelte, kakvi bi drugi bili) Srbi nebeski narod, bolji, stariji, pametniji, sposobniji... od svih ostalih. A kad si takav, tj. misliš da si takav, onda nemaš neku želju i motiv da se menjaš i postaneš bolji, učiš od drugih, jer si jelte već najbolji, drugi treba da uče od tebe. Onog dana kad vaskoliko Srblje shvati da nije bolje ni od koga će biti dan kad će društvo da krene napred. A SPC tu ideju satire u korenu. 2 2
DJ_Vasa Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 8 minutes ago, Klotzen said: Mislim da je to izmišljotina. Krompir se uzgaja u Vojvodini od 1750. a obzirom da je tamo bilo dosta Srba sigurno je neko i pre Dositeja donosio krompir. Nije Dositej prvi "prečan" koji je išao u Srbiju. Druga stvar u to doba nije postojala neka mržnja između katolika i pravoslavaca na ovim prostorima da bi se takve priče mogle primiti. Pre će biti da je otpor postojao zbog njegovih karakteristika da ako ga pojedeš neobrađenog možeš i da se otruješ. A kad su naučili da ga kuvaju i peku onda su ga i prihvatili. Video sam taj podatak na više mesta, a nisam mislio na Vojvodinu, za koju se ni Karađorđe ni Miloš Obrenović nisu ni pitali. Ni katolici mi ne deluju kao nemogući neprijatelji jer su se upravo popovi bunili što je Vuk Karadžić uveo slovo j iz latinice i pripisivali su mu nameru da 'pošokči' (pokatoliči) ceo narod.
Malkolm Brogdon Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 5 minutes ago, Eddard said: Jebiga, neke od vas iz "ima-toga-svuda" tabora kad čovek čita rekao bi da Srbija u najmanju ruku Češka, da ne kažem Švajcarska, kad ono međutim, ipak je najgora od sve dece. Nema veze, pravite se vi ludi da je sve to normalno, i da je svuda tako, samo se bojim da nema tih studenata koji će kad dobiju izbore bilo šta da promene. Uticaj SPC i pseudo pravoslavlja kojeg ona propagira na društvo u Srbiji je enorman. Školske slave su samo jedan segment toga koji ima za cilj da od malih nogu nauči decu kako bez crkve ne bi znali ni da pišu ni da čitaju, a bogami ni da jedu, a bogami verovatno ih ne bi ni bilo jer bi ih pojeli Turci, a kasnije i Ustaše za večeru, da nije Save, Nikolaja, Pavla.. Teza direktnog povezivanja nacionalnog identiteta sa SPC je užasno toksična, a ona je glavna nit u tom odnosu. A i glavna nit u tezi da su pravoslavni (jelte, kakvi bi drugi bili) Srbi nebeski narod, bolji, stariji, pametniji, sposobniji... od svih ostalih. A kad si takav, tj. misliš da si takav, onda nemaš neku želju i motiv da se menjaš i postaneš bolji, učiš od drugih, jer si jelte već najbolji, drugi treba da uče od tebe. Onog dana kad vaskoliko Srblje shvati da nije bolje ni od koga će biti dan kad će društvo da krene napred. A SPC tu ideju satire u korenu. Uticaj SPC-a nije ni 10% uticaja rezimskih medija, koji guraju tu istu poruku poslednjih 14 godina + kroz citave devedesete, naravno da ce doci do toga da se kod ljudi usvoji taj sentiment kako smo mi najjaci i kako su svi protiv nas.
Barkley#34 Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 1 hour ago, Edinburgh said: Bold je potpuno tacan, jos nije toliko poludeo da dozvoli izbore pre Ekspa. Jedini nacin da se izbori odrze ranije bi bio pritisak sa zapada, ali do sada je to sve tanko... Hajmo opet, izbori za predsednika moraju da budu raspisani za najkasnije 13 meseci. Ako misli da mu je bolje da njih održi pre parlamentarnih onda ok.
Volter Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 11 minutes ago, Eddard said: A i glavna nit u tezi da su pravoslavni (jelte, kakvi bi drugi bili) Srbi nebeski narod, bolji, stariji, pametniji, sposobniji... od svih ostalih. A kad si takav, tj. misliš da si takav, onda nemaš neku želju i motiv da se menjaš i postaneš bolji, učiš od drugih, jer si jelte već najbolji, drugi treba da uče od tebe. Onog dana kad vaskoliko Srblje shvati da nije bolje ni od koga će biti dan kad će društvo da krene napred. A SPC tu ideju satire u korenu. Svakog dana na svakom koraku čujem da smo mi Srbi najgori, da nema goreg od Srbina, srpska posla...Možda ja i ne živim u Srbiji, možda sanjam.
Tex_Willer Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 54 minutes ago, Volter said: Nisam ni gledao te budalaštine, N1 vidim piše o tome, kao i najavu mitinga za mart gde će predstaviti program za razvoj Srbije do 2035. Lik bukvalno kopira Putina 1/1 i on je pre 2 3g pravio taj plan...
Nicklord Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) 51 minutes ago, Eddard said: Jebiga, neke od vas iz "ima-toga-svuda" tabora kad čovek čita rekao bi da Srbija u najmanju ruku Češka, da ne kažem Švajcarska, kad ono međutim, ipak je najgora od sve dece. Nema veze, pravite se vi ludi da je sve to normalno, i da je svuda tako, samo se bojim da nema tih studenata koji će kad dobiju izbore bilo šta da promene. Uticaj SPC i pseudo pravoslavlja kojeg ona propagira na društvo u Srbiji je enorman. Školske slave su samo jedan segment toga koji ima za cilj da od malih nogu nauči decu kako bez crkve ne bi znali ni da pišu ni da čitaju, a bogami ni da jedu, a bogami verovatno ih ne bi ni bilo jer bi ih pojeli Turci, a kasnije i Ustaše za večeru, da nije Save, Nikolaja, Pavla.. Teza direktnog povezivanja nacionalnog identiteta sa SPC je užasno toksična, a ona je glavna nit u tom odnosu. A i glavna nit u tezi da su pravoslavni (jelte, kakvi bi drugi bili) Srbi nebeski narod, bolji, stariji, pametniji, sposobniji... od svih ostalih. A kad si takav, tj. misliš da si takav, onda nemaš neku želju i motiv da se menjaš i postaneš bolji, učiš od drugih, jer si jelte već najbolji, drugi treba da uče od tebe. Onog dana kad vaskoliko Srblje shvati da nije bolje ni od koga će biti dan kad će društvo da krene napred. A SPC tu ideju satire u korenu. Pazi, slažem se s tobom oko toga kako dobar deo Srbije razmišlja, a ja sam iz tog “ima-toga-svuda” tabora. Samo kažem da SPC nema gotovo nikakav presudan uticaj na to, religija i crkva, osim neke tradicije (ili “tradicije”), realno ne učestvuju u svakodnevnom životu većine ljudi. Da pitaš ljude na ulici kako se zove patrijarh, verovatno bi dve trećine reklo “Irinej” ili “Pavle”. Narativ uglavnom oblikuju gluposti koje se izgovaraju na Pinku i generalno po režimskim medijima. SPC svakako doprinosi trovanju naroda i jeste zločinačka organizacija (kao i katolička crkva, samo su sad srećom manje aktivni), ali u svakodnevnom životu su prilično nebitni. Nema popova što iskaču iz frižidera. Bold: Skoro svaka država je građena na mitovima i legendama, i oni gotovo uvek uključuju hrišćanstvo kao neki “temelj spasenja”. Vidi Poljsku: ekonomski (i u raznim drugim stvarima) su daleko ispred Srbije, a identitet im je u ogromnoj meri vezan za religiju i narativ o tome kako ih je crkva “sačuvala” kroz istoriju. Ti živiš u Nemačkoj, koja je verovatno jedina zemlja koja svoju istoriju obrađuje kako treba, svi znamo zašto, pa možda vidiš drugačije. Ne znam da li si ikad bio u muzeju u Holandiji, Portugalu ili Engleskoj, ali tamo možeš da vidiš kako se kolonijalna zverstva pravdaju, a trgovina robljem gura po strani. Znaš kako Holanđani zovu period kad su bili kolonijalna sila? “Zlatno doba” Da opet ne uzmeš da učitavaš stvari koje niko nije rekao kao u prvoj tvojoj rečenici 😄Sve ovo što sam napisao ne znači da su Portugal, Poljska, Holandija ili Nemačka “gore” ili “u istom stanju” kao Srbija. Svaka od tih zemalja je u boljem stanju od Srbije. Edited 2 hours ago by Nicklord 1 1
Perkos2 Posted 26 minutes ago Posted 26 minutes ago 2 hours ago, Volter said: Svakog dana na svakom koraku čujem da smo mi Srbi najgori, da nema goreg od Srbina, srpska posla...Možda ja i ne živim u Srbiji, možda sanjam. To je još jedan od razloga pored ukorenjenog komunizma što Srbija ne može da krene napred. Svi su bolji, lepši i čistiji od Srba, da nema nas cvetalo bi cveće širom sveta
Recommended Posts