Jump to content

Recommended Posts

Posted

Zatvorske kazne pojedincima kojima je moguce dokazati : prekoracenje ovlascenja, zloupotrebu sluzbenog polozaja, krsenje ustava/zakona, mahinacije i tome slicno;  lustracija onih sa pokitickog vrha koji su pomagali stvaranje takvog ambijenta. To je neki maksomum koji je moguce ocekivati u idealnom slucaju.

• Like 1
Posted (edited)
39 minutes ago, Barkley#34 said:

Tvoji levičarsko-anarhistički stavovi će u sukobu sa realnošću da dožive bolan udarac.

Ja sam vrlo svesna svojih anarhističkih stavova i da nema šanse da se oni ostvare, tako da ova rečenica nije potrebna.

Kad već moramo da imamo represivni državni aparat za vratom, nek bar bude koliko-toliko organizovan i koristan (nama, ne mafiji na vlasti).

Edited by DameTime
Posted
15 hours ago, Drug Crni said:

Za mene, najteža epizoda do sada iako se slabo novo šta iz nje saznaje

Odgledao sam prve 2 epizode i mogu da kazem svaka slicnost danas nije slucajna

• Like 2
Posted

Samo mala korekcija od mene: ja sam se nespretno izrazio, pošto niti očekujem da će serijal otrkiti nešto novo, niti je to pod ovim uslovima moguće. 

Posted

Gledajuci prvu epizodu podsetio sam se nekih stvari. Ocigledno je da su mnoge stvari radjene po dogovoru. Recimo desetodnevni rat je bas ocigledan, takodje je ocigledno da su Tudjman i Milosevic imali dogovor da prave etnicki ciste (ili skoro ciste) drzave, da ono sto ce Srbija da "capne" od Hrvatske ovi nadoknade sa Herceg Bosnom. Pogotovo ono nema te Alija sto je potvrdjeno da su pevali zajedno.

Rat im se oteo kontroli, trajao je predugo i onda je Tudjman preveslao Milosevica posle Z-4, dok je ovaj i svoj plan B usrao jer je planirao krajisnike da otera na Kosovo da pripremi teren za etnicko ciscenje Kosova, a mnogi se okrenuli i vratili ili ga odjebali i ostali raseljeni decenijama po Vojvodini i centralnoj Srbiji.

Milosevic je evidentno bio ruski covek, ali je to bila sigurno neka divlja/celijska organizacija imajuci u vidu i rasulo u Rusiji. Njegov uspon podseca na uspon recimo Mrnjavcevica posle sloma Dusanovog carstva, uspeo je da okupi na neki nacin dovoljno mocnih ljudi oko sebe i ucvrsti vlast, Rusima je to bilo u interesu svakako, ali ne verujem da su se posebno bavili nama kao sto smo imali clash na visokom nivou oko Informbiroa.

Na unutrasnjem planu je sve oko "dogadjanja naroda" bilo potpuno izrezirano, druga strana je bila prosto nespremna, odnosno nije verovala sa kim ima posla. Inace je citava ta prica bas jako providna, cak i Vucicev teatar apsurda je manje ocigledan od Milosevicevog.

Uloga Vuka Draskovica je tu interesantna, jer DB krece sa usponom SPSa da vuce konce. On je bio podredjen Milosevicu, ali su igraci koje su izbacivali na teren sluzili i kao vrsta kontrole i pravili i problem Milosevicu ako je potrebno.

Tu je Vuk Draskovic odigrao bas manitu ulogu, tako da ne znas zapravo sta je tu farsa sta stvarnost, koliko se on oteo kontroli u odredjenim situacijama, a sta je radio po diktatu. To bez otvaranja dosijea nema sanse niko da rascivija. Dok je Seseljeva uloga jasna, mecka na vasaru, ko plati vise.