Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Navodno je taj sektor trebala da preuzme 47. brigada što se i desilo juče ali su se slepci iz 115. brigade povukli sa položaja uz prugu i zato su Rusi prešli kao kroz sir do Očeretina. Danas stižu vesti da je i Novobahmutovka skoro cela okupirana. Najverovatnije će se morati povući Solovjeve. Očeretino moraju držati po svaku cenu jer posle njega 5km zapadno i severno nema naseljenog mesta a izvan urbanih sredina Ukrajinci neće moći da uspostave jaku liniju bar još mesec dana dok ova pomoć što se šalje ovih dana ne dođe do fronta.

Link to comment
Share on other sites

10 hours ago, MeanMachine said:

 

Patriot baterije koliko znam nisu se pokvarile a teškog pvo Ukrajini treba ko i granata za haubice.

A koliko rezerve Nemci imaju, sada kada se na isporuku novih Patriota ceka po nekoliko godina? To nijedna vlada ne bi prezivela.

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, ters said:

 

Upravo tako - Evropa je smatrala da su vremena ratovanja prosla i nije racunala da nekadasnji dijelovi mongolskih kaganata  (RIC iz bRICs-a + Iran) nikada nisu civilizacijski odmakli od Dzingis kana. 

U principu to je pravi smer razvoja covecanstva, ali eto uvek se nadju neki koji zaostaju u razvoju. :(

 

US Senate votes overwhelmingly to advance Ukraine, Israel aid legislation

The Senate voted by an overwhelming 80 to 19 in favor of advancing the package of four bills passed by the House, far more than the 60 needed to pave the way for a vote on final passage as soon as Tuesday or Wednesday.

 

Edited by Dragan
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Izgleda da nisu u pitanju rafinerije, već skladišta. Kad je rafinerija u pitanju, obično se pogađa najranjivije mesto, ne skladišni prostor.

 

Dodajmo da je izgleda pogođena i neka metalurgija u novolipecku.

Edited by 033zero330
Link to comment
Share on other sites

bbc

 

Ukraine has begun using long-range ballistic missiles secretly provided by the US against invading Russian forces, American officials have confirmed.

 

The weapons were part of a $300m (£240m) aid package approved by US President Joe Biden in March and they arrived this month.

 

They have already been used at least once to strike Russian targets in occupied Crimea, US media report.

Link to comment
Share on other sites

Dobar thread - poslednjih 6 meseci su bili prakticno katastrofa sto se tice pomoci.

Americka pomoc sada je bila kljucna da se prebrodi period evropskog povecanja proizvodnje koji ce poceti tek negde krajem godine.

Plus, tokom cele prosle godine su neke EU zemlje (Francuska) odbijale da kupuju municiju izvan EU i tako jos pogorsale stvari. 

Sada se to promenilo, kupuje se sve i svasta svuda i Ukrajina verovatno nece vise doci u situaciju kao ove zime da joj ponestaje municije jer sada cela planeta proizvodi.

 

Evropa ionako mora da reformise i ekspandira svoju vojnu industriju, ucini je nezavisnom od SAD i poveca kapacitete.

To ce da potraje ali politicki je to bar sada svima jasno kao sto je bilo jasno pre dve godine oko energetske politike.

To su sada vec strateski trendovi a za Ukrajinu je kljucno koliko jos Rusija ima sovjetskog inventara (tenkova, oklopnih transportera, artiljerije) koji se modernizuju.

Proizvodnja zaista novog je i dalje nekih deset puta manja od gubitaka.

Velika sovjetska skladista se prazne, satelitski snimci nam govore da ih je negde polovina ispraznjena, i da ce imati dovoljno za oko jos dve godine - tesko je reci tacno jer se mnogo kanibalizuje.

Iako ruska vojska polako napreduje, dokumentovani gubici su ogromni, a sa jos vise dronova i artiljerije koja stize ce biti katastrofalni za dalji napredak.

Imace sada mozda jos dve tri nedelje fore pre nego sto vece kolicine munice dodju do fronta i to je to.

Takodje, cini se da se ukrajinska taktika odlaskom Zaluznog promenila i da se sada radije povlace nego da zrtvuju jedinice sto je dobro po moral, a lose po ruske vojnike koji moraju polako preko poljane.

 

Medjutim, kljuc svega ce na kraju biti dronovi duzeg dometa, rakete, PVO i avioni. Ukrajina u tom domenu mora da preuzme inicijativu jer ce inace izgubiti rat i pored ruskih gubitaka.

Posto su Amerikanci sada konacno poceli da salju balisticke rakete masovnije (prva tura nekih 100 raketa), za ruske S300/400 sisteme u Ukrajini sa Krimom ce sada biti jako tesko da prezive.

O brodovima da ne pricamo. Napad na Dzankoi bazu pre dve nedelje gde je unisten radar i tri lansera u samo jednom napadu to pokazuje.  Na Krimu ima verovatno jos 10 takvih sistema a u Ukrajini jos toliko.

Kljuc ce biti unistiti sve te sisteme u relativno kratkom vremenskom periodu i nagadjam da ce upravo na takvim operacijama raditi americki savetnici koji su najavljeni nedavno.

Oni ce imati uzivo satelitske podatke gde se sve te baterije nalaze i sada ce pre svega radari i komandna vozila biti glavna meta. 

Sve to mora da se obavi pre dolaska prvih F16 koji se ocekuju u junu i koji onda mogu dovoljno da se priblize frontu (40km) i pocnu sa JDAM-ER bombardovanjem i patroliranjem. 

Kombinacija napada dronovima, artiljerijom, balistickim raketama i F16/bombama je nesto cime Ukrajina moze dugorocno i godinama da radi bez vecih gubitaka i sa dovoljnim zalihama.

F16 ce takodje smanjiti pritisak na PVO jer mogu da se koriste i za skidanje krstarecih raketa kojih Rusija i dalje proizvodi nekih 100/mesecno sto je dovoljno za teror, demoralizaciju, i slabljenje infrastrukture.

 

Ukrajina ove godine verovatno nece moci da ide u neku kopnenu ofanzivu, ali, premoc u vazduhu, cak i lokalna, moze katastrofalno da poremeti ruske napade i planove.

Takodje, Rusija ocigledno nema odgovora na dalje napade po rafinerijama i skladistima goriva sirom zapadne Rusije, i sa sve vise dronova to takodje moze postatiti veliki problem veoma brzo.

Za Ukrajinu je verovatno najbolje da saceka leto kad stignu F16 i dovoljno PVO sistema i krenu u masovni udar dronovima na sva skladista i elektricne stanice istovremeno u pogranicnim ruskim oblastima sa ciljem izazivanja logistickog soka. Dovoljno je da se transportni sistem prekine na nedelju ili dve i bilo kakve vece operacije postaju nemoguce.

Sa druge strane, Rusija ce verovatno pokusati neki ponovni napad na Harkiv jer ce u tom pravcu imati bolje pokrivene avione i PVO sisteme, posto Ukrajinci nece moci da koriste americke rakete po Rusiji.

To ce biti veliki problem mada je taj rejon verovatno masovno izminiran i utvrdjen.

Sve u svemu, ceka nas teska godina jer je previse vremena potraceno od strane Zapada u poslednje dve godine.

 

 

Edited by Anduril
  • Like 10
  • Thanks 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Unesco-Bridge.png

 

Nije direktno u vezi sa naoruzavanjem Ukrajine, ali pokazuje mozda smer razvoja tenkova (a kada krene proizvodnja oslobadjaju se kapaciteti za poslati Ukrajini jos Leoparda i Leclerkova).

Novi sustav oružja: Berlin i Pariz prate MGCS
To bi trebao biti nasljednik "Leoparda": MGCS, oružani sustav, više od glavnog borbenog tenka, najavljen kao "nešto potpuno novo" - izgradile bi ga Francuska i Njemačka. Danas ministri obrane žele potpisati sporazum.

To je projekt vrijedan milijardu dolara: Njemačka i Francuska žele zajedno razviti i izgraditi "glavni borbeni tenk budućnosti" . Ovog petka ministar obrane Boris Pistorius i njegov francuski kolega Sébastien Lecornu potpisat će u Parizu izjavu o namjerama. Lecornu je u ožujku u Berlinu rekao da će sustav naoružanja biti "generacijski skok". Pistorius je sporazum opisao kao "povijesni" i rekao: "Dogovorili smo se o raspodjeli svih zadataka za ovaj veliki projekt." Detalji nisu bili poznati. Sigurno je da njemačke i francuske tvrtke preuzimaju po pola narudžbi. 

"Nešto potpuno novo" - s umjetnom inteligencijom i laserskim oružjem

Cilj je zajednički izgraditi sustav borbenih tenkova budućnosti. U Njemačkoj će slijediti glavni borbeni tenk Leopard, au Francuskoj nakon tenka Leclerc. Njegov naziv: "Glavni kopneni borbeni sustav" (MGCS). Ovo pokazuje: MGCS bi trebao biti više od "samo" tenka.

Zasad je očito da će se jedna šasija koristiti za tri različita vozila: s jedne strane, za glavni tenk, čija bi posada trebala biti bolje zaštićena u zaštitnoj kapsuli unutra. S maksimalno 50 tona, trebao bi biti lakši od prethodnih modela. Još jedno vozilo s posadom trebalo bi biti opremljeno raketnim sustavom, a treće bespilotno vozilo s protutenkovskim projektilima. Tu su i dronovi, vlastita cloud platforma, moderni senzori i korištenje umjetne inteligencije. Obje strane naglašavaju da se ne radi o daljnjem razvoju postojećih tenkova, već o “nečem potpuno novom”. 

Višegodišnji spor oko intelektualnog vlasništva i raspodjele zadataka

Još 2012. postojali su početni njemačko-francuski planovi za razvoj zajedničkog tenka koji bi zamijenio njemački Leopard i francuski Leclerc. Godine 2018. tadašnje ministrice obrane Ursula von der Leyen i Florence Parly potpisale su početnu izjavu o namjerama, nakon čega je uslijedio okvirni sporazum potpisan 2020. godine. Time je predviđeno 50 posto financiranja za svaku. Obje strane trebale bi dobiti "dovoljno prava intelektualnog vlasništva". Osim toga, pokrenuta je dvogodišnja studija za definiranje zajedničkih zahtjeva. Novi sustav trebao bi biti spreman za upotrebu 2035. godine.

Sada se govori o 2040. jer je uslijedio višegodišnji spor oko intelektualnog vlasništva i pitanja koja tvrtka za proizvodnju oružja što proizvodi. U konačnici, radi se i o mogućnostima izvoza. Odnos između uključenih tvrtki, koji je ponekad karakterizirao konkurencija, znatno je odgodio projekt. Nakon višegodišnjih pregovora, obrambena tvrtka Krauss-Maffei Wegmann (KMW) i francuska tvrtka Nexter Systems spojile su se 2015. godine. Nastali holding KNDS, sa sjedištem u Amsterdamu, trebao je razviti zajednički borbeni tenk. Na inzistiranje Berlina, u razvoj se uključila i tvrtka za proizvodnju oružja Rheinmetall iz Düsseldorfa.
Između ostalog, sporilo se tko bi trebao biti odgovoran za glavni kat: Rheinmetall sa svojim topom od 130 mm ili Nexter sa svojim topom od 140 mm. U Francuskoj je također bilo oštrih kritika kada je Rheinmetall 2022. predstavio prototip još jednog tenka koji bi bio spreman ranije od MGCS-a: KF51 Panter natjecao bi se s njemačko-francuskim projektom. 

Različit vremenski pritisak u Njemačkoj i Francuskoj

Činjenica da Francuska i Njemačka pokreću velike zajedničke projekte naoružanja naglašava veliku važnost francusko-njemačkog prijateljstva . No, Njemačka se ne žuri s razvojem novog glavnog borbenog tenka, budući da se u budućnosti još uvijek može osloniti na Leopard 2. Francuska, s druge strane, već godinama ne proizvodi tenkove Leclerc. S obzirom na akutni nedostatak opreme u Bundeswehru, milijarde dolara vrijedan francusko-njemački projekt naoružavanja također je na meti stručnjaka.
Srednjoročno gledano, projekt bi trebao biti otvoren i za druge zemlje. Interes su već iskazale Italija i Nizozemska. To bi svima moglo smanjiti troškove, ali još više otežati reguliranje odgovornosti. 
Godine 1963. šefovi država Njemačke i Francuske potpisali su ugovor o francusko-njemačkom prijateljstvu, Elizejski ugovor. S vojnog gledišta, cilj je bio povećati razmjenu osoblja između oružanih snaga i intenzivirati suradnju u naoružanju. Šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća zajednički su izradili transportni zrakoplov Transall i protutenkovsko oružje Milan. Kasnije su zajedno razvili lovac-bombarder Alpha Jet i jurišni helikopter Tiger. Godine 1989. osnovane su zajedničke snage: njemačko-francuska brigada sa sjedištem u Mühlheimu.

Njemačka i Francuska su 2021. postigle načelni dogovor o zračnom borbenom sustavu budućnosti (FCAS). 
U budućnosti bi Francuska trebala preuzeti vodstvo u projektu FCAS, a Njemačka u MGCS.

Edited by Dragan
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

bbc

 

Greece has rejected pressure from European allies to help Ukraine boost its air defences, arguing that Athens needs the systems for itself.

 

Reports say Spain will supply some Patriot missiles but not a full system.

 

Ukraine only has a handful of Patriots to complement other Western missile defence systems and existing stocks of Soviet-era surface-to-air missiles (SAMs), such as the S-300.

 

Greece in particular has stocks of Patriots and S-300s. But Prime Minister Kyrios Mitsotakis has ruled out handing any to Kyiv. "We were asked and we explained why we cannot do it," he told Skai TV.

 

He explained his country's air defences "are critical systems for the protection of Greek air space and will not be handed over to Ukraine".

 

Spain's military has three Patriot batteries, but argues that it needs all of them and can only provide a "very limited number" of Patriot missiles because its reserve is relatively low, sources have told El País newspaper.

Link to comment
Share on other sites

Ukrajinci povlače Abramse sa prve linije fronta:

 

https://apnews.com/article/ukraine-russia-war-abrams-tanks-19d71475d427875653a2130063a8fb7a

 

Moguće da je plan da ih koriste ko vatrogasce panzere, nemci su tigrove posle kurska počeli da koriste iskljucivo za gašenje "požara " tj zaustavljanje ili usporavanje neočekivanog prodora ruskog oklopa.

 

Jer su direktno na frontu bili samo prestižne lovine za Ruse ko danas abramsi.

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

Povlače ih da ugrade kokošinjce i eksplozivni oklop. Priča se da su i Ukrajinci osmislili sistem za ometanje dronova za vozila i da će i to da ugrađuju.

 

Svi tenkovi su korišćeni kao vatrogasci. Tenk ako nije u ofanzivnoj operaciji bio je u rezervi iza linije fronta. Tenkovske, kao i mehanizovane i motorizvoane, jedinice korišćene su u aktivnoj odbrani gde bi mehanizovana grupa bila poslana da udari u bokove neprijateljskog napada. Tenkovi nikad nisu bili postavljeni na liniji fronta da drže odbranu, to je samo za filmove. Bilo je lovaca na tenkove koji su korišćeni na odbrambenim linijama ali i to retko jer je tada bilo mnogo protiv tenkovskih topova koji su bili lakši za korišćenje na samoj liniji fronta.

 

Ono što je karakteristično za Tigrove to je da su oni služili u nekih 15-tak posebnih bataljona pa se dešavalo da idu u akciju sami ili kao ispomoć nekoj pešadijskoj jedinici, no najčešće su pridodavani tenkovskim divizijama da se bore sa njima.

 

Tako se i u ovom ratu koriste tenkovi, ili  su u napadu pa kad ispucaju komplet beže u pozadinu, ili reaguju na protivnički napad i odrade kontranapad, ali ovo drugo je jako retko, nismo ni 10 takvih klipova videli od početka rata i moj je utisak da su to bili više slučajni susreti. Jedino smo viđali kontre i napade na pešadijske rovove, toga je bilo dosta na obe strane. Ako izuzmemo vozikanje po putevima na početku rata mislim da više od voda tenkova nismo nigde videli od početka rata.

 

Ako sam dobro razumeo SAD paket će biti težak 6 milijardi $, izašao je i neki spisak ali nema količina pa nam ne znači mnogo.

 

Stižu pojačanja rusima :

 

GMCr_6lWcAAfbyv?format=jpg&name=900x900

 

 

 

@Anduril

 

Slažem se oko rak rane za Ruse da su to rafinerije, većina im je u Evropi i u dometu Ukrajinaca. Nažalost već mesec dana nema napada na njih tako da su verovatno uslišili molbe sa Zapada da to obustave. To znači da neće gađati ni izvore nafte kada razviju dron sa dometom do istih. Ovo što gađaju unazad mesc dana su uglavnom skladišta goriva.

 

 

Link to comment
Share on other sites

Dronirane su dve rafinerije i izgleda aerodrom u krasnodarskom regionu.

 

Pre toga, nekoliko dana ranije,

 

 

GLhJ9JCWQAAsjz4?format=jpg&name=medium

 

Čini mi se da su čumka trebali da probaju, mislim da je njegova aura jača.

Edited by 033zero330
Link to comment
Share on other sites

23 hours ago, Dragan said:

To bi trebao biti nasljednik "Leoparda": MGCS, oružani sustav, više od glavnog borbenog tenka, najavljen kao "nešto potpuno novo" - izgradile bi ga Francuska i Njemačka.

Ja sam i dalje jako skeptičan ka ovom projektu.

Mislim da postoji politička volja sa obje strane da se troškovi razvoja podijele i mislim da Rheinmetall i Nexter imaju interes da krenu u proizvodnju tenka nove generacije. Međutim, postoji fundamentalno neslaganje između njemačke i francuske vojske. Njemci smatraju da im treba teški tenk sa što više oklopa i vatrene moći u slučaju da se nekad Rusi probiju do njih, dok Francuzi hoće tenk koji je prije svega dovoljno lak da može da se transportuje avionom.

Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, Beonegro said:

Njemci smatraju da im treba teški tenk sa što više oklopa i vatrene moći u slučaju da se nekad Rusi probiju do njih, dok Francuzi hoće tenk koji je prije svega dovoljno lak da može da se transportuje avionom.

Nek iskopaju nacrte za Mousa, sad makar imaju vremena i para.

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

Nemci su pri kraju faze razvoja Panther KF51 koji bi bio naslednik Leoparda. Međutim ovaj rat je pokazao da će tenkovi morati da dobiju drugačiji dizajn. Ovaj novi projekat Nemaca i Francuza je nešto što će dati rezultate tek za 15 godina tako da će vrlo verovatno uzeti iskustva iz rata u Ukrajini i to sve primeniti na novi projekat. Glavni cilj je da se napravi MBT za celu evropu čime će se logistika maksimalno uprostiti u EU.

 

Novine koje se očekuju su upotreba AI-ja i povezanost tenkova  sa drugim sistemima, nešto slično što F-35 ima u vazduhu. Treba ispratiti i ovaj UK projekat lasera koji bi trebalo da bude operativan 2027. godine. Ako se pokaže uspešan to će biti obavezno oružje na svim vozilima za odbranu od dronova i raketa. Nešto sam čitao da je cena dejstva tog lasera oko 10 evra po ispaljenom zraku a prvi test je bio prilično efikasan na daljini 1km. No videćemo kako će se sa papira to preneti u gotov proizvod.

 

Ukrajinci počeli da koriste avione sa propelrima :

 

 

 

Iznad Odese je navnodno oborio dva drona danas. Dobra ideja, dosta jeftinije je njegovo korišćenje a ovako daleko od linije fronta nema opasnosti da bude oboren.

Edited by Klotzen
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...