Geronimo Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago A u stvari, samo treba raskrinkati nametnutu debilnu mantru: Srbin = pravoslavac = 'domacin' Jebem mu misa, od 3ceg razreda uciteljica ne zna da napravi razliku izmedju naroda i nacije, izmedju drzavljanstva i nacionalne pripadnosti. Tu su mnoge zacarali, i tu je sve stalo za najmanje 30% stanovnika Srbije... 9
Smrtokapa Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 32 minutes ago, Eddard said: Prihvatam i podižem: Pogrešna verzija Edarde. 3 1
Volter Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago Sprdamo se mi al imaš gomilu bilmeza koji su oduševljeni ovim i sličnim pesmama, a najgore je kad se na nekom veselju nađeš među takve. Pijan, sav u zanosu, dođe i zagrli te, a neprijatno ti da ga odjebeš. 2
Volter Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago Ma ovo i nije strašno Dajm, daleko je to od nivoa ovih pesama što smo postavili.
DameTime Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago Malo se ja pravim fina, inače bih postavila neki Žare&Goci uradak. 😁 1
madzone Posted 21 hours ago Posted 21 hours ago 1 hour ago, Geronimo said: A u stvari, samo treba raskrinkati nametnutu debilnu mantru: Srbin = pravoslavac = 'domacin' Jebem mu misa, od 3ceg razreda uciteljica ne zna da napravi razliku izmedju naroda i nacije, izmedju drzavljanstva i nacionalne pripadnosti. Tu su mnoge zacarali, i tu je sve stalo za najmanje 30% stanovnika Srbije... Da, više puta su me pitali/konstatovali kad kažem da sam ateista nešto tipa "ti onda nisi Srbin", lol.
Smrtokapa Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago 16 minutes ago, madzone said: Da, više puta su me pitali/konstatovali kad kažem da sam ateista nešto tipa "ti onda nisi Srbin", lol. Nisu ni oni pravoslavci, već samo Srbi, tj. kod vrlo velike većine njih pravoslavlje je čist performans zato što ih je neko ubedio da jedno mora sa drugim. Crkva se tu iskusno šlepa uz nacionalna osećanja, inače bi imala marginalan uticaj. U vezi sa tim: 4 hours ago, DameTime said: Pop mi svake godine dolazi nepozvan u kuću da "sveti vodicu" za slavu, još moram da mu platim za to, onda moja keva ide u crkvu da preseče kolač, to joj takođe naplati. Onda imaš goste (mi doduše tako ne slavimo, hvala mojoj majci kojoj nije padalo na pamet da gosti gomilu ljudi koji te samo tad zapitaju za zdravlje), koji dođu samo da se nakrkaju. Kao što se slava može slaviti bez gostiju, tako je moguće eskivirati i svećenje vodice i tarifu za kolač, zapravo je moguće obeležiti slavu u potpuno sekularnom duhu (naravno da se sveštenici neće sa ovim složiti). Popovi ga MRZE zbog ove tajne slavske metode! FOTO! VIDEO! ISIHAZAM! 3
Perkos2 Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago 17 minutes ago, Smrtokapa said: Nisu ni oni pravoslavci, već samo Srbi, tj. kod vrlo velike većine njih pravoslavlje je čist performans zato što ih je neko ubedio da jedno mora sa drugim. Crkva se tu iskusno šlepa uz nacionalna osećanja, inače bi imala marginalan uticaj. U vezi sa tim: Kao što se slava može slaviti bez gostiju, tako je moguće eskivirati i svećenje vodice i tarifu za kolač, zapravo je moguće obeležiti slavu u potpuno sekularnom duhu (naravno da se sveštenici neće sa ovim složiti). Popovi ga MRZE zbog ove tajne slavske metode! FOTO! VIDEO! ISIHAZAM! Veru je kod Srba održao narod a ne sveštenici uz časne izuzetke kojih je bilo među njima.
DameTime Posted 20 hours ago Posted 20 hours ago 26 minutes ago, Smrtokapa said: Kao što se slava može slaviti bez gostiju, tako je moguće eskivirati i svećenje vodice i tarifu za kolač, zapravo je moguće obeležiti slavu u potpuno sekularnom duhu (naravno da se sveštenici neće sa ovim složiti). Daću ti kontakt moje keve da joj objasniš kako ne mora da finansira SPC, pošto ja do sada nisam uspela.
Barkley#34 Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago U međuvremenu, od nebitnijih stvari izdvajamo: https://radar.nova.rs/drustvo/pozadina-rekordne-zaplene-pet-tona-marihuane/ 3
rodriguez Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago (edited) 7 hours ago, DameTime said: Dragi moji, da ne postoji ova "indoktrinacija u četiri zida", ne bi postojala ni ta u školi, a koja se izgleda najavljuje i u vojsci. Sam koncept slave kao takav je problematičan, ako biste stvarno da kritikujete, a vi se uhvatili samo za Svetog Savu. Rastko sad sigurno štuca na onom svetu. 😁 @Eddard @DJ_Vasa pa ne možemo da se ne uhvatimo za svetog savu - zato što je koncept slave ovakav kakav ga poznajemo u srba upravo napravio on. što se tiče proslave porodične slave, tu nema ničega od ovoga što se ovde piše i pripisuje. treba da znate da postoje ljudi koji slave slavu porodice a nisu vernici. ja sam jedan od takvih. slavu nisam nasledio od oca (đurđevdan) već sam sa suprugom (koja je bivši katolik, ekskomunicrana iz te crkve kad više nije htela da plaća mesečnu članarinu) odlučio da uzmemo slavu ženske linije moje porodice - 11. septembar, usekovanje svetog jovana. istorijski sveti jovan je moj omiljeni svetac, krstitelj tj prodromos koji postoji u svim hrišćanskim religijama. a slava usekovanja svetog jovana je bazirana na poznatom događaju iz biblije kada je irodova ćerka saloma plesom zavela svog oca i naterala ga da joj na srebrnom poslužavniku donese glavu jovana krstitelja - https://sr.wikipedia.org/sr-el/Салома_(Иродова_ћерка) slava nije osveštana, popa nemamo niti ćemo ga ikada imati jer ga ne bi primio u kuću ovde u beogradu, na drugom mestu gde živim pola godine na kome je pravoslavlje jače nego u srbiji, za bogojavljanje ili neki sličan okazion seoski pop ume da upadne u dvorište sa činijom vode, krstom i bosiljkom i onda osvešta kuću - nemam ništa protiv pogotovo što pop nema cenovnik, obično neće da uzme pare pa ga onda nateram da stavi 5e u džep. našu slavu posebno volimo jer je ekstremno stroga po tome šta se sme jesti na dan usekovanja svetog jovana. nema žita, nema crvenog vina niti bilo čega što ima krv. moglo bi se reći da je slava veganska ako u to ulaze jela od plodova mora koji nemaju krv - lignje, hobotnice, školjke, neki gambori (ne svi, mada to provučemo), jela od ikre kao što je tarama odnosno taramosalata. jedu se mahunarke, pasulj, humus (falafel), fava (grčki dip od suvog žutog graška) itd itd. i tako, sa prelaskom u blagoutrobije, dolazimo do glavnog tj jedinog razloga za našu slavu - to je da se okupimo sa rodbinom i prijateljima i proslavimo još jednu godinu koja je ostala iza nas kao i još jednu koja je ispred nas. dok smo slavili u beogradu, umeo je naš stan da se napuni do poslednjem kvadratnog cm prostora (stajalo se, nikad nisam imali dovoljno kapaciteta za sedenje). kada smo u grčkoj, ili proslavimo u krugu najbližih a kada nas ne mrzi da spremamo umemo da napravimo fiestu u dvorištu. grci nemaju slavu, zapravo nema je niko se pravoslavnih srba pa im je ovo sve ako zanimljivo i baš vole da se podružimo iako su nam većina prijatelja levičari, sirizovci, ali su i oni kršteni jer ih u grčkoj i nema nekrštenih - oni su mnogo više pravoslavna džamahirija od nas. umesto slave grci imaju imendan gde slavu sveca po kome su dobili ime iskoriste da to obeleže - mnogi daleko ozbiljnije nego svoj rođendan. što se tiče @DameTime i problema sa majkom, iz mog ugla tu je sve pogrešno. osveštanje sveće u kući i celivanje kolača u crkvi - sve to za sve nepristojnije pare u SPC - treba odjebati a zadržati okupljanje rodbine i prijatelja za trpezom, makar i najskromnije - uz slavski kolač, prebranac i čašu vina. my 2 cents. što se tiče pitanje proslave sv. save u CG, sa time je došao kraj posle drugog svetskog rata kada je komunizam to izbrisao, nakon sto godina prisustva u crkvama i školama. ni danas sa srbizacijom CG toga još nema u školama iako se mitropolija crnogorosko primorska izuzetno trudi da to oživi pa se na dan svetog save održavaju silni versko kulturni događaji po domovima kulture i javnim prostorima, i iće i piće i sve što narod voli. ipak sa time je gotovo, tu je gde je sem ako pipun ne dođe na vlast. inače je za ovo što danas vidimo od kulta svetog save najzaslužniji nikolaj velimirović sa svojim delovanjem u SPC između dva rata gde je svakako bio daleko uticajniji i od varnave i od dožića sa čija je vakta bio episkop žički. inače ovo je najgora od svih verzija koje znam, cakana peva kao prehlađeni kanarinac i sve je baš cheapo: 3 hours ago, DameTime said: Da se i ja nadovežem prava verzija je originalna, indira radić iz 1995, mnogo godina pre cakane, ova barem ima neku energiju. cakanu niko ne bi zapazio da ljudi ne znaju pesmu od ranije. prašćajte za kineski titl haha ali indirin glas kad grune, brrrr. zanimljiva je i verzija koju peva ansambla manastira fenek - fenički biseri, oni da nemaju uplive u kosovski ciklus bi bili zanimljivi za posebne prilike. postoji taj trend da se ova pesma peva kod mnogih ansambala pri crkvama i manastirima a evo pre par godina se upisala i famozna danica crnogorčević ali to tražite sami, nema šanse da ja to kačim pesmu je inače komponovao legendarni perica zdravković, harmonikaš i klavijaturista južnog vetra u toku kratkog flerta indire sa JV. tekst je pisala ljiljana petrović za zoricu brunclik ali se indira nekako izborila da joj je daju. ljilja je isto legenda, "vetrovi tuge" za draganu mirković je njen tekst kao i stotine drugih sa estrade. Edited 18 hours ago by rodriguez 1
Volter Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago Quote Novosadski tužioci, sudije i advokati protestovaće u ponedeljak, 2. februara, zbog usvajanja seta pravosudnih zakona u skupštini Srbije koje je predložio poslanik vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Uglješa Mrdić. Protestni skup biće održan u 11 časova ispred zgrade suda u Novom Sadu u Sutjeskoj ulici. 1
Eddard Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago (edited) @rodriguez I lignje i hobotnice i gambori, pa i školjke imaju krv. Jes da je plava, ali je po definiciji krv. Preispitajte taj slavski meni 😜. Btw, i ja obeležavam slavu, naterala me Čarapanka, u fazonu, a šta ako ti ćerka bude vernik i bude htela da slavi? Reko, neće ako se ja pitam bogami. Elem, ovo što kaže Rodriguez, lep je povod da se prijatelji i porodica okupe. I moji roditelji su je tako slavili, nikakva religijska obeležja, popovi i sveće, već rodbina, prijatelji, pragnje, sarme i ostali gosti. Crno vino je najcrkveniji gost. Edited 17 hours ago by Eddard 1 1
Volter Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 1 hour ago, Barkley#34 said: U međuvremenu, od nebitnijih stvari izdvajamo: https://radar.nova.rs/drustvo/pozadina-rekordne-zaplene-pet-tona-marihuane/ Priča se i o sukobu Vučića i Gašića, a za Gašića kažu da je mnogo zajebaniji nego Nebojša Stefanović.
DameTime Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago Ne mogu zaista, ne treba vam slava kao "izgovor" da okupite drage ljude za krkanjac. To mi je uvek bilo presmešno jer zapravo nema nikakve veze sa obeležavanjem tog sveca. 20 minutes ago, rodriguez said: umesto slave grci imaju imendan gde slavu sveca po kome su dobili ime iskoriste da to obeleže - mnogi daleko ozbiljnije nego svoj rođendan. Za ovo sam čula, dosta zanimljiv koncept.
rodriguez Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 1 minute ago, Eddard said: @rodriguez I lignje i hobotnice i gambori, pa i školjke imaju krv. Jes da je plava, ali je po definiciji krv. Preispitajte taj slavski meni 😜. Btw, i ja obeležavam slavu, naterala me Čarapanka, u fazonu, a šta ako ti ćerka bude vernik i bude htela da slavi? Reko, neće ako se ja pitam bogami. Elem, ovo što kaže Rodriguez, lep je povod da se prijatelji i porodica okupe. I moji roditelji su je tako slavili, nikakva religijska obeležja, popovi i sveće, već rodbina, prijatelji, pragnje, sarme i ostali gosti. Crni vino je najcrkveniji gost. ja se po pitanju menija vodim onim što crkva dozvoljava za "čisti ponedeljak", dan kada počinje uskršnji post, 40 dana pre uskrsa. sve što sam naveo je dozvoljeno, sad kad smo u grčkoj ulazi se u more i love ježevi koji su posebna delicija za ovaj dan. dobro, i grci su posebna stoka mada o ovom datumu ne prave sralja koja rade srbi kada za svetog nikolu iznesu i dimljenog šarana i pečeno prase: Sa Wiki za Clean Monday menu: Glavna jela (plodovi mora i mahunarke) Hobotnica i lignje: Na žaru, pržene ili punjene (npr. Kalamarakia Gemista). Gigandes Plaki: Pečeni džinovski pasulj u sosu od paradajza. Dagnje Saganaki: Dagnje u pikantnom sosu od paradajza i bilja. Škampi/Račići: Linguine sa škampima ili prženi škampi. Pasulj (Fasolada): Gusta čorba od belog pasulja. a mi smo umeli u beogradu kad smo imali po 100 ljudi u kući na slavi umeli da grešimo onoliko sa filetima ribe, ali šta ću. da li će ćerka da bude vernik i da slavi, moje stanovište je da se o tome ne pitaju roditelji. mojima a naročito majci sam zahvalan do neba što me nisu krstili. kada sam je pitao kako se odlučila na to, da li zbog vremena u kojima se živelo tada rekla mi je sasvim prosto i logično objašnjenje. ja te jesam rodila ali mi to ne daje za pravo da te uterujem u nešto što možda nije izbor. kad budeš odrastao i želeo da odlučiš, uvek možeš da se krstiš. ispravno 200%. kad ispričam ovu priču mojim drugarima grcima komunistima, u fazonu su vau vau to je nemoguće u grčkoj, kakva priča, komšije bi te anatemisale.
Volter Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 6 minutes ago, Eddard said: Elem, ovo što kaže Rodriguez, lep je povod da se prijatelji i porodica okupe. Lep je to povod da se familija i prijatelji okupe, a nekad su toliko poštovali slavu domaćina da je brzo dolazilo do ozbiljnog pičkaranja zbog Slobe, Vuka i Šešelja. 1
Smrtokapa Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 11 minutes ago, DameTime said: Ne mogu zaista, ne treba vam slava kao "izgovor" da okupite drage ljude za krkanjac. Ovo može da se kaže za bilo koji praznični povod. Nije neophodno ali je zgodno. 3
DameTime Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago 44 minutes ago, Smrtokapa said: Ovo može da se kaže za bilo koji praznični povod. Nije neophodno ali je zgodno. Naravno. Samo ne vidim poentu u kritikovanju određenih principa, da bi posle bilo - ma okej je, sve dok krkamo sarme i prasetinu.
Eddard Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago (edited) 1 hour ago, DameTime said: Ne mogu zaista, ne treba vam slava kao "izgovor" da okupite drage ljude za krkanjac. To mi je uvek bilo presmešno jer zapravo nema nikakve veze sa obeležavanjem tog sveca. Smrtokapa ti je već odgovorio. Probaj da okupiš sve te ljude koje okupljaš za slavu za prvi ponedeljak u septembru, pa vidi koliko će ti ih doći. Za slavu znaju svi kad je i svi koji se redovno pozivaju znaju da na taj dan treba da otkažu sve ostalo. Dakle, zgodno je imati neki fiksan i repetitivan povod. Za porodicu je to Božić, Uskrs, za porodicu i prijatelje slava. 1 hour ago, DameTime said: Za ovo sam čula, dosta zanimljiv koncept. Zanimljiv ti je koncept slavljenja Sv. Nikole jer se zoveš Nikola, ali ne i Svetog Nikole ako se zoveš Jovan. Jebeš mi sve ako razumem. Da li je zaštitnik tvog imena ili tvoje kuće, koja je razlika? 59 minutes ago, rodriguez said: ja se po pitanju menija vodim onim što crkva dozvoljava za "čisti ponedeljak", dan kada počinje uskršnji post, 40 dana pre uskrsa. Dobro de, kapiram, naveo si da nemaju krv, pa biolog u meni se našao prozvanim. Što se mene tiče, opiči i pragnje, ja neću da ti sudim. 59 minutes ago, rodriguez said: da li će ćerka da bude vernik i da slavi, moje stanovište je da se o tome ne pitaju roditelji. How yes no. Šta misliš kako se formira vernik ili ateista? Padne s neba (pun intended). Ne, nego pod uticajem okoline. A ti svesno odustaješ od toga da vršiš uticaj na nju, što mi je negde ok, razumem, hoćeš da samostalno donese svoju odluku, a u stvari je prepuštaš na milost i nemilost svih ostalih uticaja sredine, ovakvih i onakvih, koje uglavnom zabole paja za samostalnost tvoje/moje ćerke, već svi guraju svoju agendu i u moru takvih uticaja ona mora da se snađe, pri čemu ti (ja), kao osoba koja joj od svih iz te okoline želiš dobro i najbolje je poznaješ, se povlačiš iz te borbe. Znaš koliko vernika bi to uradilo? Malo. Indoktrinacija od rođenja je kamen temeljac svake religije. Ne kažem da ću da joj trubim svakog dana kako je religija sranje, Bog izmišljotina i sl, već da ću je uputiti na put nauke, kritičkog mišljenja, evidence based razmišljanja... A tu već religija stoji loše sa šansama. I naravno da će nekad da me pita, a zašto ti tata ne veruješ u Boga i da ću da joj objasnim svoje razloge za to, kao što će i mama za one druge, pa nek sama vidi na kraju šta joj je prijemčivije. Edited 17 hours ago by Eddard 1
DameTime Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago 1 minute ago, Eddard said: Smrtokapa ti je već odgovorio. Probaj da okupiš sve te ljude koje okupljaš za slavu za prvi ponedeljak u septembru, pa vidi koliko će ti ih doći. Za slavu znaju svi kad je i svi koji se redovno pozivaju znaju da na taj dan treba da otkažu sve ostalo. Već imam takav datum - to je moj rođendan. Dakle, za to mi ne treba slava 1 minute ago, Eddard said: Zanimljiv ti je koncept slavljenja Sv. Nikole jer se zoveš Nikola, ali ne i Svetog Nikole ako se zoveš Jovan. Jebeš mi sve ako razumem. Da li je zaštitnik tvog imena ili tvoje kuće, koja je razlika? Pa barem da ima neke veze sa mnom lično (imenom), ne da slavim nešto što je izabrao neki moj predak pre X godina. Ovo sve što pišeš vezano za uticaj na dete - sa tim se slažem. Ako sutradan budem imala decu, neću ih pustiti da sama "odaberu" nešto, bez da im predočim između čega zapravo biraju, kao i koncept kritičkog mišljenja. Da ne kažem, nema boga da to uradim:)
srlepajce Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Quote Završio se engleski deo konferencije za medije, završio se i razgovor sa srpskim novinarima – barem naša pitanja – a onda je Nole želeo da kaže nešto za kraj. „Poruka za naše ljude u Srbiji – pravda i istina uvek pobede, neka istraju“, rekao je Đoković. 💪 1 4
fancy Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago Da kandidujemo Noloa. Žvala puca ko lajsna Ima dovoljno para sigurno neće više da krade, Srđan na čelo MUPa Bog da nas vidi 💪💪💪 1
Perkos2 Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago 37 minutes ago, fancy said: Da kandidujemo Noloa. Žvala puca ko lajsna Ima dovoljno para sigurno neće više da krade, Srđan na čelo MUPa Bog da nas vidi 💪💪💪 + je u petak doneo raji ogromnu lovu po kladionicima u Srbiji
Recommended Posts