Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Sasvim je logično to što igra iznurivanja proizvodi ovakve efekte.

 

Pri tome, kad pogledam centralne informativne emisije velikih TV stanica, Ukrajina često više nije ni među prve tri vesti... Što samo po sebi govori dosta toga, budući da to sigurno nije plod puke slučajnosti.

 

A da su Vašington i Brisel, bez odlaganja i bez taktiziranja, učinili set poteza koje su morali da učine kada je tome bilo vreme, da nisu davali pomoć sa zakašnjenijima i nerazumnim odlaganjima, te da su pokazali čvrstu odlučnost da odbrane Ukrajinu delima, a ne mahom rečima i agitprop metodama, bilo bi to sve mnogo drugačije.

 

I još objavljuju da nijedna strana nije napravila ozbiljnije akcije i napredovanja?! Pa kako slabiji da napreduje ako mu svim slilama ne pomognu?

 

 

Edited by Nek grmi jako
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Zapad je jasno rekao šta mu je glavni cilj u ovom ratu. To je odbrana povelje UN i Demokratije odnosno prevedno na jezik običnog čoveka cilj im je da Rusija ne pobedi u ratu. To nažalost znači da im cilj nije pobeda Ukrajine i da će ovaj rat trajati godinama. Odnosno Ukrajina može da pobedi jedino ako dočekamo kolaps Rusije kao društva i povlačenje iz rata. To se ne može direktno reći jer bi time i oficijelno bili učesnici u ratu.

 

Bajden je povodom ovog napada na Izrael izjavio "Ne možemo dozvoliti da putin i hamas pobede" što potvrđuje to mišljenje. Habermas misli da bi Zapad trebao javno da proklamuje svoje ciljeve u ovom ratu ali to definitivno ne bi bilo diplomatski pametno uraditi. Ni putin nije javno izjavio da želi da potčini Ukrajinu i napravi tamo marionetsku državu tipa Belorusija tako da ni Zapad ne treba to da radi. Habermasovo vreme je vreme hladnog rata kada su obe strane javno deklamovale šta žele ali to vreme je prošlo.

 

SAD sila u opadanju se odnosi na uticaj SAD u svetu. Definitivno je manji jer je Kina danas znatno jača nego 90-ih i ima uticaj na nekoliko država u svetu. No to ne znači da SAD nije i dalje za klasu jaču sila od Kine, ostale da i ne pominjem.

Edited by Klotzen
  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

Jürgen Habermas ima 94-95 god. Ma kakvu reputaciju da poseduju, ma koliko da im je životno delo i legacy, pa čak i onda kad se intelektualci tog kalibra tako dobro drže za svoje godine, ja lično ne verujem toliko matorim ljudima kad su aktuelne stvari u pitanju.  

Link to comment
Share on other sites

Avdivka :

 

Unazad nedelju dana rusi iz rejona Kranohorivke napadaju na sever prema Keramiku. Pretpostavljam da žele da prošire taj svoj klin da ne mogu Ukrajinci da ih ostamraju golim okom jer je ceo klin bio otprilike 4 X 4 km kada su krenuli u ovu ofanzivu. Za sada su imali uspeha i pomerili liniju nekih 500m-1km, a na pravcu uz prugu bogami i 2km ako su mape koje pratim tačne. Naravno ovo je pomak od početka ofanzive pošto je napada u ovom pravcu bilo i pre ove nedelje.

 

Južno od grada Avdivke Ukrajinci su najverovatnije napustili industrijsku zonu na putu za Jasinuvatu. Povukli su se nešto severnije u šumicu koja deli grad od te industrijske zone. Videćemo da li je ovo ofanziva ili su položaji Ukrajinaca tamo do te mere uništeni da su morali da ih napuste.

 

Na ostalim sektorima su ruski napadi odbijeni iako naravno njihovi kanali po ko zna koji put pričaju bajke o zauzimanju Koksare i Stepova. 47. brigada je objavila video na kom gađaju minobacačem trojicu ruskih vojnika, no ono što šokira je broj poginulih rusa koji su razbacani oko tog puta i šumarka.

 

Džihadmobil verzija Geparda :

 

 

 

Definitivno najjeftinija verzija, o ovome smo mi pričali još prošle godine a unazad par meseci je sve više sličnih video materijala. Treba koristiti te stare sisteme jedino ne znam kako danas stoji proizvodnja 23mm granata. Ovaj pored mora da je gledao Batu Živojinovića kako puškom skida avion 🙂

 

U Krinkiju imamo jedan video koji je geolociran :

 

 

 

Imate geolokaciju u tweetu ispod a evo slike :

 

F_2TEJFW8AAINbA?format=jpg&name=4096x409

 

Na videu BTR puca na istok (sa pinovnae pozicije) što može da nam kaže da su Ukrajinci napredovali u tom pravcu u odnosu na ovde upisane položaje. A možda je i samo okršaj na ničijoj zemlji u pitanju posle čega su se obe strane povukle na svoje položaje, videćemo na osnovu budućih snimaka. Ima i snimak koji potvrđuje da su Ukrajinci u šumi južno od sela. Evo nove mape :

 

F_3ubbhWQAA44wm?format=jpg&name=4096x409

 

 

Ukrajinci su odgovorili na napade na Kijev i lansirali 20 dronova na širi rejon Moskve, ima informacija da su u Moskvi i Tuli radile PVO i da su se čule eksplozije. Za sada jedini info da je nažalost pogođena stambena zgrada u Tuli srećom samo jedna lakše ranjena osoba.

 

Danska je povećala budžet za pomoć Ukrajini za 308 miliona evra u ovoj godini a za periodu 2025-2027 za 3,15 milijardi evra. To je ono što smo spominjali kao dokaz da se proizvodnja naoružanja i municije povećava jer su ovo jasne naznake za industriju da moraju da povećaju kapacitete ako hoće da dobiju te poslove.

 

Takođe sa ovim u vezi NATO ima politiku da svaka država mora da ima rezerve za X meseci (nije isto za sve zemlje), na osnovu ovog rata kao i toga da Rusija više nije pouzdana zemlja već više puta je rečeno da će ti ciljevi biti par puta uvećani  tako da će potrebe za municijom biti ogromne čak i jedno 10 godina posle rata. I pored nižih kvota nego što je realno potrebno procene su da je samo Nemačka bila kratka sa municijom vrednosti 20 milijardi dolara pre ovog rata u odnosu na kvote koje ima a u suštini vrlo malo država je ispunjavalo te kvote, posle ovog rata verovatno su još dalje od te cifre. Tako da povećanje proizvodnje municije nema brige za investitore u narednih 20-tak godina.

 

Trenutno je ogromna oluja na potezu od Odese do Krima.

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

cnn

 

Russia has foiled more than 20 Ukrainian drone attacks over Russian territory in the past day, including on the capital, Moscow, officials said Sunday, a day after it launched its largest drone attack against the Ukrainian capital since the full-scale invasion began.

According to Russia’s Ministry of Defense, 24 Ukrainian drones have been destroyed over the territories of Moscow, Tula, Kaluga, Bryansk and Smolensk oblasts in the past 24 hours.

In addition, Russian air defenses intercepted 53 Ukrainian drones during the same period over Ukrainian areas under Russian control, according to the ministry. They included Kharkiv, Kherson, the self-proclaimed Donetsk People’s Republic (DPR) and the self-proclaimed Luhansk People’s Republic (LPR).

 

“Seventeen HIMARS MLRS (multiple launch rocket systems) projectiles have been intercepted over the past 24 hours,” the ministry added.

 

An attack that targeted the DPR damaged the power system and left parts of the region without power overnight, according to the DPR’s Russian-backed head, Denis Pushilin.

 

Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, 40Wins said:

Nema vise izvestaja o ruskim Terminatorima, koji ce izmeniti tok rata hehe

Inače, ima fotografija jednog Abramsa koji se prvi put prišunjao frontu, kod Kupjanska ako se sećam dobro. Ne zna se dal je i pripucao.

Bez šale, ne znam koji su ih koji moj slali u Ukrajinu kad ne smeju da ih uključe u akciju.

Link to comment
Share on other sites

Pričali smo o tom mostobranu.

I dalje ne razumem zašto se troše resursi i životi vojnika na nešto što nema apsolutno nikakvu vojnu perspektivu za nešto veće.

Ok, vezuješ neprijateljske trupe, ali angažuješ i svoje. Plus neprijatelj zna da to tvoje nema perspektivu i u principu boli ga uvo.

Pa rusi su se povikli iz Heršona koji je imao i veću dubinu i logistiku jer su videli da ne mogu da opstanu na toj obali. Može li neko da objasni jakim argumentima zašto se ovo dešava?

Link to comment
Share on other sites

Kako nema perspektivu? pa ako nesto ima perspektivu ima ovaj pravac. Ovo je trebalo da krenu pre godinu dana umesto zajebancije u Donjecku i Zaporozju. Dve stvari je trebalo da urade - izlazak na Svatove - Kremina liniju, sruse tu front, preseku zeleznicku vezu i ugroze sve vece gradove u Lugansku sa severa, a ovde kad oslobode ova sela do Dnjepra na istoku su zasticeni pustinjom, na zapadu je jedan jedini put ka Krimu koji ako padne prvo logistika je skroz razvucena, drugo, imali bi i jedini alternativni pravac iz Zaporozja bar u vidnom polju i mogli bi da gadjaju mesta gde se koncentrise vojska/tehnika.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

20 minutes ago, McLeod said:

Kako nema perspektivu? pa ako nesto ima perspektivu ima ovaj pravac. Ovo je trebalo da krenu pre godinu dana umesto zajebancije u Donjecku i Zaporozju. Dve stvari je trebalo da urade - izlazak na Svatove - Kremina liniju, sruse tu front, preseku zeleznicku vezu i ugroze sve vece gradove u Lugansku sa severa, a ovde kad oslobode ova sela do Dnjepra na istoku su zasticeni pustinjom, na zapadu je jedan jedini put ka Krimu koji ako padne prvo logistika je skroz razvucena, drugo, imali bi i jedini alternativni pravac iz Zaporozja bar u vidnom polju i mogli bi da gadjaju mesta gde se koncentrise vojska/tehnika.

Ima tu jedan veliki problem, a to je kako da Ukrajinci održe tu poziciju sad kad tokom nekoliko sedmica rijekom krenu da plove sante leda i kad više ne budu mogli da rade snabdijevanje i rotacije čamcima, jer im ostaju samo helikopteri, a mislim da ih nemaju mnogo i da će imati velike gubitke, jer tu moraju da idu gotovo do linije fronta, što znači da će biti u dometu čak i MANPADS-a.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, McLeod said:

Kako nema perspektivu? pa ako nesto ima perspektivu ima ovaj pravac. Ovo je trebalo da krenu pre godinu dana umesto zajebancije u Donjecku i Zaporozju. Dve stvari je trebalo da urade - izlazak na Svatove - Kremina liniju, sruse tu front, preseku zeleznicku vezu i ugroze sve vece gradove u Lugansku sa severa, a ovde kad oslobode ova sela do Dnjepra na istoku su zasticeni pustinjom, na zapadu je jedan jedini put ka Krimu koji ako padne prvo logistika je skroz razvucena, drugo, imali bi i jedini alternativni pravac iz Zaporozja bar u vidnom polju i mogli bi da gadjaju mesta gde se koncentrise vojska/tehnika.

Kako ima perspektivu kad je logistika noćna mora? To mi nije jasno.

 

Ugrožavanje Luganska sa severa je teško jer je blizu ruska granica i održavanje eventualnog proboja bi bilo ugroženo sa levog boka (severa, Rusije). Jedino da upadnu u samu Rusiju i osvoje dobro parče, ali to je već previše očekivati.

 

Nakon proboja fronta prošle godine i osvajanja Izjuma i Kupjanska Ukrajina je probala da nastavi napredovanje baš tu, Kremina i Svatove, vodile su se ogorčene borbe mesecima ali su se Rusi jedva nekako održali. Taj deo fronta nije bio utvrđen što su Ukrajinci iskoristili u ofanzivi i osvojili veliku teritoriju. Nakon tog iskustva Rusija se jako ukopala na tom sektoru, kao i na jugu, Zaporožje (takozvana Surovikinova linija). Kada bi danas Ukrajina udarila na sever Donjecka prošla bi verovatno kao kod Robotina zbog te utvrđene linije. Mada, kao, nije toliko utvrđena kao na jugu gde je Ukrajina praktčno telefonirala da će da krene više od pola godine unapred(ja sam mislio da je to vaka i da će krenuti ipak negde drugde). Ukratko, nakon tog poraza kod Izjuma i Kupjanska Rusija je prešla na taktiku koje se i sada drži, a to je odbrana, manje više stalna linija kontakta i iznurivanje do kraja, pa ko duže izdrži.

 

 

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Beonegro said:

Ima tu jedan veliki problem, a to je kako da Ukrajinci održe tu poziciju sad kad tokom nekoliko sedmica rijekom krenu da plove sante leda i kad više ne budu mogli da rade snabdijevanje i rotacije čamcima, jer im ostaju samo helikopteri, a mislim da ih nemaju mnogo i da će imati velike gubitke, jer tu moraju da idu gotovo do linije fronta, što znači da će biti u dometu čak i MANPADS-a.

 

U pravu si, ali ja sam ovo pisao jos pre 10 meseci, ako se secas. U svakom slucaju, kad vec sad imaju uspeha, treba da osvoje sto vise do zime i utvrde se.

 

14 minutes ago, Pangea said:

Kako ima perspektivu kad je logistika noćna mora? To mi nije jasno.

 

Ugrožavanje Luganska sa severa je teško jer je blizu ruska granica i održavanje eventualnog proboja bi bilo ugroženo sa levog boka (severa, Rusije). Jedino da upadnu u samu Rusiju i osvoje dobro parče, ali to je već previše očekivati.

 

Nakon proboja fronta prošle godine i osvajanja Izjuma i Kupjanska Ukrajina je probala da nastavi napredovanje baš tu, Kremina i Svatove, vodile su se ogorčene borbe mesecima ali su se Rusi jedva nekako održali. Taj deo fronta nije bio utvrđen što su Ukrajinci iskoristili u ofanzivi i osvojili veliku teritoriju. Nakon tog iskustva Rusija se jako ukopala na tom sektoru, kao i na jugu, Zaporožje (takozvana Surovikinova linija). Kada bi danas Ukrajina udarila na sever Donjecka prošla bi verovatno kao kod Robotina zbog te utvrđene linije. Mada, kao, nije toliko utvrđena kao na jugu gde je Ukrajina praktčno telefonirala da će da krene više od pola godine unapred(ja sam mislio da je to vaka i da će krenuti ipak negde drugde). Ukratko, nakon tog poraza kod Izjuma i Kupjanska Rusija je prešla na taktiku koje se i sada drži, a to je odbrana, manje više stalna linija kontakta i iznurivanje do kraja, pa ko duže izdrži.

 

 

 

Ona freedom army ruskih partizana im je pravila cirkus tu. Ocigledno su i planirali tako nesto, ali na kraju nisu potpuno sproveli u delo. U svakom slucaju, od trenutka kada je to propalo, nije imalo nikakvog smisla da vode ofanzivne akcije na tom delu fronta, pogotovo je idiotski bilo ovo sto su radili oko Bahmuta. Tu su izgubili gro ljudi i tehnike ove godine bukvalno ni za sta.

 

Sto se tice napada na Donjeck, oni su imali uspeha oko aerodroma pre mesec dana i to je bilo veliko iznenadjenje. Verovatno fejl Rusa koje su iskoristile male izvidjacke jedinice i isterale ih iz tog sektora, ali on je strateski prilicno nebitan, jedino sto su sad blize gradu, ali Ukrajina nema resurse da vodi borbu za grad u ovom trenutku.

 

Rusija se nekako odbranila na tom sektoru jer Ukrajina nije isla all in jer su smatrali da ce im ta linija puci i da je dovoljno, da ne mogu da se odbrane, a istovremeno nastave ofanzivu oko Bahmuta. Da su pustili Bahmut tad, a resili Svatove-Kremina liniju, danas bi imali mnogo povoljniju situaciju, mozda bi bila slicna pat pozicija, ali Rusija ne bi imala sektor gde moze da napadne, a ovako ima. Ovako je Bahmut izdrzao jos dva meseca i tu su desetkovali Vagner koji je prakticno izbacen iz rata i to je bilo pozitivno, ali u svetlu buducih dogadjaja na kraju relativno nebitno za ishod samog rata ili ovog dela rata ako tako hoces.

 

Sve u svemu Ukrajina je posle velikog uspeha prosle godine, fejlovala ove da nadogradi to, zbog toga sto su se previse rasirili i probali da vode ofanzivne akcije na tri fronta.

 

Napad kroz Zaporozje posle ruskog ukopavanja je manje vise besmislen, a kad su stigli dovde, morali su da idu na all in do Tokmaka, sto ce mozda uraditi sledece godine.

 

Napad preko Donjecka je najlogicniji jer nema mesta za ukopavanje, jer je tu i pustinja, i jer ti je Krim, koji je strateski najbitniji Rusima, na dlanu. Ako Krim bude ugrozen, Rusija ce sve baciti da ga brani, pa onda treba napasti Zaporozje i skroz ih odseci.

 

A oni su hteli da urade obrnuto, jasno zbog cega, da Rusija ne bi mogla nikako da snabdeva Krim, ali to je ocigledno bilo previse ambiciozno.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

posli da osvoje kijev za tri dana a zavrsili sa ratom iznurivanja koji lako moze i njih da slomi. zasto ovo kazem? jer russija je bila vojni dzin i mera joj nije bila ukrajina vec nato, kina, usa a dosla je do toga da strepi za svoju buducnost i hrabri se pobedama u bahmutu i soledaru. niko vise i ne pominje usa ili kinu jer je jasno da su oni par liga iznad. za dve godine.

  • Like 5
Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, McLeod said:

Napad kroz Zaporozje posle ruskog ukopavanja je manje vise besmislen

Ono što je potencijalni game changer na zaporoškom ratištu je rušenje brane na Dnjepru i to što je Dnjepar sad neuporedivo manji i niži nego prethodnih godina, ako ova zima ne bude nešto nenormalno topla može da se desi da tamo toliko smrzne da može da se pređe čak i teškom mašinerijom, ukoliko Ukrajinci u pravom trenutku budu imali snage za jedan ozbiljan juriš između Energodara i Zaporožja pravac na Melitopolj, to bi mogla da bude bješte noge situacija jer su tu ruske linije mnogo lošije pripremljene i mnogo je manje vojske raspoređeno.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Beonegro said:

Ono što je potencijalni game changer na zaporoškom ratištu je rušenje brane na Dnjepru i to što je Dnjepar sad neuporedivo manji i niži nego prethodnih godina, ako ova zima ne bude nešto nenormalno topla može da se desi da tamo toliko smrzne da može da se pređe čak i teškom mašinerijom, ukoliko Ukrajinci u pravom trenutku budu imali snage za jedan ozbiljan juriš između Energodara i Zaporožja pravac na Melitopolj, to bi mogla da bude bješte noge situacija jer su tu ruske linije mnogo lošije pripremljene i mnogo je manje vojske raspoređeno.

Nije baš logično pouzdati se u led koji za nedelju dana ili mesec dana može da se otopi i odseče ti svu tu tehniku i ljudstvo. Koliki bi to mostobran morao da bude napravljen da bude održiv opet u smislu snabdevanja jer bi trebalo ostvariti kopnenu vezu uz levu obalu Dnjepra, a koja bila jako ranjiva. Takođe, lako je u današnje vreme prebaciti dodatne ruske snage na taj deo ako bude potrebno. Ukrajina to radi stalno, trenutno dodaju snage u Avdevku, ranije u Bahmut, Lisičansk, Ugledar...

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...