Div Posted October 3 Share Posted October 3 11 hours ago, Mama_mia said: Basara: Razumem nezadovoljstvo i negodovanje putnika namernika zbog zabačenosti lokacije i nedograđenosti železničke stanice Prokop i nove autobuske stanice - koja vekovima nosi moj nadimak BAS - nije mi, međutim, jasan žal za starima stanicama, za dva najveća rugla u varoši i inače preispunjenoj urbanističkim katastrofama. Basara, po običaju sere. I to ciljano, po opoziciji. Arhitektonsko ruglo u je Beograd na vodi, ne samo arhitektonsko nego i ekonomsko i moralno i pravno. Čudo jedno, stanica koja je napravljena pe više od sto godina i u koju više skoro i da nije ulagano, nije baš najfunkcionalnija, bez obzira što nova nije funkcionalna ni upola kao stara, važno je staru porušiti, posle ćemo videti. Stara autobuska je, kao privremeni, montažni, objekat napravljena pre 60 godina, tad je u BG bilo duplo manje stanovnika i deset puta manje automobila, autobusi su, bez gužve, pristizali i preko starog mosta i Sarajevskom , Savskom i oko Kalemegdana, sada im treba više vremena da izađu iz grada nego posle, da stignu do svog odredišta. E, nevolja je u tome što ni jedna nova stanica nije rešila ni jedan problem, malo ih je pomerila, gužve ostaju jer mreža gradskih saobraćajnica nije dimenzionisana za ovoliki grad i ovoliko automobila, Gazela, odnosno bivši autoput kroz Beograd je usko grlo sao braćaja bez obzira što nema ukrštanja u nivou, nema semafora, većim delom je ulinuta i žuta traka pa se vozi u po tri kolone u oba pravca, juče sam se pola sata uključivao iz pravca blokova na gazelu prema Nišu. Nekada su postojali planovi o takozvanom unutrašnjem prstenu, više se ne pominje a ne bi jedan prsten ni rešio problem gužvi, trebalo bi barem dva, uz denivelaciju više raskrsnica, a teren je takav da ne bi predstavljalo veliki građevinski problem. Za početak, treba oteti grad i državu od mafije i ne čuditi se što se mnogi ljudi protive svemu što ova vlast radi i gradi, a šta su to uradili što zaslužuje pohvalu ili bar ravnodušnost, uvek je šteta veća od koristi, gradnja skupla nego igde u svetu, kvalitet jenak približno nuli, pa je manje ruglo stara autobuska stanica onego Beograd na vodi, stanica se barem lako uklanja, BnV je nepopravljiva šteta. 9 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted October 3 Share Posted October 3 23 minutes ago, Div said: Basara, po običaju sere. I to ciljano, po opoziciji. BASara je odavno njihov igrač, jbg, treba platiti sav taj etil alkohol na koji se vozi. Sve što piše je u svojoj srži botovanje kinikovskog tipa - čak i kad izgleda da je protiv njih, u suštini tog pisanija uvek je opozicija ta gora, nedajbožedasevrate opcija. 5 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted October 3 Share Posted October 3 Pijani Basara se malo više nasrao ovde: Quote ...ali mi masovni pokret otpora protiv rušenja „starog mosta“ - pozicioniranog na sredokraći železničke i autobuske stanice da bi dopunio utisak rugobe - uopšte nije jasan. Niti će ikada biti. Svi su izbegavali tu zarđalu štap-i-kanap ćupriju, kojoj se teško moglo prići sa leve strane i sa koje se još teže izlazilo na desnu stranu Save, preko koje pešaci - osim u slučaju krajnje nužde - nisu prelazili... Kakav god bio taj most, njime prolazi saobraćaj sa Novog Beograda koji i dalje ide prema bolnici, prema Slaviji, delu grada koji je između Birčaninove i Gazele, a koji rasterećuje Brankov most i Gazelu. Tuda prolaze tramvaji i autobusi, kojima hiljade ljudi dnevno ide iz jednog dela grada u drugi. Kada je taj most bio rekonstruisan, i to pre oko dvadeset godina, na Brankovom mostu su se stvarale ogromne gužve. Inače, tramvaji su ovde veoma bitan faktor jer je tramvajski saobraćaj velikim delom regulisan tako da se minimalno meša sa automobilima i autobusima. Tramvaje će morati da zamene autobusi, a oni će se kretati ostatkom trase istovremeno sa ostalim vozilima, što znači da će se poništiti korist šinskog saobraćaja i stvoriti veće gužve u više delova grada. Ako uzmemo u obzir da je svašta sagrađeno sa one strane reke, izgleda da će se most najbrže prelaziti peške. Tome treba dodati i onaj idiotski kružni tok na kraju Brankovog mosta, koji je veoma loše postavljen i veoma je teško uključiti se na most iz pravca Zemuna. Frekvencija saobraćaja iz tog pravca nije ista kao iz ostalih, što nije uzeto u obzir. Zbog toga u špicu moraju saobraćajci da regulišu saobraćaj, a negde sam pročitao da će tamo postaviti i semafor. Pa, bravo idioti! Umesto klasične raskrsnice sa samaforom, napraviće kružni tok sa semaforom, što automatski znači da će svi automobili imati neznatno duži put, da će ulaziti u kružni tok u intervalima koje semafor reguliše, čime se gubi smisao kružnog toka. Pretpostavljam da je posao izrade kružnog toka dobio neki bumbar ili kumara blizak Ganguli, ali mogao je za dobijeni ukradeni novac da preasfaltira neke ulice, napravi neku drugu raskrsnicu i da za njeno projektovanje angažuje nekoga ko ima bar malo mozga u glavi. Još veći idiotluk je mali kružni tok kod benzinske pumpe, a evo kako izgleda: Ukoliko još ovome dodamo činjenicu da većina vozača ne zna da se u kružnom toku treba ponašati kao i na 'običnom' putu koji ide pravo, tj. da se trake ne seku, već da propuštaš onoga ko ti je desno i da automobil ima skriveni uređan u narodu poznat kao migavac, biće u saobraćaju veoma veselo. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Stiletto Posted October 3 Share Posted October 3 Prvi komercijalni let iz Beograda je poleteo za Bukurešt 1923. sa "Pančevačkog letelišta" koje je bilo da kažemo prvi beogradski aerodrom. Sa povećanjem saobraćaja odlučeno je da se pravi aerodrom bliže Beogradu i 1927. je otvoren "Zemunski aerodrom" na prostoru današnjeg Airport City-ja, dok je ceo Beograd bio sa desne strane Save a Zemun bio poseban grad. Taj je služio do 1962. jer se krenulo sa planovima za Novi Beograd i aerodrom se preselio u Surčin. Od te 1962. pa preko pedeset godina niko nije razmatrao planove za komunikaciju Aerodroma sa Beogradom. Osim taksista i privatnog prevoza išao je samo autobus sa Slavije do tamo, a o i on na sat-dva vremena. Tako su se ljudi i navikli da se na aerodrom ide samo autom. Tek pre nekoliko godina je nekom sinulo da bi mogli i gradski autobusi na tu stranu, pa je uveden bus 72 preko Bežanijske kose i Ledina, a od skoro i 600 do Prokopa i 607 na Čukaricu. Ti autobusi idu na pola sata jer nema isplativosti, posle izlaska iz grada ili u polasku sa Aerodroma u tim busevima jedva da ima ljudi. Sad da li je u pitanju poluvekovna navika ili su avio putnici razmaženi, ne bih da nagađam. Kao što je Zemunski aerodrom 1927. bio daleko od grada u tri lepe, a kad mu se grad približio pomeren u još dalje tri lepe do Surčina, sada polako nastaje frka jer se grad opako približio i Surčinskom aerodromu. Avioni odavno komotno nadleću Blokove i Bežanijsku kosu, a Ledine i Radiofar su već maltene kuće i ulice pored piste (pogledati Google mape). Još da nema Bežanijskog groblja koje preči gradnju sa te strane bilo bi već kuštravo. Da li iko misli o tome, čisto sumnjam. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted October 3 Share Posted October 3 43 minutes ago, DJ_Vasa said: biće u saobraćaju veoma veselo jebeno. 👆 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
DJ_Vasa Posted October 3 Share Posted October 3 12 minutes ago, Stiletto said: Prvi komercijalni let iz Beograda je poleteo za Bukurešt 1923. sa "Pančevačkog letelišta" koje je bilo da kažemo prvi beogradski aerodrom. Sa povećanjem saobraćaja odlučeno je da se pravi aerodrom bliže Beogradu i 1927. je otvoren "Zemunski aerodrom" na prostoru današnjeg Airport City-ja, dok je ceo Beograd bio sa desne strane Save a Zemun bio poseban grad. Taj je služio do 1962. jer se krenulo sa planovima za Novi Beograd i aerodrom se preselio u Surčin. Od te 1962. pa preko pedeset godina niko nije razmatrao planove za komunikaciju Aerodroma sa Beogradom. Osim taksista i privatnog prevoza išao je samo autobus sa Slavije do tamo, a o i on na sat-dva vremena. Tako su se ljudi i navikli da se na aerodrom ide samo autom. Tek pre nekoliko godina je nekom sinulo da bi mogli i gradski autobusi na tu stranu, pa je uveden bus 72 preko Bežanijske kose i Ledina, a od skoro i 600 do Prokopa i 607 na Čukaricu. Ti autobusi idu na pola sata jer nema isplativosti, posle izlaska iz grada ili u polasku sa Aerodroma u tim busevima jedva da ima ljudi. Sad da li je u pitanju poluvekovna navika ili su avio putnici razmaženi, ne bih da nagađam. Kao što je Zemunski aerodrom 1927. bio daleko od grada u tri lepe, a kad mu se grad približio pomeren u još dalje tri lepe do Surčina, sada polako nastaje frka jer se grad opako približio i Surčinskom aerodromu. Avioni odavno komotno nadleću Blokove i Bežanijsku kosu, a Ledine i Radiofar su već maltene kuće i ulice pored piste (pogledati Google mape). Još da nema Bežanijskog groblja koje preči gradnju sa te strane bilo bi već kuštravo. Da li iko misli o tome, čisto sumnjam. Imam da dodam ovde još nešto. Naime, GSP jeste imao liniju do aerodroma negde do kraja sedamdesetih ili do početka osamdesetih. U pitanju su bili narandžasti minibusi koji su izgledali ovako: Čak i u to doba, ovaj prevoz je zbog malog broja putnika bio neisplativ, pa se do aerodroma išlo autobusima JAT-a. Terminal im je bio i na Slaviji, ali i kod crkve sv. Marka na Tašmajdanu, gde je bila i poslovnica JAT-a. Ti autobusi su prolazili pored Fontane, gde sam tada živeo, a ljudi su ih povremeno koristili čak i kao gradski autobus, koji je koštao nešto više, ali pošto nije bilo usputnih stanica, stizalo se veoma brzo. Povremeno sam viđao ljude kako izlaze kod Fontane iz pravca grada sve dok je JAT držao tu liniju. Čak ni ti autobusi, koji su bili sa udobnim međugradskim sedištima, nisu bili puni do poslednjeg mesta. Neki od putnika su bile i sttjuardese i zaposleni u administraciji JAT-a. Osim ovih autobusa, saobraćali su i autobusi za zaposlene na samom aerodromu, ali nisu primali putnike sa strane. Imali su oznake na kojima je pisalo Aerodrom Beograd i takođe su prolazili pored Fontane. Ovo mogu da kažem iz prve ruke jer sam tamo živeo i prolazio praktično svaki dan. Što se tiče današnjeg prevoza, do aerodroma ide čak pet linija, a spisak je ovde. Sama frekvencija prevoza možda i nije loša jer su autobusi praznjikavi. Ne ulazim u razloge zašto neko koristi ili ne koristi javni prevoz do aerodroma, ali je evidentno da se u te autobuse komotno može staviti prtljag usled male popunjenosti. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted October 3 Share Posted October 3 Ume Bas (Svetislav, ne stanica) dobro da se prosere, ima dosta stila u tom svom opoganjivanju prostora samo ne valja te njegove produkte nekritički konzumirati. Što se tiče mosta, ja bih najvoleo kada bi on bio pretvoren u pešačko-biciklištički most, čak ne bih imao ništa protiv ni da se negde pomeri kako bi bolje ispunio tu svrhu, ali ne pre nego što se napravi novi most koji bi prihvatio sav saobraćaj koji sada na njemu postoji. Uklanjati most sada je potpuna ludost, naravno iz perspektive ljudi koji pokušavaju da se kreću gradom, iz perspektive gradskih vlasti to je jedan mizeran problem jer ih za komunalne poteškoće u stvari savršeno zabole. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaos Is Me Posted October 3 Share Posted October 3 Aerodrom je, po meni, na skroz ok lokaciji, do njega se dolazi autoputem a ne nekim regionalnim putevima, a objašnjeno je već da se aerodromi ne mogu praviti baš bilo gde već se uzimaju mnogi kriterijumi u obzir. Nova autobuska stanica mi se nalazi taman na pola puta između kancelarije i stana, nisam primetio za sada neke gužve niti poremećaje u saobraćaju. Infrastruktura Beograda je infrastruktura za grad od pola miliona stanovnika i srazmeran broj vozila, a ne za 3-4 puta više stanovnika i nesrazmerno više vozila. Mostovi ostaju takvi kakvi su i sve se sliva na njih i tu se prave veliki "čepovi". Postoji samo jedno rešenje za saobraćajne probleme, zove se metro i dočekaćemo ga nikad, a mogao je do sada da postoji bar u nekom obliku da se nije kralo šakom i kapom i preplaćivali megalomanski bezvredni sns projekti. Da pomenem da mi se čini da, čak i kad bismo imali najbolji metro na svetu, moj utisak je da bi i dalje gro ljudi išlo autom i na neke kratke relacije jer smo ozbiljni kompleksaši a mindset je najteže promeniti. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted October 3 Share Posted October 3 13 minutes ago, Chaos Is Me said: Da pomenem da mi se čini da, čak i kad bismo imali najbolji metro na svetu, moj utisak je da bi i dalje gro ljudi išlo autom i na neke kratke relacije jer smo ozbiljni kompleksaši a mindset je najteže promeniti. Često mi je ovo padalo na pamet, mislim da ipak nije sasvim realan scenario, ali i da jeste, to ne bi bio neki problem. Razumni ljudi bi se vozili metroom kojim za kratko vreme mogu stići u koji god deo grada da im treba. Imbecili bi se gurali u svojim automobilima na površinama predviđenim za guranje imbecila. Znači (skoro) svi bi bili zadovoljni. Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonke Posted October 3 Share Posted October 3 18 hours ago, McLeod said: Ova nova autobuska stanica je bukvalno vrhunac ludila. Svuda na svetu u velikim gradovima (a Beograd jeste veliki) postoje terminali koji povezuju odredjene tacke kako bi oni koji dolaze sa strane lako dosli do odredista. Beograd je vec fejlovao sa aerodromom koji ajde sto je u pripizdini, ali nema dovoljno opcija za prevoz da dodjes do druge tacke ako samo sledeces i ides dalje (dakle do glavne autobuske i zeleznicke), sad je autobusku premestio tako da ce prvo autobusi zakrcavati ceo grad kad budu isli na kraj NBGa, a opet nema dovoljno linija da odatle stignes negde, bukvalno ti treba bar jos 2-3, ako ne i cele cetiri linije odatle ka gradu. O zeleznickoj da ne pricamo, ovde je voz ionako mrtav pa nema veze. BG aerodrom i nema gde bliže da bude. Nije to problem nego nedostatak infrastrukture za povezivnaje sa gradom. Jedna ulica i jedan zakrčeni autoput. Železnički kolosek bi rešio mnogo toga i doveo putnike u centar grada za 15 minuta. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicklord Posted October 3 Share Posted October 3 (edited) Ja mislim da je uspeh voza između NSa i Beograda (u smislu broja ljudi koji koristi, ne kako su to uradili) dobar pokazatelj koliko bi ljudi koristili i metro. Jesu ljudi u BGu "ponosni" ali verujem da bi rasteretilo saobraćaj jako puno Inače neko je spomenuo Rim kao dobar primer za aerodrom i gradski prevoz. Ne znam kako je neko baš taj grad spomenuo, verovatno jedina prestonica u Evropi sa gorim gradskim prevozom od Beograda. Jeste kul da ima voz direkt do aerodroma ali tu se manje više završavaju dobre stvari, busevi zvanično na 15 minuta a ustvari idu na 45, par metro linija koje više ne rade nego što rade i slično😄 Edited October 3 by Nicklord 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted October 3 Share Posted October 3 2 hours ago, DJ_Vasa said: Još veći idiotluk je mali kružni tok kod benzinske pumpe, a evo kako izgleda: Ukoliko još ovome dodamo činjenicu da većina vozača ne zna da se u kružnom toku treba ponašati kao i na 'običnom' putu koji ide pravo, tj. da se trake ne seku, već da propuštaš onoga ko ti je desno i da automobil ima skriveni uređan u narodu poznat kao migavac, biće u saobraćaju veoma veselo. Treba da imaš u vidu i to da je veliki broj "starijih" vozača, apropo kružnog toka, učilo i polagalo po drugačijim, dijametralno suprotnim pravilima u odnosu na danas. Kada sam ja polagao, 1980.g. kad ulaziš u kružni tok, imao si pravo prvenstva prolaza i vozila, koja su se zatekla u kružnom toku, morala su da te sačekaju - jbg "pravilo desne strane"...doduše, to pravilo desne strane važi i danas, ali su svi kružni tokovi "naoružani" znakovima, prilikom ulaska na kružni tok, i sada više nemaš prvenstvo lad ulaziš u isti. A tek da vidiš problem gde nisu postavljeni znakovi...što kažu Turci-kalabalak. Gradovi i gradići koji nemaju kružne tokove, jer nemaju svrhu-nema gužve rasterećeni su problemas vožnje kroz kružni tok...ali zato kad dodju u grad gde ima, ruski rulet. Ja sam lično video Aleksinčanina, nedelja 8,30, doduše još nema gužve. kod Delte, kako u kružnom toku, uz sva 4 migavca stoji i doručkuje... Kod nas su problem kružni tokovi na ulazu u grad. Kod KPD i kod EI...bar 2-3 u toku nedelji, nadje se po neki kreten koji "ispravi" kružni tok i prodje kroz sredinu istog. Problem su visoki ivičnjaci i osim totalne štete na vozilu često se ljudi baš gadno povrede. Naš aerodrom je na samom obodu grada...prodje Ruski špijunski centar i odmah si tu. Postoji kružna linija autobusa, u dva smera, koja kruži gradom i poćinje-završava na aerodromu. Retko ko koristi autobuski prevoz, TAXI je jeftiniji nego u Beogradu i uglavnom se on koristi do aerodroma. KAo i privatna režija...ko će seca kofere po autobusu... Link to comment Share on other sites More sharing options...
shonke Posted October 3 Share Posted October 3 15 hours ago, McLeod said: Rim na primer ima tri aerodroma koji su uslovno receno blize centra Daj bre, FCO je na 20km vazdušnom linijom od Rima a BEG na 10 od centra BG. Pri čemu je FCO na moru. Znači otprilike taman gde treba i da budu. BEG je taman dovoljno daleko da se izbegnu brda, kad se dolazi sa južne strane a sa severa/zapada je ravnica 500km. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted October 3 Share Posted October 3 6 minutes ago, shonke said: BG aerodrom i nema gde bliže da bude. Nije to problem nego nedostatak infrastrukture za povezivnaje sa gradom. Jedna ulica i jedan zakrčeni autoput. Železnički kolosek bi rešio mnogo toga i doveo putnike u centar grada za 15 minuta. Aerodrom u Sofiji ima metro liniju čija je poslednja stanica Aerodrom Sofija, ili kako oni kažu - Letište Sofija. Ali oni imaju dva odvojena terminala i razdaljina izmedju njih je oko 4-5 km. Ipak to su rešili tako što na svakih 15 minuta imaš autobus koji vozi od Terminala 1 do Terminala 2. Prevoz je besplatan. Oni su odvoji sletanje i poletanje aviona tako što su na T1 uglavnom lou kost kompanije, a na T2 klasika.... Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted October 3 Share Posted October 3 6 minutes ago, shonke said: FCO je na 20km vazdušnom linijom od Rima a BEG na 10 od centra BG Beogradski Aerodrom? Tačno 20Km od Slavije. Uz Bulevar oslobođenja pa Autoputem. (mislim, to mi je referenca, a ne vazdušna linija pošto ne idem vazduhom do njega ) Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted October 3 Share Posted October 3 Just now, fancy said: Beogradski Aerodrom? Tačno 20Km od Slavije. Uz Bulevar oslobođenja pa Autoputem. (mislim, to mi je referenca, a ne vazdušna linija pošto ne idem vazduhom do njega ) Pa i FCO je 30km referentnom linijom od centra Rima. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Chaos Is Me Posted October 3 Share Posted October 3 15 minutes ago, Nicklord said: Ja mislim da je uspeh voza između NSa i Beograda (u smislu broja ljudi koji koristi, ne kako su to uradili) dobar pokazatelj koliko bi ljudi koristili i metro. Jesu ljudi u BGu "ponosni" ali verujem da bi rasteretilo saobraćaj jako puno Ne mislim samo da Beograđani imaju takav mindset. Ja sam viđao mnogo ljudi po manjim gradovima i varošicama da za svaku sitnicu sedaju u auto, što meni lično ne bi padalo na pamet. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fancy Posted October 3 Share Posted October 3 (edited) 1 minute ago, Eddard said: Pa i FCO je 30km referentnom linijom od centra Rima. Ma OK, nek je i 45, nek je i 13, nebitno mi jer ne živim tamo, samo kažem tačan podatak za Bgd - ne u smislu ni da je malo ni mnogo. Edited October 3 by fancy Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted October 3 Share Posted October 3 (edited) 18 minutes ago, Constantin said: Kada sam ja polagao, 1980.g. kad ulaziš u kružni tok, imao si pravo prvenstva prolaza i vozila, koja su se zatekla u kružnom toku, morala su da te sačekaju - jbg "pravilo desne strane"...doduše, to pravilo desne strane važi i danas, ali su svi kružni tokovi "naoružani" znakovima, prilikom ulaska na kružni tok, i sada više nemaš prvenstvo lad ulaziš u isti. Ja makar ne primećujem da veliki broj ljudi uleće u kružne tokove uprkos trouglu (ne računam Slaviju, tu ionako ne važe pisana pravila saobraćaja nego nekakvo običajno pravo), ali je zato zabrinjavajući broj ljudi koji misli da "unutrašnja" traka ima nekakvu prednost u odnosu na "spoljašnju" i da su vozači iz susedne trake dužni da ih propuste kako bi se ovi prestrojili za izlazak. 6 minutes ago, Chaos Is Me said: Ja sam viđao mnogo ljudi po manjim gradovima i varošicama da za svaku sitnicu sedaju u auto, što meni lično ne bi padalo na pamet. Pa to je negde i logično, jer npr. ti u Jagodini sedneš u automobil i bukvalno za manje od deset minuta si na bilo kom odredištu u okviru grada, nema špiceva i zastoja. Ili primer mog rođaka koji u jednoj varošici od 1200 stanovnika ide kolima do kafane udaljene pet minuta hoda, da se ne bi posle zarakijan vraćao kući pešaka uzbrdo. Edited October 3 by Smrtokapa 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Constantin Posted October 3 Share Posted October 3 4 minutes ago, Smrtokapa said: Ja makar ne primećujem da veliki broj ljudi uleće u kružne tokove uprkos trouglu (ne računam Slaviju, tu ionako ne važe pisana pravila saobraćaja nego nekakvo običajno pravo), ali je zato zabrinjavajući broj ljudi koji misli da "unutrašnja" traka ima nekakvu prednost u odnosu na "spoljašnju" i da su vozači iz susedne trake dužni da ih propuste kako bi se ovi prestrojili za izlazak. Znaš, moždane vijuge u Srba rade na sledeći način "Ko će se sad pa prestrojava"...pun gas i ne gledaš sa strane Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted October 3 Share Posted October 3 (edited) Btw, kad je vožnja u kružnom toku u Srbiji u pitanju, svaki put se zaprepastim, što u Somboru, što u Kruševcu, koliko ljudi nema pojma u njemu da vozi. O žmigavcu da ne govorim, to se ne koristi u njemu. Nego, rešite mi dilemu, kako se u Srbiji pravilno koristi žmigavac u KT? Ovde je pravilno da se desni uključi prilikom izlaska iz njega. Moj tast tvrdi da je u Srbiji pravilno da se uključi levi prilikom ulaska i onda isključi kad hoćeš da izađeš, što je meni totalno nelogično i besmisleno. 14 minutes ago, Chaos Is Me said: Ne mislim samo da Beograđani imaju takav mindset. Ja sam viđao mnogo ljudi po manjim gradovima i varošicama da za svaku sitnicu sedaju u auto, što meni lično ne bi padalo na pamet. Što bi meni rekla moja majka kad sam joj rekao da idem biciklom na posao (kao i većina drugih jelte) - pa kako bre sine, ti si doktor, ne ide na biciklu da te vide 🤣 Edited October 3 by Eddard Link to comment Share on other sites More sharing options...
Smrtokapa Posted October 3 Share Posted October 3 4 minutes ago, Eddard said: Moj tast tvrdi da je u Srbiji pravilno da se uključi levi prilikom ulaska i onda isključi kad hoćeš da izađeš Da li tvoj tast daje žmigavac kada uđe u običnu krivinu? Pravila vožnje u kružnom toku nisu definisana zasebnim zakonskim pravilima, dakle važe sva pravila kao i u slučaju drugih vrsta ukrštanja i uključenja. Dok voziš svojom trakom u KT, ne uključuješ žmigavac, bez obzira što se krećeš u krug. Kad hoćeš da promeniš traku, uključiš odgovarajući žmigavac. Kada želiš da se isključiš iz KT, to je skretanje udesno i uključuješ desni. Levi žmigavac prilikom uključivanja ima smisla ako direktno ulaziš u neku od unutrašnjih traka, odnosno ako se prestrojavaš ulevo. 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dzoni_m Posted October 3 Share Posted October 3 (edited) Ista su pravila kao u Nemackoj. Nema razlike. Za ulazak ne treba ukljucivanje pokazivaca pravca. Ja uvek ljudima pricam isto: zamislite da vozite u bulevaru sa sve trake, samo sto “bulevar” ima jednu ostru krivinu u levo i nema kraja toj krivini. Kako bi se ponasali? Eto isto tako se ponasajte u kruznom toku sa vise traka…… Za prestrojavanje unutar KT treba pokazivac pravca, treba za izlazak, onaj u spoljnoj traci ima pravo da vozi koliko hoce u krug itd. iz unutrasnjihtraka nemas pravo prvenstva za izlaz itd. Jedino sta moze da bude zbun je da li na samom ulazu imate obrnuti trougao ili ne. Ako NEMA e tu moze da bude zbun, mada su takvi KT retkost. Nekada je KT na autokomandi bio takav. I da nailazio sam na takve KT u Francuskoj po manjim mestima. Ume da iznenadi Edited October 3 by Dzoni_m 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Eddard Posted October 3 Share Posted October 3 (edited) Pa to sam i ja pokušao da mu objasnim. Evo i Mondo tvrdi slično https://mondo.rs/Info/Drustvo/a1512622/Da-li-se-daje-migavac-na-kruznom-toku.html?page=2 Pobogu, zašto da dajem levi žmigavac, to nema nikakvu poentu jer ni u jednom trenutku ne idem u levo. Edited October 3 by Eddard Link to comment Share on other sites More sharing options...
Charles De Ketelaere Posted October 3 Share Posted October 3 45 minutes ago, Nicklord said: Ja mislim da je uspeh voza između NSa i Beograda (u smislu broja ljudi koji koristi, ne kako su to uradili) dobar pokazatelj koliko bi ljudi koristili i metro. Jesu ljudi u BGu "ponosni" ali verujem da bi rasteretilo saobraćaj jako puno Ja sam čuo i da je odlično urađena cela trasa Beograd - gde se završava. Vozio sam se do Sremskih Karlovaca i do Inđije jednom i stvarno izgleda odlično, dobra stabilna pruga, na svakoj stanici (ima ih valjda 7-8) imaš klimatizovane prostorije, monitore, vendomate i moderne klonje. Čini mi se da je u pitanju stanica Beška, u sred ničega a prostorije i stanica izgledaju kao omanje mesto u nekoj Holandiji. Valjda je ideja bila da se na isti način poveže do Budimpešte. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts