Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

49 minutes ago, vilhelmina said:

Svi pisemo iz licnog iskustva, kako drugo, ali bas zato treba da se klonimo generalizacija. Pogotovo ovako grubih, gde se trecini odraslog stanovnistva pripisuju izvesne osobine i stavovi, koji negativno uticu na ostale u meri da oni postaju zrtve ovih prvih. 
Jedno je konstatovati da je neka pojava najprisutnija u nekoj kategoriji ljudi, a nesto sasvim drugo prozivati sve pripadnike te kategorije. Tako se grade stereotipi, a niko ne voli da bude identifikovan s necim u cemu ne nalazi sebe. To ne znaci da ne smemo govoriti o kolektivima i porediti ih s drugima, ali je tu veoma vazno birati reci, pa makar post zbog toga ispao nesto duzi. Bolje to nego ogresiti se o neduzne i izazvati reakciju kao sto je bila ova moja. Nadam se da smo sad razjasnili i da za tim vise nece biti potrebe 😁.

Tebe je trigerovala jedna moja rečenica, u kojoj uopšte nisam pisala o trećini stanovništva (što je valjda jasno iz ostatka posta) kao ni o svima preko 65 godina, a na kraju smo o tome diskutovale.

Vratila sam se na svoj prvi post:

Naučena bespomoćnost u kombinaciji sa ničim izazvanom arogancijom, a upravo je njihova generacija (među ostalim) fejlovala da radikale i socijaliste pošalje na smetlište istorije. A mnogi to možda nisu ni želeli, kad već toliko vole kult ličnosti - od Tita do Vučića.

Gde sam se ogradila da ne smatram kako je samo ta jedna generacija odgovorna. Ovde ciljam na konkretan trenutak u vremenu, a to je 2012. godina, kad mnogo od nas još uvek nisu imali pravo glasa, kao i na konkretnu grupu (1965. godište).

Jesu li preživeli eru Miloševića? Jesu. Jesu li posle njega dozvolili da na vlast dođe ovo radikalsko zlo, neki ga i podržali? Jesu. U čemu je problem govoriti o nečijoj odgovornosti? 

Verujem da smo razjasnile ☺️

*nadam se da ne moram da ponavljam kako smo svi odgovorni jer su ostali na vlasti, direktno ili indirektno nečinjenjem i apolitičnošću

6 hours ago, Perkos2 said:

Za to su više zaslužni političari u Srbiji koji su osetili da preko ustupaka crkvi mogu doći do određenog broja glasova. To dodvoravanje je polako počelo 90-tih a kasnije postalo baš neukusno i preterano pa danas sve vodeće partije u Srbiji slave krsnu slavu što je sve sem stvarnog verovanja u crkvu. 

To je standardni odgovor koji cesto dobijam kad kritikujem SPC zbog mešanja u sve. Da političari su ti koji su realizovali sve te ustupke ali to nikako ne menja činjenicu da se SPC meša u sve i utiče posredno ili neposredno na svačije živote. Da SPC nije takva, odnosno da nije odavno izašla izvan domena verskog i privatnog ni političari ne bi bili motivisanib da to čine. Ako u Jedina organizacija koja je Srbiji nanela više dugoročne štete od SNS, SPS, SRS i JUL-a zajedno je upravo SPC. Kompletno delovanje SPC i u XIX i u XX i sada u XXI veku je uvek bilo dugoročno štetno po građane Srbije. Jedan od glavnih uzroka nazadnosti, ekstremizma, šovonizma, nacionalizma, opšteg primitivozma, ksenofobije i svega lošeg što mase u Srbiji prihvataju je upravo štetočinski uticaj SPC. SPC nije istinski hrišćanska crkva već mafijska organizacija, čiji ciljevi su bogaćenje i uticaj uz povezivanje uz svaku vlast a posebno one najgore ka što su SNS i SPS. Čast retkim izuzecima u SPC koji svoju ulogu sveštenika ne shvataju kao put ka moći i bogatstvu, u potpunoj koliziji sa proklamovanim hrišćanskim principima.

• Like 6
  • Thanks 5

31 minutes ago, tomas.hokenberi said:

To je standardni odgovor koji cesto dobijam kad kritikujem SPC zbog mešanja u sve. Da političari su ti koji su realizovali sve te ustupke ali to nikako ne menja činjenicu da se SPC meša u sve i utiče posredno ili neposredno na svačije živote. Da SPC nije takva, odnosno da nije odavno izašla izvan domena verskog i privatnog ni političari ne bi bili motivisanib da to čine. Ako u Jedina organizacija koja je Srbiji nanela više dugoročne štete od SNS, SPS, SRS i JUL-a zajedno je upravo SPC. Kompletno delovanje SPC i u XIX i u XX i sada u XXI veku je uvek bilo dugoročno štetno po građane Srbije. Jedan od glavnih uzroka nazadnosti, ekstremizma, šovonizma, nacionalizma, opšteg primitivozma, ksenofobije i svega lošeg što mase u Srbiji prihvataju je upravo štetočinski uticaj SPC. SPC nije istinski hrišćanska crkva već mafijska organizacija, čiji ciljevi su bogaćenje i uticaj uz povezivanje uz svaku vlast a posebno one najgore ka što su SNS i SPS. Čast retkim izuzecima u SPC koji svoju ulogu sveštenika ne shvataju kao put ka moći i bogatstvu, u potpunoj koliziji sa proklamovanim hrišćanskim principima.

Ipak zaostaju u svemu nabrojanom iza Komunističke sekte, oni su neprevaziđeni, nedostižni

• Like 2

5 minutes ago, Perkos2 said:

Ipak zaostaju u svemu nabrojanom iza Komunističke sekte, oni su neprevaziđeni, nedostižni

Kakve veze sad imaju komunisti? U srbiji komunisti, barem oni "pravi", uglavnom postoje samo u tragovima međju 70+ populacijom. Popularna je jedna druga ideologija "četničko samoupravljanje" koju podržava upravo SPC. I ceo rečnik tipa "komunističke sekte" je upravo primer zlikovačkog uticaja SPC i ispiranja mozga koje primenjuju. Nema veze što je SPC puna pedofila, lopuža, branitelja ratnih zlocinaca, mafijaša i raznih drugih štetočina, dovoljno je da se baci koska o "komunističkim sektama", dostojna pinka i hepija,kao "odbrana".

• Like 12

9 hours ago, Perkos2 said:

Ljudi se venčavaju i u opštini pa ne čuju šta matičar priča o braku i ljubavi, isto je i u crkvi s'time što ovo u opštini moraš a u crkvu te niko ne tera. A šta će svešrenik pričati je isto njegovo pravo, kome se ne sviđa taj i ne ulazi. Ovde na ovom forumu primetno je da ljudi koji se izjašnjavaji da nisu vernici i da ne idu u crkvu hoće da promene tu crkvu. Ne zanima te ne ideš  tamo i mirna bosna. 

Pa nije baš tačno. Zajednički život se posle izvesnog vremena izjednačava sa brakom, što znači da ne moraš ni u opštinu, a matičar samo čita odredbe iz zakona koji reguliše brak, baš kao i što za upotrebu neke aplikacije mora da se klikne pristanak na uslove korišćenja . Matičar ume da kaže i neke lepe reči koje ne spadaju u zakon, ali to je već individualna stvar.

Ne vidim da sam ovde pisao išta o tome kako dotičnu instituciju treba menjati. Mene savršeno ne zanima da li slave Uskrs u avgustu ili Božić u martu, da li popovi nose brade, da li poste ovog ili onog datuma i tome slično. Govorio sam o onima koji se za nekim stvarima povode kao ovce samo zato što 'tako treba' ili se brinu šta će selo da kaže. Ako pop kaže da je žena podređena mužu, a svojom voljom odeš kod njega da odradi svadbu, onda si kliknuo da pristaješ na uslove, baš kao kod aplikacije.

Edited by DJ_Vasa
  • Like 1

10 minutes ago, DameTime said:

Što se pucanja tiče, nemam problem jer je Badnji dan/Božić, problem je što uopšte pucaju - zbog životinja. Pas mi je preplašen a i mačka se istraumirala, nisu hteli ni da jedu jutros.

Te gluposti sa petardama su samo oblik primitivizma, i ništa drugo. Ako time slave Božić, onda ne poštuju ni ono u šta sami veruju jer i sami popovi kažu da se Božić proslavlja mirno i smerno, a van toga jedino postoji paljenje badnjaka, koje nekada može da preraste u požar.

Ne bih ni spominjao da lekari često imaju pune ruke posla tokom praznika, a linkovani članak i mnogi slični članci su samo deo onoga što saznamo jer mediji prenose samo informacije koje su im dostupne. O ovome bi mogao da više kaže svaki lekar koji radi tokom praznika, da ispriča kakavih se povreda nagledao i kako su prošli bacači petardi.

Uostalom, nije mi poznato da u Jevanđelju po turbo-vernicima piše: „I proslavljaj rođenje moje tako što ćeš bacati petarde, usput možda izgubiti i neki prst, nakrkati se pečenja za moj rođendan i usvinjiti se od alkohola.”

• Like 3

1 hour ago, DameTime said:

Smešno je više ovo vađenje komunista kao "argumenta" za sve i svašta. To što komunizam nije valjao ne znači da treba veličati SPC mafiju.

Ko veliča SPC, to što vas boli istina o komunistima nije razlog za podmetanje

1 hour ago, tomas.hokenberi said:

Kakve veze sad imaju komunisti? U srbiji komunisti, barem oni "pravi", uglavnom postoje samo u tragovima međju 70+ populacijom. Popularna je jedna druga ideologija "četničko samoupravljanje" koju podržava upravo SPC. I ceo rečnik tipa "komunističke sekte" je upravo primer zlikovačkog uticaja SPC i ispiranja mozga koje primenjuju. Nema veze što je SPC puna pedofila, lopuža, branitelja ratnih zlocinaca, mafijaša i raznih drugih štetočina, dovoljno je da se baci koska o "komunističkim sektama", dostojna pinka i hepija,kao "odbrana".

A vrlo često se i ti uhvatiš službe i njene kgb ideologije ali sad kad nema šta u odbranu komunjara onda neke prazne priče. Srbija je nažalost zadnji bastion u Evropi komunističke službe koja žari i pali i zato jesmo u blatu. Sve normalne države su se obračunale sa komunizmom kao pogubnom ideologijom samo kod Srba kao što vidimo i dalje važi" ne diraj u tita"

16 minutes ago, Perkos2 said:

Ko veliča SPC, to što vas boli istina o komunistima nije razlog za podmetanje

A vrlo često se i ti uhvatiš službe i njene kgb ideologije ali sad kad nema šta u odbranu komunjara onda neke prazne priče. Srbija je nažalost zadnji bastion u Evropi komunističke službe koja žari i pali i zato jesmo u blatu. Sve normalne države su se obračunale sa komunizmom kao pogubnom ideologijom samo kod Srba kao što vidimo i dalje važi" ne diraj u tita"

Na koji način to abolira SPC? Posebno uzimajuci u obzir da SPC uništava Srbiju vekovima.

Vladika Grigorije u svojoj poslanici za Bozic ( ili, ima nade i za SPC)

Biti čovek danas u Srbiji u najmanju ruku znači stati uz našu decu. Ako smo odgovorni i pošteni građani, ukoliko smo, kako bi to patrijarh Pavle rekao, naprosto ljudi, poslušaćemo ih. To je generacija koja gleda daleko iznad i dalje od besmislenih i destruktivnih podela i omraza i čini mi se da konačno ima nade za njih, za nas, za sve.

Ovaj tekst posvećujem našim hrabrim i pametnim studentima, gledajući u njih kao u pravednike koji dolaze da spasu i sebe i nas. Nas istrošene i oronule.

Mnogo pre betonske nadstrešnice, pala je svest o odgovornosti i ljudskosti

Nadstrešnica, naime, nije pala sama od sebe: nju su svojim radom ili neradom, svejedno je – a ipak se nadamo da će se što prije saznati – oborili upravo oni koji su na sebe preuzeli brigu o bezbjednosti onih na koje se ona srušila. To znači da je mnogo prije pada betonske nadstrešnice na novosadskoj željezničkoj stanici došlo do pada jedne mnogo važnije „nadstrešnice“, a to je svijest o odgovornosti i ljudskosti. Ili je možda prije riječ o nizu padova kojima je uzrok ljudski faktor, što je naročito bolno i otriježnjujuće budući da se u tim padovima čovjek sasvim poistovjetio sa svojim (ne)djelom.

Mladi danas ne žele da pridržavaju građevinu koja se neminovno urušava.

https://radar.nova.rs/misljenja/vladika-grigorije-podrska-studentima/

:Hail:

• Like 4

18 minutes ago, tomas.hokenberi said:

Na koji način to abolira SPC? Posebno uzimajuci u obzir da SPC uništava Srbiju vekovima.

Kako je SPC to unistavala Srbiju vekovima? Recimo u vreme  pod Turcima. Kako je to SPC unistavala Srbiju  u vreme NDH. Ili pod Brozom kada je moj deda zamracivao sobu kada je slavio slavu...

Nije tvoj deda zamračivao sobu od Broza,već od svojih sugrađana i zemljaka koji su ga drukali komunistima.
Ti isti,koji su pre 30+ godina,drukali tvog dedu što slavi slavu,juče su stajali pred pekarama i drukali ljude koji su kupovali burek za doručak.

Nekad nisi bio dobar komunista,danas nisi dobar pravoslavac. Isti narod,razmak od 30.godina.
Ovde je samo važno biti deo nekog kolektiviteta..sačuvaj nas bobe individualizma..

• Like 16
  • Thanks 1

Pre neku godinu se moja supruga saplela i povredila nogu. Bili smo na urgentnom, dr koji mas je primio bio je maksimalno nadrkan. Stavili su gips. Kada je doslo vreme za kontrolu, zbog guzve nas nisu primili. Otisli smo u privatni kliniku i, gle čuda, tamo je bio, a kasnije smo saznali da je vlasnik te privatne klinike njegova zena, onaj nadrkani sto nas je primio. Bio je ljubazan, skinuo gips i napravio snimak. Rekao je da ima preloma, da mora kosta da se razbije da bi pravilno posle zarasla. Mi smo bili u šoku, zena se rasplakala. Rekao je jos da se javimo za neki dan kod njega u privatnoj klunici, pa da zakazemo operaciju. Bili smo van sebe. Nas komsija zubar je pogledao snimak i rekao da on nikakav prelom ne vidi, ali da se ipak konsultujemo sa nekim. Kuma nam drzi fizioterapeutsku ordinaciju i otisli smo do nje. Pogledala je sninak, sutradan konsultovala radiologa prijatelja. Nikakvog preloma nije bilo. Supruga je kod kume isla desetak dana na tretmane i sve je reseno. Dakle, mamlaz je lagao da ima preloma da bi uzeo novac za operaciju. Mozda bi razbio kost bez razloga, mozda bi samo napravio rez na kozi, a posle rekao da je radjena operacija...

Kad se supruga porađala, zbog ulaska u petu deceniju, zeleli smo carski rez. Morali smo da platimo 500 eura ili da se porađa satima, kao pojedine žene. Prosle godine vidim tog lekara u kolicima. Odsecena mu noga zbog dijabetesa.

Da li ga je bog kaznio? Nadam se da jeste. Da li ce kazniti ovog idiota ortopeda? Nadam se da hoce.

Isto tako se nadam da ce kazniti ove svoje svestenike koji su ogrezli u, slobodno se moze reci, kriminalu. Pretvorili su se u biznismene, podrzavaju vlast, vozni park im kao da subu Real Madridu... Postali su bagra.

• Like 1

8 minutes ago, Drug Crni said:

Nije tvoj deda zamračivao sobu od Broza,već od svojih sugrađana i zemljaka koji su ga drukali komunistima.
Ti isti,koji su pre 30+ godina,drukali tvog dedu što slavi slavu,juče su stajali pred pekarama i drukali ljude koji su kupovali burek za doručak.

Nekad nisi bio dobar komunista,danas nisi dobar pravoslavac. Isti narod,razmak od 30.godina.
Ovde je samo važno biti deo nekog kolektiviteta..sačuvaj nas bobe individualizma..

Da, drukali su ga susedi, ali nije se on plasio da ce mu se nesto desisi od suseda, vec od onih kojima su ga susedi drukali. Vidi, majčini roditelju su bili učitelji. Kada je baba umrla, mojoj babi su na sahrani bila tri sveštenika. Dan posle sahrane je deda odveden na saslusanje. Rekli su mu da mu je malo bio jedan pop, pa je morao trojicu da dovede. Za kaznu su ga poslali da bude učitelj u vukojebini na Suvoj planini.

Nisu ga saslusavali susedi, vec organi vlasti.

33 minutes ago, berti said:

Dakle, mamlaz je lagao da ima preloma da bi uzeo novac za operaciju. Mozda bi razbio kost bez razloga, mozda bi samo napravio rez na kozi, a posle rekao da je radjena operacija...

Ja u ovo zaista ne mogu da poverujem. Pri čemu zaista ne kažem da ti lažeš, već da je sigurno došlo do nekog nesporazuma. 

Da su lekari govna(izvini Eddarde) jesu. Recimo moja keva kada je imala problema sa kukom..Nije mogla da stoji koliko je boleo....

U Novom Sadu su je zavlacili jedno pola godine(sad da li su mogli ne znam) i ona ode u Vrbas gde joj za mesec dana srede operaciju kuka i samo da se odjavi iz Novog Sada.

I sad lekar kad je otisla tamo prvo rekao pa ajde sad kao moze operacija za mesec dana u Novom Sadu(a pre Vrbasa joj rekli za godinu a pre toga je zavlacili) i odjavio je onako na papiru(a ne preko sistema) i pritom joj rekao ako joj se nesto desi ja te necu operisati  i da ne dolazi kod njega. I onda joj je napravio zavrzlamu sa odjavom...Kad je trebalo ici na operaciju ovi nisu mogli jer je nije odjavio kako treba...Pa zvali NS pa tek onda je mogla...Znaci ima bas bezobraznih i pokvarenih lekara...A ima u dobrih hvala bogu... Samo sam ostao sokiran... Znaci on je zavlacio nju u fazonu lista cekanja razumem, ali kad su joj sredili drugde, odmah moze kod nas..Ali ona nije htela tad i tacka...Vec tamo gde su joj sredili....

Edited by Don Dusko
  • Thanks 1

8 minutes ago, Eddard said:

Ja u ovo zaista ne mogu da poverujem. Pri čemu zaista ne kažem da ti lažeš, već da je sigurno došlo do nekog nesporazuma. 

Ovako je bilo kako sam pisao. Covek nam je rekao da dođemo da se dogovorimo za operaciju. Njegova privatna klinika ima i fizijatriju. Rekao je da posle operacike dođemo na terapije kod njega, da ima neke najnovije aparate koji ce ubrzati oporavak.

Zubara je rekao da na snimku ne vidi prelom, a on, kao stručnjak, je nenoguce da ne vidi. Na kraju krajeva, ne znas da li je gore neznanje ili loša namera. Mada, tesko da je neznanje.

Mislim da je on sada i načelnik na ortopediji niškog klinicnog centra, mada nisam sigurn.

3 hours ago, tomas.hokenberi said:

U svakoj profesiji ima dobrih i loših primera. Ima ih u crkvi i kod doktora i kod inžinjera i ekonomista a pravnicima je to kao dobar dan. Takav je sistem kreiran još od '45 a kako tehnologije napreduju tako i "snalažljivi" pronalaze razne metode da pljačkaju i otimaju od običnih ljudi 

1 hour ago, berti said:

Kako je SPC to unistavala Srbiju vekovima? Recimo u vreme  pod Turcima. Kako je to SPC unistavala Srbiju  u vreme NDH. Ili pod Brozom kada je moj deda zamracivao sobu kada je slavio slavu...

Ako to nije bilo 1945-1950 lagao te je deda. Niko nije 1960-ih, 1970-ih ili 1980-ih "zamračivao prozore da bi slavio slavu". Jedini koji su mogli da imaju negativne posledice su bili članovi partije na pozicijama. Te priče o tome kako su UDBA i SUP popisivali ko slavi slavu da bi bili kažnjeni su izmišljotina i uglavnom izgovor onih koji tada nisu slavili slavu jer nije bitno kada je slavljenje slave postalo norma. A SPC pod Turcima u sadašnjem obliku nije ni pistojala. Autonomna Beogradska mitropolija je uspostavljena 1832. Jedinstvena SPC je formirana 1920. To ne znači da pravoslavna crkva nije bila jedan od najnazadnijih elemenata u Srbiji u XIX veku, posebno  u kombinaciji sa radikalima budućeg ratnog profitera Nikole Pašića.

• Like 5

11 minutes ago, Perkos2 said:

U svakoj profesiji ima dobrih i loših primera. Ima ih u crkvi i kod doktora i kod inžinjera i ekonomista a pravnicima je to kao dobar dan. Takav je sistem kreiran još od '45 a kako tehnologije napreduju tako i "snalažljivi" pronalaze razne metode da pljačkaju i otimaju od običnih ljudi 

Nesumnjivo. Jedino što su u crkvi loši primeri pravilo, a dobri retki izuzeci.