Kronostime Posted October 15 Share Posted October 15 Obnavljam gradivo iz religija citajuci Toru, Bibliju, Kuran i ostale religijske spise, a i komentarisem iste sa njihovim tumacima svestenicima... Prilicno zanimljiva rasprava oko razlicitih aspekata religija, njihovom filozofijom i njihovim nedoslednostima i nesuglasicama sa modernim svetom. Za sada dobih anatemu od Jehovinih svedoka po pitanju incesta u Bibliji (kceri Lotove... ), a dobra sansa je da cu dobiti isto i od ostalih svestenika drugih religija. Eh, nekad sam o tome pricao sa pokojnim Stevom Zigonom, Hamdijom Jusufshpahicem (svaka cast sinu mu - dostojno je nasledio oca, i kao svestenik, i kao sagovornik) i Bigovicem, vrsnim poznavaocem religijskih pitanja i odnosa svake vrste. Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted October 16 Share Posted October 16 Slušao sam juče na poslu, otišao kući i izvadio Seobe. Odličan je Lompar ovde, samo mu ne dozvoliti da sma(t)ra o politici. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted October 20 Share Posted October 20 On 10/16/2024 at 9:36 AM, robespierre said: Slušao sam juče na poslu, otišao kući i izvadio Seobe. Odličan je Lompar ovde, samo mu ne dozvoliti da sma(t)ra o politici. Kad ih budes procitao nece ti biti vazna predavanja Lompara, to je valjda za ljude koji bi da duskutuju o Crnjanskom, a nemaju vremena da ga citraju. Seobe su za moj knjizevni ukus najvredniji, a i knjizevno najlepsi roman o istoriji Srba "od preka". Nema cega tu nema, sistem vladavne Marije Terazije, naseljavanje danasnje Vojvodine i Srbima, ali i Nemcima koje mi nazivamo Shvabama, a zapravo su iz Alzasa. Citave generacije tih ljudi umiru po mocvarama jer su zato i dosli, da od mocvara prave plodnu zemlju. Ima i mnogo ljubavi, ludacke srpske hrabrosti koja uvek vodi u propast, ali i razocaranje majcicom Rusijom. Seobe su za nasu istoriju kao sto je recimo Tihi Don za rusku. 2 Link to comment Share on other sites More sharing options...
robespierre Posted October 21 Share Posted October 21 Pa čitao sam ja Seobe, samo pre mnogo godina, a iz Lomparovog predavanja sam shvatio da sam tada bio premlad da ih razumem u potpunosti. Na primer, promakli su mi očigledna okrenutost onostranom i nešto manje očigledan nihilizam Crnjanskog koje sada lako uviđam. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted October 21 Share Posted October 21 29 minutes ago, robespierre said: Pa čitao sam ja Seobe, samo pre mnogo godina, a iz Lomparovog predavanja sam shvatio da sam tada bio premlad da ih razumem u potpunosti. Na primer, promakli su mi očigledna okrenutost onostranom i nešto manje očigledan nihilizam Crnjanskog koje sada lako uviđam. Isti je slucaj bio i kod mene, tek sam nedavno ponovo citala, mlade ljude zanima mozda samo prica, ne obracaju paznju na neke istorijske okolnosti. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted Monday at 11:54 AM Share Posted Monday at 11:54 AM Rafik Shami, Tamna strana ljubavi Shami je napisao modernu Sherezadu, ali tu ima i istorije, religije, patrijalhalnog i modernog, ljubavi, mrznje i osvete, pa i krvne osvete da bi na kraju uvek ljubav pobedjivala, cak i ako bi to bola Pirova pobeda. Ima i erotike i seksa, a sve u selu pored Damaska. Damasku je Shami podigao velelepan spomenik. Radnja se dogadja izmedju 1900 te i 1978 kada otac Asad (Bath partija) dobija izbore) Dve su velike porodice glavi akteri, obe su hriscanske, jedni pravoslavci, drugi katoilici i vec tada jedne podrzavaju Rusi druge Vatikan ( kroz Francuze) ima tu situacija kao i u Pop Cira i Po Spira, vrlo malo ima price oko muslimana. Sam je autor iz jedne od tih porodica, prepametno dete, salju ga u katolicki internat, kasnije studira hemiju, biva nastavnik u skoli na danasnjoj granici Liban/izrael, jos tada su im letele bombe iznad glava, vrlo aktuelna istorija koja se kod njih nikada i ne zavrsava. Sam Shami zeli nekada da ode iz Sirije jer se politicka situacija zapetljava, muslimani mic po mic preuzimaju vlast, vode se gadne politicke borbe, on bezi u Bejrut, tamo predaje zahtev za studenstku vizu u Hajdelbergu ( ne zna nemacki, francuski mu je pored arapskog maternji jezik), dolazi u Nemacku, zavrsava hemiju i u Hajdelbergu i pocinje da pise🧡 Knjiga je autobiografska, on opisuje svoiju porodicu, svoj zivot, svoj Damask i svoje ljubavi i erotike. I ima 900 strana. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Selina Posted Monday at 12:36 PM Share Posted Monday at 12:36 PM Ja licno izbegevam ove emigrantske romane pune ceznje i nostalgije za nekim izgubljenin decjima rajevima i snovima, ali je Damask vec kao grad bajka pa mi je zaista bilo zanimljiva knjiga. Nas Sasa Stanisic danas je u nemackoj knjizevnosti najvazniji autor, i sam rece pre dve nedelje da mu ove nagrade koje pljuste sa svih strana postaju neprijatne. Na Sajmu knjiga u Frankfurtu dobija nagradu za najbolju decju knjigu, istovremeno i nagradu za svoj roman sa nemogucim naslovom, a koji bi ovako otprilike bio u prevodu: Kada udovica na groblju zeli da je neko oslovi ona svoju kantu za vodu stavi sa izlivnikom napred😁 Möchte die Witwe angesprochen werden, platziert sie auf dem Grab die Gießkanne mit dem Ausguss nach vorne Malo sam kritike citalaca procitala, nije bas odusevljenje, ali on i ne pise bestsellere, nekolicina je uporedila knjigu sa Pol Osterovom 4231 jer je i ova sta bi bilo kad bi bilo. Stanisic putuje po Nemackoj, ide u neke zabite krajeve ( ako tako nesto ovde i moze da postoji) i za ovaj je obicaj sa kantom za vodu i grobljem cuo u Saarlandu, pricale su mu neke stare dve udovice. Napisao je on i jednu odlicnu knjigu cija je radnja opet u nekom selu na samom severoistoku Nemacke gde je i Bog reko laku noc i za moj je ukus to najbolja njegova knjiga. Opisuje vece pre neke svetkovine i kako se ljudi pripremaju za veselje, a ljudi su kao kod Markeza, bivsi postar gaji neke ukrasne kokoske, neonacisti zele da uniste seoski arhiv, zena arhivara je ocajna, Merkel je jednom posetila to selo ( i sama je odatle) pa je pocasna "seljanka", u selu je bilo 7 krcmi, sada se pivo toci u stali nekog bivseg DDR narednika. Stanisic vise nigde ne pominje svoje poreklo i emigrantske tuge. Link to comment Share on other sites More sharing options...
mare80 Posted yesterday at 08:24 PM Share Posted yesterday at 08:24 PM Trenutno čitam roman "Demon Koperhed" od Barbare Kingsolver ... Ova spisateljica me "kupila" svojim romanom "Biblija otrovne masline" po kome je i najpoznatija našoj čitalačkoj publici .... Što se tiče ovoga kojeg trnutno čitam po recenzijama delo je zapravo omaž Dikensovom "Dejvidu Koperfildu" i moram im verovati na reč jer ga ja nisam pročitao... Radnja prati dečaka Demona od njegovog rodjenja pa do zrelosti i kroz njegovo odrastanje priča priču o životu stanovnika Apalačkih planina ,dečijem siromaštvu,nezaposlenosti,nezainteresovanosti sistema da te probleme reši i još mnogo toga ... Uz ogradu da sam tek na pola knjige, moja preporuka za čitanje .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts