Jump to content

Rat u Ukrajini


Doc Holiday
Message added by Lobotomija,

Ovim disclaimerom označavamo temu o Ukrajini kao "ozbiljnu". Sve što se od forumaša traži je da joj tako pristupaju. Zabranjeno je:

 

- Kačenje lažnih informacija.

- Relativizacije.

- Negiranje ukrajinske nacije.

- Izvrtanje činjenica.

- Floodovanje linkovima i tvitovima.

- Zabranjeno je kačenje uznemirujućih fotografija i videa.

 

Moderacija će zauzeti neutralni stav, što znači da su sva pisanja dozvoljena ako su u skladu sa tačkama iznad. Stavovi moderatora koji učestvuju u diskusijama se smatraju kao "lični" i nemaju veze sa obavljanjem moderatorskog posla. Potrudite se da vesti budu istinite i iz relevantnih izvora. Ako se desi da nešto imate neprovereno, samo naglasite to u postu. Zadržaćemo mogućnost nekih izmena ako bude bilo neophodno.

 

Moderacija Politike

Recommended Posts

Još jedan neuspešan ruski napad kod Verhnokamjanske, na istu liniju kao i onaj od prošle nedelje :

 

 

Blurovano je sve što je osetljivijeg sadržaja. Ima prevod na engleski samo ga uključite. Nažalost drugi deo videa nema prevod ali nije važno jer je taj deo videa potpuno jasan. Nivo gubitaka je ogroman. Pri tome ovo je sektor fronta gde i nema neke ozbiljne ofanzive nego s vremena na vreme Rusi udare par dana za redom pokušavajući da iznenade Ukrajince.

Link to comment
Share on other sites

On 5/15/2024 at 10:57 PM, Klotzen said:

Još jedan neuspešan ruski napad kod Verhnokamjanske, na istu liniju kao i onaj od prošle nedelje :

 

 

Ovo je prvi deo.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

3 hours ago, HAMMER said:

441954705_2298842590325274_2045048842703

Članak: https://www.yahoo.com/news/lavrov-calls-putin-xis-donkey-140900524.html. Evo i izjave u celosti:

 

Quote

“You know, as they say in the East, the guest is the master's donkey. Therefore, of course, all programs depend on the kind offers that the Chinese president and his team have made to our president,” Lavrov explained, offering a glimpse into the true nature of the relationship between the two countries. It appears China holds the dominant position, while Moscow finds itself increasingly dependent, almost like a loyal companion following its master.

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Obzirom da su ovi prodori kod Harkiva pod kontrolom, praktično već posle vikenda Rusi više nigde nisu imali veće napredovanje nego isto kao i na ostatku fronta njiva po njiva, mogli bi da pokrenu još neki napad. Neki Ukrajinski kanali na X tipuju na Sumi, ja bih tu još dodao i ovu izbočinu kod Grajvorona gde su ruski Partizani upadali u Rusiju.

 

Mislim da je to glavni razlog ovog tampona a ne nikakva artiljerijska paljba po Belgorodu. Politički dovode Putina u tešku situaciju sa tim upadima jer se ispostavlja da ne štiti teritoriju Rusije a uporan je u osvajanju Ukrajine. A osnovni zadatak Armija bi trebala da bude odbrana zemlje. Ako tome dodamo da su Rusi morali potpuno da unište dva svoja sela da bi isterali te Partizane iz istih tokom izbora to je dodatni razlog čisto da se rat ne vodi na ruskoj teritoriji.

 

Razvlačenje snaga mi ne pije vodu jer će Rusi morati da angažuju više trupa na tim sektorima nego što će Ukrajinci morati. Bombardovanje artiljerijom takođe nema smisla jer ta raketna artiljerija ima rakete dometa i preko 70 km koliko ima od samog grada Harkiva do Belgoroda.

Link to comment
Share on other sites

I ja tipujem samo na tampon zonu zbog upada i diverzija. 

Kod Ocertina je sve zaustavljeno, to napredovanje je samo nabijanje Rasel Vestbruk empty stats-a kao sto sam jednom i napisao. 

Mislim da je ovo zenit ruskih napora, ne verujem ni da ce Casiv Jar osvojiti. 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

prica se da je nestalo 600k granata iz nasih skladista. zli jezici takodje navode da su na putu za cesku i da im je malorpodajna cena blizu 5 milijarde eura dok bi tako djuture bilo skoro upola manje.

cena rafala ja oko 3 milijarde eura. ostalo znate...

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Sa prve borbene linine kod Harkova

 

bbc

 

“They want to pull our forces from defence lines in Donetsk and Luhansk regions. It was just a question of time. The Russians always use mean tactics." 

 

https://www.bbc.com/news/articles/cn037ry3r3zo

 

 

Satelitski snimci unistenih aviona na aerodromu na Krimu

 

https://edition.cnn.com/2024/05/16/europe/ukraine-satellite-images-crimea-belbek-jets-destroyed-intl-hnk/index.html

Edited by djura.net
Link to comment
Share on other sites

facebook_72.jpg

 

"Ljuti" dron je izgleda nešto što Ukrajinci mogu da proizvedu u više desetina primeraka mesečno. Njega najčešće viđamo na video materijalima. Dosta stvari vezano za njega je tajna ali neke informacije koje sam prikupio su preko 1000 km domet, 50-75 kg bojeva glava. Sumnja se da Kompanija Antonov ovo radi. Pokupio je različita rešenja sa Bajraktara, Mugina, Šaheda a neki smatraju da je to u princpu unapređeni “Horlytsia” AN-BK-1 koji je Antonov razvijao pre 10 godina. Danas je rafineriju u Tuapseu pogodio baš ovaj dron.

 

 

  • Like 2
Link to comment
Share on other sites

DW

 

Ukrainian President Volodymyr Zelenskyy has said he would like to see China and countries of the Global South at a peace conference in Switzerland next month.

Zelenskyy said China's attendance would allow it to come to terms with its fears that Russia losing in Ukraine would mean a victory for the West, which is undesirable to Beijing.  

Talking to the AFP news agency on Friday Zelenskyy said the Chinese leaders "want to find a balance between the two ... That's why I would like to see China involved in the peace summit."

In the interview, Zelenskyy also called on other countries to send delegations to Switzerland for the summit, which will not be attended by Russia.  

"If there is no representative of your state, this is a public response that when you say that we all want peace, no, you want Russia to win," he said.

Link to comment
Share on other sites

Posted (edited)

Meni ovo liči više na podmetnut dinamit. Nešto slično su uradili u Bahmutu prošle godine. No vidim da se tvrdi da su je gađači jedrećim bombama.

 

Jedan interesantan dokumentarac :

 

 

 

Umalo da bude zadnji za ovog novinara. No svaka mu čast gde je otišao da snima.

 

Veliki napad na naselje Kanal u Časovom Jaru :

 

 

 

Dosta gubitaka ali par okoplnjaka je došlo da prvih neuništenih zgrada i verovatno Rusi sada drže jedan deo naselja tu. Ako Ukrajinci ne unište taj "mostobran" milsim da će to naselje morati da napuste do kraja nedelje.

 

 

Edited by Klotzen
Link to comment
Share on other sites

Polako ali sigurno, Crnomorska flota nestaje i nema vise gde da se sakrije.

Ako vec sada u maju idu ovoliki napadi na Novorosijsk, glavnu rusku bazu u regionu, kao i aerodrome na Krimu, onda do kraja godine nece vise mnogo ostati. 

Ukrajinska produkcija velikih dronova je ocigledno stigla rusku Sahid produkciju i sada ce biti pitanje cija PVO na duzi rok ovo moze da brani. 

Za Ukrajinu je kljucno da dronovima pravi sto vece probleme po ruskim aerodromima, depoima goriva i vojnim trafo stanicama po dubini.

Kombinovanim raketnim napadima i dronovima se unistava inventar po bazama koje su blize, a ostatak pokriva artiljerija i mali dronovi. 

Nista vise ne moze da se sakrije.

Ako Rusija ne nadje resenje za ovu brzo rastucu opasnost, rat i okupacija ce u jednom trenutku postati jednostavno preskupi i neodrzivi.

Ukrajina uopste ne mora da ide u neke kontranapade ili osvajanja teritorije, nego mora da prevagne u ratu dronova, raketa, PVO i aviona.

 

  • Like 6
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...