Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Tako je to kada se ne uce lekcije iz istorije.

 

Ocijukanje Engleza sa nacistickim idejama iz ondasnje Nemacke, Staljinov pakt sa Hitlerom (Molotov-Ribentrop) su znamo kako zavrsili. Bombardovanjem Londona i napadom na SSSR. Preko okeana su Amerikanci glumili izolacionizam koji je rezultirao napadom na Perl Harbur.

 

Pa ajmo opet da ne platimo na mostu politikom (Zapad, umalo da kazem 'kolektivni' :classic_tongue: ) platicemo vazda svi  visestruko na cupriji. 

 

Nisam obavezno za jastreb' politiku ali 100% nisam za onu najstetniju beskicmenjasku.  

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

GKqtIhsWMAAtJBN?format=png&name=900x900

 

Pre neki dan je osvanula ova slika na twiteru međutim nije bilo jasno da li neko troluje ruse ili je ovo stvarno novi vid zaštite tenkova. Tenk je dobio ime "Bljatmobil". Slika je čak i geolocirana kao napad na Krasnohorivku prošle nedelje. Zatim ide video rusa gde se hvale i snimaju ovaj tenk koji je imao uspešnu premijeru a zatim Ukrajinci na osnovu tog snimka geolociraju mesto i gađaju ga :

 

GKvwdG-WgAAdmrO?format=jpg&name=large

 

Izgleda da je uništen u istoj hali gde je sniman za ruske telegram kanale.

 

Rusi su juče objavili video iz zapadnog dela Pervomajske 

 

Takođe se piše i da su Ukrajinci napustili prostor između Pervomajske i Tonjenke.

 

Postoje neka mišljenja da je sledeći cilj Rusa da osvoje put Časov Jar - Konstantinovka - Pokrovsk što odgovara trenutnim napadima. Drugi pišu o ofanzivi u Luganjskoj oblasti. Moje mišljenje je da ruski napadi u Luganjskoj oblasti nisu neka ozbiljna ofanziva niti ima potrebe za istom jer već 10-20 km od sadašnjih linija je reka Oskil preko koje su porušeni svi mostovi i dalje ne bi imali mogućnost da nastave napade. Ovde će Rusi da nastave sa ovom ofanzivom koju već sprovode jer tu Ukrajinci imaju problem koji su rusi imali u Hersonu. Ta tu oblast je teška za snadbevanje većeg broja trupa jer logistika ide preko pontona i skela i jako je osetljiva na ruske napade. Iz tog razloga Ukrajina tu ne može da pojača svoje linije jer jednostavno ne može više od ovog broja ljudi da snadbeva. Ostaje samo da odvoje više tehnike i dronova za taj deo fronta da se na taj način parira Rusima. Kod Ternija Rusi trpe ogromne gubitke dok su kod Kupjanska praktično obustavili bilo kakve napade. Sinjkivka koja ja "pala" jedno 50 puta na kraju ipak ostala Ukrajinska.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 3/22/2024 at 11:39 PM, Darko said:

@Koca Popovic je lepo objasnio gore. Rusija neće ni Ukrajinu osvojiti, a rizikovati napad na NATO zemlje je čist debilizam - mada je moguć scenario napada na Baltičke zemlje ako NATO članice ispadnu pizde. Austrija saveznik Rusije, ahahhahahahaa pa koji je debil to smislio.  

 

Kao sto sam vec pisao, nije saveznik ali je duboko prozeta russkim narativom, sto ovih dana posvuda po Evropi i USA izlazi na videlo

(ne samo kao dugogodisnje plansko medijsko podrivanje Zapada, vec i kao potplacivanje raznih politicara -

Češka izvijestila o uspjehu protiv ruske propagande  -

Češki dnevnik Denik N izvijestio je da je stranica objavila izjave političara koji su pozvali EU da prestane pomagati Ukrajini. Neki europski političari koji su surađivali s portalom vijesti bili su plaćeni ruskim novcem, koji je u nekim slučajevima pokrivao i njihove kampanje za europske izbore u lipnju.

Isplate su pogodile političare iz Njemačke, Belgije, Francuske, Mađarske, Nizozemske i Poljske, piše list pozivajući se na izvor u češkom Ministarstvu vanjskih poslova. Alternativa za Njemačku (AfD) također je bila uključena, javlja novinska agencija AFP.

 

Katastrofa

Skandali oko austrijske državne sigurnosne agencije, bivšeg menadžera Wirecarda Jana Marsaleka i najviših dužnosnika za koje se tvrdi da su radili za Rusiju povezani su. Gigantska špijunska afera sada postaje vidljiva.

 

Upad u austrijsku državnu sigurnosnu agenciju u proljeće 2018., kolaps Wirecarda dvije od strane dvojice austrijskih agenata godine kasnije i navodno špijuniranje za Rusiju : ova tri događaja su povezana i drže politiku u Beču i Berlinu u neizvjesnosti posljednjih dana .

 

Spoiler

“ -Lokalpolitikers Büros im Bundesamt für VerfassungsschutzDan Racija je dospjela na međunarodne naslovnice i zato što je sadašnji čelnik FPÖ-a Herbert Kickl nedavno postao ministar unutarnjih poslova.

Posljedice istraga koje je provelo Državno tužiteljstvo za gospodarstvo i korupciju (WKStA) i danas imaju utjecaja. BVT je raspušten i prebačen u Upravu za državnu sigurnost i obavještajne poslove (DSN), a austrijska sigurnosna arhitektura godinama je oslabljena.

 

Špijun odbora

Kad je napad BVT-a potresao zemlju, u Wirecardu je sve izgledalo u redu. Njemački IT pružatelj financijskih usluga opetovano je bio suočen s kritičkim izvještavanjem, posebno iz Financial Timesa; U obranu tvrtke DAX stali su političari i državni odvjetnici. Tek dvije godine kasnije pokazalo se da su skeptici bili u pravu: u bilancama poduzetnika postojala je rupa od više od tri milijarde eura - prijevara bez presedana koju je vjerojatno tadašnji član uprave Jan Marsalek izmislio.

Šefu Wirecarda Markusu Braunu – kao i Marsaleku, rođenom Austrijancu – i drugim menadžerima trenutno se u Münchenu sudi . Marsalek je izbjegao kazneni progon pobjegavši preko Bad Vöslaua kod Beča, prvo u Bjelorusiju , a zatim u Rusiju.

 

Četvrti čovjek

Dugogodišnji austrijski obavještajac i policajac po imenu Egisto Ott optužen je za tajno špijuniranje za Rusiju 2017. godine. Informacije su BVT-u stigle od partnerskih službi s engleskog govornog područja i ured javnog tužitelja započeo je istragu. Ali stvar je posustala, a Ottova suspenzija je kasnije ukinuta.

Sada su ova tri skandala konačno postala jezivo povezana. Jer sada znamo: Egisto Ott vjerojatno već godinama radi za Jana Marsaleka zajedno sa svojim bivšim nadređenim Martinom Weissom. I vjerojatno je imao odlične veze s ruskim tajnim službama od 2014. godine. Sva trojica su bili uključeni u pripremu racije BVT-a i širili su lažne optužbe protiv dužnosnika BVT-a. barem do ljeta 2022 I vjerojatno provodio špijunske operacije u Austriji .

Ovo je ni manje ni više nego katastrofa. Pogotovo za Austriju, koja se još jednom pokazala kao ulazna vrata za rusku špijunažu i operacije utjecaja u Europi . Ali također i za Njemačku , gdje Wirecard već dugo štiti Wirecard i još uvijek se ne čini motiviranim razjasniti Marsalekove veze s tajnom službom.

Ali stvar se više ne može uhvatiti, medijski je odjek preintenzivan, užas širokih slojeva stanovništva i političara prevelik. SPIEGEL i STANDARD istraživali su to pitanje od početka - i nastavljaju to činiti.

 

Kako je FSB dobio laptope tajne službe

Prijenosna računala SINA imaju osjetljiv njemački softver za šifriranje.

Dvije su pronađene u prostorijama bivšeg Federalnog ureda za zaštitu ustavnosti. Jedan je navodno otišao u FSB.

 

Spoiler

S obzirom na nove detalje koji se doznaju u austrijskoj špijunskoj aferi bivšeg Saveznog ureda za zaštitu ustava Egista Otta, međusobne optužbe za krivnju sve su glasnije i na političkoj pozornici. Demokršćanska ÖVP optužuje desničarski FPÖ i njegovog predsjednika Herberta Kickla da predstavljaju sigurnosni rizik. U razdoblju između 2017. i 2019., kada je Kickl bio ministar unutarnjih poslova, ured BVT-a nadležan za protuobavještajne poslove bio je znatno oslabljen. Zeleni, koji trenutno čine vladu s ÖVP-om, dali su slične izjave. FPÖ pak vidi taktiku odvraćanja s obzirom na predstojeće parlamentarne izbore na jesen. U anketama FPÖ već mjesecima predvodi socijaldemokratski SPÖ i ÖVP.

U srijedu se doznalo da su u Ottovim stanovima pronađena dva takozvana SINA prijenosna računala s osjetljivom njemačkom tehnologijom šifriranja. još jedno takvo računalo ruskoj obavještajnoj službi FSB Chatovi koji su ranije postali poznati sugerirali su da je Ott poslao . Navodi se da je klijent odbjegli bivši član uprave Wirecarda Jan Marsalek, koji, prema izvješćima, sada vodi špijunsku mrežu u zapadnoj Europi iz Moskve.

 

Istražitelji su im ušli u trag preko chatova

Sumnja se da je Ott dio ove mreže. tijekom kućnih pretraga njegovih stanova u Koruškoj i Beču Uhićen je krajem ožujka, a do otkrića za koja se sada saznalo došlo se . Kako je priopćio Zemaljski sud u Beču, gdje se Ott nalazi u pritvoru, on je odbacio optužbe za špijunažu.

Ključne informacije za Ottovo uhićenje austrijskim vlastima proslijeđene su iz Velike Britanije. Krajem prošle godine u Londonu je razotkrivena višečlana špijunska ćelija na čijem je čelu navodno bio uhićeni bugarski poduzetnik. Ali mreža se proširila i na Njemačku, i to ne samo zbog Marsaleka. Austrijanac je bio član uprave DAX tvrtke Wirecard i živio je u Münchenu.

Nakon bijega u Rusiju često je preko kurirske službe bio u kontaktu s Bugarinom osumnjičenim za špijunažu, ali i s Ottom. Chatovi koje su zaplijenili britanski istražitelji proslijeđeni su bečkim vlastima što se tiče Austrije. Oni su sada dio dosjea poput naloga za pretres, koji se citira u austrijskim medijima.

Laptop skriven u Ottovoj kuhinjskoj dasci

Jedan od chatova tiče se laptopa sa spomenutom SINA tehnologijom. Skraćenica je skraćenica za “Sigurnu inter-mrežnu arhitekturu”, koja omogućuje prijenos i obradu osjetljivih informacija u nesigurnim mrežama. Rečeno je da je takav uređaj predan muškarcima u Beču 19. studenog 2022., u stanu koji pripada Ottsovom bivšem zetu, a kojega istražitelji pripisuju FSB-u.

 

Link to comment
Share on other sites

Pricali smo ovde ranije o Indijcima koji su trazili poslove u Rusiji, a onda su poslani u Ukrajnu na front. Sad je izasla cela prica sa svim detaljima, pa ostavljam ovde link kog zanima, samo da znate da je ovim obelezena cela reportaza - Warning: This article contains details some readers may find distressing.

 

https://www.bbc.com/news/world-asia-india-68767470

  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

Congress must let Ukraine win, say Barbra Streisand, Sean Penn, Imagine Dragons, Timothy Snyder and other luminaries

 

Together we call upon Congress to do the right thing.

 

Ukrainians are fighting for their existence. On territory that Russia occupies, it tortures Ukrainian citizens, kidnaps Ukrainian children and murders Ukrainian leaders. On territory Russia can reach with its weapons, it strikes civilians and rescue workers. Russian missiles, drones and bombs destroy churches and monuments to the Holocaust. Russian occupation threatens Ukraine’s Muslims, the Crimean Tatars.

Russian leaders say openly that their goal is the destruction of the Ukrainian state and the elimination of Ukrainians as a people. Russian propagandists threaten genocide almost every day. Right now, Russia is using missiles and glide bombs to destroy the ancient and beautiful city of Kharkiv, once home to 1.5 million people, just as Russia destroyed Mariupol, Aleppo and Grozny.

Ukrainians are also fighting for our safety and for everyone’s freedom. By resisting Russian dictatorship, they show that democracy can defend itself. By defending their borders, they are protecting the international order and holding off chaos. By fighting Russia alone, they protect Europe. By showing how hard offensive operations are, Ukrainians make a Chinese war in the Pacific less likely. By fighting a conventional war against a nuclear power, they are making nuclear proliferation and nuclear war less likely.

 

The Ukrainian armed forces are defending basic American interests. They are doing things that Americans cannot do for themselves. By absorbing the entire Russian attack, they are making other wars in Europe impossible. They deter China without in any way provoking Beijing. By showing that a nuclear power can be resisted, they teach other countries that they need not build nuclear weapons. For two years, Ukrainians have protected us as well as their own people.

Most Americans understand this, and want to help Ukraine. And most elected representatives do, too.

 

But we are letting the Ukrainians down. It has been more than 470 days since Congress passed legislation to support Ukraine. That is most of the time since Russia invaded in February 2022. During the period of our inaction, Russia has reconstituted its army. It is preparing a new offensive, testing Ukraine across the front and illegally using CS gas to drive Ukrainian soldiers from their trenches.

 

If Russia breaks through, this will be our fault. And then we will understand what we have lost. Everything that Ukraine is doing for us can be reversed. If Ukraine is defeated, we will find ourselves in a far more dangerous world. It will be a world where we can expect war in Europe and war in Asia. A world in which Russia can cut off the food to the Near East and Africa that Ukraine now supplies. A world without rules and a world full of nuclear weapons.

 

And then it will be too late to do the thing that, right, now, is easy: help an ally that is in the fight of its life by passing legislation in Congress. Spend about a nickel of the defense department dollar, about a penny on the overall budget dollar, most of which, in any event, stays in the United States.

We should not let our allies down. Around the world, everyone looking on believes that Ukraine is an easy choice for us. It is a democracy, and we claim to support democracies. Its soldiers are doing for us what we cannot do for ourselves. Ukraine is fighting by itself, and not asking for American troops. What America must do to support Ukraine is minimal. If we cannot keep to our commitments to Ukraine, no one will believe that we will support any of our allies in the future. That will lessen us, and create a world of war.

 

And Ukrainians are impressive allies. They are fighting well across a very long front. They have cleared the Black Sea of the Russian navy, allowing Ukrainian agriculture to feed the Near East and Africa. They have developed and deployed their own weapons. They are doing everything humanly possible, and taking painful human losses every single day. But they need things that only we can provide to keep up the fight.

 

Ukrainians are giving us a chance. A chance for Americans to do the right thing, for them, for us, for decency, for humanity. Ukraine can protect itself and bring stability around the world. If we allow Ukraine to lose, though, we are inviting catastrophe for them, and catastrophe for ourselves.

Congress returned to session this week. Time is short and new dangers can arrive very quickly. Together we call upon Congress to do the right thing – right now. Support Ukraine.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

43 minutes ago, djura.net said:

Congress must let Ukraine win, say Barbra Streisand, Sean Penn, Imagine Dragons, Timothy Snyder and other luminaries

 

Together we call upon Congress to do the right thing.

 

Ukrainians are fighting for their existence. On territory that Russia occupies, it tortures Ukrainian citizens, kidnaps Ukrainian children and murders Ukrainian leaders. On territory Russia can reach with its weapons, it strikes civilians and rescue workers. Russian missiles, drones and bombs destroy churches and monuments to the Holocaust. Russian occupation threatens Ukraine’s Muslims, the Crimean Tatars.

Russian leaders say openly that their goal is the destruction of the Ukrainian state and the elimination of Ukrainians as a people. Russian propagandists threaten genocide almost every day. Right now, Russia is using missiles and glide bombs to destroy the ancient and beautiful city of Kharkiv, once home to 1.5 million people, just as Russia destroyed Mariupol, Aleppo and Grozny.

Ukrainians are also fighting for our safety and for everyone’s freedom. By resisting Russian dictatorship, they show that democracy can defend itself. By defending their borders, they are protecting the international order and holding off chaos. By fighting Russia alone, they protect Europe. By showing how hard offensive operations are, Ukrainians make a Chinese war in the Pacific less likely. By fighting a conventional war against a nuclear power, they are making nuclear proliferation and nuclear war less likely.

 

The Ukrainian armed forces are defending basic American interests. They are doing things that Americans cannot do for themselves. By absorbing the entire Russian attack, they are making other wars in Europe impossible. They deter China without in any way provoking Beijing. By showing that a nuclear power can be resisted, they teach other countries that they need not build nuclear weapons. For two years, Ukrainians have protected us as well as their own people.

Most Americans understand this, and want to help Ukraine. And most elected representatives do, too.

 

But we are letting the Ukrainians down. It has been more than 470 days since Congress passed legislation to support Ukraine. That is most of the time since Russia invaded in February 2022. During the period of our inaction, Russia has reconstituted its army. It is preparing a new offensive, testing Ukraine across the front and illegally using CS gas to drive Ukrainian soldiers from their trenches.

 

If Russia breaks through, this will be our fault. And then we will understand what we have lost. Everything that Ukraine is doing for us can be reversed. If Ukraine is defeated, we will find ourselves in a far more dangerous world. It will be a world where we can expect war in Europe and war in Asia. A world in which Russia can cut off the food to the Near East and Africa that Ukraine now supplies. A world without rules and a world full of nuclear weapons.

 

And then it will be too late to do the thing that, right, now, is easy: help an ally that is in the fight of its life by passing legislation in Congress. Spend about a nickel of the defense department dollar, about a penny on the overall budget dollar, most of which, in any event, stays in the United States.

We should not let our allies down. Around the world, everyone looking on believes that Ukraine is an easy choice for us. It is a democracy, and we claim to support democracies. Its soldiers are doing for us what we cannot do for ourselves. Ukraine is fighting by itself, and not asking for American troops. What America must do to support Ukraine is minimal. If we cannot keep to our commitments to Ukraine, no one will believe that we will support any of our allies in the future. That will lessen us, and create a world of war.

 

And Ukrainians are impressive allies. They are fighting well across a very long front. They have cleared the Black Sea of the Russian navy, allowing Ukrainian agriculture to feed the Near East and Africa. They have developed and deployed their own weapons. They are doing everything humanly possible, and taking painful human losses every single day. But they need things that only we can provide to keep up the fight.

 

Ukrainians are giving us a chance. A chance for Americans to do the right thing, for them, for us, for decency, for humanity. Ukraine can protect itself and bring stability around the world. If we allow Ukraine to lose, though, we are inviting catastrophe for them, and catastrophe for ourselves.

Congress returned to session this week. Time is short and new dangers can arrive very quickly. Together we call upon Congress to do the right thing – right now. Support Ukraine.

Koja patetika, suza mi kanula...

Nego, da li, istovremeno, svi gornji misle da u USA ne treba zastita granice od imigranata  i povecanje radnih mesta i samim tim egzistencije i kvaliteta zivota za domicilnu populaciju umesto ulaganja u sulude tehnologije za unistavanje i ratove?

Da se deo sredstava ulozenih u razaranje preusmeri u tehnologije za irigaciju, cistu energiju, ekoloski odrzivu proizvodnju hrane... - svet bi bio mnogo mirnije i bolje mesto.

Buducnost je u saradnji svih - ratovanje je samo gubljenje vremena u patkometriji najjacih dok ne preteraju i uniste sve. Posle nece biti bitno: insekti pocinju treci pokusaj civilizacije na ovom  trecem kamicku od Sunca - reptili i sisari nisu uspeli u prethodna 2, a, sto kaze narod: Treci put i Bog pomaze...

Mozda i treba...

:default_coffee:

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

https://www.theguardian.com/world/2024/apr/11/mass-use-of-guided-bombs-driving-russian-advances-says-ukraine

 

Uticaj umpk bombi. Ozbiljan problem jer će trebati pored granata i dosta patriota pogotovo ako se proizvodnja ovih ruskih bombi jos vise uveća. Plus napadi  dubini Ukrajine ocigledno da je ideja Rusa praktično eliminisanje ozbiljnog pvoa da bi posle mogli da koriste klasičan tepih na frontu.

  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

57 minutes ago, Kronostime said:

Koja patetika, suza mi kanula...

Nego, da li, istovremeno, svi gornji misle da u USA ne treba zastita granice od imigranata  i povecanje radnih mesta i samim tim egzistencije i kvaliteta zivota za domicilnu populaciju umesto ulaganja u sulude tehnologije za unistavanje i ratove?

Da se deo sredstava ulozenih u razaranje preusmeri u tehnologije za irigaciju, cistu energiju, ekoloski odrzivu proizvodnju hrane... - svet bi bio mnogo mirnije i bolje mesto.

Buducnost je u saradnji svih - ratovanje je samo gubljenje vremena u patkometriji najjacih dok ne preteraju i uniste sve. Posle nece biti bitno: insekti pocinju treci pokusaj civilizacije na ovom  trecem kamicku od Sunca - reptili i sisari nisu uspeli u prethodna 2, a, sto kaze narod: Treci put i Bog pomaze...

Mozda i treba...

:default_coffee:

 

The Ukrainian armed forces are defending basic American interests. They are doing things that Americans cannot do for themselves....

 

Potpisnici pamfleta navikli su da drugi podnosi teškoće, a da njihov luksuz ne poremeti apsolutno ništa. Da drugi ne zagađuju planetu dok se oni voze u privatnim džetovima sa emisijama štetnih gasova, da plave kragne plaćaju porez dok oni svoj novac sklanjaju na mesta koja se kolektivno zovu poreski raj, da zakoni važe za druge dok su u odnosu na njih zakonska tumačenja najviše moguće fleksibilna, da njih nekoliko posto ima veće kolektivno bogatstvo u odnosu na ostatak sveta, da u njihov hermetički zatvoren svet običan čovek uđe samo kad treba da im uredi vrt ili da im renovira letnjikovac...

 

Kakav mir i prosperitet, kakve tehnologije za irigaciju, cistu energiju, ekoloski odrzivu proizvodnju hrane... Njih to zanima samo ako drugi trpe i ako ti procesi ne deranžiraju njihov način života. Jer za njih će uvek biti i novca, i hrane i vode u izobilju, šta ih briga što u nekoj tamo Bogoti traju 24-časovna isključenja vode zbog suše ili što je Ukrajina spala od 51 milion stanovnika posle raspada SSSR na sadašnjih 33 miliona prema izveštaju MMF-a...

 

Ukrajina ima šansu samo ako saveznici pošalju vlastitu vojsku na prve linije fronta, sve ostalo je samo jalova marketinška onanija.

 

 

 

 

 

 

Edited by Nek grmi jako
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

54 minutes ago, Kronostime said:

Da se deo sredstava ulozenih u razaranje preusmeri u tehnologije za irigaciju, cistu energiju, ekoloski odrzivu proizvodnju hrane... - svet bi bio mnogo mirnije i bolje mesto.

Buducnost je u saradnji svih - ratovanje je samo gubljenje vremena u patkometriji najjacih dok ne preteraju i uniste sve. Posle nece biti bitno: insekti pocinju treci pokusaj civilizacije na ovom  trecem kamicku od Sunca - reptili i sisari nisu uspeli u prethodna 2, a, sto kaze narod: Treci put i Bog pomaze...

Mozda i treba...

:default_coffee:

 

1) Zapad je krenuo u pravcu smanjivanja troskova za vojsku i ratove pocetkom 2000-ih, NATO finansiranje je bilo ispod 2% GDP-ja, USA je povukao vecinu snags iz Evrope, sve normalne zemlje su smanjile svoje vojne efektive...  Pokusavali ujediniti svijet u borbi za cistu energiju, za sprecavanje klimatskih prmjena, za sprecavanje sirenja pustinja...  A neki drugi su pravili Kinzale i dizali ulaganje u vojske i ratove...  Stavljao sam ovdje - i Ukrajina je smanjivala vojsku i troskove, jedino z-likovac u Kremlju, i Kina nastavila trku u naoruzanju... Da bi pokusali ostvariti vodstvo kada su svi ostali shvatili besmislenost trke u naoruzanju i pokusali izaci iz nje.

 

2) Green new deal... Isti oni koji zazivaju ulaganje u odrzivi razvoj i cistu energiju su protiv ulaganja u iste kada im se to predstavi kao plan...

Edited by ters
  • Like 3
  • Thanks 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Nek grmi jako said:

 

The Ukrainian armed forces are defending basic American interests. They are doing things that Americans cannot do for themselves....

 

Potpisnici pamfleta navikli su da drugi podnosi teškoće, a da njihov luksuz ne poremeti apsolutno ništa. Da drugi ne zagađuju planetu dok se oni voze u privatnim džetovima sa emisijama štetnih gasova, da plave kragne plaćaju porez dok oni svoj novac sklanjaju na mesta koja se kolektivno zovu poreski raj, da zakoni važe za druge dok su u odnosu na njih zakonska tumačenja najviše moguće fleksibilna, da njih nekoliko posto ima veće kolektivno bogatstvo u odnosu na ostatak sveta, da u njihov hermetički zatvoren svet običan čovek uđe samo kad treba da im uredi vrt ili da im renovovira letnjikovac...

 

Kakav mir i prosperitet, kakve tehnologije za irigaciju, cistu energiju, ekoloski odrzivu proizvodnju hrane... Njih to zanima samo ako drugi trpe i ako ti procesi ne deranžiraju njihov način života. 

 

 

 

 

 

 

Nezavisno od Ukrajine koja nezasluzeno trpi teror, (a i pamflet jeste patetican)  jesi li ovo ispod procitao u nekom stripu ili si se sam uverio u istinitost tvog pisanija?  Video kako zivi tamosnja srednja klasa, tj to sto ti zoves obican covek?  Kazes: .." navikli su da drugi podnosi teškoće, a da njihov luksuz ne poremeti apsolutno ništa."  A je l' neko ocekivao da ce da naprave sistem koji radi za druge, a ne za njih same? Jesu li drugi gledali dok su oni radili - jesu.  Sad placu kao Kalimero sto su ovi koji su stalno radili a i sada rade, napravili sebi sve potaman. Prosecan covek, tj obican = prosecno lenj, prosecno obrazovan, bez  viska volje, ambicije,  talenta - je l' i takav treba da ima sve sto i ovi prvi, u svemu uspesniji, vredniji, pametniji, bolji?  U stvari, kad bolje razmislimo, taj obican covek uziva u blagodetima koje su stvorili ovi drugi - lako i  dugo zivi, moze da se leci i od bolesti za koje ranije niko nije ni znao, dostupni su mu normalan dom, mogucnosti obrazovanja i za decu i za njega, sva cuda tehnologije, narocito u oblasti komunikacija, moze da putuje mnogo lakse, brze i jeftinije nego ranije ima mnogo vise izbora da radi ono sto zeli, i jos bezbroj pogodnosti, koje su izmislili ili stvorili oni drugi. Poslednju recenicu ne vredi komentarisati jer je svaka rec netacna.  

  • Like 1
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

31 minutes ago, Nek grmi jako said:

Ukrajina ima šansu samo ako saveznici pošalju vlastitu vojsku na prve linije fronta, sve ostalo je samo jalova marketinška onanija.

Koliko je raspolozenje u US, a za tim i u saveznicima za taj korak?

Svi su ratoborni fo trenutka kad moraju da obuku uniformu, zaduze oruzje i krenu na ratiste...

E, onda vecina junastva prelazi u stanje gde se bezi pre prve krivine, kuka na ravne tabane, sitnu decu i sve sto bi pomoglo da se ne dodje tamo gde zuje meci umesto insekata oko glave.

Nema junastva ni casti u tome - ne ponose se time ni oni koji prezive sve to: zele da ga, ako je moguce, zaborave i da se nikada i nikom ne ponovi.

Jebo rat - u njemu su svi gubitnici!

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

U pravu ste, aktuelna stvarnost ima veze sa stripovima, i to stripovima distopijskog podžanra.

 

Jer nekada, kada sam bio dete, u distopijskim delima čitao sam o svetu u kome je jedan odsto najbogatijih prigrabilo duplo više novca od ostalih 99 odsto svetske populacije,

 

Upravo se to dešava danas, prema najnovijem izveštaju Oksfama u kome se navodi da je jedan odsto superbogatih namaklo skoro dve trećine svog novog bogatstva u vrednosti od 42 triliona dolara stvorenog od 2020. godine, pa sada ima više nego duplo veće bogatstvo od ostalih 99 odsto ljudi na planeti.

 

U istoriji sveta puno je primera da je uvek bilo lenjih i vrednih, vizionara i gotovana, pametnih i manje pametnih, ali socijalne razlike nikada nisu bile izražene ovako brutalno... I sad to što smo nekada pronalazili samo u SF sadržajima predstavlja svakodnevicu.

 

@Kronostime

 

Pisali smo već o tome, raspoloženje je tako da bi svi skočili kad ih pozove Šolc, koji u Nemačkoj ima apruval od 17 odsto... Ali zamalo...

Edited by Nek grmi jako
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

@ters

 

Odakle ti ideja da je Amerika smanjila vojni budžet?

 

Kad je bio Klinton budžet je bio oko 300 milijardi danas je skoro 900 milijardi. Skok nije pratio skok BDP za razliku od Kine ili Rusije. Ni jedna od te dve zemlje ne troši ni približno koliko je trošio cccp na vojsku ako gledamo BDP Kinezi su na 2 posto BDP zvanično čak i manje ali je procena 2 posto jer nisu svi vojni izdaci uračunati u vojni budžet.

 

Zvuči čudno ali eto ni Rusija ni Kina ne trče trku u naoružanju problem je što su Ameri mislili da su 90te večne i sad ne mogu da se snađu pa im deluje da je nova trka počela. 

Edited by MeanMachine
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Nek grmi jako said:

U pravu ste, aktuelna stvarnost ima veze sa stripovima, i to stripovima distopijskog podžanra.

 

Jer nekada, kada sam bio dete, u distopijskim delima čitao sam o svetu u kome je jedan odsto najbogatijih prigrabilo duplo više novca od ostalih 99 odsto svetske populacije,

 

Upravo se to dešava danas, prema najnovijem izveštaju Oksfama u kome se navodi da je jedan odsto superbogatih namaklo skoro dve trećine svog novog bogatstva u vrednosti od 42 triliona dolara stvorenog od 2020. godine, pa sada ima više nego duplo veće bogatstvo od ostalih 99 odsto ljudi na planeti.

 

I sad to što smo nekada pronalazili samo u SF sadržajima predstavlja svakodnevicu.

 

@Kronostime

 

Pisali smo već o tome, raspoloženje je tako da bi svi skočili kad ih pozove Šolc, koji u Nemačkoj ima apruval od 17 odsto... Ali zamalo...

Nekad smo smatrali Idiocracy za distopiju - svakodnevica je sve vise potvrdjuje.

Da li je sledeci korak Boy and his dog ili ce biti neke pameti pre toga?

  • Like 1
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

1 minute ago, Nek grmi jako said:

U pravu ste, aktuelna stvarnost ima veze sa stripovima, i to stripovima distopijskog podžanra.

 

Jer nekada, kada sam bio dete, u distpopijskim delima čitao sam čitao sam o svetu u kome je jedan odsto najbogatijih prigrabilo duplo više novca od ostalih 99 odsto svetske populacije,

 

Upravo se to dešava danas, prema najnovijem izveštaju Oksfama u kome se navodi da je jedan odsto superbogatih namaklo skoro dve trećine svog novog bogatstva u vrednosti od 42 triliona dolara stvorenog od 2020. godine, pa sada ima više nego duplo veće bogatstvo od ostalih 99 odsto ljudi na planeti.

 

I sad to što smo nekada šronalazili samo u SF sadržajima predstavlja svakodnevicu.

Pa ovo je tacno: ''jedan odsto superbogatih namaklo skoro dve trećine svog novog bogatstva u vrednosti od 42 triliona dolara stvorenog od 2020. godine, pa sada ima više nego duplo veće bogatstvo od ostalih 99 odsto ljudi na planeti."  Iskoristili priliku, to je to. Da si i ti  naprimer, kupio akcije  fonda S&P500 2020 godine, duplirao bi svoju imovinu.  Cist napredak koristeci  vecinsko vlasnistvo super bogatih.  Ali, trebalo je rizikovati. 

Kao sto je tacno da i onih 99% u normalnim zemljama zivi bolje nego ikad. Ne vidim zasto je problem to sto je neko strasno bogat, ako je i drugima dobro.  Zavrsice se ova diskusija kritikom kapitalizma, a to nije ispravan put. Jednostavno receno, nista bolje od liberalnog kapitalizma do danas nije smisljeno. 

 

BTW, vidim da je distopija postala fensi rec na forumu 🙂.  Sta ce nam to, kad je sve jednostavno i lako vidljivo.  Ako je stvarnost ruzna na Balkanu i u Srbiji posebno, kao i tamo gde je oduvek bila takva, ne znaci da i za druge ljude vazi ono  "uzas je moja furka".  

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Uopšte nije reč o kritici kapitalizma, pa nemojmo da imputiramo ono što nije izrečeno. Reč je o činjenici da prvi put u istoriji čovečanstva jedan odsto ima više nego dvostruko više od ostalih 99 odsto.

 

Posebno izaziva indignaciju činjenica da je to bogatstvo naraslo najbrže otkad se mere finansijski parametri i tokovi u trenucima dok Ukrajinci ginu i dok ih Rusi ubijaju zbog neravnopravne borbe, kao poveznica koja ide na sramotu ratnim profiterima i svima onima koji su se okoristili uzimajući taj danak u krvi. 

 

A koliko je kome dobro i da li je reč o nekadašnjim postulatima distopije vidimo u Ukrajini i Gazi, pa na protestima farmera i poljoprivrednka širom EU koji nikada ranije nisu bili prisutni u toj meri, zatim na primeru paljenja verskih knjiga i islamofobije u EU, pa i u broju ilegalnih imigranata u svetu koji se meri desetinama miliona ljudi...

 

Ne prođe mesec dana a da negde u svetu neki populista ne uzme vlast na izborima... Što je sigurno zato što je ljudima dobro... Ma da, kako da ne.

 

Svaki peti stanovnik Nemačke bio je prošle godine u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti, prema zvaničnim podacima koje je objavila nemačka agencija za statistiku Destatis, a koji pokazuju razmere socijalnih problema u najvećoj evropskoj ekonomiji. Tačnije, čak i više od te razmere - 17,7 miliona ugroženih ljudi u 2023. godini, ili 21,2% stanovništva.

 

Ding-dong, jel ima nekog kod kuće? Baš im je dobro i baš su srećni, pa tako nije bilo još od bombardovanja Drezdena u WWII...

 

Ukrajinskim žrtvama danas jedino mogu da parariraju žrtve siromaštva i bede, bez želje da ulazimo u raspravu da li je bolje izgubiti život od metka i granate, ili od nemaštine i u nedostatku osnovnih ljudskih potrepština.

 

Jer kad si mrtav - mrtav si. Kao ptica dodo...    

Edited by Nek grmi jako
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

53 minutes ago, Nek grmi jako said:

Uopšte nije reč o kritici kapitalizma, pa nemojmo da imputiramo ono što nije izrečeno. Reč je o činjenici da prvi put u istoriji čovečanstva jedan odsto ima više nego dvostruko više od ostalih 99 odsto.

 

Posebno izaziva indignaciju činjenica da je to bogatstvo naraslo najbrže otkad se mere finansijski parametri i tokovi u trenucima dok Ukrajinci ginu i dok ih Rusi ubijaju zbog neravnopravne borbe, kao poveznica koja ide na sramotu ratnim profiterima i svima onima koji su se okoristili uzimajući taj danak u krvi. 

 

A koliko je kome dobro i da li je reč o nekadašnjim postulatima distopije vidimo u Ukrajini i Gazi, pa na protestima farmera i poljoprivrednka širom EU koji nikada ranije nisu bili prisutni u toj meri, zatim na primeru islamofobije u EU, pa i u broju ilegalnih imigranata u svetu koji se meri desetinama miliona ljudi...

 

Ne prođe mesec dana a da negde u svetu neki populista ne uzme vlast na izborima... Što je sigurno zato što je ljudima dobro... Ma da, kako da ne.

 

Svaki peti stanovnik Nemačke bio je prošle godine u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti, prema zvaničnim podacima koje je objavila nemačka agencija za statistiku Destatis, a koji pokazuju razmere socijalnih problema u najvećoj evropskoj ekonomiji. Tačnije, čak i više od te razmere - 17,7 miliona ugroženih ljudi u 2023. godini, ili 21,2% stanovništva.

 

Ding-dong, jel ima nekog kod kuće? Baš im je dobro i baš su srećni, pa tako nije bilo još od bombardovanja Drezdena u WWII...

 

Ukrajinskim žrtvama danas jedino mogu da parariraju žrtve siromaštva i bede, bez želje da ulazimo u raspravu da li je bolje izgubiti život od metka i granate, ili od nemaštine i u nedostatku osnovnih ljudskih potrepština.

 

Jer kad si mrtav - mrtav si. Kao ptica dodo...    

Nije ni receno da je sada rec o kritici kapitalizma, vec da bi moglo da se desi.  Bogatstvo je naraslo dobrim delom zbog Kovida, a zatim su i oni koji ne gaje neku empatiju prema Ukrajini iskoristili poremecaje na globalnim trzistima da uvecaju svoje bogatstvo. Tako je to oduvek, pohlepa je ono sto pokrece svet, nazalost.  Gaza -  Hamas koristi svoje stanovnistvo kao stit, a Izrael se nimalo ne uzbudjuje zbog toga. Oni cekaju oslobadjanje taoca, a u medjuvremenu unistavaju redom.   To nema mnogo veze sa onima koji uvecavaju svoj konto.  Farmeri bi da zive kao doktori, ne ide to uvek glatko, nikad i nije islo. Previse su se navikli na subvencije, pa je sad problem kad se to redukuje.   Protesti su deo svakodnevnice, oduvek je tako.  U Nemackoj su nesrecni - he, pa to je isto kao kada su crveni pricali da Slovenci nece imati sta da jedu kada se otcepe od SFRJ.   BTW, taj svaki peti je Turcin ili migrant koji ne zeli da se uklopi u postojeci sistem, niti u nemacko drustvo - presuda u tom slucaju je put ka siromastvu.   

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Podatak za najveći procenat ljudi u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti u Nemačkoj nisu objavili crveni, nego - sami Nemci. I to nemačka zvanična agencija za statistiku. E sad, koje je boje Destatis i da li su crni, purpurni ili tirkizni, stvarno nemam pojma dok im ne vidim zvaničan logo.

 

I to nije nikakva najava apokalipse, niti smatram da će se tamo odjednom sve srušiti kao kula od karata, ali da naglo osiromašenje jednih koincidira sa naglim bogatstvom drugih, to valjda može da primeti svako. 

 

A to za Turke u Nemačkoj ne bih da komentarišem, da ne bismo natrapali na klizav i za moju malenkost neprimeren teren islamofobije.

 

Za Ukrajinu smo se generalno složli da nije lepo da se jedan posto ljudi na svetu enormno obogati, najviše u istoriji praćenja kretanja bogatstva, u isto vreme dok ljudi tamo žive u paklu i nestaju sa lica zemlje.

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Nek grmi jako said:

Podatak za najveći procenat ljudi u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti u Nemačkoj nisu objavili crveni, nego - sami Nemci. I to nemačka zvanična agencija za statistiku. E sad, koje je boje Destatis i da li su crni, purpurni ili tirkizni, stvarno nemam pojma dok im ne vidim zvaničan logo.

 

Nije sporno da je njima tada pao standard, ali nije isto da li pada sa 5000 evra na 4500 ili sa 500 na 450 (brojke proizvoljne samo radi ilustracije). Kad Nemci budu počeli da trče u Rumuniju ili Bugarsku da rade, onda će biti čupavo.

 

7 minutes ago, Nek grmi jako said:

A to za Turke u Nemačkoj ne bih da komentarišem, da ne bismo natrapali na klizav i za moju malenkost neprimeren teren islamofobije.

 

Nebitno je da li su Turci, Kinezi, Srbi, Albanci ili Japanci. Ako nemaš kvalifikacije i nećeš da se integrišeš, možeš da budeš i budista, i hrišćanin i musliman i ateista – sve je to isti đavo u tom slučaju.

 

9 minutes ago, Nek grmi jako said:

Za Ukrajinu smo se generalno složli da nije lepo da se jedan posto ljudi na svetu enormno obogati, najviše u istoriji praćenja kretanja bogatstva, u isto vreme dok ljudi tamo žive u paklu i nestaju sa lica zemlje.

 

Malo je deplasiran taj jeftini komunizam. Bilo je ratova svuda u svetu i biće ih i u budućnosti, a to što neko troši svoj novac kako hoće je lična stvar. Nije onaj iz Amazona ništa maznuo Ukrajini, kao ni oni što prave Mercedes, Rolex i tako to, niti su dužni da ispravljaju svetske krive drine niti da bilo koga izdržavaju. Moje mišljenje o javnim nastupima Novaka Đokovića je ovde veoma poznato, a koliko nađoh, ima oko 240 miliona dolara. Protiv toga što ima toliki novac nemam ništa jer je to zaradio. Ako ima onih koji će da plate da ga gledaju, da ga sponzorišu i tako to, neka mu svaki dinar, zaradio je. A nije lepo stavljati u isti koš Amazon i prodavce oružja.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Rusi su uništili termoelektranu kod Kijeva. Još jedan pokazatelj da uništavanje infrastrukture u Ukrajini nema veze sa gađanjem rafinerija u Rusiji koje je prestalo već par nedelja. Ukrajina mora da nastavi sa uništavanjem tih meta i da razviju dron dometa 2500-3000 km pa da gađaju izvore nafte u Rusiji. Očigledno Rusi neće stati dok ne unište osnovne uslove za život stanovništva jer to im je sada izgleda glavni pokušaj da dobiju rat. Izazvati humanitarnu katastrofu i nadati se da će neki rusofili da dođu na vlast.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

U tom svom prokletstvu ima i jedan tračak pozitive - gađajući infrastrukturne gigante u oblasti Kijeva Rusi zapravo potvrđuju ono što smo ovde odavno pretpostavili - da ih ta teritorija ne zanima jer su svesni da je okupacija tolike zemlje omča oko vrata okupatoru.

 

Tim činom zapravo prave od nekoliko sledećih ukrajinskih generacija sa tih područja mrzitelje svega što je rusko.

 

Gađaju i tamo gde treba i tamo gde ne treba očekujući jun i mirovni sastanak u Švajcarskoj, kako bi ojačali na sve moguće načine vlastitu startnu poziciju u pregovorima koji će jednom morati da se nađu na stolu.

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

Isteklo vreme za editovanje posta, pa se izvinjavam zbog dva upisa uzastopno, ali sam zaboravio da pomenem da sam čaksve više ubeđen da u dogledno dugo vreme ne postoji ni teoretska šansa za neku vlast u Ukrajini, izuzimajući okupirane delove, koja bi bila sklona dobrim odnosima sa Rusijom, a kamoli proruska.

Edited by Nek grmi jako
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...