Henry Chinaski Posted 9 hours ago Share Posted 9 hours ago 7 hours ago, tomas.hokenberi said: Nema razloga da ne uče istoriju. Dovoljno je da ne uče romantizovanu i izmaštanu verziju istorije koja sa istorijom ima malo veze. Npr, kada se obrađuju I i II Balkanski rat da se obradi temeljno i kamo je Srbija upravljala novim teritorijama. Npr. podatak da Ustav Kraljevine Srbije nije bio isti za nove teritorije (Makedonija, Kosovo i Sandžak) kao za teritorije Srbije do 1913 (svi članovi vezani za slobodu štampe, slobodu okupljanja i političkog organizovanja, izbor lokalnih organa uprave itd. su bili suspendovani na novim teritorijama). Kao i da se uči tačan etnički sastav tih teritorija zatečen 1913 godine. Veliki procenat ljudi u Srbiji veruje da su 1913 na Kosovu Srbi bili apsolutna ili barem relativna većina a da su "komunisti posle 1945 naselili Albance iz Albanije". A Kosovo je je bilo pod vojnom upravom od 1912 pa do povlačenja srpske vojske iz Srbije 1915 i posle opet od 1918 upravo zbog "neodgovarajućeg etničkog sastava". Zanimljivo je da je i u doba SFRJ istorija Srbije u školskim programima bila izučavana romantizovano, glavna je razlika bila "kritika srpske buržoazije", dok su se pitanja diskriminacije nesrpskog stanovništva samo ovlaš pominjala bez zalaženja u detalje i bila su povezivana sa "opštom eksploatacijom radničke klase od strane buržoaskog sistema". Da da, pravo u metu. Svo ovo romantizovanje prošlosti i hehe ne znam šta je bilo, ali je na kraju Srbin pobijedio nas je dovelo do svega ovoga, pa i ratova 90ih. Mada idemo u krug jer sad romantizujemo ratove 90ih, pa se nigdje ne uči o razaranjima po Hrvatskoj i Bosni, ako se i pomene, odma' ide relativizacija, a šta su oni nama radili. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted 9 hours ago Share Posted 9 hours ago Studenti FDU od početka protesta prave genijalne video klipove. ❤️ To je naravno poznato, videli smo ih svi onoliko... Ali kakav je ovaj novi, smrzo sam se Ko god ovo radi, je ozbiljan, ozbiljan talenat i profi. Predložio sam im da jednom, kad se sve ovo završi i sloboda dođe, sastave sve klipove u dugometražni film... možda malo naracije između, reč dve, ne više, o kontekstu svakog pojedinačnog... A onda u Kan po nagradu. Kusturica da jede govna. 23 6 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 9 hours ago Share Posted 9 hours ago Ovim ljudima je potrebna podrška! 24 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
tomas.hokenberi Posted 9 hours ago Share Posted 9 hours ago 4 minutes ago, Henry Chinaski said: Da da, pravo u metu. Svo ovo romantizovanje prošlosti i hehe ne znam šta je bilo, ali je na kraju Srbin pobijedio nas je dovelo do svega ovoga, pa i ratova 90ih. Mada idemo u krug jer sad romantizujemo ratove 90ih, pa se nigdje ne uči o razaranjima po Hrvatskoj i Bosni, ako se i pomene, odma' ide relativizacija, a šta su oni nama radili. Naravno to je samo nastavak iste priče. Srbija i srpski narod su uvek "žrtva" i uvek "vode pravednu borbu". Nema veze što se tokom te "pravedne borbe" čine masovni ratni zločini. Nema veze što se hladnjačama prevoze leševi ubijenih civila i bacaju u akumulaciona jezera, bitno je samo da su srbi uvek "žrtve". 3 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mina D. Harker Posted 9 hours ago Share Posted 9 hours ago 16 minutes ago, fancy said: Predložio sam im da jednom, kad se sve ovo završi i sloboda dođe, sastave sve klipove u dugometražni film... možda malo naracije između, reč dve, ne više, o kontekstu svakog pojedinačnog... Isto mi je palo na pamet. (Samo ne moraju čekati da sloboda dođe...) Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted 9 hours ago Share Posted 9 hours ago Uh, sad čitam... Umro je Teofil Pančić 11 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted 9 hours ago Share Posted 9 hours ago Auuuu Link to comment Share on other sites More sharing options...
McLeod Posted 9 hours ago Share Posted 9 hours ago On je dugo bio bolestan, pisao je kolumne iz bolnice... 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mina D. Harker Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago Nije me vijest o smrti javne ličnosti ovako pogodila od odlaska Srbijanke Turajlić. Zbogom Teofile, čast i zadovoljstvo je bilo čitati te https://vreme.com/kultura/teofil-pancic-1965-2025/ 1 4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Marvin Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago (edited) Auh, kakav šok. Zaista briljantan um i specifičan, veoma harizmatičan stil. Jedan od onih tekstova koje ću pamtiti: Quote O sebi nikada nisam razmišljao kao o nekakvom heroju ili bilo čemu sličnome. Ja sam samo čovek kojem glava ne služi tek za nošenje kape, a srce mu ne služi tek za merenje pulsa, that’s all. U nekim vremenima i u nekim društvima, to je izgleda veliki greh. Ali, jebiga, šta da vam radim, meni glava samo za to treba, i tu se ništa nikada ne može promeniti. Radi se, kako bih vam rekao, o nužnoj samoodbrani donje crte elementarnog ljudskog dostojanstva: eto, neko ima štanglu, a ja imam glavu. Imati glavu i služiti se njom ume da bude bolno, ali se nikada ne bih menjao sa onima koji imaju štanglu (i služe se njom), i kojima je štangla pogled na svet te izraz/odraz svog postojanja u njemu. Neka njih tamo, a mene ovde: svakom svoje, bagro; svakom svoje. https://vreme.com/vreme/teofil-pancic-zasto-sam-pretucen-metalnom-stanglom/ Edited 8 hours ago by Marvin 5 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leo Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 35 minutes ago, fancy said: Studenti FDU od početka protesta prave genijalne video klipove. ❤️ To je naravno poznato, videli smo ih svi onoliko... Ali kakav je ovaj novi, smrzo sam se Sta ce "obican" narod reci sto se spominje Split i Zagreb??? Posustace podrska protestima. Auuuu, samo jos fali da negde neko od studenata kaze da je bio genocid u Srebrenici Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago Pomenuto saopštenje 14 3 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clash Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 2 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 13 minutes ago, Leo said: Sta ce "obican" narod reci sto se spominje Split i Zagreb??? Posustace podrska protestima. Takav običan narod da jede govna. To je Vučićeva prćija. Svi koji protestuju će biti oduševljeni ovim. Oni zbog kojih će kao "posustati" su tu samo da bi se pokušalo da "posustane". A neće posustati. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago Meanwhile: * običan narod * Pogledati video pažljivo. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 31 minutes ago, Leo said: Sta ce "obican" narod reci sto se spominje Split i Zagreb??? Posustace podrska protestima. Auuuu, samo jos fali da negde neko od studenata kaze da je bio genocid u Srebrenici A šta taj 'običan' narod boli spolovilo za Split ili Zagreb? Onaj drugi, zaista običan narod, na to gleda kao na ostale geografske pojmove kao što su Celje, Segedin, Grac, Trst, Geteborg ili Barselona. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Don Dusko Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 12 minutes ago, fancy said: Meanwhile: * običan narod * Pogledati video pažljivo. To je onaj penzioner sa 900 dinara.Ovako jos gadnije zvuci. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 8 hours ago Share Posted 8 hours ago 38 minutes ago, Clash said: OVO SAM ČEKALA 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
handys Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago (edited) 49 minutes ago, fancy said: Meanwhile: * običan narod * Pogledati video pažljivo. Al što ova, da zajmim od Kiša, 'mucava rečenica' - 'Ne postoji lepši...itd.' - stoji iza leđa kao kakva epohalna misao, još sa potpisom. Bolje ovo da stave: "Naravno da si radio. Imaš primanja za to što si radio. A imaš primanja čak i za tjelesno oštećenje. Pa što onda još da uradimo?" odgovorio je Vučić. Ili: 'Budi obmana koju želiš da vidiš u svetu'🤔 Edited 7 hours ago by handys Link to comment Share on other sites More sharing options...
Čvarkov Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago U OŠ "Ivo Andrić" u Beogradu svi zaposleni potpisali blanko otkaze kako bi u slučaju pojedinačnih otkaza ceo kolektiv napustio tu ustanovu. 18 Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonke Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago 1 hour ago, DameTime said: Pomenuto saopštenje Što se mene tiče, to je 10ka kao vrata iz predmeta: Ustavno pravo! 1 hour ago, Clash said: boli me stomak jbt!!! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clash Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago 2 hours ago, DameTime said: Ovim ljudima je potrebna podrška! 3 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonke Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago 43 minutes ago, Don Dusko said: To je onaj penzioner sa 900 dinara.Ovako jos gadnije zvuci. Čovek ima penziju i invalidninu. Ako je dobio 4 soma povećanja sad, znači da je imao 39 hiljada pre toga. Plus tih 8750 invalidnine, to je jedva 400eur ukupno. Dovoljno da plati račune i prehrani se do negde 15. u mesecu (10. je isplata penzije). Još ako ima neko izdražavano lice... A u penziji je jer je invalid. E pa institucijo, napuši nam se sebastijana za svih tih 400 eur. 6 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DameTime Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago (edited) 6 minutes ago, Clash said: Kako da se ne rasplačem na ovo? Čovek ❤️ Edited 7 hours ago by DameTime 1 9 8 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Clash Posted 7 hours ago Share Posted 7 hours ago 13 minutes ago, shonke said: Što se mene tiče, to je 10ka kao vrata iz predmeta: Ustavno pravo! Desetka za Pravni ali desetka i za FDU za clipove, desetka za Filozofski za nastupe na tv, FON za organizaciju... Primer za SNS sta znaci kad se neko bavi svojom strukom a zna sta radi. Razlika izmedju kupljene i prave diplome. 16 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts