Jump to content

Vox Populi - Vox Dei

MetalHead

Recommended Posts

53 minutes ago, DameTime said:

Ići ćemo letećim autobusima, ja sanjala...

Misliš na ovaj?

airbus-a320-200-airbus-industries-livery

Komšija iz zgrade vozi to sokoćalo. Moraću da ga pitam da li mu više odgovara okretnica na Zelenom vencu ili će morati do Slavije.:lol_2:

Edited by DJ_Vasa
  • Ha-ha 3

Aleluja! Konacno i zblanuta opozicija da ubode pravo zrno: ispred suda u Novom Sadu - blokada, poslanici gradske i republicke skupstine (bar neki od njih koji imaju dugacke gace?) ne dozvoljavaju cinovnicima ulazak u sud i obavaljnanje (ne)dela na dnevnom nivou. Kazu, ostace tu do kraja radnog vremena. Da je srece pa da se uzmemo u pamet i mi, lokalci, i uradimo isto. Nema drugog resenja, drzava ubija. 

Edited by Pletilja
  • Like 3

Gledam Sablju. Na stranu manjkavosti serije, ali je i iz ove interpretacije tih događaja kasno kakva ličnost je bio Đinđić. Svi ovi danasnji opozicioni lelemudi nemaju delić njegove sposobnosti, harizme... A o mudima tek da se ne priča. Jesu sada drugacije okolnosti, jeste da zapad danas podrzava ovu mrcinu, ali gorak utisak kilave opozicije ostaje. Pitanje je samo da li su oni samo kilavi i nesposobni ili se uklapaju u onu poznatu makedonsku izreku.

Alo, opoziciji!? Da l ste znali sinoc da idete u blokadu suda? Culi za drustvene mreze. da? To je ono kada vas lakuju kad opljunete rezim? Sto ih, pobogu, koristeci i PM, niste pozvali da vam se pridruze gradjani? Kad vec nemate stranacku infrastrukturu jer, izgleda, ne volite konkurenciju mladih, pametnih? Ovako, gradjani nemaju pojma sta vi radite u ovom trenutku jer na nacionalnim frekvemcijama ne izvestavaju o blokadi. Koji vam je vrag? 

Uzgred, gde da nadjem muckove? Imam u kraju 2 bilborda sa kojih mi se kezi miropomazani i to mi lose deluje na zdravlje pa bih da ga gadjam a zao mi jaja iz slobodnog uzgoja koje skupo placam, savet?

2 minutes ago, Eddard said:

Jel to pretpostavka ili je zaista korišćen azbest u izgradnji hotela? 

„Azbesta u zgradi sigurno ima“: Koliko je rušenje hotela Jugoslavija opasno po zdravlje?

Stručnjaci tvrde da azbesta u zgradi hotela Jugoslavija sigurno ima, kao uostalom i u gotovo svim zgradama građenim kad i ovaj čuveni hotel.

Dejan Bojović iz Srpske asocijacije za rušenje, dekontaminaciju i reciklažu, ocenio je da je „u toku potpuno divljačko, nestručno, kriminalno rušenje hotela Jugoslavija“, upozorivši da će iz 30 hiljada tona šuta, koji će nastati rušenjem, u vazduh biti oslobođena najmanje tona azbesta.

Pulmološkinja Slavica Plavšić kaže za Danas da je azbest jako štetan i kancerogen materijal, koji se u 20. veku koristio u građevinskoj industriji, pogotovo u periodu od 60-ih do 80-ih.

„Kada je azbest u čvrstom stanju, odnosno u obliku ploča, on nije toliko opasan. Opasno je kad se radi onako kako se radi sada, znači haotično i bez ikakve organizacije. Taj azbest se seče i pretvara se u prah, a taj prah azbesta, koji je u obliku iglica, ulazi u disajne puteve i pluća, tu se taloži i ne postoji način da se odatle odstrani, već ostaje tu“, priča Plavšić.

Da li rušenje hotela Jugoslavija ugrožava zdravlje ljudi – zavisi koga pitate

„Ja uopšte ne tvrdim da ima azbesta. Ali smo pokušavali da saznamo od nadležnih. Niko nam nije rekao – ima/nema i ostalo“, kaže jedan aktivista.

„Mi smo sami pokušali koliko je u našoj moći da istražimo. U arhivu su pronađena dokumenta – projektna knjiga hotela Jugoslavija gde piše da je korišćena velika količina vatrostalnog materijala. Vatrostalni materijal koji se tih godina koristio je i azbest. Mi smo došli da postavimo pitanje, zabrinuti, jer ništa nije transparentno: da li smo u opasnosti?“, kaže drugi aktivista.

„Tokom pripreme tehničke dokumentacije, objekat je temeljno pregledan, pri čemu nije utvrđeno prisustvo azbesta ili drugih opasnih materijala“, navodi Milenium tim.

Oni sprovode rušenje.

Rekla bih da je osnovana pretpostavka, a od nadležnih nema odgovora.

• Like 1
  • Thanks 1

16 minutes ago, Horium said:

Ne znam da li postoji zvanična informacija, ali makar neki moji poznanici sa tehnološkog fakulteta kažu da ga ima, i to prilično...

Nema tu niceg neobicnog, azbest je masovno koriscen u gradjevinarstvu kao vatrostalan materijal, i kao sastavni element na primer talasastog salonita (krovni pokrivac na garazama i supama, i danas prisutan).   Postojala je citava grupa azbest-cementnih proizvoda.  Svaka lamela na automobilima je sadrzala azbest do 80-ih. Ono sto je vazno, azbest nije stetan ako se njegovi opiljci ili prasina ne udisu.  E ako dodje do rusenja, tu ce se pojaviti prasina.. 

• Like 5