Jump to content

PDF Politika - kritike, žalbe, predlozi, pohvale, pitanja

A sad

Recommended Posts

• 2 weeks later...

Živo me interesuje da li ljudi koji diskutuju o Americi, ratu u Ukrajini ili na Bliskom istoku žive u Srbiji ili ne.

Zanima me jer prosto ne mogu da zamislim sebe, koji živim u Nišu, da me interesuje bilo šta drugo nego li situacija u kojoj se moja zemlja nalazi. Sve ostalo mi je potpuno nevažno. Jasno je da je svetska ekonomija takva da određuje i situaciju kod nas, ali opet, prosto ova moja zemlja ima previše problema da bih se bavio nekom drugom situacijom.

Tako da...eto, to mi je sad, baš malopre palo na pamet. Gde nalazite volju da diskutujete o tome? Verujem, i drago mi je, da vam je situacija dobra, gde god da živite. Ja sam malopre otišao u nabavku i za nekoliko kafe, jogurta i slatkiša potrošio 50 evra. I zabrinut sam. Stanje postaje nepodnošljivo.

• Like 1

Razmišljaj malo šta će se desiti u Srbiji ako putin ojača. Ja mislim da nas čeka katastrofalan scenario u Srbiji obzirom da ovde ima rusofilije koliko hoćeš a okruženi smo EU i NATO. On već sada ima ogroman uticaj nad Srbijom a on će u tom scenariju da nastavi da raste.

Bliski istok = cena nafte, to ti je no brainer.

Edited by Klotzen
  • Like 1

14 minutes ago, Klotzen said:

Razmišljaj malo šta će se desiti u Srbiji ako putin ojača. Ja mislim da nas čeka katastrofalan scenario u Srbiji obzirom da ovde ima rusofilije koliko hoćeš a okruženi smo EU i NATO. On već sada ima ogroman uticaj nad Srbijom a on će u tom scenariju da nastavi da raste.

Bliski istok = cena nafte, to ti je no brainer.

Nama u Srbiji dodje isto ko god ojaca - imamo mi vece svoje jade kojima se bavimo.

Ne bi primetili ni meteor od kilometra u precniku da udari posred Sumadije vec bi se pitali i svadjali da li je ruski, americki, nemacki, turski ili kineski, a sumnjali bi i na Vatikan.

:default_coffee:

• Thanks 1

Šta god da je razlog, problemi unutar Srbije su za nas mnogo veći i aktuelniji uvek i na to se treba fokusirati. Na kraju krajeva, tuđe dvorište ne možemo urediti, postoje stvari van našeg dometa, ali problemi društva i uređenja zemlje u kojoj živimo su nikad veći i nikad hitniji.

Ja prosto nemam ni vremena ni energije da se bavim nekom Ukrajinom, Amerikom ili Izraelom, koliko god to hladno zvučalo. Prosto, problemi ovde su za sve nas daleko veći.

6 minutes ago, JPM said:

Šta god da je razlog, problemi unutar Srbije su za nas mnogo veći i aktuelniji uvek i na to se treba fokusirati. Na kraju krajeva, tuđe dvorište ne možemo urediti, postoje stvari van našeg dometa, ali problemi društva i uređenja zemlje u kojoj živimo su nikad veći i nikad hitniji.

Ja prosto nemam ni vremena ni energije da se bavim nekom Ukrajinom, Amerikom ili Izraelom, koliko god to hladno zvučalo. Prosto, problemi ovde su za sve nas daleko veći.

Moraš malo šire da gledaš, svi smo povezani.

34 minutes ago, mrd said:

Moraš malo šire da gledaš, svi smo povezani.

Jesmo povezani, ali ne mozemo nista da uradimo po tim globalnim pitanjima, osim da se, recimo, distanciramo od Rusije, trenutno. Samo se za to pitamo. Sve ostalo je van naseg uticaja. Mi smo mala zemlja i potpuno beznacajna na globalnoj geopolitickoj sceni. Mi mozemo samo da gledamo kome da se priklonimo i kraj.

Medjutim, unutar nase zemlje imamo mnogo problema koja su vezana za nase drustvo, za demokratske tekovine i za uredjenje, koji nisu vezani za globalnu geopolitiku. Tu mozemo da uradimo mnogo toga i to je za nas bitno.

• Like 2

45 minutes ago, JPM said:

Ali ajde prvo da pospremimo svoje dvorište. Mi se stalno bavimo prevelikim zalogajima, a unutar smo truli.

Ne razumem šta zapravo hoćeš. Ljudi koji žive ovde idu na razne proteste, bilo sa studentima, bilo sa običnim građanima, čime doprinose više nego pisanjem na forumu. Posle Kragujevca protesti idu na autopilotu i nema događaja koji izazivaju velike potrese.

Svaka tema se obično brzo popunjava kad se dešava nešto neočekivano, što sada važi za temu o Ukrajini jer je onaj majmun izazvao tektonske poremećaje. A ovaj deo sveta se brani i u Ukrajini, što ne bi trebalo ispustiti iz vida.

Niko tebi ne brani da pišeš na bilo kojoj temi, što važi i za sve ostale. Ja zaista ne znam da li ću danas imati šta da kažem na temi o protestima jer to zavisi od onoga što će se dešavati, a ako nemam šta da kažem, onda ćutim. Ukoliko se desi nešto epohalno, evo ti odmah novih pet strana teme za nekoliko minuta.

• Like 5

Nemam ni ja želju nikome da branim šta da piše, ni mogućnosti ni želju. Samo sam postavio pitanje koje me muči.

Dakle, prostim žargonom rečeno. Tupimo o velikim temama, umesto da se bavimo temama koje direktno utiču na nas i na koje imamo uticaje.

Ponekad mi se čini da se ljudi na tim temama bave morbidnim navijanjem za jedne ili druge. Meni je jedino u glavi majka koja je u crnini jer joj je dete poginulo zbog ludosti nekog političara. A ljudi se ovde bave nekakvim analizama, a niti znaju nešto niti mogu da znaju nešto. Lupaju gluposti i prenose veoma sumnjive objave koje su potpuno jesno deo ratne propagande, jedne ili druge strane.

Ljude to zanima pa pišu i diskutuju o tome. Mislim, banalan odgovor ali se na to svodi. Kao što ih zanima sport pa imamo ceo podforum sa stotinama postova svakoga dana, iako ima i bitnijih stvari gde se odlučuje o našim životima. A i tu neki pišu a loptu u životu nisu uzeli u ruke.

Tako da isto ovo pitanje možeš da postaviš na bilo kojoj temi koja nije Vox Populi.

• Like 4

4 minutes ago, JPM said:

Nemam ni ja želju nikome da branim šta da piše, ni mogućnosti ni želju. Samo sam postavio pitanje koje me muči.

Dakle, prostim žargonom rečeno. Tupimo o velikim temama, umesto da se bavimo temama koje direktno utiču na nas i na koje imamo uticaje.

Ponekad mi se čini da se ljudi na tim temama bave morbidnim navijanjem za jedne ili druge. Meni je jedino u glavi majka koja je u crnini jer joj je dete poginulo zbog ludosti nekog političara. A ljudi se ovde bave nekakvim analizama, a niti znaju nešto niti mogu da znaju nešto. Lupaju gluposti i prenose veoma sumnjive objave koje su potpuno jesno deo ratne propagande, jedne ili druge strane.

Bold 1: Pa slobodno piši o onome šta smatraš da na tebe direktno utiče ili da mi možemo uticati. Na aktuelne proteste možemo uticati ličnim prisustvom, a ovde ima dosta ljudi koji idu na proteste u svom naselju, ispred radnog mesta ili sa studentima. Pošto većina ovde nisu studenti, ne mogu da utiču na studentske akcije, već samo da u njima učestvuju. Ako imaš nešto konkretno, slobodno piši, a ako nisi siguran da li je prihvatljivo, pitaj moderatora.

Bold 2: Koji konkretno? Ako smatraš da je neko pogrešio ili da lupa, dovoljno je da klikneš i napišeš da smatraš da nije u pravu zbog toga i toga, a ako smatraš da širi lažne vesti ili krši pravila foruma, prijaviš moderaciji. Mogu da se složim da ima lupetanja na svim temama, ali lupetanje nije prekršaj. Evo, sad ću javno napisati da bi za rešenje situacije u Ukrajini trebalo angažovati svemirce, da bi Elon morao da ulaže u proizvodnju ćevapa od kloniranog mlevenog mesa i da bi u Sahari trebalo izgraditi bar hiljadu akva-parkova, čime nisam nikoga uvredio, a za sve navedeno imaš pravo da kažeš da sam se nalupetao za medalju, da nemam pojma ni o čemu i da bi trebalo da se držim Andersenovih bajki. I bio bi u pravu.

4 minutes ago, DJ_Vasa said:

ali lupetanje nije prekršaj.

Nisam ni rekao da jeste, ali mi je bacanje energije bespotrebno.

Nije Vaso uopšte o tome da li neko priča gluposti ili ne, samo mi je nejasno odakle vam energija za sve to. Simple as that.

No dobro, da ne gušimo dalje, ili niste razumeli šta ja hoću da kažem ili sam ja loše to objasnio ili nešto peto. Nevažno.

Meni je samo stalo do toga da to sve pre svega stane. Ubijanje. Smrt. Ali iznad toga, mnogo iznad, stalo mi je da moja zemlja bude uređeno društvo. Na to možemo da utičemo.

Pozdrav.

JPM ljudi ce pisati tamo sta ih interesuje.

Jbg moras da shvatis samo da desavanja u USA i Ukrajni ne uticu samo na njih vec je efekat na ceo svet pa tako i na nas. Jbg.

Pa ne mozes da napises samo da pocistimo svoje dvoriste jer ce i tako neuredno dvoriste doci jos smeca posledicom tih desavanja.

• Like 1

23 minutes ago, JPM said:

Nisam ni rekao da jeste, ali mi je bacanje energije bespotrebno.

Nije Vaso uopšte o tome da li neko priča gluposti ili ne, samo mi je nejasno odakle vam energija za sve to. Simple as that.

No dobro, da ne gušimo dalje, ili niste razumeli šta ja hoću da kažem ili sam ja loše to objasnio ili nešto peto. Nevažno.

Meni je samo stalo do toga da to sve pre svega stane. Ubijanje. Smrt. Ali iznad toga, mnogo iznad, stalo mi je da moja zemlja bude uređeno društvo. Na to možemo da utičemo.

Pozdrav.

Stalo je svakom normalnom čoveku da to prestane, a to što si napisao je za svaku pohvalu i poštovanje. A svako i radi koliko može na sređivanju društva, ali to ovde ne piše. Moj skroman doprinos će u narednih nekoliko dana biti da izađem na ulicu sa ostalima jer ne znam šta drugo mogu da uradim, ali to ne znači da neću ništa pisati na temi o SAD, Ukrajini ili o nečem drugom. Nema ničeg lošeg u tome što se fokusiraš na ove teme, a slobodno ih podeli gde smatraš da je potrebno.

• Like 1

4 minutes ago, DJ_Vasa said:

Nema ničeg lošeg u tome što se fokusiraš na ove teme, a slobodno ih podeli gde smatraš da je potrebno.

Ne brani meni niko da pišem, taman posla. Mislim pre svega da sam pored obaveza koje imam na poslu i u kući limitiran sa slobodnim vremenom, još kad odem na protest to je praktično popunjen dan. Bojim se da nemam pouzdane informacije na osnovu kojih bih iskristalisao neko mišljenje, mislim da svi lažu i mislim da je svet lud i da bilo koji geopolitički cilj nije vredan ni jednog jedinog života. Ali svestan sam da je to utopija.

Ok, fair enough. Neki odgovor sam dobio, možda i na pogrešno pitanje.

2 hours ago, JPM said:

Ali ajde prvo da pospremimo svoje dvorište. Mi se stalno bavimo prevelikim zalogajima, a unutar smo truli.

A šta nas sprečava da istovremeno pospremamo svoje dvorište i pratimo šta se dešava u svetu, saosećamo sa ukrajinskim narodom i(li) Palestincima? Nije kao da se to međusobno isključuje.

Na kraju dana, mislim da se teme same i reguliše, u smislu da forumaši koji su upućeniji apdejtuju informacijama na tom topiku. Dobar primer je Rat u Ukrajini.

• Like 2

1 hour ago, JPM said:

...

Bojim se da nemam pouzdane informacije na osnovu kojih bih iskristalisao neko mišljenje, mislim da svi lažu i mislim da je svet lud i da bilo koji geopolitički cilj nije vredan ni jednog jedinog života. Ali svestan sam da je to utopija.

...

Sto i upravo i jeste cilj dezinformativnih kampanja koje vode pre svega razni diktatori, zli gnom, stabilna budala ...

da bi mogli u magli sprovoditi svoje ogavne namere.

Nisu svi isti. Ne lazu svi !

Upravo je sukobljavanje misljenja na forumu i iznosenja nekih cinjenica (pri cemu treba imati u vidu i neke pouke iz istorije, a nije da ih nema puno)

dobar nacin da se iskristalise odredjena istina, a pre svega i da se utvrdi ko i kakav pogled na svet ima svako od nas.

I ne, nije svaki individualni, ili grupni, pogled na svet podjednako valjan.

Utopiju mozda naprave nasa deca i unuci, ako im damo dovoljno startnih mogucnosti, a jedna od njih je razbistriti maglu, pre svega u vlastitoj glavi i srcu.

• Like 3