fancy Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago 4 minutes ago, Angelia said: postoji odgovornost Hamasa, kao vladajuce administracije, da minimizira humanitarnu stetu Jer im je politički odgovaralo stradanje civila u što većem broju. Ista priča kao i ona "1999, SRJ, NATO, Milošević, RTS" na n-ti stepen. Nije tema za to, ali mislim da preskačeš i najbitniju stavku - zabrana i blokiranje evakuacije izbeglica iz Gaze od strane Hamasa, fizički, pretnjama, zastrašivanjem, naredbama, manipulacijom evakuacionih listi stavljanjem svojih boraca u medicinske transporte umesto civila. 1
berti Posted 19 hours ago Posted 19 hours ago Nego, fancy, hoces li da banujes i ako neko kaze da je u Gazi bilo ratnog zlocina od strane Izraelaca? Nijedan sud nije doneo presudu da je bilo.
Angelia Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 36 minutes ago, berti said: Odakle ti znas da nije bilo genocida? Jesi li kompetentnija od Nezavisne medjunarodne istrazne komisije UN, Specijalnog komiteta UN, Specijalnog izvestioca UN kao sto je Franceska Albanese, Medjunarodnog suda pravde koji je u januaru 2024 rekao da postoji stvaran i neposredan rizik od genocida, Amnesty Internationala, Lekara bez granica HRW, par izraelskih grupa za ljudska prava... Sta su njihove analize naspram tvog stava da nema genocida? Kao sto sam rekla, razumni test definicije. Navela sam par razloga. UN je besmislen vec decenijama, ako im je Iran bio na komitetu za ljudska prava... oni su ne-relevantan izvor, kao I Albanese, da ne ulazim dalje, nije tema. I logicka je greska da ja treba da dokazujem da neceg nije bilo. Nema dokaza da jeste. Znaci samo kazem da je moderaciju tu u pravu, to jeste grozna optuzba, koja ne treba olako da se koristi. Isto kao sto ne treba da se olako koriste etikete, zato sto nam se ne svidja necije misljenje. Nije dobro za komunikaciju. 35 minutes ago, fancy said: Jer im je politički odgovaralo stradanje civila u što većem broju. Ista priča kao i ona "1999, SRJ, NATO, Milošević, RTS" na n-ti stepen. Nije tema za to, ali mislim da preskačeš i najbitniju stavku - zabrana i blokiranje evakuacije izbeglica iz Gaze od strane Hamasa, fizički, pretnjama, zastrašivanjem, naredbama, manipulacijom evakuacionih listi stavljanjem svojih boraca u medicinske transporte umesto civila. Slazem se, nisam navodila bas sve razloge. I totalno mi je neprihvatljivo da opravdavamo terorizam. 1
40Wins Posted 18 hours ago Posted 18 hours ago 3 hours ago, Nicklord said: Svodi se na to da je moderacija zauzela neki stav još na početku rata i sada ne mogu da promene odluku kako se priča o tom ratu iz prostog razloga zato što bi to značilo da su pustili forumašku rulju da upravlja forumom Mozda bi to bilo tacno da nismo jos 2022. branili postove o genocidnim Rusima, ali toga se ne secate jer vas ne zanima ta tema, i drzimo se da konstrukcije o genocidu po slobodnim uverenjima nece biti dozvoljene, zbog proliferacija tog termina i problema koje moze izazvati sa drugim sukobima i drugim diskusijama. To je odluka moderatorskog tima, raspravljali smo vise puta o tome i to je eto tako. 4 hours ago, berti said: Dakle, ne sme se tek tako nazvati genocidom nesto. .... ...... Sto se tebe tice, ti smes jer ti si bio prorok, tebi ne treba nista od tih izvestaja sto si naveo ispod u svom postu, jer vecinu tih izvestaja i rezolucija verovatno nisi ni iscitao, za Albaneze si prvi put cuo kod Labuda u podkastu, tebi to samo sluzi da pojaca tvoju presudu koji si doneo jos 10. Oktobra, pre nego sto su konkretne operacije i pocele: On 10/10/2023 at 4:25 PM, berti said: Postoji li odgovarajuci sud za ratne zlocine koji ce se baviti ovim stvarima. Niko normalan nece podrzati hamas i sve ovo, ali iskljuciti vodu, struju, bacati bombe tako da ginu toliki civili... Dva miliona ljudi na putu masovnog istrebljenja... Da, genocid! Zanimljivo je kako toliko stradanja stane u ''sve ovo". 1 hour ago, JPM said: Pa u tome je i poenta, ako je forum opušten i ako se ne uzima sve kao naučna činjenica, onda se ni optužba proizvoljnog Pere sa Voxa ne može uzeti kao ozbiljna optužba, zar ne? Mora se naci neka mera. Npr, ti mozes da napises nesto netacno, kao ovo: On 10/9/2023 at 10:39 AM, JPM said: Kada kažem propaganda, mislim na to da se glas stradalih Palestinaca nikad i nigde ne čuje, to se guši i ne prikazuje u zapadnjačkim medijima. Ok, nije tacno, ali nije ni prekrsaj. Negde se ipak mora povuci granica. ________________________________________________________________________________ Sada bih se ponovo vratio na diskusiju o prvim danima nakon zlocinacnog napada Hamasa koji je u konacnici doveo do smrti palestinskih civila i dece, a koje dugujem @Nicklord On 4/16/2026 at 4:34 PM, Nicklord said: Ne znam što moderacija mora da izmišlja i podmeće po ko zna koji put? Evo ja sam se vratio i prošao kroz par stranica oko sedmog oktobra i hteo da nađem postove koje su okačili ljudi koji su se žalili na ovoj stranici. Trebalo mi je par minuta da proverim i nađem da nigde nema "Ne podrzavam Hamas, ALI... itd itd..." Da se podsetimo bertijevog quota od malopre: Quote Niko normalan nece podrzati hamas i sve ovo, ali iskljuciti vodu, struju, bacati bombe tako da ginu toliki civili... Dva miliona ljudi na putu masovnog istrebljenja... Da, genocid! Imamo jos jedan koji objasnjava pojavu terorizma i valjda pisanja po mrtvima zbog losih zivotnih uslova: On 10/9/2023 at 8:41 AM, JPM said: Da, ovo od pre par dana je teroristički napad, nema dileme, ni najmanje. Ali stvari nikad, pa ni sad, nisu crno na belo jasne. Palestinci žive u slobodnom čoveku neshvatljivim životnim uslovima bukvalno svakodnevno. To je trajni životni stres koji je neopisiv jednom čoveku u Evropi, pa čak i nama koji smo tri meseca živeli pod bombama. Ogromna većina tih ljudi ničim nije zaslužilo takav život, a ipak ga žive svaki dan. Dokazano je da je jedan od glavnih uzroka nastanka terorizma zapravo taj takav život, bezvredan, u stalnom strahu. Taj terorizam je zapad stvorio svojom geopolitičkom odredbom da se na Palestinske žrtve ćuti a na Izraelske diže uzbuna. I zato to danas imamo kao manje više trajno stanje. Taj sukob je nerešiv. Kad se vratite kroz te dane diskusije zanimljivo je videti kako se krece ta potreba da se konkretne monstruozne akcije objasne nekom kompleksnom postavkom iz proslosti koja je kuvala kuvala i eto provrila, jer je tesko progutati pilulu da uz sve probleme na relaciji izmedju Izraelaca i Palestinaca koji traju decenijama, civilne zrtve stanovnika Gaze se jednostavno ne bi desile da Sinvar, Hamnei, Nasralah i ostali pokojnici nisu resili da ostvare svoj bolesni plan. Moram da priznam da jesmo napravili greske u moderaciji teme sto Cavanija i displejnema nismo kaznili za relativizacije zlocina. Mozda i jesmo, ali mi ne stoji na njihovim postovima da je udeljen warn za te postove, ne bih quotovao te stvari sada. __________________________________ Sto se tice empatije i nedeljenja zrtava, pored BigTiketovog posta, postoji jos jedan post od Polija, za kojeg moram da kazem da je najkonstantiniji clan diskusije od pocetka, i ja verujem da je njemu licno teze pratiti ovu temu od vecine nas, ali se u svakom momentu trudio da ostane objektivan, iako smo svi ljudi i to nekada nije moguce: On 10/9/2023 at 11:00 AM, Ludi za Poli said: Glavni problem s Hamasom je sto nasumicno ispale baraz raketa pa se onda povuku u tunele ispod Gaze gdje ih je skoro pa nemoguce napasti bez kolateralne stete. Oni bukvalno svjesno zrtvuju civilno stanovnistvo u Gazi. Takodjer nakon ovih snimaka bukvalnog likovanja nad tijelima ubijenih izraelskih civila, vise nisam siguran da to obicno stanovnistvo u pojasu Gaze uopce zeli normalan suzivot sa Izraelom, a ne njihov potpuni nestanak. Sigurno da i na drugoj strani ima takvih koji bi najradnije ubili i protjerali svakog Arapa sa terotirije Izraela i Palestine no ocito u puno puno manjoj mjeri. Od forumasa koji su bili banovani za pozivanje na genocid, a koji to rade valjda iz empatije, razumevanja znacaja ljudskog zivota, ja nikada nisam procitao ovakav osvrt na izraelske zrtve i na razlog koji ce dovesti do ove konkretne akcije u Gazi. 2
Nicklord Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago (edited) Hvala što si našao te postove. Ja i dalje imam problem sa tvojim početnim stavom i ne mislim da postovi koje si okačio su loši (ako me pitaš za mišljenje, ne slažem se sa tim što je JPM napisao) Tvoj stav je da ne postoji rat gde se postavila brže paradigma nego za Izrael/Palestina i da je to loša stvar. Zašto bi to bila loša stvar? Samo godinu dana pre toga imali smo Rusiju i Ukrajinu gde je postavljena paradigma istog trenutka. Eno možeš i sam kroz prison break da prođeš i da vidiš koliko ljudi je letelo sa foruma za branjenje Rusije. Ne vidim da je jedna osoba letela jer je branila Ukrajinu. Ne vidim da je neko dobio ban za ruski genocidaši kao što ti kažeš, jedan lik je dobio ban zato što je rekao da rusofile treba iskoreniti ali to nije baš isto. Mislim ima par ljudi gde samo piše "trajno" i bez postova, moguće da je neki od njih. A druga stvar koju si rekao je bila da "...korisćenja takvog termina, a forumaši koji su posebno vokalni u vezi toga i stručnjaci međunarodnog prava, se nisu oglašavali o pravima i patnji ljudi koji su svirepo ubijeni u akciji, koja je dovela do svog ovog stradanja koje trpe civili u Gazi." i onda čak i u tvojim postovima koje si sad okačio i koje sam ja okačio se vidi da ljudi uvek prvo osude Hamas pre nego što napišu bilo šta drugo. Jel znaš ko je to isto radio tad? Mnoge zemlje sveta. To ne znači da nemaju empatije prema Izraelu ili da ih mrze. Evo par izjava zemalja Evrope iz oktobra: - Irska - https://www.aa.com.tr/en/world/irish-premier-slams-israel-for-cutting-off-water-electricity-to-gaza/3017930 - Španija - https://www.lamoncloa.gob.es/lang/en/presidente/news/paginas/2023/20231017_institutional-declaration.aspx - Luksemburg - https://gouvernement.lu/en/actualites/toutes_actualites/communiques/2023/10-octobre/13-asselborn-gaza.html - Norveška - https://www.regjeringen.no/en/whats-new/statement-by-minister-of-foreign-affairs-espen-barth-eide/id3003134/ Evo zvaničan stav Norveške vlade. Ovo je samo lepše i više diplomatski napisana izjava mnogih ljudi sa foruma. Ovde ispade da to ne sme da se piše jer to znači da se mrzi Izrael. Quote We have condemned the heinous attacks by Hamas on Israeli civilians. We have condemned the announcement of a full blockade, a full siege, of Gaza. We deplore the loss of innocent life wherever it happens. And we're deeply worried by all the news we're receiving about the terrible humanitarian conditions inside Gaza right now. Save the Children informs us that a child is dying every 15 minutes inside Gaza. This cannot go on. Water, electricity, food, medicine has been cut off. Edited 17 hours ago by Nicklord 2
berti Posted 17 hours ago Posted 17 hours ago Genocid po slobodnim uverenjima... Ok, da li cete banovati ako neko napise da je bilo genocida nad Srbima u ndh? Nemoj samo da je to ocigledno, da toliko pokazatelja ima... Ako se vec hvatate suda i presude kao pijan plota, onda cete da se drzite toga sigurno. Vi ste doneli odluku i to je to. Naravno, ali to ne znaci da ste u pravu jer sutra mozete doneti ko zna sta. Ok, vase pravo. Da li sam ja citao izvestaje i kada sam cuo za doticnu osobu je totalno nebitno. Bitno je da sve to postoji. A sta mislis, jesu li svi ti koji su pisali te izvestaje antisemiti koji mastaju da se rodi novi Hitler? Da li svi oni samo zele da naude Izraelu? Ti si sigurno procitao sve izvestaje izraelskih sluzbi i do detalja znas kako se sve odvijalo. Inace, da pitam i tebe da li cete banovati ako neko kaze da je bilo ratnog zlocina od strane izraelskih snaga u Gazi posto nema nijedne presude o tome?
40Wins Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago @Nicklord dobra diskusija, ali moracu naknadno da odgovorim.
Amigdala Posted 16 hours ago Posted 16 hours ago 2 hours ago, Angelia said: UN je besmislen vec decenijama Dok si nekako napipala smisao price u vezi sa genocidom, toliko si ovde promasila smer. Ne ide jedno bez drugog. Ne mozemo se pozivati na njih kad nam se svidja i odbacivati ih kad nam se ne svidja. UN je i dalje jedina relevantna organizacija po pitanju definisanja pojma genocida i zastite njihovih mera protiv sprovodjenja istog. U tom smislu i formiranje silnih komisija UN koje pominje Berti. Sa druge strane Berti ne razume limite takvih "istraziteljskih" komisija, jer one ne studiraju materijalne dokaze, nego - izjave politickih/vojnih aktera. Pravnu tezinu pre izvodjenja dokumentacije pred sud bi mogle da imaju komisije od MKS i tuzilastva osnovane sa ciljem, npr, prikupljanja materijalnih dokaza.
Angelia Posted 11 hours ago Posted 11 hours ago 29 minutes ago, Amigdala said: Dok si nekako napipala smisao price u vezi sa genocidom, toliko si ovde promasila smer. Ne ide jedno bez drugog. Ne mozemo se pozivati na njih kad nam se svidja i odbacivati ih kad nam se ne svidja. UN je i dalje jedina relevantna organizacija po pitanju definisanja pojma genocida i zastite njihovih mera protiv sprovodjenja istog. U tom smislu i formiranje silnih komisija UN koje pominje Berti. Sa druge strane Berti ne razume limite takvih "istraziteljskih" komisija, jer one ne studiraju materijalne dokaze, nego - izjave politickih/vojnih aktera. Pravnu tezinu pre izvodjenja dokumentacije pred sud bi mogle da imaju komisije od MKS i tuzilastva osnovane sa ciljem, npr, prikupljanja materijalnih dokaza. Ja se na njih ne pozivam, jer smatram da su zajebancija vec dve decenije. To sto je to stara definicija, nema veze sa danasnjom situacijom u UN.
Recommended Posts