Rat u Ukrajini - Page 1216 - Politika - VOX92 Jump to content

Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

Moderacija Politike

Recommended Posts

Posted
8 hours ago, Klotzen said:

Ako im skine sankcije zbog primirja  u Crnom moru to je neviđena glupost. Crno more je izgubilo bilo kakav značaj u ovom ratu od kada je Ruska mornarica oterana sa Krima. Čak i da luke budu uključene u taj dil pa da Ukrajina bar može žitarice da izvozi iz Odese u većem obimu to je i dalje vrlo mali dobitak a skidaš sankcije agresoru i gubiš "karte" u daljnjem kartanju.

Tramp je idiot ako to uradi. Sankcije treba skinuti samo kao deo krajnjeg mirovnog sporazuma.

Koliko sam shvatio podizanje sankcija je samo za prehrambene i poljoprivredne proizvode, što i nije neka cijena ako je vjerovati da su Rusi odobrili vraćanje 47 Ukrajinske djece i preostale zarobljenike.

• Like 1
Posted

Vidjećemo šta će biti od ovoga u praksi i da li će uopšte nešto biti, ali pominjanje kanala za plaćanja može da znači i već sada relaksiranje sankcija prema nekim ruskim bankama, a to je preveliki ustupak u ovoj fazi pregovora.

• Like 1
Posted

Rusi traze vracanje u SwiftPay, tako da je to prilicno velika stvar. Ukrajinci su ucenjeni USA vojnom pomoci i obavestajnim podacima, tako da sada mogu samo da igraju kako im iz USA stizu note. U principu, ako im skinu ove sankcije, onda i Kremlj mogu da ucenjuju vracanjem sankcija, mada ne bih ja spavao na to uvo i racunao na tu strategiju. 

Koliko sam razumeo, ovo primirje ce stupiti na snagu tek posle skidanja ovih sankcija, tako da to ne izgleda da je bas iza ugla. Sigurno ce za to trebati bar nedelju dana i neko vreme da se u Rusiji uvere da SwiftPay funkcionise.

Posted

U američkim pregovaračkim timovima nema nijedan jedini ekspert za Istočnu Evropu, Rusiju ili bivši Sovjetski Savez. Kad se pogledaju sastavi, jedini iole normalni i obrazovani su prevodioci. A oni su tu samo da prevode.

Čak i da nije by design (a ceo GOP jeste izbušen od strane FSB-a), nije ni čudo što ih Rusi vozaju ko volove.

• Like 5
Posted
56 minutes ago, Maharaja said:

U američkim pregovaračkim timovima nema nijedan jedini ekspert za Istočnu Evropu, Rusiju ili bivši Sovjetski Savez. Kad se pogledaju sastavi, jedini iole normalni i obrazovani su prevodioci. A oni su tu samo da prevode.

Čak i da nije by design (a ceo GOP jeste izbušen od strane FSB-a), nije ni čudo što ih Rusi vozaju ko volove.

Da parafraziram jednog bivšeg američkog ambasadora u moskvi, lavrov u tim stvarima ima više godina iskustva, nego Rubio dana

• Like 5
Posted

Na ovu temu nemam nista posebno da dodam. Medjutim jutros sam procitao u nasim novinama ( norveskim) da su danas u diplomatskoj posjeti u Ukrajini norveski ministar spoljnih poslova Espen Bart Eide i ministar rada Tonje Brenne zbog razgovora sa Ukrajinskom vladom o povratku 90000 Ukrajinskih izbjeglica u Ukrajinu. Po mom skromnom misljenju ovo mnogo toga nagovjestava. Sta , ne znam.

Posted
1 hour ago, Koca Popovic said:

Na ovu temu nemam nista posebno da dodam. Medjutim jutros sam procitao u nasim novinama ( norveskim) da su danas u diplomatskoj posjeti u Ukrajini norveski ministar spoljnih poslova Espen Bart Eide i ministar rada Tonje Brenne zbog razgovora sa Ukrajinskom vladom o povratku 90000 Ukrajinskih izbjeglica u Ukrajinu. Po mom skromnom misljenju ovo mnogo toga nagovjestava. Sta , ne znam.

Sve je pitanje konteksta, može da znači razne stvari, Jedna od mogućnosti je da ima veze sa time pto Ukrajinci sami traže da im evropske zemlje pošalju muškarce koji su u godinama u kojima imaju vojnu obavezu.

• Like 1
Posted

Kao što sam najavio, putler traži izbore u Ukrajini prije nastavka pregovora:

March 28 (Reuters) - Russian President Vladimir Putin suggested Ukraine be placed under a form of temporary administration to allow for new elections and the signature of key accords to reach a settlement in the war, Russian news agencies reported early on Friday.

Sad ćemo da vidimo da li je dnevna doza totalni izdajnik i plaćenik, ili ipak ima mrvu zdravog razuma.

Posted

7 minutes ago, Beonegro said:

Sad ćemo da vidimo da li je dnevna doza totalni izdajnik i plaćenik, ili ipak ima mrvu zdravog razuma.

Ne bih ja igrao na tu kartu. Ovim prakticno teraju Zelenskog da raspise izbore u nenormalnim uslovima u kojima nema ni d od demokratije, ni s od slobodnog izbora. Znaci Zelenski moze da raspise izbore i kroz totalnu kontrolu dodje do 90% podrske, samim tim udje u drustvo autokrata putinovskog tipa.

U pregovorima se mora traziti sestonesecno primirje za odrzavanje delimicno slobodnih izbora.

Posted

Ja sam sve uvereniji da putin i tramp rade na tome da pregovori propadnu i da za to okrive Ukrajinu. tramp misli da će na taj način "jeftino" da se izvuče iz obaveze da pomaže Ukrajini a putinu odgovara da se rat nastavi bez SAD pomoći.

Kao što reče djura.net niko nema šanse protiv Zelenskog na izborima u ovim uslovima ratnog stanja. Ali posle takvih izbora onda može da se potegne pitanje nelegitimnosti pobede Zelenskog pa se žurka nastavlja. Ovo je predlog koji je čista provokacija Ukrajine. Sad da vidimo reakciju Trampa na ovu budalaštinu i da li će konačno čvršće odgovoriti putinu.

Inače Putin je spomenuo i nas u ovom predlogu. Tražio je da upravu u Ukrajini preuzme neko drugi po uzoru na neke teritorije iz bivše YU. Očigledno aludira na Kosovo i koristi situaciju. Ko zna možda deo mirovnog ugovora bude priznanje Kosova od strane Rusije. To je za njih mali ustupak a mogao bi da im donese mnogo u trgovini sa Trampom.

• Like 3
Posted

Po ukrajinskom zakonu (uz ogradu da sam ovo pročitao u različitim medijima, koliki god da sam perverznjak nisam tražio njihov izborni zakon da provjerim) ne može biti izbora dok je na snazi ratno stanje. To i jeste jedan od putlerovih ciljeva, da iznudi ukidanje ratnog stanja da bi oslabio ukrajinsku odbranu (jer ukidanje ratnog stanja znači bar djelimičnu demobilizaciju rezervista), mislim da mu je to bitnije od samog ishoda izbora. 

Posted (edited)

Ni u jednoj demokratskoj državi se ne mogu obavljati izbori tokom ratnog stanja.

Česi opet našli 1,5 milion granata za Ukrajinu. Iza ovoga mora biti neka veća država jer nema šansi da iko može toliko granata godišnje da isporuči. Pada mi na pamet Indija.

Edited by Klotzen
  • Like 3
Posted

GnKgi72bEAAEK0p?format=png&name=4096x409

Evo kako izgleda mapa na mestu gde već 10 dana imamo borbe u Belgorodskoj oblasti u Rusiji. To je sve par kilometara od granice ali putin ovde mora da pošalje pojačanja inače će vremenom odbrana da posustane.

• Like 1