Jump to content

Rat u Ukrajini

Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

Moderacija Politike

Recommended Posts

1 hour ago, VladimirB said:

Ima nešto što prećutkuješ. Većina u Rusiji podržava Putina i te kako podržava ovaj rat. Možemo da pričamo šta hoćemo o pojedincima, ali - kolektiv glatko podržava ovaj napad na Ukrajinu. I kolektiv zaslužuje kaznu, koliko god to bilo surovo da se kaže. Ipak je to kazna koja ih neće lišiti života, zar ne?

31 minutes ago, Akiro said:

Tu je negde suština. 80% Rujkana podržava Putlera

Posto ste poceli da licitirate suludim brojkama, a ja brojke volem vise nego leba da jedem, stvarna cinjenica jeste da je njihov psihopata dobio tek nesto malo vise od 50% glasova svih registrovanih biraca i to na verovatno pokradenim izborima i/ili neregularnim/nepravednim izborima (kao sto to imamo i u Srbiji). 

1 hour ago, alpaka Bereta Sida said:

Izolacija svih koji imaju veze sa zlocinackim rezimom u Moskvi svakako. Kaznjavanje obicnih Rusa koji nemaju nikakve veze da ludjakom u Kremlju niti podrzavaju agresiju ni u ludilu.

Sa prvom recenicom se apsolutno slazem, ali sta cemo sa drugom (skoro) polovinom populacije? Da ih izmestimo iz Rusije? 

Kako tacno da ekonomski kaznimo Rusiju i Putina i taj rezim, a da nema kolateralne stete u vidu skoro 50% populacije koja ne podrzava psihopatu? 

26 minutes ago, sreta-steta said:

Ja ne znam odakle tebi zivci da ovo citas....

@McLeod i ja sam saradjivao dosta sa tom digitalno pismenom generacijom, dosta do neke 2016, posle redje... prvo sto medjusobom ja nisam video da se pravi neka razlika. Ali meni je licno bilo mnogo teze da napravim kontakt sa Rusima nego Ukrajincima... UKRi su bili nekako pristupacniji (da nekazem normalniji), humaniji. Rusi sa druge strane su imali taj stav mi smo nadljudi. I cisto da se ogradim, pricam o Kiev/Moskva, prica je da su stvari dosta drugacije van tih gradova. Imao sam par Rusa gde je posle nekoliko vidjanja prica morala da se okrene na avione/rakete/atomske bombe. Isto tako primetio sam kod njih tu potrebu da se ucine normalnim ljudima sa zapada, ali opet uz dozu arogancije. Jako, jako cudan svet. 

Imam donekle, mada samo donekle slican utisak. Meni su u pricama gastosa koji odu da rade po Nemackoj, Parizu itd. pa se vrate ovde i pricaju kako su ljudi otudjeni, niko se nikome ne javlja i slicno, culi smo ih svi, nije to nasa topla slovenska dusa, uvek asocijacija za to najpre bili Rusi. Rusi su u dlaku takvi, ako cemo da generalizujemo, mada ovih par sa kojima sam imao dodir nisu ostavili takav utisak na mene vec ono, normalni, poslovni ljudi, kakve sreces i na zapadu.

Ako pricamo bar o ITju, sa izuzetkom naravno brace Indijaca i Pakistanaca koja su neka bas posebna prica, generalne razlike su manje, jer i ovi sa istoka postuju zapadnu poslovnu kulturu, bar oni ozbiljniji medju njima.

1 minute ago, Hamilton said:

Stileto, ti pojma nemas o cemu pricas…osim sto si funkcionalno nepismen i ucitavas mi neke gadosti. Kakac ciklon kakve tebe more more, lebe mekani. Nastavi brizno da brines za ruje, vidi se da si dobar co’ek. 

Hamiltone, ti pojma nemaš o čemu pričaš, sam si napisao sve gadosti, svako ko ume da čita to vidi.

Ja se brinem, a trebalo bi i ti, za sve nevine ljude, ne delim ih na Ruse, Ukrajince, Egipćane, Somalijce... i ne zahtevam striktnu izolaciju SVIH samo zato što su Rusi.

Tako jedan koljač ovdašnji striktno izolovao SVE Bošnjake u Sarajevu i Srebrenici, samo zato što su Bošnjaci, pa će da broji rešetke do kraja svog mizernog života.

• Like 2

56 minutes ago, Kooineeperk said:

Kako tacno da ekonomski kaznimo Rusiju i Putina i taj rezim, a da nema kolateralne stete u vidu skoro 50% populacije koja ne podrzava psihopatu? 

Takva im karma. Evo na primer ja kad su bile sankcije i sve ostalo nisam imao nikakva negativna ni osecanja ni misli o normalnom svetu, a oni na koje sam bio kivan i još sam su milošević i ostala banda, ali i svi do poslednjeg srbende koje su to sve podrzavale i još podržavaju. Niko mi od cele te kompletne bulumente ne bi nedostajao. Zasto bih ja bio kivan na normalan svet tada sto radi ispravnu stvar i trebi kukolj iz sebe? To tako i treba raditi. Ovi u Rusiji koji ne podržavaju ovu ostalu bagru ako drugacije gledaju na stvari njihov problem.

Evo mislio sam da citiram taj deo, ali nema potrebe, na primer ova devojka o kojoj je pisao @McLeod  ona je vidim normalna. Zasto bi ona o tim svojim "roditeljima" i slicnom ološu i ljudskim mizerijama onda mislila bilo sta osim da su to gomna, sa m. Pa sta ako su je rodili? To je slucajno. Svaka budala moze da stvori novi zivot, a da bi se bio roditelj treba da se bude covek. To iz primera nisu ljudi.

Takvi treba da budu srecni sto nije drustveno prihvatljivo odstraniti ih iz drustva, kao sto rade drugi sisari koji zive u grupama sa takvim sociopatama koji ne podrzavaju svoje mlade. Znao sam za jednu takvu stoku koja je sinu govorila da bi ga se odrekla ako se ne bi odazvao na vojni poziv kad bi ga pozvali da ide da sveti ognjista da bi srbendska banda mogla da muze drzavnu sisu i pise peticije i ruši u trenutku kad se evropski svet ujedinjavao. Posle kad je šlogirala on je pazio. Od mene bi dobila sto bi rekao Bukovski rutavo gmizavo govno. Takve mi "majke" ne trebaju. Neka je pazi milosevic.

Poenta je, to sto u njima postoje normalni, ne moze da bude izgovor za nekaznjavanje odmetnutih zemalja, to je sve. Gubiti vreme na tu temu je bas to, gubljenje vremena.

Ovo za proganjanje svih Rusa svuda vec nije kul, ali bi za neke svakako trebalo proveravati sta su oni i ko su, jer tu ima garantovano podosta laznih emigranata, spijuna i slicnih.

Edited by Milenko Puzigaca
  • Thanks 1

1 hour ago, Kooineeperk said:

Posto ste poceli da licitirate suludim brojkama, a ja brojke volem vise nego leba da jedem, stvarna cinjenica jeste da je njihov psihopata dobio tek nesto malo vise od 50% glasova svih registrovanih biraca i to na verovatno pokradenim izborima i/ili neregularnim/nepravednim izborima (kao sto to imamo i u Srbiji). 

Na tim predsjedničkim izborima, putin je osvojio 77,53%, kandidat komunističke partije 11,9%, a živinovski (kojem ovom prilikom još jednom čestitam neopozivu ostavku na život) 5,71%. Drugim riječima, bar 95,14% od 67,5% ruskih glasača koji su se tog dana 2018. godine iscimali do birališta su glasali za opcije koje podržavaju ruski iredentizam.

Situacija na poslednjim parlamentarnim izborima (septembar 2021.) je vrlo slična, uz nižu izlaznost.

2 minutes ago, Beonegro said:

Na tim predsjedničkim izborima, putin je osvojio 77,53%, kandidat komunističke partije 11,9%, a živinovski (kojem ovom prilikom još jednom čestitam neopozivu ostavku na život) 5,71%. Drugim riječima, bar 95,14% od 67,5% ruskih glasača koji su se tog dana 2018. godine iscimali do birališta su glasali za opcije koje podržavaju ruski iredentizam.

Situacija na poslednjim parlamentarnim izborima (septembar 2021.) je vrlo slična, uz nižu izlaznost.

95.14% * 67.5% = dakle nije ni 65% punoletnih gradjana. Svakako nije 80% kao sto su se ovde frljali ljudi. Ja sam racunao samo one koji su dali glas Putinu, ali ok neka bude ovih 65%, uostalom 52% ili 65% i nije neka razlika, i dalje ima puno onih kji nisu dali glas Putinu i slicnima. I zanemarimo to sto je u Rusiji mozda jos gore sto se tice izbornih uslova nego sto je u Srbiji. 

Sta cemo da radimo sa onih 35% koji ne podrzavaju? To je moje pitanje. Pa neka ih je i 20% samo, jesu li kolateralna steta? 

Kolika je uopste ta neka "moralna granica" pa da kazemo "a jbg, ne mozemo sve da spasimo"? 

2 hours ago, VladimirB said:

Moje pitanje je bilo prosto - ko sada priziva Ciklon B i kakve veze ima Holokaust sa sankcijama Rusiji 2022. godine? Ostanimo u ovom veku i u ovoj godini, ne moramo baš daleko u prošlost.

Vrdaš odgovor, nema veze Holokaust sa sankcijama državi Rusiji 2022. godine, to prizivaju oni koji bi da striktno izoluju SVE samo zato što su Rusi. Tu skoro jedan krvolok striktno izolovao SVE Bošnjake u Sarajevu i Srebrenici samo zato što su Bošnjaci. Pa znamo posle kako je na žalost nastavio. Što se veka i godine tiče, reci Bošnjacima kad se sećaju Sarajeva i Srebrenice "da ne moraju baš daleko u prošlost", reci zakonodavcima Nemačke koji su striktno zabranili svako ispoljavanje nacizma "da ne moraju baš daleko u prošlost". Ko ne pamti takve stvari, ponoviće mu se, mnogo puta dokazano kroz istoriju.

Na kraju krajeva, da Ukrajinci, Poljaci, Česi, Mađari... ne pamte dobro sovjetsku čizmu, da li bi i u 21. veku bežali od nje glavom bez obzira, kao što i treba?

Vidiš, dok se ti kao i većina Srba bavite time šta će biti sa jadnim Rusima i kako će "patiti" i "stradati" zbog sankcija, kako je "nehumano" zabraniti učestvovanje na sportskim takmičenjima... sasvim stvarni Ukrajinci ginu u ratu, ili umiru zbog posledica rata. Na hiljade do sada, ali je važnije baviti se nehumanim sankcijama Rusiji???

Opet pitam, ko se bavi sankcijama Rusiji? Ja se od prvog posta borim protiv striktne izolacije SVIH samo zato što su Rusi. Imamo slike u ovoj temi Rusa koji su se bunili protiv agresije na Ukrajinu, pa su zbog toga brutalno pohapšeni i ko zna šta je sada sa njima. Moraju li i oni u striktnu izolaciju SVIH, samo zato što su Rusi?

Vidiš li na šta liči Mariupolj? Nisu te zgrade bile kulise pa se neko igrao rata i rušio ih. Tu su živeli neki sasvim stvarni Ukrajinci i više ih nema među živima.

Krivci za Marijupolj, Buču i sve ostale zločine po Ukrajini se znaju imenom i prezimenom i oni moraju na kraju svega ovoga da odgovaraju sudu i istoriji. Za granatiranje Sarajeva i genocid u Srebrenici nisu osuđeni VladimirB i Stiletto koji su tad samo živeli u Srbiji, već Karadžić, Mladić, Plavšićka, Krajišnik...

Mene i tebe (ako si tad živeo u SRJ) su potkačile sankcije UN-a, Srbe koji nisu tada živeli u Srbiji nisu. A i te sankcije od 1992. do 1996. nisu ni za jotu pomerile položaj Kasapina u Srbiji. Štaviše, sportisti SRJ su se takmičili u pojedinačnim sportovima na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992, pod olimpijskom zastavom. Osvojili su i tri medalje. Takmičila se i Monika Seleš na svim turnirima kao državljanin SRJ 1992. i 1993. (1994. je dobila državljanstvo SAD). Pored njenog imena nije bilo zastave SRJ i niko nije pravio pitanje za bilo šta više od toga.

Ima nešto što prećutkuješ. Većina u Rusiji podržava Putina i te kako podržava ovaj rat. Možemo da pričamo šta hoćemo o pojedincima, ali - kolektiv glatko podržava ovaj napad na Ukrajinu. I kolektiv zaslužuje kaznu, koliko god to bilo surovo da se kaže. Ipak je to kazna koja ih neće lišiti života, zar ne?

Zato sam i pisao o Jevrejima u prethodnom postu. Oni su hiljadu godina "kolektivno krivi", "jer su razapeli Hrista". Da li smatraš da je to ispravno? Čisto sumnjam. Ako oni ne mogu biti kolektivno krivi i kolektivno zaslužiti kaznu, zašto neka druga nacija može? A da li će ih lišiti života, saznaćemo kad prsne ekonomija Rusije, zaleti se hiperinflacija i zavlada glad i zakon jačeg u borbi za hranu i ostale potrepštine. A to će po svoj prilici biti u dogledno vreme.

A gluposti tipa kažnjavanje Rusa koji već žive i rade u nekom inostranstvu su samo to - gluposti. Besmislica, koja je za svaku osudu.

Kako se ovo uklapa sa "striktna izolacija SVIH koji imaju veze sa džamahirijom"? Što ovo nisi napisao Hamiltonu?

• Like 2

7 minutes ago, Amigo said:

Pa jesi li ti dobio to drzavljanstvo kao imigrant?

Kakve sad to ima veze. Ako ja imam samo jedno državljanstvo ta država mi ga ne može oduzeti nikada. Jer ako mi ga oduzima ugrožava moja ljudska prava. Ti verovatno misliš na dvojna državljanstva ili zelene kartone i slično a mi o tome nismo pričali.

@Valensija

Tada smo bili jugosloveni

Edited by Klotzen

52 minutes ago, Milenko Puzigaca said:

Takva im karma. Evo na primer ja kad su bile sankcije i sve ostalo nisam imao nikakva negativna ni osecanja ni misli o normalnom svetu, a oni na koje sam bio kivan i još sam su milošević i ostala banda, ali i svi do poslednjeg srbende koje su to sve podrzavale i još podržavaju. Niko mi od cele te kompletne bulumente ne bi nedostajao. Zasto bih ja bio kivan na normalan svet tada sto radi ispravnu stvar i trebi kukolj iz sebe? To tako i treba raditi. Ovi u Rusiji koji ne podržavaju ovu ostalu bagru ako drugacije gledaju na stvari njihov problem.

Evo mislio sam da citiram taj deo, ali nema potrebe, na primer ova devojka o kojoj je pisao @McLeod  ona je vidim normalna. Zasto bi ona o tim svojim "roditeljima" i slicnom ološu i ljudskim mizerijama onda mislila bilo sta osim da su to gomna, sa m. Pa sta ako su je rodili? To je slucajno. Svaka budala moze da stvori novi zivot, a da bi se bio roditelj treba da se bude covek. To iz primera nisu ljudi.

Takvi treba da budu srecni sto nije drustveno prihvatljivo odstraniti ih iz drustva, kao sto rade drugi sisari koji zive u grupama sa takvim sociopatama koji ne podrzavaju svoje mlade. Znao sam za jednu takvu stoku koja je sinu govorila da bi ga se odrekla ako se ne bi odazvao na vojni poziv kad bi ga pozvali da ide da sveti ognjista da bi srbendska banda mogla da muze drzavnu sisu i pise peticije i ruši u trenutku kad se evropski svet ujedinjavao. Posle kad je šlogirala on je pazio. Od mene bi dobila sto bi rekao Bukovski rutavo gmizavo govno. Takve mi "majke" ne trebaju. Neka je pazi milosevic.

Poenta je, to sto u njima postoje normalni, ne moze da bude izgovor za nekaznjavanje odmetnutih zemalja, to je sve. Gubiti vreme na tu temu je bas to, gubljenje vremena.

Ovo za proganjanje svih Rusa svuda vec nije kul, ali bi za neke svakako trebalo proveravati sta su oni i ko su, jer tu ima garantovano podosta laznih emigranata, spijuna i slicnih.

Zato napisah u ranijem postu da se ne sme dirati niko ko poštuje zakone zemlje domaćina. Ako se ustanovi da je neko od njih špijun, diverzant i tako to, što kažu Englezi, throw the book at him.

4 minutes ago, Klotzen said:

Kakve sad to ima veze. Ako ja imam samo jedno državljanstvo ta država mi ga ne može oduzeti nikada. Jer ako mi ga oduzima ugrožava moja ljudska prava. Ti verovatno misliš na dvojna državljanstva ili zelene kartone i slično a mi o tome nismo pričali.

Ima veze, ako ti jedna drzava da drzavljanstvo kao useljeniku, moze da ti ga i oduzme. Pravis sranja, bavis se kriminalom itd

• Like 1

8 minutes ago, Beonegro said:

Jesu.

Koliko, 20% ili 35%? Koja granica mislis da je moralno prihvatljiva?

Ozbiljno pitam, ne sprdam se. To ti je poput one "vozac tramvaja/voza" dileme. 

EDIT: https://en.wikipedia.org/wiki/Trolley_problem 

Siri opis, video koji sam linkovao je pojednostavljen, samo 2 scenarija... 

Edited by Kooineeperk

1 minute ago, Kooineeperk said:

Koliko, 20% ili 35%? Koja granica mislis da je moralno prihvatljiva?

Ozbiljno pitam, ne sprdam se. To ti je poput one "vozac tramvaja/voza" dileme. 

Mislim da je prihvatljivo i da 100% Rusa živi lošije imajući u vidu šta trenutno država Rusija radi po Ukrajini, a takođe i da je poželjno da 100% Rusa živi lošije ukoliko postoji ikakva šansa da to, kao kod nas, dovede do smjene sadašnje zlikovačke vlasti.

• Like 1
  • Thanks 1

1 minute ago, Beonegro said:

Mislim da je prihvatljivo i da 100% Rusa živi lošije imajući u vidu šta trenutno država Rusija radi po Ukrajini, a takođe i da je poželjno da 100% Rusa živi lošije ukoliko postoji ikakva šansa da to, kao kod nas, dovede do smjene sadašnje zlikovačke vlasti.

"Zivi losije" je vrlo nedefinisan pojam, slozices se? 

Vec se pisalo o tome ovde - ne pricamo o nekom nesto losijem zivotu (nece piti koka-kolu i jesti McDonalds - banalizujem sad) nego o potencijalno ozbiljnim socio-ekonomskim posledicama koje mogu dovesti i do smrti velikog broja stanovnika. 

1 minute ago, Kooineeperk said:

Vec se pisalo o tome ovde - ne pricamo o nekom nesto losijem zivotu (nece piti koka-kolu i jesti McDonalds - banalizujem sad) nego o potencijalno ozbiljnim socio-ekonomskim posledicama koje mogu dovesti i do smrti velikog broja stanovnika. 

Ajde molim te elaboriraj na ovu temu, ako ti nije teško.

Baj d vej, kad govoriš o posledicama, ne možeš da ne govoriš o uzroku, a uzrok nije potencijalan, nego već vrlo stvaran, i mjeri se desetinama hiljada mrtvih. Ali ajde čak i to da ostavimo po strani, zaista me interesuje tvoj odgovor na prvo pitanje.

• Like 1