Jump to content

Rusija - zemlja cuda


dude

Recommended Posts

Za sve one koji zele da znaju sta se doista dogadjalo u UKrajini.

Udzbenik za 11. razred - Средњошколцима ће од септембра 2023. бити објашњено зашто је почела војна операција

 

Spoiler

Од септембра 2023. године, историја ће се предавати средњошколцима помоћу једног уџбеника, чији су аутори помоћник председника Владимир Медински и ректор МГИМО Анатолиј Торкунов. Уџбеник „Историја Русије“ за школарце 11. разреда обухватиће податке од 1945. до почетка 21. века. На корицама уџбеника су свемирски радници и Кримски мост. Последње поглавље биће посвећено догађајима који су довели до сукоба у Украјини и самој специјалној операцији. Ведомости су се упознале са овим поглављем које се зове „Русија данас. Специјална војна операција.

Ово поглавље има 17 пасуса: „Односи са Западом на почетку 21. века“, „Притисак на Русију од стране Сједињених Држава“, „Противљење стратегији Запада према Русији“, „Фалсификовање историје“, „Оживљавање Нацизам“, „Украјински неонацизам“, „Пуч у Украјини 2014“, „Повратак Крима“, „Судбина Донбаса“, „Мински споразуми. Шта је то било?, Заоштравање ситуације, Специјална војна операција, Конфронтација са Западом, Нови региони, Украјина је неонацистичка држава, НВО и руско друштво, а Русија је земља хероја.

У параграфу „Мински споразуми. Шта је то?" каже да је „после серије војних пораза („Иловајски котао“ у августу 2014.) Кијев започео преговоре“ и потписао прво „Минске споразуме – 1“, а затим „Минске споразуме – 2“. „У том тренутку није било могуће чак ни замислити да је жеља шефова великих европских држава за миром у Украјини била само маска. Што се тиче кијевских власти, њих није занимала судбина становника Донбаса. Будући да су у тајном дослуху са НАТО-ом, они су једноставно заварали учеснике процеса из Минска. Као резултат тога, само једна тачка споразума је делимично спроведена – у вези са прекидом ватре. Али и Украјина га стално крши“, пише у наслову.

Такође се напомиње да су лидери Немачке, Француске и Украјине „цинично признали да су од самог почетка споразуме из Минска доживљавали као дипломатски трик”, а прави циљ је био „да се Украјини пружи прилика да изгради и ојача своју војску. "

Параграф о повратку Крима каже да су мир на Криму сачувале јединице руске Црноморске флоте које су тамо стациониране и долазак Снага за специјалне операције. „Учтиви људи“, како су мештани звали руску војску, обезбедили су ред и безбедност“, пише у уџбеницима. Даље се напомиње да су јединице Оружаних снага Украјине и СБУ биле бројне на Криму, али су биле деморалисане и одбиле да следе наређења Кијева.

У потпоглављу о судбини Донбаса се каже да „за разлику од Крима, у Донбасу није било руских војника, тамо се десио народни устанак“: „Да би заштитили своју родну земљу, формирана је милиција у којој су авганистански ветерани, полицајци, пријавили су се учитељи, рудари“.

Конфронтација између Русије и Запада, како пишу аутори уџбеника, ескалирала је почетком 2020-их, када је Џо Бајден дошао на власт у Сједињеним Државама и руководство Украјине се променило, гранатирање Донбаса је постало све чешће, а било је и нема напретка у примени Минских споразума. На апел Русије руководству САД и НАТО-а са предлогом да се потпише нови споразум који би узео у обзир интересе Русије, „Запад је одговорио подругљивим одбијањем“.

Даље се наводи да је Кијев „отворено изјавио да жели да набави нуклеарно оружје“, а „придруживање НАТО-у као државни задатак било је уписано у устав Украјине“. „Повратак Крима (према војној доктрини Украјине) проглашен је кијевским задатком број 1“, каже се у уџбенику. Даље се напомиње да ако би Украјина, уласком у НАТО, изазвала војни сукоб на Криму или Донбасу, онда би, на основу повеље НАТО-а, Русија била у рату са чланицама блока – од САД и Енглеске до Немачкој и Француској.

„То би можда био крај цивилизације. То се не може дозволити“, каже се у уџбенику.

Даље, у потпоглављу о специјалној операцији, напомиње се да је „руско руководство било свесно“: „Кашњење у пружању помоћи Донбасу може довести до понављања трагедије из јуна 1941. „Тада су се немачке трупе окупљене у песницу, без објаве рата и кршећи пакт о ненападању, обрушиле на СССР. Русија једноставно није имала право да дозволи понављање тих трагичних догађаја“, каже се у уџбенику. Даље, говоримо о томе да је Владимир Путин најавио почетак специјалне операције, укључујући и цитате председника.

У параграфу о конфронтацији са Западом се каже да је „Запад затрпао украјински режим новцем и оружјем“, а „Русији су уведене санкције без преседана, јер Запад „на све начине покушава да сруши руску економију“. Истиче се да су ове санкције „апсолутно незаконите”. У Русији постоји притисак на инострано пословање и, заправо, говоримо о „економској блокади наше земље у комбинацији са директном крађом руске имовине“.

У наставку је реч о имовини Русије која је замрзнута на Западу. Напомиње се да се „укупна штета не може проценити, али је очигледно да се може говорити о трилиону долара“. „Чак ни Наполеон није сањао о таквој „одважности“ лопова приликом успостављања континенталне блокаде Енглеске. Борио се са државом, али није дирао у приватне фондове Британаца. У суштини, акције Запада се не разликују од пљачке наших музеја од стране нацистичких освајача током Великог отаџбинског рата“, истиче се у уџбенику.

У параграфима о Украјини се напомиње да је „данас свако неслагање у Украјини жестоко прогањано, опозиција забрањена, све руско се проглашава непријатељским“. Даље, говори се о „декомунизацији“, о чињеници да је у војсци Украјине „распрострањена симболика СС јединица забрањених у целом свету“ и „пароле „Москаљаку на Гиљаку“, „Победи Русњу“, „ Смрт Московљанима”, „Добар Рус - мртви Рус.

Затим, у параграфу о новим регионима, наводи се да се „Запад кладио да се рат може добити само на бојном пољу“ и да је „Западу потребан пораз Русије“, па Русија није имала друге алтернативе: због тога су извршили делимичну мобилизацију, а ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорошка области - референдуме „о будућности њихове земље“, затим су потписани споразуми о њиховом уласку у Русију. „Буквално од првих дана формирања нових руских региона, Русија је почела да их обнавља“, каже се у уџбенику.

У потпоглављу о „Северном војном округу и руском друштву“ напомиње се да је специјална операција „окупила наше друштво“, то је изражено у поклонима за војна лица, у помоћи становницима нових региона, „у правом култу поноса у борци НВО“. „Нашој војсци се супротставља идеолошки напумпана, наоружана војска НАТО-а, обучена по њиховим стандардима, војска Оружаних снага Украјине, попуњена страним плаћеницима и инструкторима“, каже се у уџбенику.

Даље се каже да су Оружане снаге Украјине користиле сопствене грађане „као живи штит“, опремајући „позиције унутар стамбених насеља“. Овакву дивљачку тактику никада раније није користила ниједна војска на свету у историји на својој територији“, истиче се у уџбенику.

Након тога, школарци су позвани да извуку закључке из свега описаног, а такође се напомиње: „Сазнајући било какве информације о томе шта се сада дешава у Украјини, запамтите да глобална индустрија за производњу инсценираних видеа, емисија, лажних фотографија и видео записа иде непрекидно, као покретна трака.” Затим се од школараца тражи да размисле „зашто, зашто и због чега” и у чијим интересима „популарни блогери” све ово објављују.

Поглавље се завршава пасусом „Русија је земља хероја“, у којем су наведене кратке биографије учесника специјалне операције са коментарима. Школарци се охрабрују да упамте да је „живот увек компликованији од било каквих идеолошких клишеа“, да ће садашње време бити предмет скрупулозног проучавања. „Велике ствари се виде из даљине, неке процене ће се променити, као што се то дешавало више пута кроз нашу историју“, каже се у уџбенику. „Лекари, наставници, државни службеници, добровољци, војни дописници и, наравно, наша војска – они су прави, нефиктивни хероји нашег времена“, завршава се ово поглавље уџбеника.

Даље у уџбенику су мапа са новим територијама, питањима и задацима за поглавље, и изводи из говора председника. У поглављу се налазе и „Занимљиви детаљи“ – на пример, да је „у 17. веку. становништво будућих „украјинских земаља“ (Полтавска област, Запорожје, Черниговска област) добровољно је ушло у састав руске државе као део јединственог народа, „а Богдан Хмељницки је потписао споразум са Москвом као „хетман руске војске“. Уџбеник садржи КР кодове помоћу којих се може доћи до говора председника.

После сваког параграфа следе питања за припрему. На пример, после параграфа о државном удару у Украјини 2014. године, ученицима се поставља питање какву су улогу у томе имале западне земље и да ли је ова криза могла да се реши мирним путем.

На самом почетку уџбеника се каже да је израђен у складу са захтевима Савезног државног образовног стандарда средњег општег образовања измењеног Наредбом Министарства просвете број 732 од 12. августа 2022. Програм рада за средње опште образовање из историје и Концепција наставе образовног предмета „Историја Русије“ у образовним организацијама у Русији. У њему се истиче да „главни резултат изучавања курса треба да буде формирање руског грађанског идентитета и патриотизма међу студентима“.

Прошле недеље, на Дигоријском форуму младих политиколога, Јуриј Никифоров, саветник одељења за координацију питања државне политике у историјској и хуманитарној сфери председничке администрације за јавне пројекте, говорио је о јединственом уџбенику историје за 11. разред. Он је рекао да радну групу за израду јединствених уџбеника историје води Медински. Он је подсетио да је 2013. године председник Путин био изненађен са 65 уџбеника из руске историје. Након тога је направљен историјски и културни стандард, са којим су морали да се придржавају сви уџбеници историје, затим су развијена три реда уџбеника историје, а од краја прошле године почео је рад на јединственом уџбенику.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Russian central bank surprises with sharper-than-expected rate hike to 8.5%

 

MOSCOW, July 21 (Reuters) - Russia's central bank hiked its key interest rate by a greater-than-expected 100 basis points to 8.5% on Friday, raising the cost of borrowing as the weak rouble added to inflation pressure from a tight labour market and strong consumer demand.

It was the first time the bank had raised rates in more than a year, having gradually reversed an emergency hike to 20% made in February last year after Russia sent its armed forces into Ukraine, which prompted the West to impose sanctions on Moscow. Its last cut, to 7.5%, was in September.

"Pro-inflationary risks have increased significantly over the medium-term horizon," the bank said in a statement. "The increase in domestic demand surpasses the capacity to expand production, including due to the limited availability of labour resources."

This was reinforcing persistent inflationary pressure, it said, while the rouble's depreciation this year was "significantly amplifying pro-inflationary risks".

The central bank raised its year-end forecast for inflation - now just below 4% - to 5.0-6.5% from 4.5-6.5%, and said it was holding open the possibility of further hikes at future meetings.

Link to comment
Share on other sites

Desava se upravo ono sto sam vec pre godine najavio.

30.6.2023.

Како Путин канибализује руску економију да би лично преживео

У раних 18 месеци од руске инвазије на Украјину, сада, усред прошлонедељног неуспелог покушаја државног удара, неуспеха на бојном пољу и глобалне дипломатске осуде, Путин је под све већим притиском да финансира свој све скупљи рат – и постоји лекција из историје како ће се све ово завршити.

Далеко од преовлађујућег наратива о томе како Путин финансира своју инвазију, Путинова финансијска линија спаса је његова немилосрдна канибализација руске економске продуктивности. Он је спаљивао намештај у дневној соби да би подстакао своје битке у Украјини, али то сада почиње да се враћа усред заглушујуће тишине и недостатка подршке јавности. То је далеко од преовлађујућег наратива о томе како Путин финансира своју инвазију. Бројни западни коментатори тврде да Путин извлачи милијарде из трговине да би финансирао инвазију захваљујући високим ценама роба, слабим западним санкцијама и избегавању санкција.

Али цене енергије за нафту и природни гас су данас јефтиније него пре инвазије, као и жито, пшеница, дрво, метали и практично свака роба коју Русија производи. Усред нижих цена робе широм света, делимично захваљујући ефективној горњој граници цена нафте Г7 , Русија сада једва излази на крај са продајом нафте уз нежељену трговину руском нафтом Урал уз стални попуст , али наставља да тече у великим количинама – тачно онако како је замишљено. Укратко, свет је сада у великој мери заменио руске залихе, тако да извоз роба тренутно није благодат за очајну Русију.

Често се занемарује да Путин финансира своју инвазију на Украјину не само кроз маргинални извоз роба или измицање санкција већ кроз канибализацију руске продуктивне економије. Као екстрактивни ауторитарни диктатор са државном контролом над 70% економије , Путину заиста никада неће понестати новца јер увек може да повуче ауторитарни еквивалент проналажењу новца испод кауча, или да изведе насилнички чин у школи и протресе децу (тј. олигархе) за новац за ручак током паузе.

 

Путин је наметнуо драконске „ненапредне порезе“ на све што се креће. Многи су мислили да је прошлогодишњи рекордни порез на неочекивани приход од 1,25 билиона рубаља за Гаспром и нека друга руска државна предузећа био једнократна појава, али Путин је само удвостручио и наредио више неочекиваних пореза у месецима од тада, подижући трилионе рубаља више од компанија и олигарха . Слично томе, Путин је прво прибегао наметању тешких пореза и компанијама и људима који су напуштали Русију након инвазије, пре него што је одустао од свих претварања и уместо тога почео неселективно да одузима новац и имовину .

Слично томе, Путин је напустио свако претварање одговорне фискалне политике, водећи рекордне буџетске дефиците , штампајући рекордне количине новца из ваздуха, приморавајући руске банке и појединце да купују скоро безвредни руски дуг, и повлачећи стотине милијарди руских државних фондова, стављајући под хипотеку будућност Русије. Није ни чудо што је разочарана елита попут олигарха Олега Дерипаске сведена на жаљење штампи, док се широм Русије штрајкови радника одржавају све учесталијом у повратку на 1917. усред већ катастрофалног недостатка радне снаге .

Неки, попут Дерипаске, чак тврде да Путинова реконструкција наноси штету руској економији чак и горе од западних санкција – које већ изазивају пропаст читавих сектора руске економије, као што смо раније показали. И поред санкција, са преко 1.000 западних компанија које напуштају Русију практично преко ноћи, руски потрошачи су већ под тешким притиском да пронађу некадашње основне производе, од потрошачке електронике до аутомобила.

Усред таквог нескривеног пљачкања руске економије, разоткривања ради ратних играчака, можда и није изненађење да Пригожинов неуспели пуч протеклог викенда није открио никакву изгубљену љубав према Путину у земљи и руском становништву и елитама. Уосталом, не само да су војсковође и цивили пасивно махали колонама Вагнерита кроз пункт за пунктом на путу од Ростова до Москве без трунке отпора; чак су и Путинови регионални гувернери били летаргични у свом одговору, а чак и сада, њих 21 још увек није изразило било какву подршку Путину. Иронично, једина група Руса која је похрлила у Путинову одбрану са било каквим истинским ентузијазмом пре дипломатске интервенције белоруског председника Лукашенка биле су бригаде Чечена које су јуриле ка Москви и Ростову, предвођене Путиновим дугогодишњим савезником и новопеченим селфи-другом Рамзаном Кадировим .

Овде постоји историјски образац. Од две велике руске револуције у протеклом веку, обе су биле подстакнуте исцрпљујућим економским недаћама које су делимично изазвале претеране војне снаге и борбе на бојном пољу. На крају крајева, ратови никада нису јефтини: економски аналитичари процењују да одржавање њених војних напора кошта Русију најмање милијарду долара дневно , а сигурно није помогло ни то што је Путин потопио милијарде не само у Вагнерову групу већ и у друге Пригожинове компаније. Исто тако, Први светски рат је исцрпео касу цара Николаја ИИ пре његове абдикације 1917. године, када је Русију потресло преко 100 радничких штрајкова усред широко распрострањене глади, погоршане и принудном регрутацијом као и војним ветеранима који су се враћали. А пре распада Совјетског Савеза, растући трошкови Хладног рата у комбинацији са ниским ценама нафте и озбиљном рецесијом су поткопали совјетску економију изнутра . Изгледа да губитак ратова иде руку под руку са економском травом и променом режима у Русији.

Више од годину дана говорили смо да је руска економија имплодирала упркос тврдњама о економској отпорности Русије. Та отпорност није ништа друго до Потемкинова фасада, која се одржава не кроз истинску економску продуктивност, већ пре кроз уништавање целе земље за новчане паре које би усмерили ка рату. Путин може да настави да издржава своју инвазију на Украјину на овај начин, али чинећи то, наставља да отима свој народ. Избегавајући потпуни економски колапс стављајући под хипотеку будућност Русије, он постаје све невољнији од свог народа и самим тим све више слаби. Економски пропадање никада није једини узрок колапса режима; али не би требало да буде игнорисана као демонстрирана моћна сила у рушењу тиранског режима за тиранским режимом , посебно усред војног претеривања.

Књига историчара Данијела Голдхагена из 1996. Хитлерови вољни џелати подсећа нас да је зло Трећег рајха тријумфовало кроз саучесништво просечних Немаца кроз њихову самозадовољство. Сада видимо вољно самозадовољство Руса са убојитим аутократским Путином.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Смрт Путинових стручњака за прислушкивање изазива мистерију

Антон Черепенников развио је шпијунски софтвер за председника Русије. Специјалиста за прислушкивање је сада мртав, званично је преминуо од срчане инсуфицијенције, али постоје велике сумње о природном узроку.

У Русији, смрт познатог предузетника изазива пометњу. Четрдесетогодишњи бизнисмен Антон Черепењиков преминуо је у суботу, вероватно од срчане инсуфицијенције, јавили су државни медији током викенда. Неки су истакли да се његова ИТ група ИКС Холдинг, која окупља око 30 технолошких компанија и блиско сарађује са властима, специјализовала за развој технологије прислушкивања.

 

Spoiler

Како преноси "Билд" , званична верзија да је предузетник преминуо од срчане инсуфицијенције, али сумња. Обдукција још није обављена. Дугогодишњи пријатељ мртвог човека Василиј Полонски рекао је руском интернет порталу „База“ да је Черепењиков преминуо на другачији начин.

 

„Његово убиство се не може искључити”

Према писању британских медија, руска опозиција сумња у нешто слично: „Његово убиство се не може искључити јер је безбедносни апарат очајан због неуспелог рата. Черепењиков је био „апсолутно кључни инструмент у Путиновој репресији “. Компанија има готово монопол „за прислушкивање Руса”.

Смрт Черепењикова коментарисана је и у Украјини, против које Русија ратује већ 17 месеци. „Још једна мистериозна смрт једног топ менаџера у Русији“, написао је на Твитеру саветник председника Владимира Зеленског за унутрашњу политику Антон Херашченко.

 

Черепењиков само једна мистериозна смрт међу многима

Херашченко алудира на чињеницу да су предузетници и други више пута умирали у Русији од необјашњивих узрока, или да је званични узрок смрти под сумњом. Британски „Сан” избројао је 40 таквих сумњивих погибија од почетка руског агресорског рата. Поред војске и владиних званичника, погођени су и бизнисмени попут Черепењикова.

За покојног предузетника се каже да је својим шпијунским софтвером зарадио милионе. Између осталог, Черепењиков је развио софтвер који су руске компаније биле принуђене да инсталирају. Програм даје тајној служби ФСБ приступ њиховим подацима – понекад чак и а да компаније о којима је реч то не примете.

 

 

 

Близина „грађана Рајха“ Русији

Наводни завереници око Хенрија КСИИИ. очигледно се надали помоћи Русије у својим плановима за државни удар.

Према истраживању МДР-а , ову претпоставку су подстакли контакти са руским владиним агенцијама.

...

Састанак са руским дипломатом

У мејлу су били јасно проруски оријентисани. Они су група средњих предузетника који извештавање немачких медија о украјинском рату сматрају једностраним, што је срамота за Руску Федерацију. Како се наводи у мејлу, они су о томе желели да кажу руској влади и због тога су се представили на личном састанку у генералном конзулату у Лајпцигу.

Генерални конзулат као да није одбацио жељу за састанком тројице Олбернхауера као бесмислену глупост. Напротив: Само два дана касније, један високорангирани дипломата је писао наводним члановима групе Ројс. Он је предложио краткорочни састанак лицем у лице у конзулату у Лајпцигу 8. децембра.

Али то се више није дешавало. Истражитељи за тероризам извршили су напад 7. децембра. Дакле, шта су тачно мушкарци желели у Лајпцигу? Зашто су тројица непознатих саксонских бизнисмена добила краткотрајни лични термин у званичној руској дипломатској мисији због мејла пуног празних фраза?

...

 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Banka BRICS-a odbila je ulagati u Rusiju zbog sankcija

Nova razvojna banka (NDB), koju su stvorile zemlje BRICS-a za financiranje investicijskih projekata i koja je izdala 30 milijardi dolara kredita tijekom 7 godina, neće ulagati u Rusiju. To je u srijedu najavila čelnica banke Dilma Rousseff koja je 2011.-2016. služila kao predsjednica Brazila.

Prema Rouseffovim riječima, banka, koja je stvorena ruskim sredstvima, u potpunosti poštuje međunarodne sankcije i stoga ne razmatra nove projekte u Ruskoj Federaciji. Rousseff je također nazvala "neutemeljenim" prijedloge da bi banka mogla nastaviti raditi s Moskvom (citati Reutersa ).

Osnovan 2015., NDB je primio 10 milijardi dolara od zemalja osnivača – Rusije, Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike – i tijekom 8 godina poslovanja povećao je svoj kreditni portfelj za više od 30 puta. Ali rat u Ukrajini i sankcije protiv Ruske Federacije koje su uslijedile pogodile su banku. Gotovo dvije trećine sredstava koje je banka prikupila bili su američki dolari. A pokazalo se da je te kredite teško refinancirati: sudjelovanje Rusije u kapitalu banke (s udjelom od 20 posto) učinilo ju je "toksičnom" u očima investitora izatvorilo joj vrata tržišta kapitala.

 

Zapravo, NDB se pretvorio u zombi banku i započeo pregovore sa Saudijskom Arabijom, Argentinom i Hondurasom za prikupljanje dodatnih sredstava. Ali nisu pokazali nikakav interes, napisao je The Wall Street Journal u lipnju pozivajući se na izvore upoznate sa situacijom.

U srpnju 2022. Fitch Ratings smanjio je kreditni rejting Nove razvojne banke, ukazujući na poteškoće u pristupu tržištu dolarskih obveznica.  

 

Banks in Central Asia, Caucasus Suspend Cooperation With Russia's Unistream

 

 

 

Edited by Dragan
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

5 hours ago, Dragan said:

Banka BRICS-a odbila je ulagati u Rusiju zbog sankcija

Nova razvojna banka (NDB), koju su stvorile zemlje BRICS-a za financiranje investicijskih projekata i koja je izdala 30 milijardi dolara kredita tijekom 7 godina, neće ulagati u Rusiju.

Dakle 30 miliona dolara, a ne rublji, kvaca, rijala, rupija, renminbija ili ljuski oraha. 

 

Toliko o mnogima zeljenoj dedolarizaciji. 

Link to comment
Share on other sites

19 hours ago, Drug Crni said:

Šojgu otišao u Severnu Koreju da traži pomoć i podršku? :lol_2:
Brale,ovi su pukli skroz na skroz..

 

Gde ono krusikovi proizvodi zavrsavaju? U Ukrajini.

 

A mi smo mala deca sto se tice vojne proizvodnje u odnosu na kimland. 

 

Dakle nista cudno da Sojgu ode u kimland da pazari dzebanu. 

 

Sad je pitanje da li je kimland samo paravan i da ustvari dzebana stize ustvari iz Kine?

Link to comment
Share on other sites

Пропагандни видео постаје виралан : То је иза клипа "Хеил Селенскиј"

Сатирични видео приказује војнике Бундесвера како пљачкају немачку породицу да би помогли Украјини.

Аутор: Наводно АфД. ЗДФтодаи показује: Стаза води у Русију.

 

Spoiler

Хиљаде су већ виделе сатирични видео на друштвеним мрежама у Немачкој: У идиличном винском селу у Палатинату, Бундесвер звони у малој кући у којој породица седи испред телевизора. Вођа и неколико војника чисте дневну собу породице у име савезне владе. За све ствари се каже да су „помоћ господину Зеленском“. Уместо тога, лидер окачи слику украјинског председника на зид и салутира: „Живео Зеленски!“

На крају снимка пише: "Да ли је ваша кућа у нато? Прихватите нато у својој кући." Осим тога, информација: Од почетка 2022. године више од 22 милијарде евра је „протекло из немачког буџета у Украјину“. Порука: Савезна влада узима све од становништва само да би подржала Украјину. Клип је објављен на мрежи у среду и од тада постаје виралан.

 

АфД пориче да има било какве везе са видео снимком

Разни руски државни медији објавили су чланке о снимку, укључујући Комсомолску правду, али и најчитанији руски недељник Аргументи и чињенице . Руски телеграм канали тврде да је снимак направљен у име АфД – како пише, на пример, популарни ТВ водитељ Руслан Осташко. Шта није у реду са тврдњом? Одакле је видео заиста? ЗДФтодаи је кренуо у потрагу за траговима.

а када смо питали „Алтернатива за Немачку није аутор снимка и сазнала је за овај видео само преко вас“, рекла је прес служба АфД- . У ствари, све указује на то да снимак није из Немачке већ из Русије.

...

На крају крајева, прва сцена снимка долази из Немачке - улични снимак приказује мирну општину Рходт испод Ритбурга у Палатинату, како је сазнао истраживачки новинар Ларс Виенанд са т-онлине-а. Али за сцену стара фотографија - гране дрвета су очигледно касније анимиране софтвером тако да се чини да се крећу на ветру. је једноставно коришћена

 

Немачка није послала Украјини 22 милијарде

А шта је истинита тврдња да је Немачка послала Украјини преко 22 милијарде евра? У клипу се као извор изјаве наводи актуелно саопштење савезне владе. У ствари, 11. јула савезна влада је објавила извештај који се бави помоћи Украјини: на 26 страница детаљно се наводи која министарства су прикупила колико новца.

Иако се као укупни расход помиње 22 милијарде евра, само је део новца отишао директно „у Украјину”, како се тврди на снимку. Највећи део, добрих 14 милијарди евра, прикупљен је за „услуге у Немачкој за Украјину“:

То је, на пример, финансијска подршка државама и општинама у збрињавању избеглица. Ово такође укључује курсеве језика и психолошку подршку, као и стипендије за украјинске научнике у Немачкој. Већина од 22 милијарде које ће бити потрошене на помоћ Украјини остаће у Немачкој.

 

Заштита устава: Пропаганда жели да узбурка становништво

Савезна канцеларија за заштиту устава (БфВ) познаје видео – он се „уклапа са садржајем текућих напора проруских актера дезинформисања“, наводи се на захтев ЗДФхеуте. Циљ је више пута „хушкати локално становништво против савезне владе и против подршке Украјине у њеној одбрани од руског агресора“, пише ауторитет.

Део ових напора је стално понављање добро познатих наратива у мало измењеним варијацијама – „у овом случају, на пример, наводна експропријација становништва у корист Украјине или близина Бундесвера и украјинске владе фашизму“.

Видео снимљен са руским глумцима

Први пут су га у среду објавили налози на друштвеним мрежама на руском језику. Помоћу алата за препознавање лица, ЗДФ је данас успео да идентификује актере - сви они долазе из Русије. Мајка на снимку је руска серијска глумица Јулија Коњухова. објаву Провера чињеница Иља Бер открила је на свом Инстаграм каналу у којој је објаснила да је снимак произведен у име државног ТВ канала „Русија данас“, а дете на снимку је њен син. Njen пост је од тада избрисан, али је сада доступан као снимак екрана на ЗДФ-у.

Оца у споту игра позоришни глумац из Санкт Петербурга Валентин Воробјов, који је у децембру у пропагандном видеу виђен . Вођу игра глумица Јулија Мандрико. Резултати истраживања се поклапају са резултатима других истраживачких новинара, укључујући и оне из Русије.

...

Савезна канцеларија за заштиту устава (БфВ) познаје видео – он се „уклапа са садржајем текућих напора проруских актера дезинформисања“, наводи се на захтев ЗДФхеуте. Циљ је више пута „хушкати локално становништво против савезне владе и против подршке Украјине у њеној одбрани од руског агресора“, пише ауторитет.

Део ових напора је стално понављање добро познатих наратива у мало измењеним варијацијама – „у овом случају, на пример, наводна експропријација становништва у корист Украјине или близина Бундесвера и украјинске владе фашизму“.

 

Nevaljali Ukrajinci.

https://t.me/noel_reports/1022

“All problems should be solved in the course of negotiations, but they refuse to talk to us, including issues of strategic security,"

Putin said about the invasion in Ukraine and the expansion of NATO

 

Edited by Dragan
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Russian authorities are going to force companies, even those operating at a loss, to pay an instalment on ‘superprofits’ to the state budget

...

Interestingly enough, Deputy PM Andrey Belousov and Finance Minister Anton Siluanov claim that the businesses actually came up with the one-time tax idea on their own. “They realise that they have had colossal profits in 2021 and 2022. Those are enormous profits. More than the state budget has. So, they said: ‘Guys, don’t raise the taxes, we can just chip in together and pay the money,” Belousov said.

 

🤣🤣🤣

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...