Jump to content

Recommended Posts

Posted
13 hours ago, Eddard said:

Pa i tome je i fucking problem, jer su afroamerikanke grupacija kod kojih je gojaznost 60%, ej. 60% crnkinja u USA je gojazno, let that sink.

I onda dođe Nike da im bukvalno podilazi u toj bolesti

Sad moram da parodiram onu staru: 

Doktore, kako je to biti Afroamerikanka?

Postoje kulturni i socio-ekonomski razlozi zašto je to tako (ovo se možda uvezuje u onaj evolutivni argument) a vezuje se najviše za siromaštvo.

Paradoksalno, siromašni su deblji od bogatih jer jedu smeće, jeftinu i zasitnu hranu. 

I sad dođu neka dva evropska bijelca i kažu, fuj reklama promašena, što ne smršaju?

Vjerujem da je veliki dio motiva ovakvih reklama virtue signaling, ali stanje na terenu se neće promijeniti tako što čekamo da siromašni i neprivilegovani promijene način života iz korijena pa ih tek onda afirmišemo i motivišemo.

• 1 month later...
Posted (edited)
8 minutes ago, Eddard said:

Pročitah nedavno da je američka administracija, odnosno FDA i USDA, poslednjim izdanjem svojih Dietary Guidelines okrenula naopačke dobro poznatu piramidu ishrane:

https://www.usda.gov/about-usda/news/press-releases/2026/01/07/kennedy-rollins-unveil-historic-reset-us-nutrition-policy-put-real-food-back-center-health

Ogroman obrt po meni.

I mean... Meni ovo deluje kao dobra stvar (samo na osnovu priloženog članka). Pritom Ameri zaista jedu raznorazno đubre.

Edited by DameTime
razmak
Posted

Pazi, s jedne strane, nisam siguran jer iza svega stoji šarlatan JFKJr, postoje teorije po netu, da je ovom progurao zbog kojekakvih lobija mesne industrije i sl... Ali s druge strane, vidim da se stručnjaci, sa malim zamerkama, uglavnom slažu da je dobro.

A ja kažem ono što pričam već duže vreme, da su ugljeni hidrati (ne whole grain, već "obični") najveće zlo u ishrani i fala kurcu da su gurnuti u drugi plan.

• Like 2
Posted
2 hours ago, Eddard said:

Pazi, s jedne strane, nisam siguran jer iza svega stoji šarlatan JFKJr, postoje teorije po netu, da je ovom progurao zbog kojekakvih lobija mesne industrije i sl... Ali s druge strane, vidim da se stručnjaci, sa malim zamerkama, uglavnom slažu da je dobro.

A ja kažem ono što pričam već duže vreme, da su ugljeni hidrati (ne whole grain, već "obični") najveće zlo u ishrani i fala kurcu da su gurnuti u drugi plan.

Agreed. Mislim, u jednu ruku se ježim od ovih hvalospeva na račun JFK Juniora i Trumpa, ali u neku drugu ruku ne treba prenebregnuti potencijal da je ovo zapravo dobra i poželjna promena.

Što bi rekli, i ćorava koka ubode neko zrno.

Posted
On 1/20/2026 at 7:57 PM, Eddard said:

postoje teorije po netu, da je ovom progurao zbog kojekakvih lobija mesne industrije i sl...

Setih se sad priče o tome kako je vreme izmišljeno da bi proizvođači satova zaradili je industrija hrane izmislila zdrav doručak.

Kratak pregled kao uvod u dalje istraživanje za zainteresovane:

https://pancakeswithwaffles.com/the-history-of-breakfast-in-advertising-campaigns-evolution-and-impact/

Dopadaju mi se ove nove preporuke, mada uvek zadržavam zrno sumnje kada god Amerikanac kaže da treba jesti mesište.

• Like 1
  • 3 months later...
Posted

Soooo, krenula sam na ishranu na osnovu preporuka i plana nutricionistkinje, a paralelno sa tim sam počela ozbiljno da treniram u teretani. U poslednje dve godine sam uspela da samostalno promenim navike i način ishrane - ustalila sam se na 3 obroka dnevno, da jedem u isto vreme (otprilike) svakog dana, izbacila hleb i druge ugljene hidrate i sl. 

Međutim, poslednjih meseci mi je najveći problem bio taj 3. obrok u danu, gde je bilo dosta cheat meals za večeru, u nedostatku boljeg rešenja jer od obaveza ne stižem sve da isplaniram. Naravno, to je ubedljivo najgora opcija, pošto večera ne bi trebalo da bude najjači obrok u danu 😁

Elem, bolje od toga nisam mogla sama, očigledno, tako da sam odlučila da promenim pristup. Za sada sam zadovoljna, 10 dana se hranim prema njenom planu i zapravo mi se nije mnogo toga promenilo u rutini, osim što imam izbalansiranije obroke koji će da isprate moju insulinsku rezistenciju (pošto je imam).

Jedino novo je što dan "moram" da započnem kozjom surutkom, nekoliko dana u nedelji, ništa odvratnije nisam okusila u životu... (sem onog šećera kad sam radila OGTT za insulinsku)

Nadam se da ću ovde podeliti još neke utiske kako budem odmicala sa planom 😊

• Like 1
Posted (edited)

Ja sam isto imao problem sa večerama pa sam jedno vreme uspeo da se svedem da za večeru pojedem supu ili u tanjir izručim jedno kiselo mleko i iseckam jedan kratavac. Ja inače volim ove dve stvari tako da je to pomoglo da zaboravim na ozbiljnu večeru. E sad ja nisam bio na dijeti nego sam samo izbacio crveno meso i hleb na par meseci tako da ne znam da li su ti ove naminice zabranjene. Najbolje da vidiš sa nutricionistkinjom.

Edited by Klotzen
  • Like 1
Posted

Slušala sam prilog sa dr Jagodom Jorgom, uglavnom se fokusirala na žene u menopauzi i neke predrasude o hrani i dijetama.

Ona jeste da djeluje jako oldskul, ali je rekla ono što sam čula sto puta, ne jesti nakon 9 uveče s tim što je to još liberalno, ljudi kažu 6-7. Zašto, pa ako mogu laički da prevedem, mi džampstartujemo organizam da vari i luči insulin onda kad se tijelo polako sprema za spavanje i gasi sistem, što dovodi do poremećaja u radu hormona.

Ona smatra da intermitten fasting ne donosi rezultate, treba jesti 2-3 obroka dnevno, a potrebe žena za proteinima i bjelančevinama su visoke, iako kalorijski unos treba da je niži nego kod muškaraca.

Takođe smatra da je kalcijum bitan, naročito kasnije u životu, i ne treba izbacivati mliječne proizvode. 

Ja imam nekih problema u ishrani sigurno, ali jedan je upravo to neko grickanje uveče uz film ili štagod.

Posted

Tu naravno treba imati na umu da one verovatno staromodno veruju da ljudi ležu u 22h što je pre 50 godina bio standard. Ja nikad ne ležem pre ponoći i nikad ne zaspim pre 1h, značajno produžena aktivnost u odnosu na onog od pre 50 godina tako da večera u 9 nije ništa neubičajeno.

• Like 1
Posted
2 hours ago, Klotzen said:

Ja sam isto imao problem sa večerama pa sam jedno vreme uspeo da se svedem da za večeru pojedem supu ili u tanjir izručim jedno kiselo mleko i iseckam jedan kratavac. Ja inače volim ove dve stvari tako da je to pomoglo da zaboravim na ozbiljnu večeru. E sad ja nisam bio na dijeti nego sam samo izbacio crveno meso i hleb na par meseci tako da ne znam da li su ti ove naminice zabranjene. Najbolje da vidiš sa nutricionistkinjom.

Bold 1: Upravo to mi je današnja večera (uz sitne dodatke) + parče ražanog dvopeka 😁

Bold 2: Ne smem svinjsko meso i jagnjetinu, dozvoljena je piletina, riba i junetina. 

Što se tiče vremena obroka, njen savet je da jedem od 8 do 8, tako da se trudim da večeram do 8 uveče. Nekad mi je to teško izvodivo jer imam treninge uveče i to traje 2h, pa dok dođem kući itd. Ali, trudim se da ispoštujem.

39 minutes ago, Mina D. Harker said:

Ona jeste da djeluje jako oldskul, ali je rekla ono što sam čula sto puta, ne jesti nakon 9 uveče s tim što je to još liberalno, ljudi kažu 6-7. Zašto, pa ako mogu laički da prevedem, mi džampstartujemo organizam da vari i luči insulin onda kad se tijelo polako sprema za spavanje i gasi sistem, što dovodi do poremećaja u radu hormona.

Da, ja sam dobila ovaj savet upravo da bi pankreas radio 12h u danu, a 12h da odmara. Iako mi je rekla da nije strašno i ako večeram kasnije, pošto je to najlakši obrok u danu.

• Like 1
Posted
2 minutes ago, DameTime said:

Bold 1: Upravo to mi je današnja večera (uz sitne dodatke) + parče ražanog dvopeka 😁

Bold 2: Ne smem svinjsko meso i jagnjetinu, dozvoljena je piletina, riba i junetina. 

Što se tiče vremena obroka, njen savet je da jedem od 8 do 8, tako da se trudim da večeram do 8 uveče. Nekad mi je to teško izvodivo jer imam treninge uveče i to traje 2h, pa dok dođem kući itd. Ali, trudim se da ispoštujem.

Pitaj je kada ona podrazumeva da bi ti trebala da spavaš pa joj reci ako ne ležeš tada. Kod tih dijeta večeru uvek koncipiraju da te drži do spavanja.

Posted

Da, ovdje je problem - i kod tog fastinga, bar za mene - što se večera tretira kao obrok sat-dva pred spavanje, a spavanje je sa prvim mrakom kao i ustajanje sa prvim petlovima.

Ne pamtim kad sam zaspala prije ponoći, da ne govorimo o 10 uveče. I onda nakon večere u 7 umirem od gladi u 11. 😪

Posted
On 4/26/2026 at 5:06 AM, Mina D. Harker said:

Ne pamtim kad sam zaspala prije ponoći, da ne govorimo o 10 uveče. I onda nakon večere u 7 umirem od gladi u 11. 😪

To se lako danas resava. Jedes u cetiri popodne i neces biti gladna do sutradan u isto vreme.

spacer.png

Posted
On 4/26/2026 at 6:06 AM, Mina D. Harker said:

Da, ovdje je problem - i kod tog fastinga, bar za mene - što se večera tretira kao obrok sat-dva pred spavanje, a spavanje je sa prvim mrakom kao i ustajanje sa prvim petlovima.

Kao sto rece Djordje, jedes u 4... tako ja jedem, prvi put izmedju 3-4, a uvece bas ako me uhvati glad uzmem malo semenki i posle nisam gladna. Fasting je stvar navike, organizam se navikne na ritam. Da bih se navikla na to morala sam iz kuce da izbacim sve grickalice (sto inace ne kupujem) i sve slatkise, jer sam uhvatila sebe (kada nisam imala nista od toga) kako svako vece oko 10-11 otvaram tu gde stoje i shvatila da verovatno jedem nesvesno. Jer da me je neko pitao da li jedem cokolade, malte ne bih mu sasvim sigurna rekla 'gotovo nikada'... 

Najgore od svega je kad se zaredjaju neke vecere na koje treba da ides i bezveze je da ne jedes, veoma brzo se vratis u stari rezim ishrane, pa onda sve od pocetka 😞 

Da bih se vratila u fasting rezim, treba mi dobrih nedelju dana mucenja, gladi i razmisljanja o hrani. 

• Like 1
Posted
On 4/26/2026 at 11:45 AM, Klotzen said:

Pitaj je kada ona podrazumeva da bi ti trebala da spavaš pa joj reci ako ne ležeš tada. Kod tih dijeta večeru uvek koncipiraju da te drži do spavanja.

Trebalo bi da poslednji obrok bude do 3h pre spavanja.

• Like 1
Posted
4 minutes ago, 40Wins said:

Kako planiraju doktori da zaspimo gladni?

Ideja je da ne zaspimo gladni, zato se jede u razmaku od po minimum 3h između obroka. 😁 

Posted

Sve takve stvari su totalno sporedne, solidno beznacajne stvari. To je izmisljanje shortcuts za sustinske probleme.

Kad se prica o ishrani pre svega treba da prica o
1. elementarnom kalorijskom balansu
2. elementarnoj raspodeli makronutrijenata
2. elementarnom ispunjenju minimuma miokronutrijenata

Ovo 'elementarno' znaci neki razumni minimum, nesto sto ama bas moze svako bez da cak i koristi vagu, bez da pravi nekakve stroge planove i bez da sebe stavlja u nekakve rigidne rezime. Samo zdrav razum, balans i osnovna edukacija i nutritivnim principima.
Kad se ispune ova 3 uslova gore, i tako neko zivi preko 6 meseci, onda moze da se prica da li postoje nekakvi specificni problemi, koji se kao resavaju nekakvim hakovima. Vecina intolerancija nisu proizvoda sto tvoje telo mrzi tu vrstu hrane, nego zato sto ti je telo van nutritivnog balansa. Prakticno kao da vozis auto gde su sve 4 gume razlicito napumpane, odnosno ispumpane. I tako teras auto, i onda ti dodje neka budala i kaze ti "Ej osovina ti nije dobra". Ok brate, auto mi samo skrece levo desno, a ti mi kazes da mi ne radi neki sitan deo na osovini...

1. Kad kazem kalorijski balans tu ne mislim da se ne jede, nego da bude kakav treba. Niti malo, niti mnogo.
Svaka osoba moze da kupi sat ili narukvicu, ili barem da pozajmi od nekog na mesec, 2. Nosis 2 meseca, 24h, izvuces zakljucke koliko otprilike kalorija trosis dnevno aktivno i pasivno. Npr znas da si negde u rasponu od 1800-2000. I to je to, mozes 100,200 gore dole na dnevnom nivou. Jedan, 2 dana zajebes, naredna 3.4 dana nivelises. Danas neimati osnovno znanje i informacije o podeli hrane na makronutrijente i sta od osnovnih namirnica ima koliko kalorija (naravno otprilike) je sramotno kao i kad Amer kaze da je Pariz glavni grad Evrope, a misli da je Srbija u Sibiru....

2. Ako jedete otprlike 2000kcal, ne moze 1700kcal da bude od hidrata, ili od masti. Mora da se unose svi makronutrijenti, i mora da postoji iole izbalansirana raspodela. Ne moze da kazete da imate problema sa nekim tipom hrane, a taj dan vam je jedan obrok bio samo 300 grama onog rajs kejka. Ne mozes da imas obrok koji je predominantan sa samo jednim makronutrijentom. Mora da se unose i masti, i proteini i hidrati. Kad se pretera sa nekim a zapostave drugi moze doci da raznih problema i sa hormonima, crevom, zelucem, secerom, srcem i prakticno svime. I posle ti dodje i kaze ti "Tebi ne odgovara da grasak i pasulj".

3. Hrana je nasa gorivo, gorivo su kalorije. Za funkcionisanje imas npr nekih svojih 2000kcal dnevno. Sta stavis u usta kroz tih 2000kcal to si ti i tvoje zdravlje. Ako jedes dzank i sranje nije problem sto ces se ugojiti (ako se kreces, neces, neces imati stomak). Problem je sto unosis prazne kalorije. Kad kazem prazne, tu znaci nemaju nikakve mikronutrijenta. Strpas u sebe 650kca (trecinu dnevne hrane) a ne pokrijes ni 10 post bilo kojeg mikronutrijenta. U tih 2000kcal ti je posao da uneses vecinu sustinskih nutrijenata za funkcionisanje tvog tela. Vitamini, minerali, elektroliti. Niko te ne tera da ispunis sve savrseno kao da si Djokovic ili Cristiano Ronaldo. To znaci da se ne desi da po mesec dana ti je telo u velikom deficitu vecine nutrijenata.
Ili sa druge strane, ne mozes da jedes samo neku namirnicu jer je superzdrava. Tipa spanac... Koji jeste mozda top5 namirnica, ali nece on sve da ti da.... Npr ako ne jedes badem i avokado iz nekog razloga, ozloglaseno suncekrotovo ulje ti je prijatelj, jer bez njega si u deficitu sa vitaminom E.

----

Tek kad osoba ispuni ove stvari, ova 3 osnovna prinicipa, a zaista nije tesko, i ne pricam o nekakvoj vojnickoj disciplini i rigidnosti, onda moze neko da vam prica da postoji neki specifican problem u ishrani.
Samo balans, edukacija, nivelisanje. Cheat-ovao si, uneo mnogo omegu 6, ok, navrni omegu 3 da iznivelises. Danas si uneo 3000kcal, a trebalo bi oko 2000kcal. Ok, u naredna 5 dana unosi 1800.... Danas si uneo 1200 kcal a treba 2000kcal... naredna 3 dana unosi po 2250kcal otrpilike. Sve ce da bude u redu.

Posle toga mozemo da pricamo da le je za nekog antiupana ishrana, da li neko sme ili ne sme mlecne proizvode. To su sve legitimna pitanja, ali to su pitanja sa kojima se preskace prvo sustina i ne mozes da znas da li su resenje dok nemas sustinu resenu...