Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

11 hours ago, Dragan said:

Ukrajinci imaju jos dosta oruzja ruskog kalibra, na pr. > 300 komada 2S1 Gvozdika (122 mm), > 200 BM-21 Grad (122 mm), > 70 D30 (122 mm) i jos dosta drugih, isto od 152 mm, mada je cilj svakako preci na NATO standarde. 

 

Ma znamo to nego je čudno da od zemlje X se kupuju 122mm i 155mm granate. Ispada da ta zemlja ima mnogo granata sovjetskih a i mnogo nato granata. Zato bih rekao da je ipak greška i da je 152mm umesto 155mm ko što ukrajinski i ruski kanali navode. Takođe ne vidim što bi bila misterija zemlja od koje uzimaju nato granate u kalibru 155mm.

 

Verovatno EU planira dobro da plati sovjetske granate zemlji koja je da kažemo bliža Rusiji pa je sve to uvijeno u neku misteriju.

Link to comment
Share on other sites

On 3/8/2024 at 11:33 AM, Klotzen said:

Zelenski je danas u Turskoj, navodno će biti reči o novoj mirovnoj inicijativi Erdogana. Posle naivnosti Makrona vidimo još jednog koji je slep i ne vidi da je mir nemoguć u ovom trenutku.

 

 

🙂

🙂

 

Erdoganova ili kineska inicijativa su u stvari putinovi pokusaji da zamrzne stanje. Turska ekonomija je u cabru pa na to su jos morali da smanje trgovinu sa Rusijim zbog pretnji sankcijama.

Da dodam da je Indija otkrila mrezu prevare gde se Indijci pozivaju na rad ili studiranje u Rusiju a onda salju na front. Ima i potvrdjeno poginulih. 

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Kad je rijec o granatama niko ne spominje Srbiju. Ne znam ko pravi granate u Srbiji ali znam ko radi tzv rondele od kojih se prave granate i sva moguca municija i granate. Valjaonica bakra u Sevojnu. Pretpostavljam da se sada ubijaju od posla a i od novca.

Link to comment
Share on other sites

Mi pravimo i 122 i 152 i 155mm ali ne verujem da možemo velike količine napraviti. No ovakvih kao što smo mi ima dosta po svetu pa kada se takvi zbroje dođe se do 500k 155mm i 300k 122mm

 

Srbija se spominje, bilo je natpisa da šaljemo u UKR preko SAD i Poljske, a sumnja se da i izvoz u Tursku u stvari ide u UKR. Na samom ratištu su snimljene naše rakete 122mm i minobacačka municija. Videćemo oće li i artiljerijske granate osvanuti.

Link to comment
Share on other sites

"Верујем да је јачи онај ко види ситуацију, онај који мисли о људима, онај ко има храбрости да подигне белу заставу и преговара"

 

Мени је његова изјава као вјерског поглавара скроз на мјесту, гледа из угла људског страдања. Можда је алегорија бијеле заставе неспретна, али је јасна порука.

 

Могли би мало да скалате са дијељењем дијагнозе неутралац свима који имају благо различит став од оног борба док год има Украјинаца који ће да се боре. Постоји начин да Украјина изађе као побједник, а Русија као губитник и по цијену губитка територије и то је оно што је Папа указао. И на томе треба да се ради, јер се бојим да ће се на терену ствари тешко мијењати из ове позиције набоље.

  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

55 minutes ago, Big Ticket said:

Мени је његова изјава као вјерског поглавара скроз на мјесту, гледа из угла људског страдања. Можда је алегорија бијеле заставе неспретна, али је јасна порука.

 

Verski poglavar bi trebalo da se bavi svadbama, sahranama, venčanjima, krštenjima i ostalom prodajom magle koja mu je u opisu radnog mesta. Politika tu ne spada.

 

55 minutes ago, Big Ticket said:

Постоји начин да Украјина изађе као побједник, а Русија као губитник и по цијену губитка територије и то је оно што је Папа указао

 

Ima ona scena u filmu Boj na Kosovu gde Lazar stavlja glavu na panj i priča Bajazitu kako je on pobednik, trabunja o carstvu nebeskom, Obilićevoj glavi na kocu i tako to, a Bajzit lepo kaže: „Ova glava mnogo priča. Odsecite je." Onda dželat uzima sekiru i odrađuje posao. Dotični Lazar je dobio više ulica kada je Milošević rekao istorijsko 'njet' Vorenu Zimermanu, unapređen je posthumno od kneza do cara, tj. od narednika do generala, a Bajazit je dobio teritoriju punu mitomana koja je lepo plaćala harač dok je doživljavala orgazme na pesme o Kraljeviću Marku.

 

Ako imaš neko pametno objašnjenje koje nije na nivou pomenutog Lazara, podeli ga sa celim svetom i dobićeš Nobelovu nagradu za mir. Matori jarac sigurno ima nešto u rukavu u tom stilu, a to može da stavi tamo gde sunce ne sija. Ima za njega pametnijih poslova, kao što su pomenute svadbe i krštenja, mangupi u sopstvenim redovima koji vole dečicu i tako to, pa nek se bavi time.

Edited by DJ_Vasa
  • Like 5
  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

42 minutes ago, Big Ticket said:

"Верујем да је јачи онај ко види ситуацију, онај који мисли о људима, онај ко има храбрости да подигне белу заставу и преговара"

 

Мени је његова изјава као вјерског поглавара скроз на мјесту, гледа из угла људског страдања. Можда је алегорија бијеле заставе неспретна, али је јасна порука.

 

I nikako tu poruku da uputi onome ko izaziva agresiju, to jest Rusiji, nego Ukrajini koja se bori za goli zivot svojih sugradjana, bori se da izbegne bilo kakvu sledecu Buchu ili neki slican horor. Jel taj redosled pobrkana takodje iz nespetnosti ili je ipak u pitanju shilovanje za Putlera?

 

 

42 minutes ago, Big Ticket said:

 

Могли би мало да скалате са дијељењем дијагнозе неутралац свима који имају благо различит став од оног борба док год има Украјинаца који ће да се боре.

 

"Ja bolje znam koliko vredi zivot Ukrajinaca od samih ukrajinaca" je sve samo ne "blago razlicit stav". To je manje ili vise dobro uvijena relativizacija ruske ekspanzije i brisanja etnickih i nacionalnih grupa koje "smetaju" "Ruskom svetu".

 

42 minutes ago, Big Ticket said:

Постоји начин да Украјина изађе као побједник, а Русија као губитник и по цијену губитка територије и то је оно што је Папа указао. И на томе треба да се ради, јер се бојим да ће се на терену ствари тешко мијењати из ове позиције набоље.

 

Ne postoji nacin da Ukrajina, dugorocno, izadje kao pobednik bez da Rusija pretrpi takve poraze da svakome u Rusiji postane jasno da su globano porazen i da nema vise sta da traze sa svojom "istorijsoom misijom". Samo tako Ukrajina i ostale zemlje mogu biti bezbedne. 

  • Like 7
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

 

@Dragan @boxcube @DJ_Vasa papi bi bilo bolje da se bavi problemom pedofilije u katoličkoj crkvi i reformi iste. Mada što se tiče njegovog komentara o Ukrajini, nisam video kontekst - možda je to samo bio odgovor na pitanje, možda jeste spomenuo Rusiju u opširnijem odgovoru. Mediji često prenesu samo "interesantan" deo.

 

Ali kada je već spomenuo ... imate poentu, mada slažem se i sa @Big Ticket-om. Lako je tuđim k..... gloginje, to jest Ruse, mlatiti. Ukrajinci ginu od agresije Rusa, koliko Ukrajinskih života je "podnošnjivo" da se zadrži teritorijalni identitet cele zemlje? To je na samim Ukrajincima da odluče i nikome drugom, jer su oni ti koje snose najveće žrtve ruske agresije.

 

 

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, Darko said:

papi bi bilo bolje da se bavi problemom pedofilije u katoličkoj crkvi i reformi iste. 

 

Praštajte off, al ovo me podseti na:

 

7d51bda9e378c56d06b119b6c84a22a651a86f30

 

E, sad nije kao da oni imaju ekskluzivitet na tu temu... Ovi ovde još bivaju odlikovani za zasluge i debelo nagrađeni...

 

  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

16 hours ago, boxcube said:

... 

 

Као и увијек, квалитетно образложено, иако не мислим да је сасвим тачно. Претварам се у Папиног апологету, али јесте човјек назвао агресију варварском и јесте Путина позвао на разум и пружио солидарност народу Украјине.

 

https://www.nytimes.com/2022/08/30/world/europe/vatican-pope-russia-invasion.html

 

Јесте ово нешто од чега се неће љеба најести народ Украјине, али сам у цијелу причу ушао јер је Драган рекао још један неутралац. То је једино што оспоравам

 

Тотално свјестан скандала унутар институције на чијем је челу, опет мислим да је особа од великог ауторитета међу обичним плебсом и да га не треба правити непријатељем Украјинаца. 

Link to comment
Share on other sites

 

14 hours ago, Darko said:

Lako je tuđim k..... gloginje, to jest Ruse, mlatiti. Ukrajinci ginu od agresije Rusa, koliko Ukrajinskih života je "podnošnjivo" da se zadrži teritorijalni identitet cele zemlje? To je na samim Ukrajincima da odluče i nikome drugom, jer su oni ti koje snose najveće žrtve ruske agresije.

 

 

 

Posto nisu prihvaceni zahtevi za kapitulaciju na pocetku invazije, niti oni sramni predlozi iz Turske koji su procureli, sada nema nazad. Zemlja je toliko razorena i toliko je ljudi izgubilo zivot da bi odustajanje sada bilo nepostovanje prema zrtvama.

Uostalom, Ukrajina nije u nekoj katastrofalnoj situaciju, nju od pobede deli samo odlucna podrska Zapada. Npr, umesto sto Makarona preti iz daljine kako ce da salje vojsku, mogao bi da posalje nesto naoruzanja, s obzirom da je znacajno manje poslao od ostalih, uzimajuci u obzir velicinu drzave i vojske. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Francuska oružja nema to je problem. I ne samo Francuske već Evrope. 

 

Zato su Ameri bitni ali sa ovom blokadom u kongresu deluje mi da i ako odobre biće situacija mnogo gora nego sad.

 

Evo šta je uništeno u zadnje dve nedelje 

Udari po pvo sistemima omogućavaju Rusima da dejstvuju sa umpk bombama dosta rizičnije pa napadaju ukrajinsku pozadinu:

https://edition.cnn.com/videos/world/2024/03/09/russia-aerial-bombs-ukraine-frederik-pleitgen-pkg-ebof-vpx.cnn

 

A počeli su da koriste i umpk 1500kg koja utiče gadno na moral jer izaziva kontuziju vojnicima koji su u skloništu.

 

Takođe Ukrajinci su našli ostatke  nekakve umpk bombe koja ima mali motor što dodatno komplikuje već lošu situaciju.

 

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

 

Pope Francis has said Moscow’s invasion of Ukraine was “perhaps somehow provoked” as he recalled a conversation in the run-up to the war in which he was warned Nato was “barking at the gates of Russia”.

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

15 minutes ago, Dragan said:

 

Pope Francis has said Moscow’s invasion of Ukraine was “perhaps somehow provoked” as he recalled a conversation in the run-up to the war in which he was warned Nato was “barking at the gates of Russia”.

 

Лоша изјава дефинитивно. Видим да је раније ово изјавио.

 

Ова последња ми и даље није за осуду, гледајући ван контекста, али с овом с почетка дефинитивно постаје изузетно спорна.

Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, 40Wins said:

 

 

Posto nisu prihvaceni zahtevi za kapitulaciju na pocetku invazije, niti oni sramni predlozi iz Turske koji su procureli, sada nema nazad. Zemlja je toliko razorena i toliko je ljudi izgubilo zivot da bi odustajanje sada bilo nepostovanje prema zrtvama.

Uostalom, Ukrajina nije u nekoj katastrofalnoj situaciju, nju od pobede deli samo odlucna podrska Zapada. Npr, umesto sto Makarona preti iz daljine kako ce da salje vojsku, mogao bi da posalje nesto naoruzanja, s obzirom da je znacajno manje poslao od ostalih, uzimajuci u obzir velicinu drzave i vojske. 

 

Pa zasto onda to ne urade? Nemoguce da je resenje tako jednostavno a niko se eto nije setio da to uradi ili ni njima nije u interesu pobeda Ukrajine? Zasto podrzati Ukrajinu samo polovicno i na kasicicu?! 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

1 hour ago, 40Wins said:

To je propaganda da su unistili Patriot, vec je u pitanju jos 2 S300 baterije.  

 

 

 

To je manje bitno jasno je da Rusi love ukrajinski pvo, Ukrajinci nemaju mnogo S-300 a ni Patriota plus verovatno su tanki sa raketama za oba. Vrlo moguce da oni oboreni Su-34 su bukvalno bili mamci za pvo, jeste ludacki ali uopste me ne bi cudilo od Rusa.

 

Elem postoje sumnje da je Patriot baterija iako sami Rusi napisase S-300. Kamion lansera ne lici na S-300 kamion doduse meni bas nije jasno kako su uspeli da provale sta je u pitanju...

 

Inace ranije su Rusi unistili radar Patriota ali ovo bi bio prvi put da su prakticno pogodili celu bateriju, doduse bila je na putu i iz nekog razloga je stajala prakticno se nacrtala na penal Iskanderu i verovatno su stajali neko vreme jer i pored velike brzine iskandera treba vremena da on doleti do mete koja je npr 200km daleko a verovatno je bila i dalje.

 

 

 

 

Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, Jurgen said:

 

Pa zasto onda to ne urade? Nemoguce da je resenje tako jednostavno a niko se eto nije setio da to uradi ili ni njima nije u interesu pobeda Ukrajine? Zasto podrzati Ukrajinu samo polovicno i na kasicicu?! 

 

Zato sto se takva slika stvara od strane NAFO ekipe.

 

Elem zapad je obezbedio mnogo opreme za letnju ofanzivu 2023, neko kaze malo kad imaju znatno vise Bredlija i tenkova ALI neko ta vozila treba da vozi, a posto Ukrajincima su zapadna oklopna vozila ipak nepoznata jasno je da ne mogu da obezbede buljuk posada tj mogu ali onda bi efikasnost istih bila nikakva.

 

Neko ce reci da su im poslali F-16. Ali ti F-16 ne lete sami, opet treba obuka a to je ipak drugaciji avion od miga ili suhoja u nekim stvarima fundamentalno su razliciti npr odredjeni bitni instrumenti koje piloti nauce da gledaju posvesno npr vestacki horizont, sovjetski je nastao kao unapredjenje vec prihvacenog jer je logicniji, e sad pilot koji navikne na sojvetski ima problem da se privikne na americki, civilnim pilotima to nije toliki problem ali neko ko bi morao da leti nisko da bi izbegao pvo ili lovce presretace.

 

U sustini jedino gde je zapad napravio sranje je isporuka ATAMCS-ova ali opet ATAMCS ne bi resio glavni problem a to je Surovikinova linija. 

 

Istu jedino mozemo porediti sa npr odbrambenim linijama koje su Sovjeti gradili tokom drugog svetskog rata.

 

Ocekivati sad da ce Ukrajina da dobije ako im zapad posalje vojnu pomoc je tek nerealno. Ako nisu leta 2023 to uspeli...

 

Zato i Makron ide sa ludom idejom da posalje trupe, i zato Fransis reaguje. Sto se Fransis nije ranije oglasio? Pa zato sto opasnost od svetskog rata je bila znatno manja.

 

Primerije bi mozda bila najbolja opcija ali pitanje da li Putin isto hoce. Jer je njemu jasno da primirije kupuje vreme zapadu da sredi svoju namensku plus ekonomski pritisak na Rusiju nece nestati. Zato je po meni upitno sta Papa ili Si mogu da postignu. Realnije mi je da ce Putin da nastavi sa ratom nego da pristane na neko normalno mirovno resenje sto je uzas ali jbg ima naciju koja je prilicno apaticna prema ratu i vojnu industriju koja je u zamahu. 

Edited by MeanMachine
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Nema nikakvih dokaza da su pogodili patriot sistem. Rusi tvrde da se na slikama vidi MAN kamion, ja te slike nisam video, a taj kamion se koristi za transport Patriot Lansera. To im je dokaz. Međutim MAN kamioni se koriste i za neke druge sisteme koji nemaju uopšte veze sa PVO. Takođe je čudna pozicija na kojoj su navodno uništeni kao i zašto bi jedna takva kolona statirala u kukuruzu par sati dok je Rusi nisu otkrili i organizovali ispaljivanje rakete na nju. I naravno Rusi oficijelno i ne tvrde da su pogodili Patriot sistem, priču guraju rusofilski kanali na Telegramu željni senzacije i kilikova. No ako nametnu tu priču kao aktuelnu priključiće se tu u Ruski režim u stilu ISIS koji je sve terorističke napade u svetu pripisivao sebi 🙂

 

Ono što mi je privuklo pažnju danas je novi video ruskog vojnika koji vrši samoubistvo negde na frontu. Ovih videa unazad godinu dana sam pogledao preko 10 što znači da ta pojava nije uopšte retka. Pre par nedelja je bio jedan još čudniji gde vojnik koji gleda u dron mirno stoji nekih 10s koliko traje video kao da se pomirio sa sudbinom i čega da ga dron pogodi što ovaj i radi. I to je neki vid samoubistva. To je još jedan od dokaza da je moral kod ruskih vojnika vrlo nizak čim dolazi do takvih stvari. Vojska koja veruje da je pobeda "tu iza ćoška" ne vrši samoubistva.

 

Papa se korigovao mada je meni i ta korigovana verzija vrlo upitna. Koja je logika da pregovaraš sa nekim ko želi da te uništi ? Ono što jeste greška javnosti koja je napala Papu to je što se bela zastava veže za predaju, što sam i ja uradio kada sam pročitao vest. Bela zastava je simbol Mira i koristi se kod pregovora u ratnoj zoni kako bi druga strana znala da ne puca na one koji je nose. Naravno većina takvih pregovora se vode o predaji okruženih vojnika pa se završi njihovom predaju pa se zbog toga svi pomalo smatramo belu zastava = predaja.

 

Edited by Klotzen
  • Like 3
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...