DameTime Posted December 15 Posted December 15 8 hours ago, Smrtokapa said: Kad pomenuste pihtije, biće zanimljivo ispratiti da li će trend konzumacije raznoraznih šnj proteinskih i kolagenskih šejkova uticati na njihovu reputaciju i zašto ne. Imamo specijalitet koji je ne samo ukusan već i odličan za lepotu i zdravlje.
McLeod Posted 7 hours ago Posted 7 hours ago Pihtije, iako se u njih kunu matori, a i mladji u fazonu videces ti kad dodjes u neke godine, hvala bobu nestaju polako i to je ireverzibilan proces. 1 1 1
Smrtokapa Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 2 hours ago, McLeod said: Pihtije 2 hours ago, McLeod said: hvala bobu gugla pihitije od boba iskustva 1
DameTime Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago Pored pečenice, kulena, pršuta, šunke, pečenja, roštilja, neko uzme da jede... pihtije. Jebote. 2
Smrtokapa Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago Koncept raznovrsne ishrane izgleda još uvek nije dopro do vaše varvarske svesti.
rodriguez Posted 4 hours ago Posted 4 hours ago ova žena sigurno nikad nije bila u "šabačkom slatincu"
Marko Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 58 minutes ago, DameTime said: Pored pečenice, kulena, pršuta, šunke, pečenja, roštilja, neko uzme da jede... pihtije. Jebote. Priznaj da si, ako ne već probala, onda bar došla u iskušenje da staviš majonez na pihtije i time testiraš limite tvoje pan-mayo teorije, koja ceni da ne samo da majonez može na sve, nego i sve čini boljim/jestivim Inače, svojevremeno su meni baba i deda objašnjavali kako bi i ja trebalo da volim pihtije, jer te sastojke uredno tamanim u drugim jelima (U supi ponajviše naravno). Međutim do njih nije dopiralo da mi želatinasta masa bilo čega za jelo nije poželjna. To agregatno stanje zaista, ako već ne iščezava, onda je sigurno već postalo niša u najboljem slučaju. Neki specijaliteti u restoranima/poslastičarnicama će ostati...
rodriguez Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago ozbiljno pitam, na osnovu kojih nalaza ste došli do saznanja da su pihtije u izumiranju?
Smrtokapa Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago 7 minutes ago, rodriguez said: ozbiljno pitam, na osnovu kojih nalaza ste došli do saznanja da su pihtije u izumiranju? Pihtije su proizvod koji nije naročito pogodan za komercijalizaciju, tako da je u doba ubrzane hrane pod pritiskom. Svakako nikada neće steći široku popularnost (kao na primer zagoreli krompir koga je moguće napraviti brzo i gde je sirovina dostupna na svakom koraku), u najboljem slučaju mogu da imaju kultni status. Naravno da neće izumreti, Mek se postarao za to (ne Mekdonalds već ovaj koji je odgovoran i za pobedu Trampa i odlaganje kolapsa ruskog fronta). 1 1 1
MilošVB Posted 3 hours ago Posted 3 hours ago Meni je samo dilema da li više volim pihtije ili kavurmu.
Eddard Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 2 hours ago, DameTime said: Pored pečenice, kulena, pršuta, šunke, pečenja, roštilja, neko uzme da jede... pihtije. Jebote. Realno. Moja žena na primer, davi se u pihtijama. Nikad mi nije bilo jasno. 1
DameTime Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 12 minutes ago, Eddard said: Realno. Moja žena na primer, davi se u pihtijama. Nikad mi nije bilo jasno. Pojela bih samo u nekim ekstremnim uslovima preživljavanja. Možda 😂 1 hour ago, Marko said: Priznaj da si, ako ne već probala, onda bar došla u iskušenje da staviš majonez na pihtije i time testiraš limite tvoje pan-mayo teorije, koja ceni da ne samo da majonez može na sve, nego i sve čini boljim/jestivim Majonez je bre za pihtije jedno vrhunsko gurmansko dostignuće. 😁😇
rodriguez Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago (edited) znači još nemamo podatke na osnovu kojih se zaključuje da pihtije izumire. iskreno verujem da je tako zato što ni ne postoje. ne bi rekao da izumiru - ni po tome koliko ih ima kod nas, po tradicionalnim kafanama od novembra do proleća, ni po kućama. naravno, više po selima, tamo gde je opstala kultura svinjokolja pa se na slavama po tim kućama pre zateknu pihtije za sofrom nego vračarski suši. mislim, u tradicionalnoj srbiji suši tj s uši ima drugo značenje. pihtije ne izumiru zato što u raznim oblicima postoje u drugim gastronomijama. grci imaju pihti (osetno gore od naših, turaju sirće kao mahniti jer jedu kao mezze pa im služi da se trezne), rumuni imaju piftie, mađari kočonje, nemci imaju sulze, francuzi hiljadu aspik varijacija od kojih je najpoznatija jambone persille (šunka sa peršunom), poljaci imaju galaretu, rusi/ukrajinci imaju holodets itd itd i to vam je tako. ne da ne izumiru nego su sve bolje i bolje. Edited 2 hours ago by rodriguez 1
Eddard Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 33 minutes ago, MilošVB said: Zašto ih onda jede? Pa ne znam, valjda joj se sviđaju jebiga. Kakvo izumiranje, to McL opet baca prazne kletve. 24 minutes ago, DameTime said: Majonez je bre za pihtije jedno vrhunsko gurmansko dostignuće. 😁😇 Dobro, nećemo preterivati sad. Kakav majonez, to govno ne mogu da podnesem. Kad vidim kako pojedini Nemci jedu majonez s pomfritom, brate mili... Nema gore namirnice od majoneza, bolje popij čašu otopljene svinjske masti, užas. 1
DameTime Posted 2 hours ago Posted 2 hours ago 6 minutes ago, Eddard said: Kakav majonez, to govno ne mogu da podnesem. Kad vidim kako pojedini Nemci jedu majonez s pomfritom, brate mili... Nema gore namirnice od majoneza, bolje popij čašu otopljene svinjske masti, užas. Jaooooo, kad umočim pomfrit u majonez! 😍 Jedino je lepše sa onim McDonalds pavlaka sosom.
Smrtokapa Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Inače, pošto je krenuo taste bashing, samo da pridodam da uživanje u namirnicama nije zero-sum game, moguće je voleti kontroverzne svinjske specijalitete a u isto vreme uživati i u jelima od čistijeg mesa i u kvalitetnim suvomesnatim prerađevinama. Zamislite da se javim ovde sa pričom "ne znam kako neko može da jede tikvice kada postoje paradajz, lukac, patlidžan, paprika, cvekla, zelena salata i dajkon rotkva". Apropo majoneza, setih se jedne emisije što je davno davno bila na nekom nešnal džiografiku ili tako nečemu. Otišli ljudi negde u slabije razvijenu Afriku da snimaju kako žive plemenski ljudi. I prate oni jednog crnju koji je krenuo u sakupljanje plodova, da se upoznaju sa njihovom gastronomijom. Nađe on dobro lovište, neki panj valjda, i tu navata delikates - velikog crva sa crnom glavom. Uzme on njega i onu glavu stavi međ zube, odgrize je, ispljune, i ono ostalo ko iz tube nacedi na neki njihov lebac. Odličan izvor proteina. 1
DameTime Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago Averzivna terapija me neće odvratiti od majoneza. 😁 Sve 5, samo kvalitativna razlika između najbolje proizvedenih tikvica i paradajza je svakako manja nego kvalitativna razlika između najboljih pihtija i npr. pršute. I pored volje da razumem sve ukuse (pošto to inače zagovaram), zaista mi je nejasno da se na punoj trpezi pre uhvatiš za pihtije nego za pravo suhomesnato i pečenje.
rodriguez Posted 1 hour ago Posted 1 hour ago pihtije spadaju u hladna predjela i po nekim elementarnim pravilima tradicionalne srpske kuhinje služe se na početku. OK suhomesnato ide ranije sa ostalim narescima a pečenje dosta kasnije, posle hladnog i toplog predjela, supe/čorbe, sarme itd. barem tako biva u mom selu (šumadija) dobro, pustite sad pihtije nego kad prelazimo na škembiće tj tripice tj fileke? 1
dali_man Posted 1 hour ago Author Posted 1 hour ago 27 minutes ago, DameTime said: Averzivna terapija me neće odvratiti od majoneza. 😁 Sve 5, samo kvalitativna razlika između najbolje proizvedenih tikvica i paradajza je svakako manja nego kvalitativna razlika između najboljih pihtija i npr. pršute. I pored volje da razumem sve ukuse (pošto to inače zagovaram), zaista mi je nejasno da se na punoj trpezi pre uhvatiš za pihtije nego za pravo suhomesnato i pečenje. Ja cu se uvatim za oba, redosled mi je nebitan.
Recommended Posts