Barkley#34 Posted yesterday at 09:18 AM Posted yesterday at 09:18 AM Vlast je pro-otimanje, pro-pare, pro-moć. Ima kadrova ovakvih i onakvih (uostalom, mnogi od njih cvrkuću o Rusiji). Bukvalno su ih stranci izbušili i promoviše svako od njih svoje ljude dok ovima u centru vlasti to odgovara sve dok mogu da otimaju i glume moć. Uzimaju kredite od svih, kupuju od svih, sve može samo da kapne provizija. 5
Ref4ever Posted yesterday at 09:24 AM Posted yesterday at 09:24 AM 5 minutes ago, Barkley#34 said: Vlast je pro-otimanje, pro-pare, pro-moć. Ima kadrova ovakvih i onakvih (uostalom, mnogi od njih cvrkuću o Rusiji). Bukvalno su ih stranci izbušili i promoviše svako od njih svoje ljude dok ovima u centru vlasti to odgovara sve dok mogu da otimaju i glume moć. Uzimaju kredite od svih, kupuju od svih, sve može samo da kapne provizija. Ок, мислио сам да се подразумева ово и да је то на првом месту. Моја је поента била да он(и) неће окренути леђа ЕУ и НАТО. 1
djole Posted yesterday at 10:08 AM Posted yesterday at 10:08 AM 1 hour ago, Barkley#34 said: Sasvim je moguće da Rusi tako razmišljaju i drže ga na tihoj vatri, dosta logike ima u ispisanom. Samo, mislim da su problemi za ostvarivanje napisanog veći nego što misliš (na našu sreću). Što reče ona stara izjava, geografija ti je sudbina, pa kao što taj faktor zajebava Belorusiju, Gruziju, Jermeniju, tako nama ide u korist. S time se apsolutno slažem i da se razumemo, to je po meni trenutno i apsolutno najveći razlog zašto je ovo i dalje malo verovatan scenario ali nažalost ne tako težak sci-fi kao što sam pre mislio. Živimo u zaista čudnim vremenima, mnoge stvari koje su nam pre bile nezamislive su se dogodile. Evo da budemo iskreni, ko je mogao da zamisli da će da se probudi 2022. godine i da ga sačekaju vesti o ruskim tenkovima u Kijevu, i pored svih stvari koje su prethodile? Mislim gotovo niko, a sada nam je to nažalost realnost na koju smo se navikli. Ne kažem ovo iz ugla da povlačim paralelu između Srbije i Ukrajine (jer poređenja nema), već iz tog ugla da se vrlo nezamislive stvari događaju u poslednje vreme. 1 hour ago, Barkley#34 said: Rekao bih suprotno, da vidimo da nema dovoljno onih koji bi to radili u dužem periodu. Sve što imaju pod šlemom i veći deo krimosa drže ovih dana na ulici. Oni neće izdržati predugo, što s druge strane stvara rizik da nekog ubiju kada potpuno izgube pamet, ali to nisu snage dovoljne da potpomažu diktaturu u dužem periodu. Nisam siguran i mislim da je to opet neki naš optimizam da samo što nismo tu i da je najcrnje pred zoru. Nažalost može da bude mnogo crnje, a ako stigne logistika i ekspertiza sa strane + lova da se mlati za zaštitu režima, veruj mi da će ih biti i više nego dovoljno. Plus ako Putin da otvorenu i direktnu podršku psihu u odbrani od obojene revolucije, onda i ta desničarska proruska crta protesta gubi na snazi (a budimo realni ima dobrog udela) i postaje njegovo oružje. 1 hour ago, Barkley#34 said: Od ovoga je bitnije to što bi takav potez razjebao standard većini građana i dodatno podstakao pobunu. Vučić već nekoliko godina vuče iznuđene poteze, i u ekonomiji i u upravljanju društvom koje se sve više otima, ekonomski model mu već prilično štuca, a pomenuti šok bi bukvalno srušio ekonomiju, što bi proizvelo raspad sistema. Ovde se opet ne slažem jer džabe nama što smo nezadovoljni ekonomijom i kvalitetom života, ako su sve poluge moći kod njega. Pa nezadovoljni su i u Belorusiji pa im to ne pomaže mnogo. Kažem, to trenutno nije slučaj, ali u scenariju gde on počne da vlada kao potpuni diktator, lako bi se to rešilo. Sirotinja i sad ionako trpi, eno na mitinzima SNS uglavnom su oni na socijali, tako da trpeće oni i dalje. Što se tiče srednje klase, deo će da ubrza egzodus u EU, deo će prosto da ostane i da trpi novu realnost, isto kao i svuda. Što se tiče ovih na vrhu, samo će se suziti krug. 1 hour ago, Barkley#34 said: EU je slaba ali ključne države iste su i dalje i te kako važne ovde. Narušavanje ekonomskih odnosa bi samo ubrzalo ono o čemu sam pisao iznad. Ukratko, mislim da Rusija nema ni moć ni finansije da vlada Srbijom ili da pomaže neke proksije. Najviše što mogu da urade je ono što i sada rade - da zaštite neke svoje interese, da imaju nešto ljudi u organima vlasti i nekim društvenim strukturama, tj. da se i oni nešto pitaju, da buškaju i unose nemir oko određivanja pravca kretanja Srbije. Ništa više od toga. Ovo jeste validan argument imajući u vidu u kakvoj su oni trenutno situaciji + otežavajuću geografiju koja sigurno povećava finansijske i logističke zahteve. 11 minutes ago, Ref4ever said: Ок, мислио сам да се подразумева ово и да је то на првом месту. Моја је поента била да он(и) неће окренути леђа ЕУ и НАТО. On neće to uraditi samo ako od toga ima koristi. Njemu je trenutni model vladanja, prodavanja mira i stabilnosti i balansiranja i davanje ustupaka i jednim i drugima da mu žmure na to što se dešava u njegovom dvorištu apsolutno najbolji. Ali čini se da to više nije moguće i da se obruč sužava. Kada se dođe do toga da nema više gde i da nema više šta da obeća, a popularnost u domaćoj javnosti mu je na kritičnom nivou da bi mogao da nastavi da radi ovo što radi, jedina njegova opcija za ostanak na vlasti jeste potpuna diktatura, i za to mora da se proda Rusiji. Drugi scenario, za nas povoljniji, je da će ga ovi oko njega prodati kada osete da je slab i da će tako završiti svoje. Ja i dalje mislim da je to daleko verovatnije, ali kažem, nažalost, živimo u čudnim vremenima i ništa više nije nemoguće. 2
Pletilja Posted yesterday at 10:47 AM Posted yesterday at 10:47 AM (edited) Ej, zivote! https://radar.nova.rs/drustvo/sinisa-kovacevic-otvoreno-pismo-policija/ Edited yesterday at 10:53 AM by Pletilja 2
Barkley#34 Posted yesterday at 11:59 AM Posted yesterday at 11:59 AM 1 hour ago, djole said: Evo da budemo iskreni, ko je mogao da zamisli da će da se probudi 2022. godine i da ga sačekaju vesti o ruskim tenkovima u Kijevu Panema ruskih tenkova u Kijevu ni evo u julu 2025. Šalu na stranu, u potpunosti se slažem sa stavom da treba analizirati različite opcije jer ceo svet klizi u nezamislivo a mi obično budemo predvodnici takvih gluposti. Međutim, i dalje mislim da Putinova moć (a ni interes) nije tolika da može da izdržava jednu diktaturu na koju nije direktno naslonjen. 1 hour ago, djole said: Nisam siguran i mislim da je to opet neki naš optimizam da samo što nismo tu i da je najcrnje pred zoru. Nažalost može da bude mnogo crnje, a ako stigne logistika i ekspertiza sa strane + lova da se mlati za zaštitu režima, veruj mi da će ih biti i više nego dovoljno. Plus ako Putin da otvorenu i direktnu podršku psihu u odbrani od obojene revolucije, onda i ta desničarska proruska crta protesta gubi na snazi (a budimo realni ima dobrog udela) i postaje njegovo oružje Ne trudim se da zvučim kao oprimista pa čak nisam očekivao ništa ni 15.3. niti sam mislio da će sve biti gotovo do leta itd. Uvek može da dokupi krimosa, što u zemlji što spolja ali nema ni njih beskonačno. Dakje, govorim o efektivnoj moći policije koja jeste iscrpljena. Neće se skloniti naravno ali se ni njima ne mili to što već mesecima prglaju prekovremeno a sad po ovoj vrućini posebno. Naravno, istovremeno raste rizik od nekog masakra ali to bi tek izazvalo ludilo. Mislim da se greši kada se trpa u isti koš sav desni spektar. Oni koji su na vezi sa Rusima ni ne učestvuju u protestima. Neki se lože da če ih Putin prepoznati kao svoje ljude u nekoj budućoj vlasti ali ne žele sa Vučićem ni po koju cenu, a nekima je jednostavno bliža borba za Srbiju na način na koji je oni vide od Putina i Rusije, iako možda gaje naklonost ka nečemu iz tog spektra. Drugim rečima, nisu svi desničar=Putinista. Uostalom, toliko puta su Rusi podržali vlast da su takvi o kojima pričaš mogli do sada sto puta da odustanu. 1 hour ago, djole said: Ovde se opet ne slažem jer džabe nama što smo nezadovoljni ekonomijom i kvalitetom života, ako su sve poluge moći kod njega. Pa nezadovoljni su i u Belorusiji pa im to ne pomaže mnogo. Kažem, to trenutno nije slučaj, ali u scenariju gde on počne da vlada kao potpuni diktator, lako bi se to rešilo. Sirotinja i sad ionako trpi, eno na mitinzima SNS uglavnom su oni na socijali, tako da trpeće oni i dalje. Što se tiče srednje klase, deo će da ubrza egzodus u EU, deo će prosto da ostane i da trpi novu realnost, isto kao i svuda. Što se tiče ovih na vrhu, samo će se suziti krug. 15-20 hiljada koje okupi na mitinzima nisu reprezentativni ni za šta. Kad udari glad lako zaboravljaš vođu ako nemaš čime da se zabavljaš, tipa ratovi devedesetih. Ne svi, naravno, ima on vernika koliko hoćeš, ali dobar deo bi lako zaboravio na vođu kada bi osetio rupčagu u novčaniku. I mnogi njegovi glasači su se navikli na kako-tako dobro. Pošto bismo u takvom razvoju događaja verovatno bili išutirani od svih okolo, smanjio bi se i izlaz u vidu emigracije s time bi samo porasla temperatura. Belorusija je druga priča. Oni se nikada nisu praktično ni dezintegrisali iz nekog vida SSSR-a, a mi smo ipak ekonomski pa i društveno dobrano integrisani u Jevropu. Sve u svemu, po mom mišljenju, niti će biti kratko niti lako ali kako on nije privukao nijednu veliku društvenu grupu osim matorih i krimosa, sve više će da gubi moć. Nadam se bez žrtava. Veći problem će biti da se da gol i obezbedi pobeda kao i da struktura buduće vlasti ne bude haotična.
Drug Crni Posted yesterday at 07:02 PM Posted yesterday at 07:02 PM Kod nas ama baš nikad nije momenat za priču o Srebrenici. Ja baš mislim da jeste, jer su genocid u Srebrenici osmislili, podržali i sproveli baš ovi ljudi protiv kojih se danas borimo, a i metode su im, kao što vidimo, slične. Al, eto, nije momenat. 9
Klotzen Posted yesterday at 07:02 PM Posted yesterday at 07:02 PM Dugin je neko ko je jako blizak putinu ali nikad nije bio na nekoj funkciji pa je zgodan da šalje "opomene" i ostale idiotštine koje putin ili neko drugi od zvaničnika ne želi lično da izgovori. Ovo je samo opomena nepomeniku da se pomeri više na rusku stranu ili će nastaviti sa ovim. Sledeći govornik će biti Medvedev čija reč ima još veću težinu jer je bivši predsednik i premijer ali opet trenutno nije član vlade a tek posle toga idu neke konkretne akcije same vlade. Tako oni rade. Biće zanimljivo kako će se u tom slučaju postaviti TV Happy i Marić koji trenutno žive od ruske love. 2
DJ_Vasa Posted yesterday at 07:08 PM Posted yesterday at 07:08 PM 4 minutes ago, Drug Crni said: Kod nas ama baš nikad nije momenat za priču o Srebrenici. Ja baš mislim da jeste, jer su genocid u Srebrenici osmislili, podržali i sproveli baš ovi ljudi protiv kojih se danas borimo, a i metode su im, kao što vidimo, slične. Al, eto, nije momenat. O čemu se radi? Ne vidim da je ovde iko spominjao Srebrenicu u kontekstu današnjih i sutrašnjih protesta.
Drug Crni Posted yesterday at 07:15 PM Posted yesterday at 07:15 PM (edited) Grupa op.poslanika je podnela neki dokument Nar.skupštini (ne znam da li je rezolucija ili je drugog imena) o genocidu u Srebrenici. Traže da se 11.jul proglasi danom sećanja, da se zabrani negiranje itd. Nisu te dve stvari direktno povezane, ali krenuli glasovi da je to distrakcija sa protesta. Edited yesterday at 07:16 PM by Drug Crni
DJ_Vasa Posted yesterday at 07:33 PM Posted yesterday at 07:33 PM 11 minutes ago, Drug Crni said: Grupa op.poslanika je podnela neki dokument Nar.skupštini (ne znam da li je rezolucija ili je drugog imena) o genocidu u Srebrenici. Traže da se 11.jul proglasi danom sećanja, da se zabrani negiranje itd. Nisu te dve stvari direktno povezane, ali krenuli glasovi da je to distrakcija sa protesta. Koji su poslanici u pitanju? Ovo jeste dobro, ali ne razumem gde su krenuli ti glasovi. Na tNJiteru, feZbuku, tik-tAku? Ako je tamo – ko ih jebe? Vidim da su protesti 'distrakovani' u PM, eno ih sada kod Pravnog, ima ih i na drugim mestima, a sutra se obavezno budim ranije jer mi se baš zainat šeta po prelazima/stoji na nekoj raskrsnici. Ti što su 'distrakovani' neka slobodno uzmu ruSSke krstače i neka ih stave tamo gde sunce ne sija sa sve Lomparom u paketu jer ih nešto ne vidim u prvim redovima ispred kordona. Verujem da je Lompar previše zauzet o-la-la, pardon, online nastavom, dok nosioci krstača čekaju neki miran protest da malo nabace ten. 1
DameTime Posted yesterday at 07:39 PM Posted yesterday at 07:39 PM (edited) 5 minutes ago, DJ_Vasa said: Na tNJiteru, feZbuku, tik-tAku? Ako je tamo – ko ih jebe? Koliko je smešno što pišeš ovako, pogotovo s obzirom na ulogu koju društvene mreže imaju u ovim protestima. Edited yesterday at 07:39 PM by DameTime
DJ_Vasa Posted yesterday at 07:46 PM Posted yesterday at 07:46 PM 2 minutes ago, DameTime said: Koliko je smešno što pišeš ovako, pogotovo s obzirom na ulogu koju društvene mreže imaju u ovim protestima. U mojoj rečenici se ih odnosi na autore. A ako je neko budala da misli da to ima uticaja na proteste, koji su upravo u ovom trenutku u toku, jasno je da su se nalupetali.
DameTime Posted yesterday at 07:54 PM Posted yesterday at 07:54 PM 7 minutes ago, DJ_Vasa said: U mojoj rečenici se ih odnosi na autore. A ako je neko budala da misli da to ima uticaja na proteste, koji su upravo u ovom trenutku u toku, jasno je da su se nalupetali. Mislim na tvoje podsmevanje kanalima društvenih mreža an ženeral, ovo Tnjiter, Tik-Tak i slično.
DJ_Vasa Posted yesterday at 08:14 PM Posted yesterday at 08:14 PM A, ovo prvo ima veze sa (ne)pismenošću i kodnim rasporedom w i њ, tj. Тњитер, baš kao Њињдоњс/Windows plus nekom davnom zajebancijom vezanom za ćiriličarenje, feZbuk je vezano za loš izgovor i pismenost mnogih korisnika, a Tik-Tak je analogija sa istoimenim časopisom za decu koji se davno izdavao jer je intelektualno bar superiorniji u odnosu na mrežu za debile koji ne mogu da drže koncentraciju duže od 15-20 sekundi. Naravno, to ne isključuje kritiku za vlasnike koji dozvoljavaju svakojakim ludacima i lažovima da slobodno vršljaju. 1
uncletima Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago ^^^ Veruj mi, rodjo, ulupace te neko, kad-tad, kao Šne za Reform tortu! 2
Helena Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Kad ja kažem da je bezbedno, onda je bezbedno Jel još uvek važi ono da titula ing pripada onome koje završio dve godine, a dipl ing onome ko je završio četiri godine faksa? Ovo te jezivo šta on izgovara I da kakvom sigurnošću tvrdi bezbednost, kao da poljski wc u pitanju. 1
Rex Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 26 minutes ago, Helena said: Kad ja kažem da je bezbedno, onda je bezbedno Jel još uvek važi ono da titula ing pripada onome koje završio dve godine, a dipl ing onome ko je završio četiri godine faksa? Ovo te jezivo šta on izgovara I da kakvom sigurnošću tvrdi bezbednost, kao da poljski wc u pitanju. "Kakav pravilnik" i "Ja to ne gledam"... 🥶 Joj, pakla. Nestaće ovaj narod ako se stvari ne promene.
Helena Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago Bolesnik je imao u planu to da otvori na vidovadan a inženjeri su odbili da potpišu dozvolu za upotrebu, pa su sklapali nekakvu uredbu koja je iznad pravilnika. Ponavljam, BOLESNIK. 6
goldberg bcd Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 20 hours ago, djole said: Trenutno iz Moskve imamo neke mešane signale: Bocan Harčenko i neke ranije izjave Kremlja ga podržavaju da pobedi "obojenu revoluciju" SVR ga ne buši direktno na temu protesta ali izveštajima o Ukrajini i oružju narušava njegov ugled kod rusofilskog dela biračkog tela kojeg hvala Bogu ima puno siva eminencija i nezvanični portparol Kremlja Dugin ga sada kritikuje Putin naravno vrlo uzdržan, ovaj došao na paradu ali daleko manje topao doček nego nekih drugih drugih lidera, a setimo se i onog susreta kad je Porfirije išao da opipava teren u Moskvu i trabunjao o obojenoj revoluciji, a Putin bio u fazonu, aha da, a jeste videli što je papa umro, šteta bio dobar čovek E sad sve ovo me podseti na jedan razgovor u aprilu sa jednim kolegom koji je Rus (ne živi u Srbiji, već 20ak godina je u EU) na temu protesta u Srbiji i šta su sledeći koraci (tada nije bilo još traženja izbora, a veliki protest 15. marta se završio pa je bilo neizvesno). Po njemu, jedan od vrlo izglednih scenarija je bila lukašenkizacija Srbije, gde Putin šalje ozbiljnu što vojnu što logističku pomoć u razbijanju demonstracija (kao u Belorusiji toko protesta 2020-2021), a zauzvrat Vučić sebe, a i nas potpuno pokorava Rusiji da bi ostao na vlasti i mogao zauvek da vlada i radi šta hoće. Postoji mnogo rupa u scenariju tog Rusa (sto je i logicno, jer i nema uvida u desavanja kod nas nego u svemu vidi ono sto zeli da vidi). 1. Ako je cilj samo stvaranje jos jedne Belorusije, pa zasto onda to vec odavno nije uradjeno? Umesto toga, jedino sto Vucica i SNS drzi na vlasti jeste kontrola medija, jer su oni morali da izdaju bukvalno sve sto su propagirali od svojih pocetaka pa do 2008. Zasto Vucic samo nije promenio ime partije u SRS kada je imao 158 poslanika, zasto nisu tada dosli ti Rusi i dali mu sve sto mu treba da ugusi proteste? 2. Eno Madjarska ima prilicno prorusku vlast a u EU je i ekonomski stoje dosta bolje od Srbije. Gde je tu razbijanje demonstracija i uvodjenje strahovlade? 3. I ono sto je mozda i najvaznije - Belorusija, Ukrajina i Gruzija su bile deo i Carske Rusije i SSSR-a. Srbija nije. Rusija ima dovoljno snage i moci da kontrolisu manje drzavice kao Belorusija ili Gruzija, njih za Srbiju ni izbliza nije toliko briga kao Srbe za Rusiju. Koriste Kosovo kao presedan i to je to, za ostalo i u Hrvatskoj imaju Milanovica koji ima poprilicno umerenu retoriku u odnosu na ono sto radi Putin.
Klotzen Posted 13 hours ago Posted 13 hours ago Ulepšao mi dan pa reko da i ja vama ostalim prosledim ovu iskrenu poruku većine ljudi Informeru 🙂 2 2
DameTime Posted 12 hours ago Posted 12 hours ago Za svaku tragičnu nesreću na ovakvim projektima u Srbiji je odgovoran samo psihopata. Spoiler 1
DameTime Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago (edited) Još jednom bih ponovila vest da je Vlada Republike Srbije uskratila upisne kvote za narednu akademsku godinu sledećim fakultetima - FDU, Fakultet primenjenih umetnosti i Filozofski fakultet u Beogradu. Pod izgovorom da nisu omogućili nadoknadu nastave u ovoj akademskoj godini. Mislim da ovo i direktno demantuje priču koja se provlačila po 4umu, kako BIA buši studentske proteste preko Filozofskog. Edited 11 hours ago by DameTime 1
Barkley#34 Posted 9 hours ago Posted 9 hours ago (edited) Mislim da svi mogu da pročitaju jedan besplatan članak. Ovo je dosta zanimljiv i informativan pogled na stvari, a posredno se tiče odnosa EK prema budućim izborima u Srbiji: https://velikeprice.com/politika/eu-misli-da-zna-sta-ce-sa-srbijom/ Edited 8 hours ago by Barkley#34
Recommended Posts