Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Da se ispravim, guglujuci naleteh da je i Ukrajina 2021 predstavila svoju GPS raketu za Smerc tj BM-30. E sad da li su pokrenuli proizvodnju ili nisu pitanje je. A i da jesu sumljam da imaju istih koliko ima himarsovih GMLRS.

 

Nego ovo hapsenje i smena u Kijevu moguce da ima veze sa unistavanjem skladista. Elem smatrali smo da je ruska patka da su unistili odredjenu kolicinu tehnike koju je zapad poslao ali pre neki dan prikazase unistenje HIMARS lansera, vozila za dopunu raketa i verovatno skladista u kom su rakete, i to navodno iskander raketom. Sto nekako implicira da im je neko dojavio gde se to nalazi.

Link to comment
Share on other sites

Mobilizacija u Rusiji nema veze sa tim da li će Ukrajina da napadne teritoriju Rusije. Napala je već X puta i kao što vidimo nema mobilizacije. Problem mobilizacije je što je ona uvek nepopularna a pogotovo kada ratuješ sa Ukrajinom jer si trubio o bratskom narodu prethodnih 100 godina. Čak ni profesionalna vojska nema volje da se bori a kamoli da će je imati rezervisti. Zato Putin plaća žestoko da privuče dobrovoljce, što mu je jedini preostao momenat ako neće svoj rejting da kruni.

 

Jedno je šta istraživanja kažu, a drugo je realnost. U zemlji gde je zabranjeno pričati protiv rata nemoguće je izraziti svoje protivljenje tome. Prvih mesec dana smo imali proteste i Putin je morao da masovno hapsi stanovništvo da bi ih sprečio. To dovoljno govori.

 

Uslov za HIMARS je da ne gađaju Rusku teritoriju tako da to se to neće desiti. Ukrajini je važnija podrška SAD nego da polupaju par baza u Rusiji. No Amerikanci su rekli da je Krim ok meta tako da most, luka u Sevastopolju, aerodromi i logističke bazu mogu da budu na tapetu.

 

S-300 će obarati HIMARS ? Ajde videćemo, ja više ništa ne verejum u vezi sa Ruskim oružjem jer vidimo da ništa nije na nivou efikasnosti na kom je ruska propaganda tvrdila da jeste. Takođe da bi obarali HIMARS rakete moraće da rasporede baterije znatno bliže frontu a onda će i te baterije da budu potencijalna meta. Jedino rešenje je da avijacijom pokušaju da im unište lansere ali za to izgleda ruska avijacija nije sposobna. Takođe tu postoji problem da sada kada su videli da HIMARS zadaje probleme da će nastaviti da isporučuju te sisteme Ukrjaincima jer tu ne bi trebalo da bude problema da održavaju ovu cifru lansera. 

 

Pre svega treba da vidimo da li će Ukrajinci uopšte dobiti te rakete. Takođe postoje i rakete u ovom manjem kalibru dometa 150km tako da možda ameri prvo to pošalju da se i to malo testira na Rusima. Ima tu dosta scenarija koji su mogući. Bitno je samo da Rusi znaju da će Ukrajina dobijati sve bolje i bolje oružje ako ovaj rat bude trajao. To je takođe jedan vid pritiska na Putina.

 

Uništen HIMARS ? To propustih, ako može video ili bar slika uništenog lansera bio bih zahvalan ?

 

Edited by Klotzen
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Gasprom objavio prekid isporuke gasa Severnim tokom 1 nemačkim firmama zbog više sile.

 

Spoiler

Exclusive: Russia's Gazprom tells Europe gas halt beyond its control

Russia's Gazprom has told customers in Europe it cannot guarantee gas supplies because of 'extraordinary' circumstances, according to a letter seen by Reuters, upping the ante in an economic tit-for-tat with the West over Moscow's invasion of Ukraine.

Dated July 14, the letter from the Russian state gas monopoly, said it was declaring force majeure on supplies, starting from June 14.

Known as an 'act of God' clause, force majeure is standard in business contracts and spells out extreme circumstances that excuse a party from their legal obligations.

Gazprom's (GAZP.MM) had no immediate comment.

Uniper, Germany's biggest importer of Russian gas, was among the customers who said they had received a letter, and that it had formally rejected the claim as unjustified.

RWE (RWEG.DE), Germany's largest power producer and another importer of Russian gas, also said it has received a force majeure notice.

"Please understand that we cannot comment on its details or our legal opinion," the company said.

A trading source, asking not to be identified because of the sensitivity of the issue, said the force majeure concerned supplies through the Nord Stream 1 pipeline, a major supply route to Germany and beyond.

Flows through the pipeline are at zero as the link undergoes annual maintenance that began on July 11 and is meant to conclude on Thursday.

Europe fears Moscow could keep the pipeline mothballed in retaliation for sanctions imposed on Russia over the war in Ukraine, heightening an energy crisis that risks tipping the region in recession.

TURBINE DELAY
Already on June 14, Gazprom had cut the pipeline's capacity to 40%, citing the delay of a turbine being maintained in Canada by equipment supplier Siemens Energy (ENR1n.DE).

Canada sent the turbine for the Nord Stream gas pipeline to Germany by plane on July 17 after repair work had been completed, Kommersant newspaper reported on Monday, citing people familiar with the situation. 

Provided there are no problems with logistics and customs, it will take another five to seven days for the turbine to reach Russia, the report said.

Germany's economy ministry said on Monday it could not provide details of the turbine's whereabouts.

But a spokesperson for the ministry said it was a replacement part that was meant to be used only from September, meaning its absence could not be the real reason for the fall-off in gas flows prior to the maintenance.

"This sounds like a first hint that the gas supplies via NS1 will possibly not resume after the 10-day maintenance has ended," said Hans van Cleef, senior energy economist at ABN Amro.

“Depending on what ‘extraordinary’ circumstances have in mind in order to declare the force majeure, and whether these issues are technical or more political, it could mean the next step in escalation between Russia and Europe/Germany," he added.

Austrian oil and gas group OMV (OMVV.VI), however, said on Monday it expected gas deliveries from Russia through the Nord Stream 1 pipeline to resume as planned after the outage.

Russian gas supplies have been declining via major routes for some months, including via Ukraine and Belarus as well as through Nord Stream 1 under the Baltic Sea.

The European Union, which has imposed sanctions on Moscow, aims to stop using Russian fossil fuels by 2027 but wants supplies to continue for now as it develops alternative sources.

For Moscow and for Gazprom, the energy flows are a vital revenue stream when Western sanctions over Russia's invasion of Ukraine, which the Kremlin terms a "special military operation", have strained Russian finances.

According to the Russian Finance Ministry, the federal budget received 6.4 trillion roubles ($115.32 billion) from oil and gas sales in the first half of the year. This is compared to planned 9.5 trillion roubles for the whole 2022.

The grace period for payments on two of Gazprom's international bonds expires on July 19, and if foreign creditors are not paid by then the company will technically be in default.

 

https://www.reuters.com/business/energy/russias-gazprom-declares-force-majeure-gas-supplies-europe-2022-07-18/?taid=62d552541dfd7b00012b0a46&utm_campaign=trueAnthem:+Trending+Content&utm_medium=trueAnthem&utm_source=twitter

 

Edited by erwin
  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

58 minutes ago, MeanMachine said:

 

Ti si lik predstavio prvo M777 ko neko wunderwaffe jer si to video na raznim kanalima i tad si bio bas smesan je svako ko se iole razume ili je sluzio u artiljerijii dobro zna sta je vucena haubica (muka za posadu i fina meta ma kakvu elektroniku imala).

 

Onda kad se videlo da je M777 ne daje rezultate ti si krenuo da pises isto za HIMARS ko ranije za M777.

 

Ja sam napisao da ce HIMARS sa gps raketama biti problem ali nece da promeni tok rata. Eto vidis stigao HIMARS i sta se desava? Izlgeda da pada Severski.

 

Dakle HIMARS pravi probleme ALI nije dovoljan da se rat preokrene.

To je ono sto sam ja pisao a ti si tvrdio da je dovoljno da samo stigne HIMARS i Rusi kaput.

 

Eto toliko od mene, jos cekam onu tvoju najjavljenu veliku uspesnu kontraofanzivu Ukrajine.

 

 

Nisam pisao za M777, HIMARSpa imas i kanale koji kazu da jeste game changers ali ne u ovim kolicinama. Daju im teske udarce, cak i Kadirov place, a Medvedev se sprema za mist na Krimu.

 

Kad bi ih imali 100-150 to bi bilo pa tesko za Ruse jer su oni toliko precizni da linija fronta moze biti na 50-100m a da UA vojnici nemaju ogrebotinu.

 

Sa 12-15 komada naravno da ne moze biti game changer..

Link to comment
Share on other sites

24 minutes ago, MeanMachine said:

vozila za dopunu raketa

 

Ja koliko znam HIMARS nema vozilo za dopunu nego se sam dopunjava. Ako mislimo na isti snimak, na njemu se nikako ne vidi sta je tacno unisteno, a i iskren da budem ono meni nikako ne lici na HIMARS. 

18 minutes ago, Klotzen said:

Uništen HIMARS ? To propustih, ako može video ili bar slika uništenog lansera bio bih zahvalan ?

 

 

 

Jasno i nedvosmisleno.

  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

On 7/15/2022 at 1:58 AM, Darko said:

@HAMMER gađanje Moskve od strane Ukrajine bi uvelo opštu mobilizaciju u Rusiji, Putin bi jedva čekao takav potez. A ne vidim kako bi to Ukrajini odgovaralo. 

ne vidim kako bi ni rusiji to pomoglo. opsta mobilizacija u 21om veku a vodis osvajacki rat??? ne bi se putin usrecio sa tom vojskom pa cak i da gori moskva, a pritisak na njega bi sa druge strane bio ogroman.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

39 minutes ago, alpaka Bereta Sida said:

 

Ja koliko znam HIMARS nema vozilo za dopunu nego se sam dopunjava. Ako mislimo na isti snimak, na njemu se nikako ne vidi sta je tacno unisteno, a i iskren da budem ono meni nikako ne lici na HIMARS. 

 

 

 

Jasno i nedvosmisleno.

 

Naravno da postoji vozilo za dopunu raketa, kako mislis da napunis lanser kad ispuca sest raketa? Verovatno zamisljas ko video igrici.

 

Postoji nesto sto se na English pise "resupply vehicle" a u slucaju HIMARS-a to je ovo vozilo:

https://oshkoshdefense.com/vehicles/medium-tactical-vehicles/mtvr/mtvr-mk37-himars-resupply-vehicle/

 

Stim sto kod M142 kao i kod M270 se radi o magacinu sa sest raketa ne ubacujes jednu po jednu ali moras da raketni bacac dopunjavas raketama/magacinima.

 

 

E sad sto se tice da li je unisten ili nije pa jeste unisten, i da zar stvarno mislite da bi Zelenski tek tako krenuo u cistiku da informacije ne cure, ustvari bolje da su Rusi ovaj M142 locirali preko krtica nego da su stvarno u stanju da ih izvidjanjem nadju:

 

 

Link to comment
Share on other sites

Da je uništen odavno bismo imali video ili slike uništenog sistema. Ako je snimljen kao što tvrde za taj video onda je mogao biti snimljen i par minuta posle eksplozije kada se dim razišao.

 

No ok, svako veruje u ono što želi. Ovej debunker je rusofil na kub, pogledaj mu samo video materijal na kanalu.

 

Zaboravih da pomenem za M777. On se odlično pokazao u maju dok su imali municiju sa daljim dometom. U Junu im je nestalo te municije i koristili su ga sa običnom municijom dometa 20-tak km no sada vidimo da se opet pominje nova isporuka granata produženog dometa. Ne može biti loše nešto što je bolje od sovjetske vučne aritljerije koja predstavlja većinu artiljerije kod Ukrajinaca a i Rusi je koriste. To je bar jasno. Jednostavno su koristili njegov veći domet da bez opasnosti kontrabatiranja uništava otkrivene Ruske baterije kraćeg dometa.

Link to comment
Share on other sites

10 minutes ago, MeanMachine said:

Naravno da postoji vozilo za dopunu raketa, kako mislis da napunis lanser kad ispuca sest raketa? Verovatno zamisljas ko video igrici.

 

 

Vozilo koje prevozi raketa za dopunu postoji ali HIMARS "sam" uzima te rakete i ubacuje ih u lansere. Pogledaj eto i sam sta si postavio u linku.

 

13 minutes ago, MeanMachine said:

E sad sto se tice da li je unisten ili nije pa jeste unisten, i da zar stvarno mislite da bi Zelenski tek tako krenuo u cistiku da informacije ne cure, ustvari bolje da su Rusi ovaj M142 locirali preko krtica nego da su stvarno u stanju da ih izvidjanjem nadju:

 

Postoje mnogi razlozi zbog kojeg bi Ukrajinci mogli praviti cistku u svojim redovima. Potencijalno unistavanje HIMARS-a ne bi bio cak ni na vrhu prioriteta. Ocito je da smo gledali isti snimak i na tom snimku se definitivno ne moze sa sigurnoscu tvrditi da je rijec o HIMARS-u. Prilicno sam siguran da bi u roku od odmah dobili puno kvalitetnije snimke od ovog od strane Rusije da su stvarno unistili HIMARS. To bi proslavili kao ogromnu pobjedu sasvim sigurno. 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Lik je prilicno jasno pokazao da je u pitanju HIMARS, sobzirom da su te bespilotne pogotovo kod Rusa njesra ne mozes ocekivati neku full HD rezoluciju, pri tome ako je tacno da je gadjan Iskanderom to je prilicno u dubini teritorije pa tesko da ocekujes da Rusi posalju neke specijalce da to lepo sve slikaju da bi bili 100% sigurni.

 

Elem unistenje HIMARSa nije mala stvar, lepo djavolko napisa da ih imaju 12 ili 15, plus ja sumljam da su ga nasli izvidjanjem ko sto rekoh ruske bespilotne su njesra, ne cudi sto se prica da ce Iran krenuti da isporucuje svoje (oni verovatno za razliku od Rusa imaju ozbiljnu serijsku proizvodnju istih a suska da su ustvari prepakovane kineske), dakle ja sumljam da su Rusi klasicnim nacinom locirali HIMARS tj skladiste vec im je neko dojavio.

 

Link to comment
Share on other sites

21 minutes ago, MeanMachine said:

 

Naravno da postoji vozilo za dopunu raketa, kako mislis da napunis lanser kad ispuca sest raketa? Verovatno zamisljas ko video igrici.

 

Postoji nesto sto se na English pise "resupply vehicle" a u slucaju HIMARS-a to je ovo vozilo:

https://oshkoshdefense.com/vehicles/medium-tactical-vehicles/mtvr/mtvr-mk37-himars-resupply-vehicle/

 

Stim sto kod M142 kao i kod M270 se radi o magacinu sa sest raketa ne ubacujes jednu po jednu ali moras da raketni bacac dopunjavas raketama/magacinima.

 

 

E sad sto se tice da li je unisten ili nije pa jeste unisten, i da zar stvarno mislite da bi Zelenski tek tako krenuo u cistiku da informacije ne cure, ustvari bolje da su Rusi ovaj M142 locirali preko krtica nego da su stvarno u stanju da ih izvidjanjem nadju:

 

 

Da li je realno da postavljas ovog lika.

Najjaci je kad kaze za snajperistu da nije znao gde dolazi.

 

Dok je on eto znao kako i sta. Sve zna iz fotelje.

 

Eto, Rusi rekli, jutjuber potvrdio i to je to.👍

 

Nebitno cak i da su unistili HIMARS, cemu toliko slavlje?? Pada UA vlada jer je pogodjen HIMARS?? 

 

TREBA BITI REALAN i reci koliko je osvojila teritorije Rusija prve nedelje a koliko ima sad?

 

UA ne bi dugo ratovala da ne ide u korist. Njima su sve sluzbe u sluzbi rata+ inostrana pomoc. 

 

Licno treba da im bude prioritet most na Krimu i rusko ljudstvo i artiljerija.

Link to comment
Share on other sites

16 minutes ago, Devil In My Pants said:

Da li je realno da postavljas ovog lika.

Najjaci je kad kaze za snajperistu da nije znao gde dolazi.

 

Dok je on eto znao kako i sta. Sve zna iz fotelje.

 

Eto, Rusi rekli, jutjuber potvrdio i to je to.👍

 

Nebitno cak i da su unistili HIMARS, cemu toliko slavlje?? Pada UA vlada jer je pogodjen HIMARS?? 

 

TREBA BITI REALAN i reci koliko je osvojila teritorije Rusija prve nedelje a koliko ima sad?

 

UA ne bi dugo ratovala da ne ide u korist. Njima su sve sluzbe u sluzbi rata+ inostrana pomoc. 

 

Licno treba da im bude prioritet most na Krimu i rusko ljudstvo i artiljerija.

 

 

 

Sta on postavlja ranije ne zanima me prvi put sam video ga jer su Oryx i slicni krenuli sa sprdnjom da nije HIMARS iako je meni delovalo da jeste npr zbog kosina koje se vide i jos bitnije M37 kamiona pored, onda nadjem lika koji buklvano nacrta da jeste HIMARS a onda je argument protiv njega e on je prorus i ne znam sa vec.

 

Kad pak postavim video Ryan McBetha koji je proukrajinski 100% to i sam kaze u kom covek objasni zasto npr ATACMS od 300km koji HIMARS  bi mogao da dobije je daleko manji problem od GMLRS kojim sad tuku ruske depoe i jos to vam tehnicki nacrta, vi se i sa time sprdate iako se radi o bivsem vojnom licu i analiticaru koji inace mediji kontaktiraju za misljenje npr VOA azerbejdzanski ili jermenski ne tako davno.

 

Ispada da vi samo hocete da mi postavljamo ono sto se vama svidja.

 

A sto se tice sprdnje sa curenjem informacija pa da ruska propaganda da je pokrenuta istraga protiv 60 visokih zvanicnika i da je Zelenski smenio drugara koji je glavni za sluzbe bezbednosti i glavnu tuziteljku. Verovatno izmislio RT.

 

Ja sam samo naveo moje misljenje da su i lokacije ili lokacija ovog skladista HIMARSa odate Rusima. Ko stvarno misli da u Ukrajini para nije bitna...

 

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

Nego da vise ne davimo temu da li je pogodjen ili nije i ja se slazem da je to manje bitno pogotovo ako je curenje informacija jer to znaci da Rusi nisu kadri da ga sami lociraju sto je odlicno po Ukrajince, jel ima nesto u vezi Severskog? Ovi iz LNR rekose da su eto zauzeli grad, a njima bas mnogo ne verujem, cesavalo se dodju do sireg gradskog jezgra tj predgradja i kazu eto osvojen, bude osvojen ali danima kasnije.

 

Ko prati detaljnije mape sta se desava?

 

Neke druge nase forume bas i ne mogu da gledam zbog putinofilje ima odlicno informativnih clanova ali brate dodje lik koji je uspeo da zbudzi  putina i ultra pravoslavlje i nevernicki zapad a opet ubaci i nesto sto mu se svidjalo u SSSR i onda batalis da gledas temu na takvim forumima.

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, MeanMachine said:

Nego da vise ne davimo temu da li je pogodjen ili nije i ja se slazem da je to manje bitno pogotovo ako je curenje informacija jer to znaci da Rusi nisu kadri da ga sami lociraju sto je odlicno po Ukrajince, jel ima nesto u vezi Severskog? Ovi iz LNR rekose da su eto zauzeli grad, a njima bas mnogo ne verujem, cesavalo se dodju do sireg gradskog jezgra tj predgradja i kazu eto osvojen, bude osvojen ali danima kasnije.

 

Ko prati detaljnije mape sta se desava?

 

Neke druge nase forume bas i ne mogu da gledam zbog putinofilje ima odlicno informativnih clanova ali brate dodje lik koji je uspeo da zbudzi  putina i ultra pravoslavlje i nevernicki zapad a opet ubaci i nesto sto mu se svidjalo u SSSR i onda batalis da gledas temu na takvim forumima.

Ja sam pročitao negde da je Seversk pod kontrolom...nikoga. Kao došli Rusi, isterali Ukre i povukli se na brdašca okolo Severska. Kažu da ima nekoliko tih gradića koji nisu ni pod čijom kontrolom, a da su u neposrednoj blizini i jedni i drugi, ali da bi, ušavši u grad, bili na "izvolte"....pa tako, sad merkaju jedni druge...

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

4 hours ago, goldberg said:

Moj je stav (mozda gresim) da je porast "neutralnih" misljenja poceo nakon objavljivanja sankcija i iskljucivanja Rusije iz svih sportskih, ekonomskih i kulturnih dogadjaja. Da li se neko seca skupa podrske aneksiji Krima 2014. ovde? 

 

Tako je, budući da je tada isplivao na svetlo dana i do tada nevešto skrivani rasizam zapada prema Rusiji. To nije samo dovelo do porasta simpatizera Rusije u Srbiji već svuda po svetu. Naravno da licemerje koje za identične stvari osuđuje Rusiju a podržava kada je je Zapad i NATO u pitanju tekođe doprinosi tome.

 

4 hours ago, MeanMachine said:

 

Ti si lik predstavio prvo M777 ko neko wunderwaffe jer si to video na raznim kanalima i tad si bio bas smesan je svako ko se iole razume ili je sluzio u artiljerijii dobro zna sta je vucena haubica (muka za posadu i fina meta ma kakvu elektroniku imala).

 

Onda kad se videlo da je M777 ne daje rezultate ti si krenuo da pises isto za HIMARS ko ranije za M777.

 

Ja sam napisao da ce HIMARS sa gps raketama biti problem ali nece da promeni tok rata. Eto vidis stigao HIMARS i sta se desava? Izlgeda da pada Severski.

 

Dakle HIMARS pravi probleme ALI nije dovoljan da se rat preokrene.

To je ono sto sam ja pisao a ti si tvrdio da je dovoljno da samo stigne HIMARS i Rusi kaput.

 

Eto toliko od mene, jos cekam onu tvoju najjavljenu veliku uspesnu kontraofanzivu Ukrajine.

 

 

 

Devil je što se tiče razumevanja taktike, operatike i strategije na nivou Marice.

 

1 hour ago, MeanMachine said:

Nego da vise ne davimo temu da li je pogodjen ili nije i ja se slazem da je to manje bitno pogotovo ako je curenje informacija jer to znaci da Rusi nisu kadri da ga sami lociraju sto je odlicno po Ukrajince, jel ima nesto u vezi Severskog? Ovi iz LNR rekose da su eto zauzeli grad, a njima bas mnogo ne verujem, cesavalo se dodju do sireg gradskog jezgra tj predgradja i kazu eto osvojen, bude osvojen ali danima kasnije.

 

Ko prati detaljnije mape sta se desava?

 

Neke druge nase forume bas i ne mogu da gledam zbog putinofilje ima odlicno informativnih clanova ali brate dodje lik koji je uspeo da zbudzi  putina i ultra pravoslavlje i nevernicki zapad a opet ubaci i nesto sto mu se svidjalo u SSSR i onda batalis da gledas temu na takvim forumima.

 

Severski je u dolini, slično kao Sarajevo. Ko kontroliše okolna brda, kontroliše i grad.

 

Jedna mala napomena pošto ima užasno mnogo nerazumevanja osnovnih principa ratovanja kod diskutanata.

 

Ovo nije još jedna američka operacija koja se najvećim delom sprovodi "čisto", iz vazduha. Ovo je klasično WW2 prašinarenje, rat dobija artiljerija i pešadija na bojnom polju, a mimo njega ratna proizvodnja oličena kroz mogućnost neprestanog snadbevanja naoružanjem i svim ostalim logističkim potrepštinama jedinica na frontu.

 

Još jedna ekstremno bitna stvar je rotacija jedinica koje se nalaze u borbenom kontaktu. Ne postoji jedinica koja u  borbenom kontaktu može efikasno da deluje duže od dva meseca, a oni na prvim linijama nedelju do dve max.

 

Što se konkretne situacije na terenu tiče, Ukr gubi istok u onom momentu kada joj bude nestala mogućnost rotacije jedinica, a koliko vidim to je sada već ekstremno otežano.

 

Ovo novačenje po Rusiji je toliko aktivno uprvo iz tog razloga. Rusi nemaju problem sa rotiranjem ali imaju problem sa svežim ljudstvom.

 

Zaboravih; ulozi još uvek nisu podignuti jako visoko, to možemo videti po tome što Rusi u unutrašnjosti Ukr jako pažljivo biraju mete i ne uništavaju osnovnu infrastrukturu, pre svega recimo energetski sistem koji je i najranjivija meta.

 

Ako to krene da se dešava, to će biti signal da se krenulo va banque.

Edited by Laki21
  • Thanks 1
  • Ha-ha 2
Link to comment
Share on other sites

25 minutes ago, Laki21 said:

 

Ovo nije još jedna američka operacija koja se najvećim delom sprovodi "čisto", iz vazduha. Ovo je klasično WW2 prašinarenje, rat dobija artiljerija i pešadija na bojnom polju, a mimo njega ratna proizvodnja oličena kroz mogućnost neprestanog snadbevanja naoružanjem i svim ostalim logističkim potrepštinama jedinica na frontu.

 

 

dobro jutro Kolumbo - Naravno da ovo nije americka operacija- ovo je 100% ruska operacija - agresija Z-likovackih placenika na suverenu zemlju. 
 

  • Like 8
Link to comment
Share on other sites

@HAMMER ti si pričao o bombardovanju Moskve. Ako Moskva bude bombardovana, biće i podrške za mobilizaciju od stanovništva, a Putin takav žicer nece propustiti. I ne samo to, nego bi se povećao i broj dobrovoljaca. Nije Rusija u istoj situaciji kao Srbija za vreme NATO bombardovanja. Jednostavno, suviše rizično za Ukrajinu. Em zbog javnog mnjenja u Evropi, em zbog eskalacije sukoba sa Rusijom. Ne znam šta Ukrajina ima da dobije od toga, nisam dobio adekvatan odgovor na to pitanje.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ja kod Siverska nemam ama baš nikakvih vesti o pomeranjima fronta. Mislim da pre napada na grad moraju Rusi da zauzmu Verhokamjanske pa tek onda da otvore borbe za sam grad. Gore severno od njega Ukrajinci drže Serebjanku a po nekim izvorima čak i Hrihorivku tako da ne mogu ni iz tog pravca da krenu u grad. Zato sam odma znao da je ono od prošle nedelje bila izmišljena vest. Danas baš nisam ispratio rusku stranu videću sutra na čemu baziraju sada te nove tvrdnje da osvajaju grad.

 

Ono što Ukrajinci javljaju to je da Rusi napadaju puteve ka Bahmutu, oni kažu da su odbili sve napade ali verovatno nije tako. Pogotovo je bitan ovaj put od Lisičanska do Soledara da obezbede dobru komunikaciju za logistiku za napad na Soledar. Soledar je isturena pozicija nove odbrambene linije i tu će verovatno biti teških borbi.

Link to comment
Share on other sites

Prvo, Ukrajina nema čak ni blizu te cifre pod oružjem. Drugo, "pod oružjem" je širok pojam, borbene jedinice čine u trenutnim uslovima oko trećine onoga što se smatra vojskom. Treće, zanavljanje i rotacija jedinica je moguća ukoliko te jedinice imaju "slobodu" kretanja.

 

Da bi se jedna jedinica izrotirala, potrebno je da je zameni druga. Ta druga se rotira na taj način što se preuzimaju borbeni položaji prve, a ona se povlači u pozadinu odakle se evakuiše u van borbene zone. Rotacija jedinica može se vršiti i u borbenom kontaktu, ali je onda još teža i kud i kamo složenija. To je ekstremno težak postupak, kako sa stanovišta taktike i operatike tako i sa stanovišta logistike.

 

BTW, ne mrsomudim bez veze već govorim o jako realnim problemima na frontu.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...