Jump to content

Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

Moderacija Politike

Recommended Posts

Posted

Ovo je poruka i Trampu da ga je odbio. Ovo je Zelenski davno odbio i nema logike da pristane na ovo. Sad ćemo da vidimo da li će Tramp i dalje da se pravi blesav ili će skontati da ga putin samo vuče za nos i kupuje sebi vreme da što kasnije dobije sankcije a Kina nove carine.

Inače danas vest da Indija odustaje od jednog kontignenta Ruske nafte. Kina će uskočiti da kupi te količine. Rusi odma saleću Modija i nude još 5% popusta i otvoreno tržište za izvoz Indije u Rusiju. Pitanje je samo da li ti proizvodi trebaju Rusiji.

Posted
13 hours ago, DJORDJE said:

On je na sankcije , rat , Indiju, vec zaboravio. Ima preca posla, patrolira po Vasingtonu.

Plus planira bombardovanje Meksika i izgleda vojnu intervenciju u Vencueli...

Posted

Indiji je već uveo 25% carina a 27. avgusta dodaje još 25%. Videćemo da li će i Kinu da počasti tada. Kina je u malo boljoj poziciji od Indije jer ona i nije mnogo uvećala uvoz iz Rusije od počtetka rata. Oni su digli uvoz sa 13 na 16% od rusije dok je Indija digla sa ispod 1% na preko 40% . Takođe Kina ima neke proizvode koje će teško ili nikako uvesti iz drugih zemalja dok Indija to nema.

• Like 1
Posted

I dok traju sva ova zamajavanja oko pregovora i Trampa, ono sto je zaista vazno je ovo:

https://kyivindependent.com/european-defense-plants-growing-three-times-faster-since-russias-full-scale-invasion-of-ukraine-ft-reports/

Evropa je konacno pocela sama da se naoruzava i to u do sada nevidjenom tempu i kolicini. 

Istovremeno, ako je istina da Ukrajina upravo podize nivo produkcije Hrima, Sapsana, Neptuna, i sada ovog Flaminga, onda cemo uskoro videti nesto sasvim drugo.

Flamingo navodno nosi bojevu glavu od 1150kg sto je ogromno u poredjenu sa bilo cime sto su do sada koristili.

Prva meta ce biti ili velike ruske fabrike Sahida i raketa koje su gradjene na otvorenom, lako uocljive i relativno blizu Ukrajine.

https://en.wikipedia.org/wiki/Yelabuga_drone_factory, Ili glavni zeleznicki cvorovi oko Ukrajine kao i rafinerije.

Do sada se u Moskvi nisu previse brinuli da ce im osnove vojne industrije biti na meti - i isto to nisu verovali ni za rafinerije koje su trenutno u plamenu.

No, sada je PVO vec toliko razredjena posle gubitaka i napada dronova, da toliku teritoriju nije vise moguce lako braniti, a dronovi su sve veci, brzi, raznovrsniji, a sve vise je i raketa.

Ukrajina ima slican problem vec godinama, ali su upravo zato decentralizovali vojnu industriju i smestili vecinu pod zemlju.

Rusija masivne fabrike Sahida ili rafinerije nece mocu da premesti tako brzo pod zemlju. One sada samo cekaju da budu unistene. 

Dronovi sa bojevim glavama od 50kg to do sada nisu mogli, ali, nekoliko desetina raketa sa bojevim glavama od tonu u kombinaciji sa dronovima, itekako. 

Jos jedna zanimljivost je sto su poslednjih dana u Zaporozju i Hersonu pogodjene i prakticno unistene dve kompozicije vozova sa gorivom.

Zajedno sa gadjanjem rafinerija na jugu Rusije, to sve izgleda kao klasicna priprema za nesto.  

Posted
1 hour ago, Anduril said:

I dok traju sva ova zamajavanja oko pregovora i Trampa, ono sto je zaista vazno je ovo:

https://kyivindependent.com/european-defense-plants-growing-three-times-faster-since-russias-full-scale-invasion-of-ukraine-ft-reports/

Evropa je konacno pocela sama da se naoruzava i to u do sada nevidjenom tempu i kolicini. 

Istovremeno, ako je istina da Ukrajina upravo podize nivo produkcije Hrima, Sapsana, Neptuna, i sada ovog Flaminga, onda cemo uskoro videti nesto sasvim drugo.

Flamingo navodno nosi bojevu glavu od 1150kg sto je ogromno u poredjenu sa bilo cime sto su do sada koristili.

Prva meta ce biti ili velike ruske fabrike Sahida i raketa koje su gradjene na otvorenom, lako uocljive i relativno blizu Ukrajine.

https://en.wikipedia.org/wiki/Yelabuga_drone_factory, Ili glavni zeleznicki cvorovi oko Ukrajine kao i rafinerije.

Do sada se u Moskvi nisu previse brinuli da ce im osnove vojne industrije biti na meti - i isto to nisu verovali ni za rafinerije koje su trenutno u plamenu.

No, sada je PVO vec toliko razredjena posle gubitaka i napada dronova, da toliku teritoriju nije vise moguce lako braniti, a dronovi su sve veci, brzi, raznovrsniji, a sve vise je i raketa.

Ukrajina ima slican problem vec godinama, ali su upravo zato decentralizovali vojnu industriju i smestili vecinu pod zemlju.

Rusija masivne fabrike Sahida ili rafinerije nece mocu da premesti tako brzo pod zemlju. One sada samo cekaju da budu unistene. 

Dronovi sa bojevim glavama od 50kg to do sada nisu mogli, ali, nekoliko desetina raketa sa bojevim glavama od tonu u kombinaciji sa dronovima, itekako. 

Jos jedna zanimljivost je sto su poslednjih dana u Zaporozju i Hersonu pogodjene i prakticno unistene dve kompozicije vozova sa gorivom.

Zajedno sa gadjanjem rafinerija na jugu Rusije, to sve izgleda kao klasicna priprema za nesto.  

Da se nadovezem na ovo tvoje pisanje. Danas procitah u mojim novinama ( radi se o Norveskoj) upravo o tim raketama srednjeg dometa Flamingo. Norvezani su veliki navijaci Ukrajine ali ipak ono sto sam procitao ima smisla. Tako da procitah o toj raketi isto sto i ti ali ima i dodatak. Ovo sto sam citao kaze se (kao vrlo bitno) da je Ukrajina podigla proizvodnju dronova na dosta visi nivo. Poenta je da sad mogu da krenu (ili uskoro)sa vise hilada dronova istovremeno. A to jednostavno ovi na drugoj strani ne mogu sve ispratiti. Sto ce reci da od prilike polaze i ove rakete srednjeg dometa. Ovaj Flamingo kako se navodi u ovome sto sam ja citao i nije tesko unistiti, ali sa ovom taktikom mnogo ce da naprave stetu. Posto su ove rakete solidnog dometa, na dometu su im skoro pa cijela ratna proizvodnja (ruska). Zamisao je (kako sam citao) da u jednom napadu onesposobe velike vojne fabrike u Rusiji. E sad ima jedna kvaka. Ovo sigurno znaju i Rusi. Ne znam koliko je tacno ali ovo sto sam ja citao pise da su Ruske fabrike na povrsini zemlje dok su Ukrajinske pod zemljom. U dodatku se kaze da se te fabrike ne mogu tako lako i brzo dislocirati. Ponavljam , ovo sam procitao u ovdasnjim novinama koje su navijacke novine ali da ima logike , ima.Volio bih da cujem tvoje misljenje posto pises samo ovdje i to ozbiljno (po mom skromnom misljenju).  

Posted
7 hours ago, MeanMachine said:

Plus planira bombardovanje Meksika i izgleda vojnu intervenciju u Vencueli...

Planiranje i Trump su dve reci koje ne idu zajedno.