Drug Crni Posted Wednesday at 04:52 PM Share Posted Wednesday at 04:52 PM Ja sam već ranije izneo mišljenje i rado ga ponavljam: za ozdravljenje Srbije bi bnogo blagotvorniji bio Putinov slom u Ukrajini od uspeha protesta. Sa drugim mandatom Trampa u Beloj kući taj scenario nećemo videti,nažalost. Takođe,od kada znam za sebe,prvi put u životu sam iskreno uplašen i za svet u kojem živim i za sebe..što je i logično. Jer,koliko kod da smo mali i beznačajni u globalnim okvirima (a jesmo,da se ne lažemo),nismo baš ni pusto ostrvo (iako se svojski trudimo 30+ godina da to postanemo)..sve što se bude događalo u svetu,prelamaće se i kod nas. Zaista sam zabrinut. Ovo su dva jaka razloga zašto sam zainteresovan za globalne krize. Makar to bio i "bistrenje politike ispred dragstora" nivo. 4 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Klotzen Posted Wednesday at 06:44 PM Share Posted Wednesday at 06:44 PM 6 hours ago, JPM said: Nisam ni rekao da jeste, ali mi je bacanje energije bespotrebno. Nije Vaso uopšte o tome da li neko priča gluposti ili ne, samo mi je nejasno odakle vam energija za sve to. Simple as that. No dobro, da ne gušimo dalje, ili niste razumeli šta ja hoću da kažem ili sam ja loše to objasnio ili nešto peto. Nevažno. Meni je samo stalo do toga da to sve pre svega stane. Ubijanje. Smrt. Ali iznad toga, mnogo iznad, stalo mi je da moja zemlja bude uređeno društvo. Na to možemo da utičemo. Pozdrav. Mislim da si pristupio tome sa pogrešnim predubeđenjem. Evo ja retko kad idem na sport i zamisli da ja sada kažem da ne razumem ljude koji prate sport kao ludi dok im se zemlja guši u korupciji i lopovluku. A to bi bila mnogo preciznija i tačnija rečenica od tvoje. Jer ako pogledaš ljude koji u temi o Ukrajini ili Bliskom Istoku najviše postuju 100% njih postuje i na temama koje se bave našom zemljom i trenutno aktuelnim problemima. Ja lično idem i na proteste, na ove veće sam sve bio a odem ponekad i na ove manje u NS i BG. Znam i za neke druge ali da ne spominjem po imence da nekog ne bi izostavio. Sa druge strane na sportu imamo gomile ljudi koji ne postuju na politici i sa pravom bi im se moglo postaviti moje hipotetičko pitanje kada bih stvarno tako mislio. Odgovor je jednostavan i kombinacija svih odgovora koji si dobio. A to je da nas to interesuje i da će to da kroji sudbinu i naše zemlje. Ako Putin ojača sa Trampom u Vašingtonu možeš da zaboraviš da ćemo Hulju srušiti u ove 4 godine, eto ti jedan moj "predikšn" da povežem sve teme zajedno. Vreme definitivno jeste problem ali realno gledano od prošle godine je potpuno irelevantno pratiti događaje na samom frontu jer je sa ovim mikro pomeranjima odavno jasno da se rat neće odlučivati na njemu nego politički i/ili ekonomski. Nekad sam znao po 2 sata da izgubim da pregledam dešavanja na frontu a sada to sve pređem za 5 minuta jer me interesuju samo krupni događaji a ko je koju njivu zauzeo me više ne zanima. A politički deo rata se mogao ispratiti relativno lako jer nema toliko kvalitetnih izvora koji se time bave i retko kada imamo više od 2-3 dobra teksta na temu. Dakle ja unazad godinu dana ne potrošim ni pola sata na Ukrajinu i Bliski Istok a u toku sam sa svim pitanjima oko te dve teme. Stvari kod nas je relativno lakše pratiti jer imamo N1 koji ti sve sažvaće i onda samo proguglaš stvari o kojima želiš malo više da pročitaš i da vidiš šta kaže druga strana. Pride o tome se priča sa kolegama na poslu, sa drugarima na piću sa forumašima na forumima tako da i ako nešto propustiš neko će ti skrenuti pažnju na to skoro sigurno. 4 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
JPM Posted Wednesday at 07:55 PM Share Posted Wednesday at 07:55 PM Sve to stoji što si napisao, samo kažem na svoje dvorište možeš da utičeš, na tuđe ne, a posebno ne na globalnu geopolitiku. Što se tiče toga ko će ovde da izdominira, ja iskreno mislim da nam je svejedno. Niko nas neće gledati blagonaklono već samo kao malu zemlju, nebitnu, koju treba porobiti. Tako se i sad ponašaju, i zapadnjaci koji eksploatišu našu radnu snagu i rečne izvore, i Rusi i Kinezi koji eksploatišu naše rude i naftu. Isto nam je. Zato želiim da uredim svoj svet. Za nas je to da nam ulice budu čiste, da deca imaju besplatne udžbenike, prevoz, da zakon važi za sve, da budemo pravna država u kojoj postoje jake institucije. Unutar nas i naše zemlje, mi to možemo. Ostalo smo samo list na vetru. Ljudski je biti zabrinut, i ja sam zabrinut. Ali ne navijam ni za koga jer kao što rekoh, nemam celu sliku. Vidim da se ljudi iz petnih žila trude da čitaju o svemu tome i objavljuju. To iziskuje veliki trud, a efekat je nikakav, praktično. Opet smo robovi modernih medija koji spinuju po potrebi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts