Jump to content

Rusija - zemlja cuda


dude

Recommended Posts

On 9/12/2023 at 11:27 AM, ras kass said:

Avion ruske sviokompanije zbog kvara prinudno sleteo na livadu

 

https://x.com/DarthPutinKGB/status/1701513327187288353?s=20

 

 

 

 

 

Rusiji ponestaje aviona

Zbog sankcija, ruskoj aviokompaniji sve više nedostaju komponente za letelice u svojoj floti.

Sada zemlja čak mora da izađe iz zajedničkog poduhvata sa Kinom. 

 

Spoiler

Ako bolje pogledate, već u junu ste mogli da pretpostavite da je nešto u žbunju. Kineski proizvođač aviona Comac postavio je mali model svog budućeg dugotrajnog aviona CR929 u jednoj od izložbenih dvorana Pariskog avio-šoua. I dok je na prethodnim sajmovima ove vrste comac logo bio privržen logotipu Comac-a, kao i ruskoj Ujedinjenoj avionskoj korporaciji (UAC), ovo je sada prvi put nestalo. Možda zato što ruske kompanije ionako nisu trebale da se pojave na skupu zbog zapadnih sankcija, moglo bi se ipak pomisliti.

Međutim, kako se sada ispostavilo, pozadina je mnogo ozbiljnija sa ruske tačke gledišta. Šef UAC-a Jurij Slyusar sada je prvi put javno potvrdio da njegova grupa više neće nastaviti kao deo zajedničkog preduzeća China Russia Commercial Aircraft International Corporation (Craic), ali da se i dalje nada da će biti u stanju da izgradi važne komponente kao dobavljač programa. Da li je to, međutim, realno, ostaje da se vidi.

CR929 je trebalo da bude veliki hit, i politički i ekonomski. Rusija i Kina bi zajedno razvile novi dugotrajni civilni avion, čime bi se okončao zapadni duopol Erbasa i Boinga. Planirane su tri verzije aviona, sa između 250 i oko 320 mesta i dometom dovoljnim za uobičajene dugotrajne letove između kontinenata. Za Kinu, projekat CR929 je sledeći korak ka cilju izgradnje sopstvene vazduhoplovne industrije. Za Rusiju bi to bio mogući način da uđe na međunarodno tržište. Planovi su napravljeni pre invazije na Ukrajinu, naravno.

Povlačenje ilustruje koliko zapadne sankcije, koje su uvedene posle ruskog napada na Ukrajinu, posebno pogađaju rusku vazduhoplovnu industriju. Zapadni, posebno američki, dobavljači su zapravo čvrsto planirani za CR929, jer Kina i dalje mora da kupuje mnoge sisteme kao što je kontrola letenja. Međutim, nijedan zapadni dobavljač ne može da podrži program aviona u koji učestvuju ruske kompanije. Zvanično, niko ne komentariše razloge izlaska iz UAC-a.

 

Mašine su beskorisne na zemlji

Sankcije su već imale veliki efekat na kratko-srednji avion MC-21, za koji su zapadne kompanije trebalo da snabdevaju osnovne komponente kao što su motori: podružnica UAC-a Jakovljev, koja se ranije zvala Irkut i koja je sada pročitala svoje staro ime iz sovjetskog doba, mora da zameni komponente od zapadnih dobavljača ruskim pod velikim vremenskim pritiskom. Zapravo, MC-21 je odavno trebalo da koristi Aeroflot, ali delom zato što Pratt & Whitney više ne snabdevaju motore, prve mašine su beskorisne na zemlji. Verzija sa komponentama proizvedenim isključivo u Rusiji prvobitno je trebalo da bude isporučena ove godine. Kada se to (naravno) pokazalo nerealnim, UAC je odložio cilj za 2024. godinu, ali sada to ne bi trebalo da bude do 2025. godine.

Postoje slični problemi sa regionalnim avionom Superjet 100, koji je prvobitno pijačno plasiran u zajedničkom poduhvatu sa italijanskom vazduhoplovnom grupom Alenia i koji je takođe korišćen povremeno u Evropi i Meksiku. UAC će takođe morati da zameni sve zapadne komponente na Superjetu.

Rusija je zavisna od domaćih aviona ako želi da održi vazdušni saobraćaj, barem na unutrašnjem planu i na rutama ka prijateljskim ili neutralnim zemljama. Sadašnju flotu ruskih aviokompanija čine gotovo isključivo avioni Erbasa i Boinga, ali su prekinuli svaki kontakt sa svojim kupcima zbog sankcija i više ne snabdevaju rezervne delove. Ruske aviokompanije moraju da dobiju komponente koje nedostaju na ponekad načine podizanja kose, ali se sada pojavljuje sve više izveštaja da aviokompanije nastavljaju da koriste svoje avione čak i sa ozbiljnijim nedostacima – bezbednost preti da padne usput.

Većina zapadnih mlaznjaka je iznajmljena, a zapadni vlasnici zahtevali su da se njihova imovina vrati odmah nakon što su sankcije odlučene. Međutim, Rusija je to odbila i jednostavno je imala registrovane stotine mašina lokalno – moglo bi se reći i: ukradeno. U međuvremenu, lizing kompanije se svađaju sa svojim osiguravačima na londonskim sudovima oko potraživanja u milijardama. Ako samo zbog nedostatka dokumentacije o održavanju, mlaznjaci koji se koriste u Rusiji su bezvredni. Pre ili kasnije, ruskim aviokompanijama će biti potrebna zamena – a UAC bi trebalo da im je isporuči u najkraćem mogućem roku. Pored MC-21 i Superjet-a, čak je planirano da se nastavi proizvodnja poslednjih civilnih aviona razvijenih u sovjetsko vreme, Tupoljev TU-214.

 

I Kina sada ima veći problem

Sovjetski model umesto CR929 – tako da će ruska industrija za sada morati da ide u obrnutu brzinu. Međutim, Kina sada takođe ima veći problem u izgradnji sopstvenog vazduhoplovnog sektora – što je nuspojava koja nije neprijatna sa zapadne tačke gledišta. Kina trenutno ima dva modela u zakazanom servisu, regionalni avion ARJ-21 i kratki i srednji avion Comac C919, koji se može uporediti sa Erbasom A320 ili Boingom 737. Letelica od ove godine leti samo sa kupcem lansiranja China Eastern. CR929 je predviđen kao sledeći korak u razvoju, tačnije kao ulazak na duge staze, gde je zemlja još uvek potpuno zavisna od dva zapadna snabdevača.

Kina i Rusija su 2017. osnovale zajedničko preduzeće Krejić u Šangaju. Od početka je bilo bitaka iza kulisa oko toga ko bi trebalo da vodi projekat. Dve strane su se konačno složile da završna skupština treba da se održi u Kini, ali da Rusija treba da doprinese suštinskim komponentama, uključujući motore i krila. Sada se projekat suočava sa problemom sličan onom u ruskim mlaznjacima – snabdevač važnih komponenti propada. Mada je generalni direktor UAC-a Slyusar jasno stavio do znanja da bi njegova kompanija želela da ostane na brodu i isporuči komponente po dogovoru, to će verovatno dovesti do toga da zapadni dobavljači ne učestvuju i bar dodatno odlože razvoj CR929.

Već postaje očigledno da mašina neće biti spremna pre početka 2030-ih, najmanje sedam godina kasnije nego što je planirano. I zbog toga što kineski avionski motori još uvek nisu u stanju da se takmiče sa zapadnim, malo je verovatno da će CR929 biti konkurentan i neće biti veliki konkurent Boingu i Erbasu na međunarodnom nivou. U samoj Kini jeste, jer većinske državne aviokompanije često nemaju drugog izbora nego da podrže Komača. Uzgred, činjenica da je Rusija sada primorana da izađe vraća projekat korenima. Pre više od deset godina, Comac je počeo sa prvim planovima. U to vreme, mlaznjak bez R za Rusiju takođe je trebalo da se zove C929, sasvim je moguće da će se staro ime ponovo pojaviti na sledećem velikom sajmu.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Entertainment broj 3.

 

Uhhh. stvarno ne znam, na šta će to ličiti u rusiji, kad na kraju svega, bude jedno milion ljudi (od kojih su dobar deo ljudi, kriminalci iz zatvora) u ovom fazonu, koji su prošli front. Skoro da se kaže, eksperiment uživo.

 

Quote

...the media. Whether the grenade is real or not is unknown. Explosive technicians are now on their way to the site.

 

Link to comment
Share on other sites

Nije ruSSija, ali princip je sigurno isti.

Jurij Garavski radio je za specijalnu jedinicu beloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka od 1999. do 2023. godine.

Nakon što je 2018. pobegao u Švajcarsku, progovorio je – i sada ide na sud zbog toga.

 

Pripadnik odreda smrti beloruskog vladara Aleksandra Lukašenka stajaće pred Okružnim sudom u Rorsahu u septembru. Optuženi je već dao priznanje prilikom podnošenja zahteva za azil u Švajcarskoj, kako je pisao "Neue Zürcher Zeitung ". Po prvi put u ovoj zemlji, novi zakon o iskljuиivanja u ime diktatorskih reћima dolazi u igru.

Prema izveštaju, Jurij Garavski je bio umešan u ubistva protivnika beloruskog vladara Aleksandra Lukašenka. Prema njegovim izjavama, nikada nije pucao u protivnika, takođe je napisao Tamedia. Živi u kantonu Sent Galen kao privremeno primljena osoba. Zbog toga će suđenje biti sprovedeno u Švajcarskoj. 

Kako se navodi, 45-godišnjak je eliminisao tri disidenta u Minsku. 7. maja 1999, opozicioni aktivista Jurij Zaharenko postao je njegova žrtva: zajedno sa još tri člana Jedinice 3214 Ministarstva unutrašnjih poslova, disident je kidnapovan. "Uradi to da ne osetim nikakav bol", moli na poslednjoj vožnji kolima.

Koristeći Makarov 6P9 sa dvodelnim prigušivačem, Zakharenko je pogubljen. Za ubistvo, po četiri agenta dobijaju po 500 dolara u kešu. "Posle toga nisam mogao ništa da jedem niti da radim tri dana", rekao je Garavski za NZZ. Bio sam kao prazna školjka» Garavaski je takođe umešan u ubistvo političara Viktora Gončara i biznismena Anatolija Krasovskog.

Savet Evrope imenuje Kristosa Pourgouridesa za specijalnog istražitelja koji će istražiti nestanak disidenata 2004. Međutim, prošlo je mnogo godina pre nego što je svetlost došla u tamu kada je Garawski pobegao u Švajcarsku u jesen 2018. Evo, 7. januara 2019. ublažio je savest zvaničnicima Državnog sekretarijata za migracije u Cirihu.

 

U početku, zvaničnicima je teško da mu poveruju, a Švajcarska može da preduzme akciju samo zato što odobrava Konvenciju UN za zaštitu osoba od primenjenog nestanka 2015. Nevladina organizacija Trial International podnosi krivičnu prijavu protiv Garawskog: Zbog velikog interesovanja medija, Okružni sud u Rorsahu prelazi u Kantonalni sud Svetog Galena.

Javno tužilaštvo Sent Galena traži tri godine zatvora zbog "višestruko sprovedenih nestanaka", od čega je godinu dana bezuslovno.

Ako su dokazi nedovoljni za osuđujuću presudu, traži se kazna za obmanjivanje administracije pravde.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Quote

Russia convicts pregnant woman of failing to show up for military service 

A military court in Vladikavkaz has found Corporal Madina Kabaloyeva guilty of failing to report for military service during mobilization, making her the first woman to be convicted for this offense. 
According to the newspaper Kommersant, Kabaloyeva received an official recommendation from her military unit’s medical company that she be temporarily exempted from military service due to the fact that she was pregnant and had a young child. However, this wasn’t sufficient to shield her from criminal charges when she failed to report to her unit’s leadership. 
Kabaloyeva reportedly acknowledged that she failed to show up for service, but she said she was under the impression that the medical company would inform her unit’s command of the recommendation and her pregnancy. Military prosecutors pointed to the fact that Kabaloyeva continued to receive allowances and benefits, which meant she was required to report for service. 
The court sentenced Kabaloyeva to six years in prison but deferred the sentence until 2032 due to her young child.

https://meduza.io/en/news/2023/09/18/russia-convicts-pregnant-woman-of-failing-to-show-up-for-military-service
 
Originalni Komersantov članak na ruskom:
https://www.kommersant.ru/doc/6223018

Edited by erwin
Link to comment
Share on other sites

Putler jugend.

 

 

"If we receive even one more appeal from you, then your guys will arrive home dead."

 

 

Quote

...from the Chelyabinsk village of Sakkulovo (85th brigade of so-called "LPR", military unit 78064) to the head of the investigative Committee Bastrykin appeared on the Internet. According to their words, the men were never given a vacation for a year, despite promises. "They write reports for vacation, submit them, but they [the command] just tear them up. Or they say, "If you want to live, then don't bother us," said one of the women. Another commander put it this way: "Until half of you lie dead here, we won't let you go."

 

"We are not the first to write appeals to the military commandant's office, to the unit. Someone managed to get in touch with this unit, and the answer was: If we receive even one more appeal from you, then your guys will arrive home dead," - relatives of the military said.

 

They also complained that their conscripted relatives pay for everything themselves: "We repair the equipment ourselves, buy everything ourselves, as well as uniforms, food - absolutely everything".

 

"For some reason, no one shows videos of what is happening to our soldiers, what our losses are. In our village, we buried guys, not one and not two. <...> They say that their unit does not belong to Russia or to the "LPR" side, and it is a separate unit. We can't get in touch with them at all," relatives of the conscripts said.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Za danas u Zemlji čuda malo istorije - primer "velike moskaljske kulture" - tragedija na Sokolniki stadionu 10.03.1975 (izguglajte)
 
Igrala se prijateljska utakmica mladih hokejaških timova Kanade i CCCP.
Wrigley platio kanadskim hokejašima da baci žvake u publiku posle utakmice dok njihove kamere snimaju, u nameri da snimak moskalja kako žvaću kasnije koriste za reklamu.
I hokejaši posle utakmice stvarno pobacali žvake u publiku a velika kulturna nacija se potukla, i bilans mrtvih na kraju bio 21.
 
Čajkovski, Tolstojevski i Sprearmint.
 
 

Link to comment
Share on other sites

Neverovatno je da ti kao admin pišeš ovakve stvari na forumu. Nazivati celu naciju Moskaljima je baš degutantno, u stilu najvećih desničara kada sve Hrvate nazivaju Ustašama.

Pritom se ovo igralo za vreme SSSR i medju publikom sigurno ima i drugih nacija ex-SSSRa a da ne spominjemo dalje da u Moskvi živi veliki broj Tatara na primer.

 

Kapiram da si ovo pisao na ratnoj temi i da su te povele emocije jer se gine i navijaš za neku stranu, ovako ovde je baš ispod nivoa.

  • Like 2
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, Мџе said:

Pritom se ovo igralo za vreme SSSR

 

Tačno.

CCCP, tačnije ruska "tamnica naroda" je u pitanju. 

A zbog svega što su radili svim tim narodima koji su je činili, načina na koji su ih držali u tom frankenštajnovskom gulagu i mizerije na koju su sveli ljudski život i dostojanstvo (npr. slučaj iz mog posta), imaju tačno 0 poštovanja od mene lično.

 

Ovog puta čak nema ni veze sa tekućim ratom. 

Rat je samo posledica bolesnog mindseta jednog diktatora odraslog na megalomanskim tradicionalnim vrednostima CCCP (ali na žalost izgleda da ni većina stanovništva očigledno nema problema s tim).

 

  • Like 1
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, fancy said:

 

Tačno.

CCCP, tačnije ruska "tamnica naroda" je u pitanju. 

A zbog svega što su radili svim tim narodima koji su je činili, načina na koji su ih držali u tom frankenštajnovskom gulagu i mizerije na koju su sveli ljudski život i dostojanstvo (npr. slučaj iz mog posta), imaju tačno 0 poštovanja od mene lično.

 

Ovog puta čak nema ni veze sa tekućim ratom. 

Rat je samo posledica bolesnog mindseta jednog diktatora odraslog na megalomanskim tradicionalnim vrednostima CCCP (ali na žalost izgleda da ni većina stanovništva očigledno nema problema s tim).

 

Rusija je bila ista anticivilizacija i pre CCCP-a, kao i Srbija pre ''zlih crvenih'' te miloseskua (Tito je to kako-tako jedino uspeo da drzi na kratkom lancu da ne besni). 

Edited by FrediB
Link to comment
Share on other sites

Klasična, standardna tupava generalizacija, ali dobro, nije da nismo navikli.

 

4 hours ago, fancy said:

 

Tačno.

CCCP, tačnije ruska "tamnica naroda" je u pitanju. 

A zbog svega što su radili svim tim narodima koji su je činili, načina na koji su ih držali u tom frankenštajnovskom gulagu i mizerije na koju su sveli ljudski život i dostojanstvo (npr. slučaj iz mog posta), imaju tačno 0 poštovanja od mene lično.

 

Ovog puta čak nema ni veze sa tekućim ratom. 

Rat je samo posledica bolesnog mindseta jednog diktatora odraslog na megalomanskim tradicionalnim vrednostima CCCP (ali na žalost izgleda da ni većina stanovništva očigledno nema problema s tim).

 

 

1. Najveći problem je sto se situacija nije promenila ni posle raspada SSSRa, niti se menja... svi ti "manji" narodi su i dalje taoci Moskve, zive po diktatu Moskve( i diktaturi iz Moskve). Sama Moskva i StP su prepuni mržnje( i netrpeljivosti) prema narodima iz bivše SSSR , posebno onima koji dolaze iz muslimanskih ex-SSSR republika... kako "ideš" dalje na istok sve je manje izraženo, kao i primetna apoliticnost. 

 

2.Koje su to tradicionalne megalomanske vrednosti SSSRa( mslim ja znam 😄 )? Da li postoje "tradicionalne megalomanske vrednosti Rusije u modernom dobu?

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

11 hours ago, fancy said:

 

Tačno.

CCCP, tačnije ruska "tamnica naroda" je u pitanju. 

A zbog svega što su radili svim tim narodima koji su je činili, načina na koji su ih držali u tom frankenštajnovskom gulagu i mizerije na koju su sveli ljudski život i dostojanstvo (npr. slučaj iz mog posta), imaju tačno 0 poštovanja od mene lično.

 

Ovog puta čak nema ni veze sa tekućim ratom. 

Rat je samo posledica bolesnog mindseta jednog diktatora odraslog na megalomanskim tradicionalnim vrednostima CCCP (ali na žalost izgleda da ni većina stanovništva očigledno nema problema s tim).

 

 

Putin samo koristi lozenje na CCCP, pa majku mu znamo kako je on sam ziveo u CCCP i sta je bio a sta je sad. Inace po nekim insajder informacijama Putin i njegova ekipica se ustvari loze na carsku Rusiju gde je naravno Putin car a ovi plemstvo. I onda ima i logike silno pljackanje Rusije od strane te ekipe jer oni to ne vide kao nesto pogresno jer su oni novo plemstvo...

 

Da su stvari u fazonu CCCP bili bi daleko siromasniji a drzava znatno jaca.

 

Npr Navalni je radio u emisiji o Zolotovu pomenuo da je doticni nekako uspeo da uknjizi na sebe elitnu sovjetsku rezidenciju, dakle vlazni snovi Tome, Brnabe pa i nekad Bote da im istorijske vile ostanu e to kod Rusa se desilo opusteno.

 

Inace u toj vili je zivela legenda sovjetske politike Anastas Mikojan pa je iz nje otisao u penziju u neku dacu. Nije mu palo napamet da prisvoji rezidenciju.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

U Rusiji letenje postaje opasno po život

Ni u kojoj drugoj zemlji na svetu nije toliko ljudi poginulo u avionskim nesrećama od 2000. godine kao u Rusiji.

Sankcije protiv Putina dodatno povećavaju opasnost.

 

Svako ko uđe u avion u Rusiji planira visok rizik: ruske mašine su ove godine dvostruko sklonije greškama nego što su bile pre rata. Za nešto manje od godinu i po dana bezbednost ruske avijacije se naglo pogoršala. I nije bila dobra u ovome ni pre rata.

Tek 12. septembra erbasov avion aviokompanije Ural Erlajns morao je Airlines prinudno da sleti na polje u sibirskom regionu Novosibirsk. Na brodu A320 bilo je 167 ljudi – na putu od Sočija na Crnom moru do Omska u Sibiru Sibirien.

...

Od 2000. godine 1.712 ljudi je poginulo u vazdušnim nesrećama u Rusiji – više nego u bilo kojoj drugoj zemlji na svetu. Isključene su brojke terorističkih napada ili otmica, piše "Novaja Gazeta Evropa". Osam od deset fatalnih avionskih nesreća u Rusiji takođe je bilo posledica ruskih aviona. Verovatnoća umiranja na takvom avionu je 20 puta veća nego u neruškoj letelici.

Spoiler

Kako se navodi, avion je imao problema sa hidraulikom, rekao je guverner regiona državnoj novinskoj agenciji Tass. Kako prenosi Ural Erlajns, pilot je prijavio vanrednu situaciju tokom leta i uputio se Flughafen ka bolje opremljenom aerodromu Novosibirsk umesto Omsku. Međutim, gorivo za to nije bilo dovoljno, pa je mašina konačno sletela na veliko polje pšenice sa produženom opremom za sletanje.

Posada i putnici su imali sreće: prinudno sletanje je bilo uspešno – trup letelice je ostao netaknut, nije bilo požara. Svih 161 putnik i šest članova posade uspeli su da napuste avion, neki ljudi su lakše povređeni.

 

Rusima više nije dozvoljeno da lete iznad Evrope

Međunarodna organizacija civilnog vazduhoplovstva (ICAO) već godinu dana je na ruskoj "crvenoj listi". Samo četiri zemlje trenutno imaju taj status: osim Rusije, letenje je samo tako opasno u Butanu, Kongu i Liberiji.

Od rata agresije na Ukrajinu Ukraine uvela , EU je oštre sankcije vazduhoplovnoj industriji u Rusiji. Ruskim avionima više nije dozvoljeno da lete iznad evropske teritorije, a kamoli da sleću ili poleću na aerodromima u EU.

Na listi briselskih sankcija su neki menadžeri ruske vazduhoplovne industrije, uključujući najveću rusku aviokompaniju, generalnog direktora Aeroflota Mihaila Polubojarinova. Aeroflot je "pružalac usluga za rusku vladu" i "važan izvor prihoda", navodi se na listi sankcija. Polubojarinov je jedan od "vodećih biznismena" u Rusiji. "Aeroflot je ponudio ilegalne letove za okupirani Krim."

Od marta do oktobra, Aeroflot leti za Simferopolj na Krimsko poluostrvo koje je pod ruskom nogom. "Danas je Simferopol 'kapija Krima', ovde počinju svi putevi i svako putovanje u region", reklamira aviokompanija destinaciju na svom sajtu. Krim, sa crnomonom obalom, popularan je praznični region za Ruse .

 

Dvostruko više nesreća nego prethodnih godina

Međutim, za Ruse letenje je izuzetno opasno, što pokazuje studija opozicionog lista "Novaja Gazeta Evropa". U prvih osam meseci ove godine već je bilo više od 120 vazduhoplovnih nesreća u kojima su učestvovali ruski putnički avioni. U istom periodu zabeleženo je u proseku 55 nesreća između 2018. i 2022. godine.

Broj vazduhoplovnih nesreća u Rusiji je tako više od 2,2 puta veći nego u periodu pre rata. Ove godine je bilo više vazduhoplovnih nesreća od januara do avgusta nego prethodnih godina, piše Novaja Gazeta Europe.

 

Mnogi ruski aerodromi su zatvoreni

Međutim, u isto vreme kada je broj nesreća porastao, broj letova je naglo opao. Broj letova ove godine je za četvrtinu manji nego u periodu pre pandemije 2019. U poređenju sa prošlom godinom, godinom izbijanja rata, obim letova se smanjio za 13 posto, izveštava Novaja Gazeta Evropa, pozivajući se na Rozaviatsiju, rusku agenciju za vazdušni saobraćaj. Međutim, cifre nisu nezavisno proverljive i mogle bi da budu još veće.

Mnogi međunarodni letovi su otkazani. Istovremeno, jedanaest ruskih aerodroma na jugu – u blizini ukrajinske granice – i tri od pet terminala na moskovskom aerodromu Šeremetjevo su zatvoreni, rekao je ruskim novinama ekspert za letove.

 

Iran nudi pomoć Rusiji

Pored toga, avioni sve više ne mogu da polete zbog nedostatka rezervnih delova. Boing Boeing i Erbas takođe sankcionišu Ruse: proizvođači aviona više ne snabdevaju rezervne delove za ruske avione. Aviokompanije u Rusiji primorane su da kanibalizuju stare avione ili da nabavljaju rezervne delove iz drugih zemalja putem zaobilaznica.

Iran se posebno pozajmljuje ovome, ali se nalazi i na samoj listi sankcija Zapada. Ruske mašine su relativno mlade – stare 14,6 godina. Međutim, Iranci imaju manje iskustva sa modernim mašinama. "Aeroflot je ponosan što ima jednu od najnižih prosečnih godina u Evropi", rekao je neimenovani ekspert za Novuju Gazetu Evropu.

Međutim, letelica je takođe opremljena sa dosta elektronike, kao što su kontrolne table, koje moraju redovno da se ažuriraju. "Iran nije u poziciji da radi sa njim. Postoji ruski avion koji je već bio u Iranu na održavanju pola godine."

Rusija sada želi da napravi sopstvene avione, a do 2030. trebalo bi da ih bude više od hiljadu. Da li je to moguće, postavlja se pitanje. Do tada, za svakog Rusa, let kroz najveжu zemlju na zemlji ostaje igra sa vatrom.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

On 9/25/2023 at 7:43 AM, fancy said:

Za danas u Zemlji čuda malo istorije - primer "velike moskaljske kulture" - tragedija na Sokolniki stadionu 10.03.1975 (izguglajte)
 
Igrala se prijateljska utakmica mladih hokejaških timova Kanade i CCCP.
Wrigley platio kanadskim hokejašima da baci žvake u publiku posle utakmice dok njihove kamere snimaju, u nameri da snimak moskalja kako žvaću kasnije koriste za reklamu.
I hokejaši posle utakmice stvarno pobacali žvake u publiku a velika kulturna nacija se potukla, i bilans mrtvih na kraju bio 21.
 
Čajkovski, Tolstojevski i Sprearmint.

 

Naiđoh na kratki video, ne znam da lima duži.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Rusija planira da poveća svoju odbrambenu potrošnju za skoro 70 procenata sledeće godine.

Očekuje se da će se finansiranje vojske povećati za više od 68 procenata na godišnjem nivou, na skoro 10,8 triliona rubalja (oko 102 milijarde švajcarskih franaka), saopštilo je Ministarstvo finansija u Moskvi. Oni bi tako činili oko šest odsto bruto domaćeg proizvoda Rusije.

 

Prema proračunima novinske agencije AFP, ruska potrošnja na odbranu u 2024. godini biće oko tri puta veća od potrošnje na obrazovanje, zaštitu životne sredine i zdravlje zajedno.

Rusija tako ističe svoju rešenost da nastavi ofanzivu u Ukrajini. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov opravdao je veliko povećanje troškova odbrane "hibridnim ratom koji se vodi protiv nas".

Od početka ofanzive u Ukrajini prošle godine, Rusija je pojačala proizvodnju oružja i uložila veliki novac u svoj vojni aparat uprkos konstantno visokoj inflaciji i slaboj rubi.

Ruska centralna banka nedavno je upozorila na usporavanje ekonomskog rasta u drugoj polovini godine. Od početka godine rublja je izgubila oko 30 procenata vrednosti u odnosu na dolar. Glavni razlozi za to su visoki vojni rashodi i nedostatak prihoda od prodaje nafte i gasa Evropi kao rezultat zapadnih sankcija.

Link to comment
Share on other sites

Dugin se pobunio protiv Kremlja i pokrenuo kampanju protiv slova Z

 

Glavnog ideologa "ruskog sveta" podržali su i drugi propagandisti.

Ruski propagandni kanali počeli su do nedavno žestoko da kritikuju sveti simbol - slovo Z, koje je od početka rata u Rusiji prikazano bukvalno svuda (i to ne samo u Rusiji).

Sve je počelo objavljivanjem na kanalu šovinističkog ruskog ideologa Aleksandra Dugina , gde je o pismu Z rekao da je to "loš simbol i PR lažnjak" koji "ne znači ništa".

Ovaj talas kritika odmah su pokupili drugi ruski propagandni mediji, od kojih neki nisu ni pomutili svoje izraze lica.

"Z je kao WC љolja. Hajde da šijemo wc šolje na našim ševronima i umremo za njih. Imaće još više smisla", napisao je kanal Aleks Parker Povratak.

Ti propagandni resursi koji su podržavali Dugina primetili su u svojim publikacijama da pisma Z i V svedoče o porazu i sramnom stanju ruske vojske, ili čak povezuju sa inicijalima ukrajinskog predsednika Volodimyra Zelenskog .

Usledio je i komentar gde je slovo Z nazvano "kukastim krstom za ne entitete i impotente".

Međutim, bilo je i onih kojima se nisu dopao Duginovi argumenti. Neki su govorili da je slovo Z dobro, jer je "došlo iz naroda, a ne od političkih stratega." Drugom se nije dopao ideja da uvek umire za "Svetu Rusiju", zatim za neke druge simbole. I treće Z to voli, jer se takvi simboli mogu koristiti u predizbornim kampanjama.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...