Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

U Luhanjsku je danas pogođena kasarna u kojoj se sumnja da su smešteni između ostalih  i borci iz Srbije. Videćemo po čituljama da li je vest tačna.

 

 

U novoj turi američke pomoći od interesantnijih stvari nova tura 155mm artiljerije i m113 transporteri. Nema info o ciframa, pretpostavljam da se pod artiljerijom smatra nova tura 777 haubica.

 

 

  • Like 4
Link to comment
Share on other sites

On 6/7/2024 at 8:42 AM, Anduril said:

 

Naravno da postoje razlike - ovde je bilo prosto pitanje da li nuklearna sila moze da izgubiti rat i kako se to desava. Bajden i SAD ocigledno polaze iz te perspektive da nuklearnu silu ne smes rizikovati da bijes previse konvencionalno klasicnim bitkama (nekakvi proboji, kolaps fronta, i slicno), nego sporije korozijom dok ne pocne sve da drma i na frontu i kod kuce. To je naravno lose po Ukrajinu, ali je ocigledna americka strategija jos od leta 2022., a posebno je postalo jasno od leta 2023. kad ocigledno nisu hteli da Ukrajini uspe bilo kakva veca ofanziva u Zaporozju.

To je sada i Ukrajincima kristalno jasno, pa se fokusiraju sada na ove udare po rafinerijama, depoima, Crnomorskoj floti, lukama, i PVO. A dolazak aviona ce biti kritican jer je to najefikasniji nacin pored dronova da se na duzi rok bombarduje ruska vojska godinama, zaustave bilo kakve vece operacije ako treba, i na kraju natera na povlacenje. 

 

Voleo bih da je tako i voleo bih da se tako nastavi, ali sa jedne strane, što reče Đorđe, u Rusiji ne postoji javno mnjenje, ne postoji pritisak javnosti. SAD su demokratska država, tamo glas javnosti i javno mišljenje mnogo znače, to je zemlja građana, građana kojima je konačno dosadilo da gledaju kovčege kako se vraćaju iz neke pripizdine (za njih).

Tužno, ali istinito, to da Rusija ima pravo na dobar deo Ukrajine nije mišljenje samo putina i njegove klike, već i dobrog dela naroda. Tako da sam pesimista da će to tako "lako" ići kao SAD i Vijetnam. Opet, tešim se Avganistanom. Nadam se da će rat uskoro da zaista postane preskup da građani Moskve i Pitera ne mogu više da se prave ludi i da će njihovo ćutanje da postane dovoljno glasno da se putin zapita...

A što se tiče nuklearki, ja sam tu potpuno miran, jer možda najšira javnost misli da "neka taktička" nije van dometa putina, ali bolna istina je da je svaka bačena nuklearka bukvalno početak kraja ove civilizacije, a možda i ljudske vrste i on to vrlo dobro zna.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

On 6/7/2024 at 10:22 AM, Anduril said:


Broj ljudstva ne igra kljucnu ulogu u ratu vec 100 godina. Kljucna je uigranost avijacije/pvo, mehanizacije, artiljerije/raketa i ljudstva plus logistika i ekonomska pozadina svega toga. SAD su polupale iracku vojsku sa 150K vojnika za dve nedelje sa minimalnim gubicima. Da ne pricamo o Izraelu i 1967.

Bez ljudstva nema pobede u ratu, osim u slucaju Srbija - NATO, gde je Srbija kapitulirala pred vazduhoplovstvom. Opet poredis zalivske ratove sa ovim danas a situacija je drasticno razlicita. Iracka vojska je od prvog dana bila paralisan vazdusnom superiornoscu, a bio im je u potpunosti prekinut i sistem veza, plus iracka armija nije bila ukopana sa tri linije odbrane. Toga u Ukrajini nema.

 

On 6/7/2024 at 10:22 AM, Anduril said:

Rusija je najvece uspehe u ovom ratu imala tamo gde je avionima (a ne samo artiljerijom) mogla da pripremi teren - oko Mariupolja, Avdivka, itd. Ne treba uopste premoc u vazduhu nego sposobnost da se pridje frontu 50 km i da se tako bombarduje na kljucnim tackama odbrane, poremeti logistika i da se istovremeno protivnicka avijacija i PVO drzi na odstojanju 100 km od fronta.

Uspeh na jugu je upravo nastao usled nedostatka ljudstva sa ukrajinske strane. Na samom pocetku fokusirali su se na odbranu Kijeva, Harkova i Istoka, Jug je manje vise ostao nebranjen, ili vrlo slabo branjen. Za neposrednu podrsku pesadiji avion treba da pridje daleko blize od 50 km, pogotovo avioni koje su i jedni i drugi koristili za podrsku SU-24.

 

On 6/7/2024 at 10:22 AM, Anduril said:

Sve to Ukrajina prosle godine nije imala i zato je cela ofanziva bila veoma upitna, zavisilo je mnogo od sposobnosti ruske odbrane, a kad nije sve obecano poslato tokom leta 2023, postalo je i nemoguce. Ukupan broj ljudi jeste vazan da se pokrije ceo front, ali bez avijacije i raketa je gotovo nemoguce napraviti lokalnu premoc uz pomoc mehanizacije i manevra u vreme dronova jer treba saseci logistiku i sposobnost protivnika da prebacuje pojacanja za ceo sektor fronta. Prednost od 1:3 se pravi lokalno a ne generalno. Recimo, da je Ukrajina mogla raketama da gadja autoput Mariupolj-Melitopolj tokom leta 2023 gde su bile stalne kolone sa opremom, municijom i gorivom to bi bila katastrofa za rusku odbranu i bez aviona ali Bajdenova administracija se plasila upravo takvog scenarija poput onog u Harkivu 2022, kad su navodno pokupili signale da se razmislja o taktickoj atomki.

Ja sam i govirio o lokalnoj nadmoci kada se napada utvrdjen neprijatelj, mislio sam da se to podrazumeva. Slazem se da oprema koja im je obecana nije stigla na vreme, odlaganje ofanzive dalo je Rusima vreme da izgrade tri linije odbrane , ali taj deo ratista favorizuje protivnika koji je ukopan i brani se. Bilo kakav proboj se lako pokriva artiljerijom, a dronovi bukvalno onemogucavaju bilo kakvu kamuflazu na takvom terenu.

 

On 6/7/2024 at 10:22 AM, Anduril said:

 

Sve u svemu, sve ce se svesti na to koliko dugo ukrajinska i ruska vojska mogu ovako da trpe. Crnomorska flota tu jeste kljucna posto je mnogo Kalibr raketa ispaljivano, njom su mogli da blokiraju glavni vid izvoza za Ukrajinu i da nastave snadbevanje Krima. Bez flote a sa dolaskom raketa i aviona ce jako tesko biti za Rusiju da dalje koristi Krim kao stratesku bazu i logistika ce postati neodrziva. Zato je ona kljucna, a ne kao direktna ofanzivna sila.

Ruska mornarica je vic, 90% brodova su iz perioda SSSR-a, najcesce lose odrzavani, sa lose obucenim posadama. Flota je sluzila kao pretnja za Odesu i na taj nacin vezivala ukrajinske jedinice koje su mogle da se iskoriste na drugim delovima ratista. Sumnjam da su imali bilo kakve planove za desantnu operaciju, jer bi ostali bez gaca.

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ukrajinci se hvale da su oštetili jedan SU-57 :

 

 

 

 

Ne znam šta ovo na ukrajinskom znači ali ja ovde ništa konkretno ne vidim osim da je ta fleka na desnoj strani slike nova.

 

Što se tiče Vovčanska mislim da tu front miruje. Ono što se desilo je da su Rusi opet lagali da su zauzeli deo grada severno od reke a onda su Ukrajinci iskoristili tu laž da deo teritorija koji su svo vreme držali proglase da su oslobodili u nekom kontranapadu. Kao što Rusi nisu imali dokaze da su to zauzeli nemaju ni Ukrajinci da su to oslobodili. Na Deepstate mapi je trenutno verovatno prikazno stanje kakvo je već 10-tak dana.

 

Ono što se tamo događa, a ovo su moje pretpostavke na osnovu svih informacija koje imam, je da su oba pravca uštopovana. Zatim su Rusi prebacili neke jedinice od naselja Lipci prema Vovčansku da pojačaju napade na tom sektoru. Ukrajinci su to osetili i preuzeli inicijativu kod Lipaca i odbili Ruse kod Lipaca. Po zadnjim video materijalima Ukrajinci napadaju selo Hliboke i stigli su nadomak sela Lukianci no nema videa o nekim borbama u ovom drugom. Informacije u stilu "trust me bro" su različite ukrajinci tvrde da su Hliboke oslobođeni, neki kažu da je napad u toku a treći da je jedan deo sela oslobođen. No dok ne dobijemo neku potvrdu sve uzeti sa rezervom. Postoji jedan video BTR-a koji se voza po selu ali puca po kućama što znači da u tom delu sela definitivno nisu Ukrajinci.

 

 

Video je od 07.06. što znači da se tamo vode borbe verovatno od 05. ili 06.06.

 

Ako ste mislili da je operator drona siguran :

 

 

 

Postali su primarna meta jer kada izbacite ovaku jedinicu sa brojnog stanja to je ogroman gubitak za protivnika. Treba vremena da se stekne iskustvo i ti dronovi koriste efikasno.

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

bbc

 

The Kremlin leader said he did not rule out changes to Russia’s nuclear doctrine: the document which sets out the conditions under which Russia would use nuclear weapons.

“This doctrine is a living tool and we are carefully watching what is happening in the world around us and do not exclude making changes to this doctrine. This is also related to the testing of nuclear weapons.”

And he delivered a warning to those European countries who’ve been supporting Ukraine: Russia’s has “many more [tactical nuclear weapons] than there are on the European continent, even if the United States brings theirs over.”

“Europe does not have a developed [early warning system],” he added. “In this sense they are more or less defenceless.”

  • Tuzno 1
Link to comment
Share on other sites

Pretnja nuklearnima ratom od strane putina je potez očajnika. Sudeći po njegovom izgledu pred njim je još 10-20 godina života odnosno 10-20 godina apsolutne vlasti i uživanja na grbači države. I sad će takvu svoju poziciju da rizikuje nuklearnim ratom koji će i Rusiju da uništi ? Ja se više pribojavam kada neko na zapadu priča o tome jer oni realno imaju po par godina vlasti i onda idu u sivilo zaborava. A sve i da neka budala odluči da izazove nuklearni rat gotovo sigurno bi ga odbila vojska (razmišljam o Trampu 🙂 ) . Verovatno bi se takva naredba sabotirala  i u samoj Rusiji ali nikad se ne zna, većina visokopozicinoranih u vojsci su beskičmenjaci koji služe putinu a ne Rusiji.

 

 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Klotzen said:

Pretnja nuklearnima ratom od strane putina je potez očajnika. Sudeći po njegovom izgledu pred njim je još 10-20 godina života odnosno 10-20 godina apsolutne vlasti i uživanja na grbači države. I sad će takvu svoju poziciju da rizikuje nuklearnim ratom koji će i Rusiju da uništi ? Ja se više pribojavam kada neko na zapadu priča o tome jer oni realno imaju po par godina vlasti i onda idu u sivilo zaborava. A sve i da neka budala odluči da izazove nuklearni rat gotovo sigurno bi ga odbila vojska (razmišljam o Trampu 🙂 ) . Verovatno bi se takva naredba sabotirala  i u samoj Rusiji ali nikad se ne zna, većina visokopozicinoranih u vojsci su beskičmenjaci koji služe putinu a ne Rusiji.

 

 

 

 

Uvijek je bilo da se u miru nadju nesposobni na mjestu gdje ne bi trebalo da budu. Citao sam memoare Zukova. Covjek nista nije rekao direktno ali se moglo zakljuciti da je tako bilo u CCCP pred drugi svjetski rat. Uvijek su diktatori smatrali da mogu ljude da mijenjaju kao carape. Onda se nakupi mnogo bacenih carapa koje na ovaj ili onaj nacin vrate sve to. Sto se tice Zukova ono govno bi ga smakao samo tako . U ratu nije smio jer je ukapirao da ima najboljeg generala,marsala, vojskovodju. Kad se rat zavrsio nije ga smio smaknuti zato sto je bio nevjerovatno popularan u narodu. Nesto slicno vazi za ovog kako mi je forumsko ime. Mala zezancija, ali veoma ozbiljna. Na tridesetogodisnjicu bitke na Sutjesci ne dobije poziv za proslavu Koca. On bio negdje u Istri cini mi se. I covjek dodje spacekom na Tjentiste. Naravno masa svijeta nema gdje da se spava. Za obicne borce je bilo organizovano spavanje pod satorom. I onda Koca spavao pod satorom sa obicnim borcima. Sta je poenta? Pa to je bio autogol Tite i ostale ekipe. Legendarni komandant spavao sa obicnim borcima. Covjek na tacni dobio jos vecu popularnost. Koca je po meni najvece ime i licnost sa ovih nasih prostora.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)
3 hours ago, Klotzen said:

Pretnja nuklearnima ratom od strane putina je potez očajnika. Sudeći po njegovom izgledu pred njim je još 10-20 godina života odnosno 10-20 godina apsolutne vlasti i uživanja na grbači države. I sad će takvu svoju poziciju da rizikuje nuklearnim ratom koji će i Rusiju da uništi ? Ja se više pribojavam kada neko na zapadu priča o tome jer oni realno imaju po par godina vlasti i onda idu u sivilo zaborava. A sve i da neka budala odluči da izazove nuklearni rat gotovo sigurno bi ga odbila vojska (razmišljam o Trampu 🙂 ) . Verovatno bi se takva naredba sabotirala  i u samoj Rusiji ali nikad se ne zna, većina visokopozicinoranih u vojsci su beskičmenjaci koji služe putinu a ne Rusiji.

 

 

 

 

 

Khm sad branim Putina ali on manje više nikad ne preti za to je tu npr Dimon.

 

Elem Putinova izjava je odgovor na najjavu Amera da ce znatno uvećati broj taktičkog oružja u Evropi.

 

 

I da Rusi teško da će potegnuti atomke prvi. Jednostavno mogu mnogo više da istrpe. Ali Ameri a od skoro i Kinezi e to je već druga priča. Pogotovo što obe nacije imaju trip izuzetnosti.

 

Tako da bi Doni mogao potegnuti atomke npr ako Kinezi uspeju da poraze američku mornaricu u ratu za Tajvan.

 

Koji snimak:

https://x.com/simpatico771/status/1799123228566155668

 

Btr i bradley. Oba imaju podršku dronova btr vozi pešadiju na krovu. Bradley verovatno u sacekusi.

 

Sad se vidi koliko znači dron. Bez drona bi prošli ko raniji snimci gde je bradley masakrirao ovakve desante.

 

Sad pak izgleda da bradley je van funkcije a btr je dopremio deo odeljenja pošto je bilo žrtva tokom dvoboja.

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

Izgleda da ona internacionalna jedinica sastavljena od penzionisanih vojnika NATO zemalja (uglavnom) deluje na sektoru Casiv Jara, ima videa kako male jedinice ciste predgradje i vracaju ono sto su Rusi teskom mukom uz ogromne gubitke uzeli prethodnog meseca.

 

Trenutno ne postoji pravac gde Rusi i dalje napreduju, sto je i ocekivano - cim je doslo oruzje vidi se koliko je ta prica o tome da Rusija lomi situaciju u svoju korist besmislena.

  • Like 6
  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

19.547 Wagnerovaca je poginulo u i oko Bahmuta tokom borbi 2022/2023. Od toga 88% robijaši. Detaljnije :

 

https://bbcrussian.substack.com/p/how-wagner-lost-17000-fighters-in-bakhmut

 

Otprilike ono što je i sam Prigožin rekao. Ako dodamo i ostale jedinice koje su učestvovale u tim borbama cifre je verovatno na oko 25k mrtvih Rusa za Bahmut.

 

Šta su u stvari SAD dozvolili da se gađa :

 

GPq_KYTX0AEnisC?format=jpg&name=medium

 

Praktično jedino Belgorodski aerodrom je u dometu, ovi ostali su i dalje slobodni da ih Rusi koriste. Doduše Ukrajinci mogu za njih da koriste svoje dronove gde nemaju ograničenja. Ovo će verovatno da koriste Republikanci u predizbornoj kampanji da kritikuju Bajdena.

 

Jedno pitanje za poznavaoce tehnike :

 

 

 

Meni ovo liči na čisto šenlučenje ali vidim da obe strane insistiraju na ovim napadima. Da li neko zna koliko su ove rakete precizne uopšte. Znam da nemaju navođenje no vidim da čak i SAD isporučuje svoje verzije ovih raketa tako da verovatno to ima neku svrhu osim da se uludo rizikuje helikopter zbog 2% šanse da nešto pogodite kako to meni izgleda.

 

Ukrajinci su pre neki dan opet nešto gađali u Skadovsku (Hersonska regija) a sinoć izgleda tri pozicije ruske PVO na severu Krima. Izgleda da će oni pomeriti Rusku PVO dosta od fronta i pre nego što F-16 dođe.

 

Što se tiče F-16 izgleda da nema ništa od toga do zime. Mehaničari su navodno završili obuku, piloti bi trebali tokom leta da završe. Do zime će biti spremni prvih 10 aviona koliko će im trebati za 20 pilota koji se trenutno obučavaju. Piloti su podeljeni u grupe od 8 i 12. Ovih 8 će prvi završiti obuku ali nema informacija tačno kada tako da je sve i dalje na prepostavkama. Izvori su dosta šareni i nepoznati tako da ovo sve čisto informativno prenosim. Zvaničnih podataka o tome nema nigde jer su vojna tajna.

 

Takođe se priča da posle ove ture obuka će se nastaviti u Danskoj koja će obučavati 12 pilota po turi i u Rumuniji u školi koja još nije završena tako da se ne zna koliki će tu kapacitet biti. I ovo sve sa rezervom uzeti jer sam to kupio po razno raznim twiterima, "trust me bro" informacije ali deluju razumno i obzirom da nisu iz ruskih izvora možda je nešto od toga i tačno. To znači da ćemo sledećih 20 pilota verovatno čekati do kraja 2025. godine, vrlo neozbiljno od strane zapada. Ovde se možda i čekaju izbori u SAD da se vidi da li će narandžasti da pobedi i kako će se on tu postaviti ako pobedi jer bez SAD priča oko F-16 će imati dosta problema.

 

KAdirovci su sinoć izveli prepad na selo Riživka koje je bukvalno na granici kako sami kažu. Nalazi se u Sumskoj oblasti 50 km severo zapadno od Sumija. Nije uopšte jasno šta se desilo. Jutros su rusofili slavili novu ofanzivu a do sada nema ama baš nikakvih vesti odatle. Ukrajinci izajvljuju da ne znaju o čemu Kadirov priča. Selo je na samoj granici i verovatno osim slabijih položaja nije branjeno tako da ima logike da bi ga Rusi mogli uzeti na prepad ali odsustvo bilo kakve informacije od jutros navodi da je to još jedna tik-tok predstava Čečena, samo što su ovog puta zaboravili makar one fake video klipove da naprave 🙂

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

7 minutes ago, Klotzen said:

19.547 Wagnerovaca je poginulo u i oko Bahmuta tokom borbi 2022/2023. Od toga 88% robijaši. Detaljnije :

 

https://bbcrussian.substack.com/p/how-wagner-lost-17000-fighters-in-bakhmut

 

Otprilike ono što je i sam Prigožin rekao. Ako dodamo i ostale jedinice koje su učestvovale u tim borbama cifre je verovatno na oko 25k mrtvih Rusa za Bahmut.

 

Šta su u stvari SAD dozvolili da se gađa :

 

 

 

 

 

 

Meni ovo liči na čisto šenlučenje ali vidim da obe strane insistiraju na ovim napadima. Da li neko zna koliko su ove rakete precizne uopšte. Znam da nemaju navođenje no vidim da čak i SAD isporučuje svoje verzije ovih raketa tako da verovatno to ima neku svrhu osim da se uludo rizikuje helikopter zbog 2% šanse da nešto pogodite kako to meni izgleda.

 

 

 

 

Mamci....

Link to comment
Share on other sites

3 minutes ago, Constantin said:

 

Mamci....

 

Ne mislim na mamke, nego obrati pažnju na te prve plotune oba helikoptera pre nego što su krenuli da izbacuju mamke. Ili si možda pisao o wagnerovcima 🙂

 

Edited by Klotzen
Link to comment
Share on other sites

Obe strane koriste heliše tako to nije precizno ali je domet nešto veći zbog kosog hica pa je šansa da budu oboreni manja.

 

U suštini samo ka52 se koristi ko moderan helis u ovom ratu da kažemo ko apač tokom pustinjske oluje. Doduše i ka52 ume da glumi leteću kaćušu.

Edited by MeanMachine
Link to comment
Share on other sites

4 minutes ago, Klotzen said:

 

Ne mislim na mamke, nego obrati pažnju na te prve plotune oba helikoptera pre nego što su krenuli da izbacuju mamke. Ili si možda pisao o wagnerovcima 🙂

 

MA mamci, i ti kosi hici završavaju nedaleko, vidi se iz ovog, nama desno, na 0:10-0:12 da padaju na zemlju bez ikakve eksplozije, kao i ostali.....

Link to comment
Share on other sites

DW

 

German Chancellor Olaf Scholz has opened the Ukraine Recovery Conference in Berlin with an appeal for more to be done to bolster Ukraine's air defense in the face of Russian attacks.

 

"I would like to make a heartfelt plea to everyone here today: please support our initiative to strengthen Ukraine's air defense with everything that is possible," Scholz said.

 

Scholz also told conference participants that Russia would not win the war, and he called on Russian President Vladimir Putin to "end his brutal campaign and withdraw his troops."

 

"There will be no military victory and no dictated peace," Scholz said.

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

Solc nasao malo hrabrosti koju je prethodno zaturio negde, iznenadjen sam iskreno.

 

Kad bi mogli samo da ne budu sisice tolike i reaguju na vreme, a ne da balansiraju zbog svog birackog tela, pa da opet prodju lose na svakim izborima.

 

Jedan od najvecih problema ovog rata je sto retko ko u Evropi, i pogotovo liderske zemlje, znaci Nemacka i Francuska, ne vide ovaj sukob kao egzistencijalno evropsko pitanje, vec se prema njemu odnose kao prema dnevno-politickom pitanju.

 

Da su se tako odnosili prema njemu od prvog dana, rat bi do sada bio gotov, a Putler bi se krio u bunkeru od svojih sluzbi i pucala bi ga paranoja od unutrasnjih, a ne spoljnih neprijatelja.

  • Like 10
  • Ha-ha 1
Link to comment
Share on other sites

DW

 

Ukrainian air defense forces say they shot down five out of six missiles and all 24 drones launched by Russia in an overnight attack.

 

All five missiles aimed at the capital Kyiv, including a hypersonic Kinzhal missile, were shot down, according to Ukrainian Air Force commander Mykola Oleshchuk, while one Iskander ballistic missile did get through in the south of the country.

 

The US will provide Ukraine with another Patriot missile system, The New York Times and the Associated Press reported citing officials familiar with the matter.

President Joe Biden has approved the deployment of the Patriot system, the officials said, but an official announcement is yet to be made.

 

This would be the second Patriot system supplied by the US to Kyiv following Russia's invasion of full-scale Ukraine in 2022.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...