Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

1 hour ago, Devil In My Pants said:

 

Ovo kako je on formulisao deluje malo alanfordovski, kao da li je bolje živeti jedan dan kao siromah ili 100 godina kao bogataš...

 

Ono što je on hteo da kaže je WITH (a ne without) food, light,water...or WITHOUT you. Dakle pre bira da bude bez Putina (ili ruskog prijateljstva, ili kome se već obraća) nego SA hranom, vodom, grejanjem itd - jer to jeste nekakav kao izbor (gde je on izbrao "bez Rusa", ali će ga to koštati hrane i vode (jer to nije izabrao)). Izbor između "bez Putina" ili "bez hrane" nije nikakav izbor, jet to implicira da izaberes li "bez Putina" ostaješ SA hranom (nisi izabrao "bez hrane"), biraš da živiš 100 godina kao bogataš...

 

A moguće da je nešto izgubljeno i u prevodu...

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Možda na engleskom ne zvuči dobro ali na srpskom zvuči :

 

Ako treba da biram da nema gasa ili da nema tebe, biram da nema tebe....

 

Aludira na ono što rusija može da im uskrati. Naglašava da i u najtežim izborima bira goru opciju samo da se otarasi Putina.

 

izbor između da ima hrane i da ima Putina je no brainer i ne bi imao nikakvu težinu.

Link to comment
Share on other sites

15 hours ago, Klotzen said:

 

Ja često prenesem nešto što je iz nepotvrđenih izvora pa ljudi možda misle da je to navijački ali ja dosta informacija odbacim u startu za koje smatram da su nerealne. Evo jedne mape od danas za koju samtram da sigurno nije tačna :

 

FciX3VQXEAohGXG?format=jpg&name=large

 

Ovakvih mapa ima stalno ali vremenom jednostavno prestanem da ih pratim jer za ništa od toga nema potvrde osim nekih drugih pisanih komentara na TW, TG ili vK. No ako se ispostavi kao tačno onda moderacija može polako da zatvara temu i otvara novu "pregovori o kapitulaciji Rusije" 🙂

 

 

Sta je kod ove mape problematicno ? Osvojen Lyman ili napad na Lisicansk ili nesto trece ??

Link to comment
Share on other sites

Za ovo severno od Limana nema nikakve potvrde, samo neki tekstualni tvitovi i tome slično. Liman nije osvojen nego je označen da je okružen. Slične mape su Rusi kačili i kada god je izgledala mapa isuviše dobra da bi bila istinita ispostavilo se da je bila lažna. Ali tima koji su to kačili su Rusofili najviše verovali jer im se ta verzija najviše sviđala. Kontam da i ovaj to radi samo za drugu publiku.

 

Ja inače prve sledeće dobre vesti po Ukrajince očekujem oko Velike Oleksandrovke južno od Krivog Riha. Tu je izglednije da se desi neki slom ovakvog obima. Ovde na ovoj mapi je problematično i to što za ovakva osvajanja Ukrajincima treba nekoliko pontona pošto su mostovi tu svi porušeni. A to sumnjam da su osvojili mostobrane i izgradili za par dana. Trenutno se šuška da ukrajinci imaju ponton kod Slavjanska i to je sve. To je dovoljno da se snadbeva možda jedna brigada i to je ta koja napada Liman.

 

Na mapi je Kupjansk označen da je ceo osvojen, da je to istina sigurno bismo imali makar jedan video o tome....

 

Edit : Zelenski u Izjumu :

 

Fcm3jXHX0AA0rqF?format=jpg&name=medium

 

 

 

Edited by Klotzen
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

48 minutes ago, Klotzen said:

izbor između da ima hrane i da ima Putina je no brainer i ne bi imao nikakvu težinu.

48 minutes ago, Klotzen said:

Ako treba da biram da nema gasa ili da nema tebe, biram da nema tebe....

Ali ta dva izbora su POTPUNO logički ekvivalentna. Dakle izbor između "Ima Putina vs Ima hrane" je isti kao i izbor "Nema Putina vs Nema hrane" - i oba su alanfordovski no braineri.

 

Razlog je u tome da ovakve pitalice podrazumevaju pravu disjunkciju ponuđenih opcija, tj. da možeš da izabereš jednu i samo jednu opciju, a ne obe. Dakle, ako bi u prvoj pitalici ("Ima Putina vs Ima hrane") odabrao "Ima Putina", to automatksi znači da si u toj pitalici odabrao da nema hrane (ne možeš da izabereš da Imaš oboje) - tj odabrao si opciju "Nema hrane" U DRUGOJ pitalici. A ako bi u prvoj pitalici odabrao "Ima Hrane" znači da si u njoj odabrao da nema Putina (disjunkcija) - tj odabrao si opciju "Nema Putina" U DRUGOJ pitalici. Dakle dve pitalice su potpuno ekvivalentne, odgovor na jednu nam daje puni odgovor na drugu.

 

Meni je jasno šta je on hteo, on je hteo da kaže da između "Ima hrane vs Nema Putina" bira Nema Putina, pa makar gladovao, jer nije izabrao "Ima Hrane". I on to i kaže na dnu citata, da je svesno izabrao da nema hrane jer je to bolja opcija od imanja Putina. Dakle on kaže da je istovremeno izabrao i "Nema Putina" i "Nema Hrane", a to NE može da se izabere u pitalici "Nema Putina vs Nema hrane". To samo može u pitalici "Ima Putina vs Nema hrane" (ili u njoj ekvivalentnoj "Nema Putina vs Ima hrane"), koju on i jeste imao na umu.

 

Nije ovo suštinski važno, ali ipak da ne bude čerčilovski govor sa teškom logičkom greškom...

Edited by bohumilo
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Jel ovo tacno sta pise index.hr, mislim, da li postoji potvrda o tome jos negde?

 

IVAN Pečorin (39), generalni direktor Korporacije za razvoj Dalekog istoka i Arktika, poginuo je tako što je navodno pao s broda u punoj brzini. Nesreća se dogodila u subotu u blizini otoka Ruski u Japanskom moru, blizu Vladivostoka, piše Newsweek.

Pečorin je, kako piše ruska Komsomolskaja Pravda, radio na modernizaciji zrakoplovstva te je bio Putinov čovjek za istraživanje i razvoj Arktika.

Link to comment
Share on other sites

2 hours ago, Belodedic said:

U pitanju je... manevar ruske vojske. 🤣🤣

E, ali i ovi o kojima ovaj govori, dobio 80 histericnih poruka i na ivici placa, zbog toga sto Ukrajinci razgone agresora na buljuke, ma ovi sto gvire mogu da se postave na glavu, ma mogu da prolaju ako hoce, tvrdim po hiljadu puta da to nisu ljudi, i takvi kad crknu, a valjda ce to biti sto pre, ovaj svet bude bolje mesto.

Link to comment
Share on other sites

21 hours ago, DJORDJE said:

Ako imaju nedostatak ljudstva, koriscenje tehnike koja je stara 50 godina nema nikakvog smisla. Nedostatak  u ljudstvu se  dopunjuje superiornom tehnikom i taktikom. Uostalom, cela ideja o profesionalnim vojskama se zasniva na tome, malobrojne, ali dobro obucene i opremljene snage. To koliko je njihova vojska profesionalna je vrlo diskutabilno. I dalje imaju regrutaciju , a svi koji mogu gledaju da zavrse bilo kakav fakultet da izbegli klasican vojni rok. 

 

Zato sto oni nisu smatrali da im fali ljudstva jer jer vojska brojcano velika ali ne bas mali deo cine  regurti pogotovo u delu koji zovemo topovsko meso a to u rat za sad ne smeju da posalju. I tako mislili su da im stara oprema nije problem jer imaju dosta vojnika a onda Putin odluci da napadne Ukrajinu. Naravno sluzbe koje su dobile pare da uruse ukrajinsku vlast iznutra nece reci da to nisu uspeli ko sto ni generali nece reci da profi deo ruske vojske nije uopste dovoljan za munjevit rat protiv Ukrajine, vidimo da nije dovoljan ni za frontovski rat.

Link to comment
Share on other sites

Rusi su danas navodno prešli reku Bahmutku kod Kodeme i zauzeli Mikolajevku i Mikolajevku Drugu. Ako je to tačno znači da su konačno izašli na autoput i da će sada krenuti na sever prema Bahmutu da bi mogli da napadnu grad iz dva pravca.

 

Uništavanje ove brane kod Krivog Riha je pre svega urađeno da se na taj način nateraju Ukrajinci na mostobranu kod Davidovog Brida na povlačenje. To nam govori da se situacija po Ruse tu komplikuje čim su se odlučili na jedan takav čin. Videćemo sutra da li će to imati uticaja na borbe.

 

Razredni se vratio sa fronta :

 

 

 

Obratite pažnju na kraju videa da na monitoru u učionici stoji mapa sa liveuamap 🙂

 

Edited by Klotzen
  • Love 1
Link to comment
Share on other sites

28 minutes ago, Klotzen said:

 

Uništavanje ove brane kod Krivog Riha je pre svega urađeno da se na taj način nateraju Ukrajinci na mostobranu kod Davidovog Brida na povlačenje. To nam govori da se situacija po Ruse tu komplikuje čim su se odlučili na jedan takav čin. Videćemo sutra da li će to imati uticaja na borbe.

 

 

 

To je sulud i ocajnicki potez. Znaci da su u tom regionu u veoma losem polozaju. Ali koliko je to suludo razmisljanje, bez ikakve logike i smisla. Ako stvarno uspeju da izazovu toliki talas koji ce srusiti ukrajinske pontone, on ce srusiti i ruske kod Darivke i otezati im prelazak reke. Takav potez dovodi Ruse u jos tezi polozaj jer ta oblast nema kopnenu vezu sa ostalim teritorijama koje kontrolisu Rusi, sa jedne strane je Dnjepar na kom je srusen most kod Kahovke, a videli smo i snimke kako zavrsavaju pokusaji da se predje reka sa barzama, dok je sa druge strane upravo taj Ingulec. I na kraju ce ta voda iz Inguleca zavrsiti u Dnjepru kod Hersona i tamo napraviti problem.

 

E sad, licno mislim da se nece desiti nista. Ingulec ima stotine meandara, izuzetno krivudava reka koja tece kroz ravnicu. Ukrajinski mostobran je prilicno daleko od mesta gde je srusena brana i talas se dok dodje do tamo moze amortizovati. 

 

Ovo samo pokazuje u koliko su losoj situaciji Rusi u Hersonskoj oblasti i da njihovoj komandi duva zestoka promaja u glavi. 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Mislim da je Rusima jasno da oni više neće napredovati na tom sektoru i rade sve što mogu da otežaju Ukrajincima. Njima Ingulec sigurno neće smetati 🙂 Ako misliš na ruski pontonac kod Darivke taj je uništen prošle nedelje. Bio je ruski video gde se doduše ne vidi da je pontonac pogođen ali vidimo da padaju granate dok kamion prelazi.

 

Zaboravih da napišem da se Ukrajinci hvale da su zauzeli Kiselivku ali nema nikakvih potvrda za tako nešto. Kiselivka je ruska centralna tačka a Posad Pokrovske Ukrajinska. Sva ostala mesta su nebitna kada ih neko osvoji ali ako ova dva sela padnu u ruke protivnika to znači da se front lomi. Sledeće mesto gde će se Rusi braniti je Černobajivka, predgrađe Hersona. Zadnja dva dana je bilo dosta dezinformacija i sa Ukrajinske strane tako da treba ovo uzeti sa rezervom.

Link to comment
Share on other sites

  • fancy locked this topic
  • fancy unlocked this topic

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...