Jump to content

Recommended Posts

Posted
2 hours ago, nemanjaol said:

Ukinuli nezavisnost sudstva i tuzilastva i nikom nista.

Ne razumem zasto se ne radi veca mobilizacija oko ovoga.

Za Generalstab su se ljudi digli, a za duplo vazniju stvar nista.

To ide u korist one moje teze da studentska lista mora imati neke konkretne opioljive stvari kao deo programa.

Tu se lustracija i zakon o poreklu imovine dobro uklapaju, ali npr ovi visi koncepti iz programa o obrazovanju ne toliko.

Ako mene pitas, zato sto je ovo unutrasnji obracun. Ovo njemu sluzi da svoje odmetnute tuzioce disciplinuje, za gradjanstvo nema ama bas nikakve razlike.

Posted

Jebiga, neke od vas iz "ima-toga-svuda" tabora kad čovek čita rekao bi da Srbija u najmanju ruku Češka, da ne kažem Švajcarska, kad ono međutim, ipak je najgora od sve dece.

Nema veze, pravite se vi ludi da je sve to normalno, i da je svuda tako, samo se bojim da nema tih studenata koji će kad dobiju izbore bilo šta da promene. 

Uticaj SPC i pseudo pravoslavlja kojeg ona propagira na društvo u Srbiji je enorman. Školske slave su samo jedan segment toga koji ima za cilj da od malih nogu nauči decu kako bez crkve ne bi znali ni da pišu ni da čitaju, a bogami ni da jedu, a bogami verovatno ih ne bi ni bilo jer bi ih pojeli Turci, a kasnije i Ustaše za večeru, da nije Save, Nikolaja, Pavla.. Teza direktnog povezivanja nacionalnog identiteta sa SPC je užasno toksična, a ona je glavna nit u tom odnosu. A i glavna nit u tezi da su pravoslavni (jelte, kakvi bi drugi bili) Srbi nebeski narod, bolji, stariji, pametniji, sposobniji... od svih ostalih. A kad si takav, tj. misliš da si takav, onda nemaš neku želju i motiv da se menjaš i postaneš bolji, učiš od drugih, jer si jelte već najbolji, drugi treba da uče od tebe.

Onog dana kad vaskoliko Srblje shvati da nije bolje ni od koga će biti dan kad će društvo da krene napred. A SPC tu ideju satire u korenu.

• Like 4
  • Thanks 3
Posted
8 minutes ago, Klotzen said:

Mislim da je to izmišljotina. Krompir se uzgaja u Vojvodini od 1750. a obzirom da je tamo bilo dosta Srba sigurno je neko i pre Dositeja donosio krompir. Nije Dositej prvi "prečan" koji je išao u Srbiju. Druga stvar u to doba nije postojala neka mržnja između katolika i pravoslavaca na ovim prostorima da bi se takve priče mogle primiti. Pre će biti da je otpor postojao zbog njegovih karakteristika da ako ga pojedeš neobrađenog možeš i da se otruješ. A kad su naučili da ga kuvaju i peku onda su ga i prihvatili.

Video sam taj podatak na više mesta, a nisam mislio na Vojvodinu, za koju se ni Karađorđe ni Miloš Obrenović nisu ni pitali. Ni katolici mi ne deluju kao nemogući neprijatelji jer su se upravo popovi bunili što je Vuk Karadžić uveo slovo j iz latinice i pripisivali su mu nameru da 'pošokči' (pokatoliči) ceo narod.

Posted
5 minutes ago, Eddard said:

Jebiga, neke od vas iz "ima-toga-svuda" tabora kad čovek čita rekao bi da Srbija u najmanju ruku Češka, da ne kažem Švajcarska, kad ono međutim, ipak je najgora od sve dece.

Nema veze, pravite se vi ludi da je sve to normalno, i da je svuda tako, samo se bojim da nema tih studenata koji će kad dobiju izbore bilo šta da promene. 

Uticaj SPC i pseudo pravoslavlja kojeg ona propagira na društvo u Srbiji je enorman. Školske slave su samo jedan segment toga koji ima za cilj da od malih nogu nauči decu kako bez crkve ne bi znali ni da pišu ni da čitaju, a bogami ni da jedu, a bogami verovatno ih ne bi ni bilo jer bi ih pojeli Turci, a kasnije i Ustaše za večeru, da nije Save, Nikolaja, Pavla.. Teza direktnog povezivanja nacionalnog identiteta sa SPC je užasno toksična, a ona je glavna nit u tom odnosu. A i glavna nit u tezi da su pravoslavni (jelte, kakvi bi drugi bili) Srbi nebeski narod, bolji, stariji, pametniji, sposobniji... od svih ostalih. A kad si takav, tj. misliš da si takav, onda nemaš neku želju i motiv da se menjaš i postaneš bolji, učiš od drugih, jer si jelte već najbolji, drugi treba da uče od tebe.

Onog dana kad vaskoliko Srblje shvati da nije bolje ni od koga će biti dan kad će društvo da krene napred. A SPC tu ideju satire u korenu.

Uticaj SPC-a nije ni 10% uticaja rezimskih medija, koji guraju tu istu poruku poslednjih 14 godina + kroz citave devedesete, naravno da ce doci do toga da se kod ljudi usvoji taj sentiment kako smo mi najjaci i kako su svi protiv nas.

Posted
1 hour ago, Edinburgh said:

Bold je potpuno tacan, jos nije toliko poludeo da dozvoli izbore pre Ekspa.  Jedini nacin da se izbori odrze ranije bi bio pritisak sa zapada, ali do sada je to sve tanko...

Hajmo opet, izbori za predsednika moraju da budu raspisani za najkasnije 13 meseci. Ako misli da mu je bolje da njih održi pre parlamentarnih onda ok.

Posted
11 minutes ago, Eddard said:

A i glavna nit u tezi da su pravoslavni (jelte, kakvi bi drugi bili) Srbi nebeski narod, bolji, stariji, pametniji, sposobniji... od svih ostalih. A kad si takav, tj. misliš da si takav, onda nemaš neku želju i motiv da se menjaš i postaneš bolji, učiš od drugih, jer si jelte već najbolji, drugi treba da uče od tebe.

Svakog dana na svakom koraku čujem da smo mi Srbi najgori, da nema goreg od Srbina, srpska posla...Možda ja i ne živim u Srbiji, možda sanjam. :smiley33: :classic_biggrin:

Posted
54 minutes ago, Volter said:

Nisam ni gledao te budalaštine, N1 vidim piše o tome, kao i najavu mitinga za mart gde će predstaviti program za razvoj Srbije do 2035. 

Lik bukvalno kopira Putina 1/1 i on je pre 2 3g pravio taj plan...

Posted (edited)
51 minutes ago, Eddard said:

Pazi, slažem se s tobom oko toga kako dobar deo Srbije razmišlja, a ja sam iz tog “ima-toga-svuda” tabora. Samo kažem da SPC nema gotovo nikakav presudan uticaj na to, religija i crkva, osim neke tradicije (ili “tradicije”), realno ne učestvuju u svakodnevnom životu većine ljudi. Da pitaš ljude na ulici kako se zove patrijarh, verovatno bi dve trećine reklo “Irinej” ili “Pavle”. Narativ uglavnom oblikuju gluposti koje se izgovaraju na Pinku i generalno po režimskim medijima. SPC svakako doprinosi trovanju naroda i jeste zločinačka organizacija (kao i katolička crkva, samo su sad srećom manje aktivni), ali u svakodnevnom životu su prilično nebitni. Nema popova što iskaču iz frižidera.

Bold: Skoro svaka država je građena na mitovima i legendama, i oni gotovo uvek uključuju hrišćanstvo kao neki “temelj spasenja”. Vidi Poljsku: ekonomski (i u raznim drugim stvarima) su daleko ispred Srbije, a identitet im je u ogromnoj meri vezan za religiju i narativ o tome kako ih je crkva “sačuvala” kroz istoriju. Ti živiš u Nemačkoj, koja je verovatno jedina zemlja koja svoju istoriju obrađuje kako treba, svi znamo zašto, pa možda vidiš drugačije. Ne znam da li si ikad bio u muzeju u Holandiji, Portugalu ili Engleskoj, ali tamo možeš da vidiš kako se kolonijalna zverstva pravdaju, a trgovina robljem gura po strani. Znaš kako Holanđani zovu period kad su bili kolonijalna sila? “Zlatno doba”

Da opet ne uzmeš da učitavaš stvari koje niko nije rekao kao u prvoj tvojoj rečenici 😄Sve ovo što sam napisao ne znači da su Portugal, Poljska, Holandija ili Nemačka “gore” ili “u istom stanju” kao Srbija. Svaka od tih zemalja je u boljem stanju od Srbije.

Edited by Nicklord
  • Like 2
  • Thanks 1
Posted
2 hours ago, Volter said:

Svakog dana na svakom koraku čujem da smo mi Srbi najgori, da nema goreg od Srbina, srpska posla...Možda ja i ne živim u Srbiji, možda sanjam. :smiley33: :classic_biggrin:

To je još jedan od razloga pored ukorenjenog komunizma što Srbija ne može da krene napred. Svi su bolji, lepši i čistiji od Srba, da nema nas cvetalo bi cveće širom sveta 

Posted
2 hours ago, Nicklord said:

Skoro svaka država je građena na mitovima i legendama, i oni gotovo uvek uključuju hrišćanstvo kao neki “temelj spasenja”. Vidi Poljsku: ekonomski (i u raznim drugim stvarima) su daleko ispred Srbije, a identitet im je u ogromnoj meri vezan za religiju i narativ o tome kako ih je crkva “sačuvala” kroz istoriju. Ti živiš u Nemačkoj, koja je verovatno jedina zemlja koja svoju istoriju obrađuje kako treba, svi znamo zašto, pa možda vidiš drugačije. Ne znam da li si ikad bio u muzeju u Holandiji, Portugalu ili Engleskoj, ali tamo možeš da vidiš kako se kolonijalna zverstva pravdaju, a trgovina robljem gura po strani. Znaš kako Holanđani zovu period kad su bili kolonijalna sila? “Zlatno doba”

Ovo je jos uvek potpuno tacno za Spaniju i Portugal, ali ne vise za Holandiju. Kada sam 2021. posetio Rijksmuseum, imali su izlozbu 'Ropstvo', a informacije sa te izlozbe sada su deo stalne postavke. Uz mnoge slike iz 17. veka se sada mogu videti natpisi i QR kodovi koji objašnjavaju kako je bogatstvo prikazano na slikama ponajvise proizašlo iz trgovine robljem, od prisilnog rada na plantazama i kolonijalnog nasilja, a ne toliko od 'trgovine zacinima'. Postoje takodje i natpisi koji objašnjavaju da luksuz prikazan na slikama (srebro, tkanine, egzotični predmeti, brodovi) nije mogao postojati bez kolonijalne eksploatacije.

Rijksmuseum (jos) nije izbacio termin „Zlatno doba“ iz jednog ključnog razloga: oni smatraju da je taj izraz 'istorijski ukorenjen u umetničkoj istoriji', ali da ga treba kritički objasniti, a ne ukloniti. S druge strane, Amstedam Museum je termin 'Zlatno doba' potpuno izbacio iz upotrebe, sa obrazlozenjem da izraz sugeriše period opšteg prosperiteta, uspeha i nacionalnog ponosa, dok istovremeno zanemaruje nasilje, ropstvo, kolonijalnu eksploataciju i siromaštvo koji su takođe obeležili 17. vek. Ukratko, doba nije bilo zlatno za sve.

Mauritshuis u Hagu ima jos veci problem, posto je Maurits, cije ime nosi, bio guverner holandske kolonije u Brazilu. Tamo je širio plantažni sistem šećerne trske i nadgledao trgovinu afričkim robljem. Zgrada muzeja je finansirana ponajvise iz profita koji je stecen na ovaj nacin. Muzej danas otvoreno govori o toj istoriji i dodaje kontekst o ropstvu. Kada ce se promeniti ime muzeja, to ne znam, ali to je neizbezno. 

Verovatno ce Spanci i Portugalci za par desetina godina slediti holandski primer. A kada ce svetosavski narod (barem njegov veci deo) priznati svoje zlocine? Nazalost, ne verujem da ce bilo ko od nas na ovom forumu ziveti dovoljno dugo da to doceka. 

• Like 3
Posted (edited)
26 minutes ago, crepiillupo said:

Ovo je jos uvek potpuno tacno za Spaniju i Portugal, ali ne vise za Holandiju.

U Španiji nešto tako već postoji, a nalazi se u Pomorskom muzeju Barselone. Postavka je tamo već neko vreme, a stalno se produžava dokle će biti dostupna javnosti. Priča se i da će postati stalna. Evo linka:

https://www.mmb.cat/en/exhibitions/the-infamy/

Ne znam za ostale muzeje, ali evidentno je da mnoge zemlje javno govore sve više o sopstvenim svinjarijama i mračnoj prošlosti.

Edited by DJ_Vasa
  • Like 1
Posted
5 hours ago, fillam said:

Da li sam upravo video isečak žvalinog tiktok lajva, gde priča sa baka prasetom i kao sprdnjica ovoono... koji paralelni univerzumi jebote...

Covece pa to ni ja ne gledam. :D

• Ha-ha 3
Posted
40 minutes ago, DJ_Vasa said:

U Španiji nešto tako već postoji, a nalazi se u Pomorskom muzeju Barselone. Postavka je tamo već neko vreme, a stalno se produžava dokle će biti dostupna javnosti. Priča se i da će postati stalna. Evo linka:

https://www.mmb.cat/en/exhibitions/the-infamy/

Ne znam za ostale muzeje, ali evidentno je da mnoge zemlje javno govore o sopstvenim svinjarijama i mračnoj prošlosti.

Dobro je da su poceli, ali i dalje slabo ko dovodi u pitanje velicinu Kristofera, kao i Isabele Katolicke koja ga je finansirala.

Isto tako, u Lagosu postoji Muzej pijace robova (nema mnogo sta za videti tamo), na mestu gde se 1444. nalazila prva pijaca porobljenih Afrikanaca u Evropi. Porodice su razdvajane i prodavane razlicitim kupcima. Ipak, Henri Moreplovac, koji je direktno organizovao ekspedicije i dobijao procente od prodaje porobljenih ljudi, i dalje se u Portugalu slavi kao nacionalni heroj. Doduse, u poslednje vreme istoricari su dosta kriticniji. I dalje je vazna istorijska figura, ali ne bas moralni uzor. Nije demonizovan, ali više nije ni idealizovan. Dobar pocetak. 

Posted

Zivim baš pored crkve. Idem u nju sa nosim slavski kolač i za vece praznike da upalim sveće. Toliko. Nikada me nilada od popova nije gnjavio, pitao zašto ne dolazim. Na ton jednom kontaktu za slavu samo par kurtoaznih recenica i toliko. Nilada nije bilo nekog da mi bane na vrata. Ali, zato su neki adventisti, kule stražara i slicno, dolazili ko zna koliko puta i zvonili na vrata, presretali ulici i smarali. 

Te price da popovi za post pricaju sta treba da se jede... Kome to pricaju? Onome ko zeli da sluša. Ko gleda te emisije, ko razgovara sa sveštenicima... Taj i čuje te priče. Ako uđeš u crkvu i provedeš pola sata razgovarajuci sa popom, neceš valjda o ski skokovima sa pričas sa njim. Suština je da je sve to dobrovoljno. Dobrovoljno ideš tamo, dobrovoljno slušaš te emisije, dobrovoljno biras da li ce dete na građansko ili versku, dobrovoljno deca idu na skolske priredbe ppsvecene Svetom Savi...  Dobrovoljno porodica odlucuje da li ce sveštenika zvati na pogreb, parastose.... Dakle, suštine je da niko ne prisiljava ljude da rade bilo šta. A ovde se predstavlja da popovske bamde haraju po ulicama, upadaju u stanove, i uređuju tv program...

Mrznja prema crkvi prosto postoji i to je tako. U toj mrznji se priviđa iskakanje popova iz frižidera i slične besmislice.

• Like 3
Posted
9 hours ago, crepiillupo said:

A kada ce svetosavski narod (barem njegov veci deo) priznati svoje zlocine? Nazalost, ne verujem da ce bilo ko od nas na ovom forumu ziveti dovoljno dugo da to doceka. 

Cenim da će ipak manje vremena proteći u odnosu na pomenute nacije. 

Posted (edited)
28 minutes ago, berti said:

Mrznja prema crkvi prosto postoji i to je tako. U toj mrznji se priviđa iskakanje popova iz frižidera i slične besmislice.

Ti imaš jedno iskustvo, skroz legitimno, verujem ti, ali dozvoli i da neki drugi ljudi imaju drugačije iskustvo sa crkvom / popovima.

Realno, svi su ti oni (i "zvanične"  crkve i ti drugi i treći što ih pominješ) u istom biznisu i nivou usluga koje nude - prodavanje imaginarnog prijatelja da se lakše suočiš sa ljudskom smrtnošću. "Tradicija" je samo druga reč za monopol.

Edited by fancy
Posted

Meni je moj pop uzeo pre pet godina 11 hiljada za sluzbu prilikom sahrane clana porodice, a onda slao poruke i dolazio na vrata pred 40 dana i posle nastavio kako je "razocaran sto nismo odrzali sluzbu po protokolu".

Posted
14 hours ago, Eddard said:

Jedno su sličnosti na nivou folklora, običaja i kulture, gde su mnogi stari stotinama godina, nešto potpuno drugo je činjenica kako su se te države razvile danas.

Uticaj SPC i pseudo pravoslavlja kojeg ona propagira na društvo u Srbiji je enorman.

Slažem se.

Školske slave su samo jedan segment toga koji ima za cilj da od malih nogu nauči decu kako bez crkve ne bi znali ni da pišu ni da čitaju, a bogami ni da jedu, a bogami verovatno ih ne bi ni bilo jer bi ih pojeli Turci, a kasnije i Ustaše za večeru, da nije Save, Nikolaja, Pavla..

Slušala sam baš neki podcast u kom je jedna psihološkinja pričala kako ljudi nekad ne mogu da drže dve naizgled suprotstavljene činjenice/misli, pa onda gledaju kako da jednu podvedu pod drugu. 

Ovo je upravo to. SPC jeste zlo i podstiče nacionalizam u Srba. Što ne znači da je obeležavanje Svetog Save sve ovo što si napisao - na koji to način recitacije, priredbe, literarni i likovni radovi uče decu da "bez crkve ne bi znali da čitaju i pišu"? I ponovo ću da pitam, kako je Sveti Sava školska slava "pogubniji" po njihovo kritičko mišljenje od kućne slave, gde ih ima bar dva puta godišnje, idu s dedom/ocem u crkvu, okreću i ljube kolač sa popom? Ako neko dete postane težak nacionalista i "krst, zdravlje, pravoslavlje" lik, kako znaš da je to zbog Svetog Save?

Teza direktnog povezivanja nacionalnog identiteta sa SPC je užasno toksična, a ona je glavna nit u tom odnosu. A i glavna nit u tezi da su pravoslavni (jelte, kakvi bi drugi bili) Srbi nebeski narod, bolji, stariji, pametniji, sposobniji... od svih ostalih. A kad si takav, tj. misliš da si takav, onda nemaš neku želju i motiv da se menjaš i postaneš bolji, učiš od drugih, jer si jelte već najbolji, drugi treba da uče od tebe.

Sve ovo je tačno... I ima vrlo malo veze sa obeležavanjem Svetog Save. 😁

Posted (edited)

Stvarno se raspravlja zašto neko ne voli nešto što sebe naziva hrišćanska crkva a širi jedno 1000 puta više mržnje nego ljubavi, nečemu što je odlikovalo Palmu, Šešelja, Vulina...?

Edited by Utopista
  • Like 1
Posted
51 minutes ago, fancy said:

Ti imaš jedno iskustvo, skroz legitimno, verujem ti, ali dozvoli i da neki drugi ljudi imaju drugačije iskustvo sa crkvom / popovima.

Realno, svi su ti oni (i "zvanične"  crkve i ti drugi i treći što ih pominješ) u istom biznisu i nivou usluga koje nude - prodavanje imaginarnog prijatelja da se lakše suočiš sa ljudskom smrtnošću. "Tradicija" je samo druga reč za monopol.

Da, slazem se. Zasto navodim svoja iskustva? Zato što se cesto provlači teza koja generalizuje sve to. Svi su popovi agresivni, izlecu iz frizidera, lopovi... Daleko od toga da ih ja branim, taman posla. Još par licnih iskustva. Licno sam posle jedne sahrane slušao nekoliko  onako zadrigih popova kako razglabaju o automobili koji je jedan od njih platio 30000 eura. Odakle, bato. Od skromnosti i poniznosti koji propovedate. Drugi slučak iz Leskovca. Pop, suv kao grana i kao da je vec deset leta u atoskoj pecini,  posle sahrane na pitanje koliko treba da se plati odgovara sa koliko možete.

Hajde da postavimo malo drugačije. Vec sam pisao o tome sta se desavalo kada je moja zena imala povredu noge. Mamlaz je najpre bio uzasno grub na urgentnom. Morali smo da idemo privatno kod njega. Vlasnik je privatne klinike Naissa. Rekao je da na snimku vidi da ima preloma, da mora operacija i da se kod njega privatno valja obaviti rehabilitacija jer je to najbolje za oporavak. Mi u šoku. Sredili se, otišli kod nekih lekara koje znamo. Oni konsultovali svoje poznanike... Epilog je da preloma nema uopste. Dakle, lik je hteo da razbija kost ili samo zaseče i ušije, to naplati i plus dobije pacijenta za rehabilitaciji u svojoj klinici. Da ne pricam koliko sam para dao da se zena porodi carskim rezom jer je zbog određenih okolnosti to bilo sigurnike.

I šta sad... Hocemo li da kazemo da su svi doktori banda lopovska, hohšatpleri, nehumani skotovi.... Naravno da necemo jer ogromna vecina njih to nije.

Posted
17 minutes ago, DameTime said:

Što ne znači da je obeležavanje Svetog Save sve ovo što si napisao - na koji to način recitacije, priredbe, literarni i likovni radovi uče decu da "bez crkve ne bi znali da čitaju i pišu"? I ponovo ću da pitam, kako je Sveti Sava školska slava "pogubniji" po njihovo kritičko mišljenje od kućne slave, gde ih ima bar dva puta godišnje, idu s dedom/ocem u crkvu, okreću i ljube kolač sa popom? Ako neko dete postane težak nacionalista i "krst, zdravlje, pravoslavlje" lik, kako znaš da je to zbog Svetog Save?

Obeležavanje sv. Save ide u paketu sa idolopoklonstvom i indoktrinacijom, što je prva razlika. Čak i jedna od zapovesti glasi ovako: „Ne pravi sebi idola niti kakva lika; nemoj im se klanjati, niti im služiti”. U izvedbi preduzeća sa sedištem u Beogradu i Peći, nemanjićki princ, koji je i osnivač pomenutog preduzeća, ima istaknutije mesto nego navodni autor pomenutih zapovesti. Nisam čuo da škole na bilo koji način obeležavaju božićne i uskršnje praznike, osim što je tada raspust, dok proslavljanju dotičnog praznika prethode duže pripreme i indoktrinacija o ulozi pomenutog princa u obrazovanju.

Dalje, postoji razlika između onoga što se obeležava kod kuće, u krugu porodice, i onoga što se obeležava javno u sklopu institucije. Ukoliko izuzmemo činjenicu da možda postoji neki normalan direktor koji neće terati nepravoslavno dete da dolazi u školu na taj dan, nastavnici moraju da se pojave na poslu jer se to smatra radnim danom, iako tada zapravo ne rade svoj posao, već samo statiraju u kukuruzu. Ovo važi i za nastavnike drugih nacionalnosti, veroispovesti ili za ateiste. U životu nisam čuo da vlasnik privatne firme tera zaposlene da mu dolaze na slavu, da farbaju jaja ili da prisustvuju verskom obredu, dok ministarstvo zaduženo za prosvetu to zahteva od svojih zaposlenih.

• Like 1
Posted

Izvini, Vaso, meni su ovi argumenti komični. 

Prvo,

3 minutes ago, DJ_Vasa said:

Obeležavanje sv. Save ide u paketu sa idolopoklonstvom i indoktrinacijom, što je prva razlika.

Još uvek nisam čula koji je to deo priredbe povodom Svetog Save idolopoklonstvo i indoktrinacija? I na koji način se razlikuje od odlaska na liturgiju na dan kada se obeležava neki svetak?

Nisam čuo da škole na bilo koji način obeležavaju božićne i uskršnje praznike, osim što je tada raspust, dok proslavljanju dotičnog praznika prethode duže pripreme i indoktrinacija o ulozi pomenutog princa u obrazovanju.

Zato što je i predstavljeno kao školska slava, dok se Božić i Uskrs uglavnom provode u krugu porodice. 

Dalje, postoji razlika između onoga što se obeležava kod kuće, u krugu porodice, i onoga što se obeležava javno u sklopu institucije. 

E vidiš, ova nedoslednost je moj problem. 

Na dan porodične slave, roditelji dete često ne pošalju u školu, nego ustaje rano ujutru da ide u crkvu sa starijim članom porodice, gde sluša popovo pojanje tj. indoktrinaciju o nekome ko je, iz nekog razloga, odabran da se idolopokloniše na taj dan. A onda je porodica tog deteta, opet iz njemu u tim malim godinama nepoznatog razloga, odabrala da takođe idolopokloniše baš tog sveca, a ne nekog drugog. Dete odstoji u crkvi sat i po do dva, nakon čega lomi i ljubi kolač sa popom. Ovo je naročito bitno ako je muško dete, jer razume se da će on preuzeti porodičnu slavu.

S druge strane, kad je Sveti Sava školska slava u pitanju, akcenat je na obrazovnom delu, makar iz mog ličnog iskustva. Moguće da se nešto promenilo u poslednjih 10 godina, pa sad popovi deci na priredbi drže direktne propovedi.

Dakle, ništa tu deca ne viđaju što ne vide i kod kuće, bar dvaput godišnje. Ako ćemo da kritikujemo onda treba kritikovati ceo princip slave i isticanja likova iz istorije pravoslavnog hrišćanstva o kojima znamo veoma malo. I to nema veze sa SPC, koja jeste zlo, ali ne vidim kako će princip naprasno postati ok ako se sutradan SPC očisti od halapljivih popova i umesto legla zmija postane leglo dobra.

Posted
50 minutes ago, Utopista said:

Stvarno se raspravlja zašto neko ne voli nešto što sebe naziva hrišćanska crkva a širi jedno 1000 puta više mržnje nego ljubavi, nečemu što je odlikovalo Palmu, Šešelja, Vulina...?

Pa kad Nobelovu nagradu za mir dobije ona predsednica Mjanmara koja je podrzala genocid, onda ne iznenađuje da crkva da ordene ovakvim mrcinama. Sve te nagrade, ordeni i priznanja vrlo često bidu rezultat nekih drugih stvari.