Jump to content

Rat u Ukrajini

Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

Moderacija Politike

Recommended Posts

Just now, Miki28 Teoljub said:

A koji si ti uopste faktor pa si nasao za shodno da nekom drzis pridike i nabijas neku osjecaj krivice? Ne pridaji sebi na znacaju, nastavi pisati bez tog pametovanja drugima

Sto bi Vens rekao, ne nosis se dobro sa slobodnom govora.

Nekako mi je najcudnije od svega kako je cela USA pala u zagrljaj ove osobe, skoro da se ne cuju drugacija misljenja, a o nekim protestima ili pobuni nema ni govora. Cak je i u Rusiji bilo protesta i okupljanja ljudi koji drugacije misle kad je krenula invazija na Ukrajnu. A ovde, potpuno mrtvilo.

• Like 2

Tvoja je sloboda da podrzavas Trumpa cak i kad legalizuje agresiju, terorizam, masovna ubistva i genocid ili sutra omogucava etnicko ciscenje 2 miliona ljudi, a moja je da ti kazem da si prosto saucesnik u toj legalizaciji. Nema sta da se ljutis. Nikakva vucicevska demagogija, samo fakti, logika i uzrocno-posljedicna veza. 

• Like 6

5 hours ago, Ludi za Poli said:

Rubio barem nije budaletina i ekstremista kao Vance ili alkos od ministra odbrane ali je picka koja ne smije progovorti protiv ovog ludila koje Trump izvodi jer se boji da ga Trump i Musk ne uniste. Trenutno je fakticki citav GOP takav. Mislim ljudi su glasali za Tulsi i RFK Jr. iako znaju o kakvim se kretenima radi upravo iz tog straha. Mitch McConnell je jedini republikanac koji nije glasao za njih jer je dovoljno jak da mu autista i kreten ne mogu nista. Stranka koj je od Reagana dosla do otvorenih Putinovih i Trumpovih kurvi. 

Ma kakav god da je Rubio, u zadnjih 3-4 nedelja je jedino on imao neke donekle trezvene izjave. Od sada ni toga vise nece biti. Totalni je mrak, doublethink, newspeak, alternate facts i tako to.

• Like 1

Malo smo OT, ali evo kako izgleda sloboda govora po amerikanski, koja cak dobacuje i do nas.

Meret Schneider nakon shitstorma: "Sada imam američku zajednicu protiv sebe"

Meret Schneider je navikla da prima batine na društvenim medijima. Ali mržnja sa kojom se od nedelje suočava od pristalica Muska i Trumpa prevazilazi sve što je političarka Zelenih do sada iskusila.

Meret Šnajder je obasut mržnjom na mreži. Ogorčenje je izazvao članak u "SonntagsZeitung". U njemu Zeleni nacionalni savetnik poziva na strožu regulaciju društvenih medija: Platforme X, Facebook i Tiktok treba strože kontrolisati zbog njihove sklonosti ekstremnim stavovima – i čak bi trebalo da budu u mogućnosti da budu blokirane u izuzetnim situacijama.

Od nedelje je preko 1000 postova stiglo do Ciriha na društvenim medijima. Ono što je novo za njih je da je većina komentara napisana na engleskom jeziku, od strane pošiljalaca iz SAD-a, vatrenih pristalica predsednika Donalda Trumpa i Elona Muska. 

Meret Schneider kaže: "Do sada je većina napada došla iz zemalja nemačkog govornog područja, ali sada imam američku zajednicu protiv sebe." Ona govori o "Trump rulju". Mnogi komentari su označeni hashtagovima "Učinite Ameriku ponovo velikom", "Sloboda govora" ili "Elon Musk će nas spasiti". 

Počelo je anonimnim pozivima u nedelju uveče: "Ubićemo te, veruj mi", rekao je muški glas. I spustio slušalicu. 

Malo kasnije, ista pretnja. Telefon je tada zvonio svakih 5 minuta. 

Nacionalni savetnica deli komentare u tri kategorije: "Prva grupa tvrdi da sam za cenzuru i da sam opasnost za demokratiju. Druga grupa me vređa kao Hitlera, rečima i slikama. Treća grupa piše: 'Izgledaš kao kostur.'" Korisnici su kritikovali njen izgled, objavljivali fotografije kostura na mreži, a fotografije naslaganih žrtava Aušvica pojavile su se na Instagramu. "Mrtva tela između mojih cvetnih stubova!" Provela je sate brisajući fotografije.

Jedva da je bilo kritike sadržaja. Neki su mišljenja da su uvrede deo slobode izražavanja – onima koji ne mogu da se nose sa njima nema mesta u politici. "Ali", prigovara ona, "pretnje smrću nisu deo slobode izražavanja." Kao ni pretnje silovanjem i primitivne primedbe kao što su: "Ona je nezajebana." Daleko najviše komentara je došlo od muškaraca. I svi oni bezimeni ili sa fantastičnim imenima kao što je "Zmaj u plamenu".

Vance je takođe nesposoban čovek ali on ne bi mogao da radi šta hoće. Problem sa Trampom je što je razorio Republikance do te mere da tamo ni oni koji su protiv njega ne smeju više ništa da kažu. Ima podršku bar 2/3 stranke jer ih je sve prešaltao na MAGA politiku. Vance taj uticaj nema i ovo sve pada sa odlaskom Trampa. Problem će biti i posle njegovog mandata jer će Tramp voditi stranku i tada i biraće se i posle njega takvi nakaradni kadrovi koji će uništavati demokratski deo sveta i SAD i time jačati diktature koje se bore protiv SAD. Trebaće posle ove MAGA ture bar dva mandata normalnih predsednika da se stvari vrate u neku normalu gde je zapad opet stabilan i relativno ujedinjen, ako preživi ovaj period.

Zelenski izjavio da Tramp živi u ruskom balonu i nije svestan šta se događa oko njega, narandžasti odgovara da je Zelenski diktator i da mu je bolje da brzo ide ili će izgubiti državu. Dakle i definitivno smo došli u situaciju da putin deluje normalnije od predsednika SAD. Tužno ali istinito. Pa onda Vens kaže Zelenskom da ne blati Trampa javno 🙂 . Komedija od spoljne politike.

A onda putin okreće situaciju u svoju korist i sada kaže da je on za pregovore sa Ukrajinom i da nema ništa protiv. Opet ispada normalniji od Trampa 🙂

Ovakav dilentatizam je neviđen u istoriji. Čak i onaj engeski kralj što je umislio da mu je drvo žena je vukao ozbiljnije poteze.

• Like 8

Slično razmišljam. Tramp je unikat u tom smislu da je Republikanska stranka njegova i svi ga se plaše i niko ne sme ništa da mu kaže. Pametniji su shvatili da treba samo dovoljno da mu se ulizuju i on će raditi šta oni hoće. To su u prvom mandatu radili oni verski konzervativci koji su mu dali spisak sudija, pa nek sam bira koga će u Vrhovni sud, a onda su se vratili u senku i nastavili da žanju plodove svog rada.

Ova sada ekipa sa tehno milijarderima odvojenim od realnosti, a kamoli spoljne politike, politike, istorije i filozofije SAD, kombinovana sa verskim fanaticima, koje zajedničko imaju da ih svetska politika prosto ne zanima - donosi ovakve ponižavajuće i katastrofalne rezultate.

No, mislim da ovo ne bi bilo moguće da nema Trampa. Vans i Rubio, na primer, nisu glupi, nije da ne poznaju svoju zemlju, nije da ne znaju njen značaj za svet i nije da nisu svesni uticaja koje ona ima na ostale. Ne bi Mask mogao onako da divlja i piša po svima da  nema Trampa. Samim tim, mislim da bi po svet drugačije bilo da je bilo ko drugi tu osim Trampa, makar i Vens.

Što se tiče uticaja na unutrašnju politiku, reći ću samo da za njih ne bih glasao nikad. Ali, ne živim u Americi.

I da naglasim da me ovakav Trampov globalni nastup šokirao, stvarno nisam to očekivao, poučen prvim mandatom. Mislio sam da će da divlja po Americi, da će da se baci na ukidanje Zakona o jednakosti braka i nastaviti da se vraća u prošlost pre građanske revolucije tamo, tako da je lako moguće da grešim.

Neću više da mračim, morao sam malo da se ventujem jer me kao fana Amerike ovo mnogo nervira, ostavljam u spojleru sliku koja najbolje govori kako se osećam.

GjsI0LLW8AAbf1B.thumb.jpg.5872be5141fe42678824e3a70d042c84.jpg

• Like 1
  • Thanks 1

3 hours ago, Ludi za Poli said:

Mentalno poremecena osoba. Nadam se da osjecate barem zrno stida i srama svi vi koji ste ovo zlo podrzavali u bilo kom trenutku jer ste i vi saucesnici u ovome. 

Ali pazi - nazvao je Zelenskog diktatorom. Da nije toliko ogavno bilo bi smehotresno. 

Amerika će morati, NBA rečnikom, da ide u opasan rebuild posle ovoga. Ne tvrdim da je iko ičiji agent ili slične zavereničke ideje, ali da su Rusi napravili golema u svojim KGB laboratorijama i da su ga postavili u Belu Kuću, ne verujem da bi se ponašao mnogo drugačije od ovoga sada. Štaviše, bio bi verovatno dosta sporiji i diskretniji u razjebavanju svega.

• Like 6

1 hour ago, Rex said:

Slično razmišljam. Tramp je unikat u tom smislu da je Republikanska stranka njegova i svi ga se plaše i niko ne sme ništa da mu kaže. Pametniji su shvatili da treba samo dovoljno da mu se ulizuju i on će raditi šta oni hoće. To su u prvom mandatu radili oni verski konzervativci koji su mu dali spisak sudija, pa nek sam bira koga će u Vrhovni sud, a onda su se vratili u senku i nastavili da žanju plodove svog rada.

Ova sada ekipa sa tehno milijarderima odvojenim od realnosti, a kamoli spoljne politike, politike, istorije i filozofije SAD, kombinovana sa verskim fanaticima, koje zajedničko imaju da ih svetska politika prosto ne zanima - donosi ovakve ponižavajuće i katastrofalne rezultate.

No, mislim da ovo ne bi bilo moguće da nema Trampa. Vans i Rubio, na primer, nisu glupi, nije da ne poznaju svoju zemlju, nije da ne znaju njen značaj za svet i nije da nisu svesni uticaja koje ona ima na ostale. Ne bi Mask mogao onako da divlja i piša po svima da  nema Trampa. Samim tim, mislim da bi po svet drugačije bilo da je bilo ko drugi tu osim Trampa, makar i Vens.

Što se tiče uticaja na unutrašnju politiku, reći ću samo da za njih ne bih glasao nikad. Ali, ne živim u Americi.

I da naglasim da me ovakav Trampov globalni nastup šokirao, stvarno nisam to očekivao, poučen prvim mandatom. Mislio sam da će da divlja po Americi, da će da se baci na ukidanje Zakona o jednakosti braka i nastaviti da se vraća u prošlost pre građanske revolucije tamo, tako da je lako moguće da grešim.

Neću više da mračim, morao sam malo da se ventujem jer me kao fana Amerike ovo mnogo nervira, ostavljam u spojleru sliku koja najbolje govori kako se osećam.

Hide contents

GjsI0LLW8AAbf1B.thumb.jpg.5872be5141fe42678824e3a70d042c84.jpg

Vansova pamet se pokazala onog momenta kad je pristao na ulogu VP, a još više pričom o Haićanima koji jedu pse i mačke.

• Like 1

1 hour ago, 𝓑𝓪𝓫𝔂 said:

Pokazala se i pre sa idejama koje zenu stavlja u kuhinju da radja decu bez prava glasa. 

Ne mislim ja da branim Vansa. To je čovek sa kojim ja nikad ne bih popio kafu. Ali znam da nije glup jer znam ljude koji su mu predavali i kažu da nije tupav.

Njegov karakter je druga stvar. A on bi i tu ženu i decu prodao da mu treba za moć i keš.

5 minutes ago, Maharaja said:

Ne mislim ja da branim Vansa. To je čovek sa kojim ja nikad ne bih popio kafu. Ali znam da nije glup jer znam ljude koji su mu predavali i kažu da nije tupav.

Njegov karakter je druga stvar. A on bi i tu ženu i decu prodao da mu treba za moć i keš.

Zlo ne mora da bude glupo, naprotiv. Inteligentan isplanira zlo, glup ga samo prihvata. Putin (Mask) - Tramp, svi troje zlo na razlicitim skalama inteligencije.

Vans je opasan jer je dirigovan i spreman sve da uradi da se docepa moci i para. 

• Like 3

7 hours ago, nonick said:

Uzivancija je gledati nove klipove sa ruske televizije kad na velikim ekranima pustaju kako Narandzasto govno govori da je Zelenski diktator. A tek kako prijaju tvitovi Medvedeva. Iz radosti sebi oci I usi da iscupas. 😀

Lepota. Gledao sam neku anketu iz Moskve na CNN, u prodavnicama suvenira se pojavila i babuska sa likom Trumpa, odmah pored one sa likovima Putina i brta Xija.

Da ironija bude veca, Ukrajinci sada mogu pre da se oslone na Kinu nego na USA.

5 minutes ago, McLeod said:

Rusija je svakako unazadjena i ona vise nije ni regionalna sila.

Ovakvog protivnika nije pametno potcenjivati, to smo valjda apsolvirali? Rat traje tek 3 godine, ako se kako najavljuju americke kompanije vrate u punom obimu, za pola godine ce Rusija biti prakticno na nogama kao da se nista nije desilo.

S druge strane, ako u EU udju u saveznistvo, ali ozbiljno saveznistvo, sa Kinom, ovakvi nozevi u ledja, kao sto ih sada zabada Trump, nece biti moguci. Kina je, ipak, zemlja koja zna da drzi rec i postuje dogovor, veliki je benefit imati takvog saveznika. Naravno, onda nema Kritika niti pogleda iza njihovih ledja sta rade u sopstvenom dvoristu.

• Like 3
  • Tuzno 1